|
Süt Terimleri Sözlüğü (T - 1)
Süt Terimleri Sözlüğü (T - 1. Sayfa)
-
Taban Fiyat
:
-
Üreticiye, malını hükümetin tespit edip ilan ettiği fiyattan göre ...
-
Tağşiş
:
-
Bir gıdanın saflığını veya doğal halini bozacak şekilde başka şey ...
-
takım
:
-
İlgili familyalardan oluşan biyolojik grup. Takımı oluşturan keli ...
-
Taklit
:
-
Gıda maddesini ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin ...
-
Takviye Edici Gıdalar
:
-
Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, prote ...
-
talk
:
-
Formülü 3MgO.SiO2.H2O olan, pudra, hapların dolgu maddesi ve süzg ...
-
Tam Hijyen
:
-
İki ya da daha fazla dezenfektan malzemenin daha etkili bir hijye ...
-
tam süt
:
-
İçinden hiç bir besin öğesi alınmamış süt.
-
Tam Yağlı Peynir
:
-
Kurumaddedeki yağ oranı en az % 45 olan peynir.
-
tanen
:
-
Bitkilerde bulunan polifenolik maddeler. Çok alındığında karsinoj ...
-
Tanımlama İşareti
:
-
Hayvansal gıdaların etiketi üzerinde okunaklı, silinmez, anlaşılı ...
-
Tarama Metotları
:
-
PCDD/F ve dioksin benzeri PCB’ler açısından maksimum limit veya m ...
-
Tarator
:
-
Yoğurt kıvamında garnitür olarak kullanılan ezme. Ceviz içi, ekme ...
-
Tarhana
:
-
Buğday unu veya yarma (göce), yoğurt, 260 süt, biber, tuz, soğan, ...
-
Tarım
:
-
Çiftçilik, Ziraat. Bitkisel ve hayvansal üretimin teknolojik koşu ...
-
Tarım Ekonomisi
:
-
Ekonomi biliminin temel ilkelerini tarımsal amaçlar için kullanan ...
-
Tarım Master Planı
:
-
Tarımsal kaynakların belirlenmesi (toprak, su, ekoloji, işgücü ve ...
-
Tarım Sektörü
:
-
Tarım, toprakla, bitkisel ürünlerle, hayvanlarla ve hayvan ürünle ...
-
Tarım Terörizmi
:
-
Bir ülkenin tarımına zarar vermeyi amaçlayan terörist hareket261 ...
-
Tarıma Dayalı Sanayi
:
-
Tarım ürünlerini hammadde olarak kullanıp değişik işlemlerden geç ...
-
Tarımsal İşletme
:
-
Yasal durumu ne olursa olsun, sahip olduğu, ortakçılık, yarıcılık ...
-
Tarımsal İşletme Kayıt Sistemi
:
-
Tarımsal işletmelerin (hanehalkı ve kurumsal) adres ve kimlik bil ...
-
Tarife
:
-
Mal veya hizmetin satış fiyatı hakkında tüketicileri bilgilendirm ...
-
Tartarat
:
-
Tartarik asit yada izomerlerinin tuzu yada ester.
-
tartarik asit
:
-
Su ve alkolde çok çözünen, eterde çözünmeyen, 168 oC’a doğru eriy ...
-
Tartı Aletleri
:
-
Kurumumuzda emtia ve araç tartılarında kullanılan mekanik, elektr ...
-
-
tartma
:
-
Bir malın ağırlığını tespit etmek için başvurulan işlem.
-
tasarım
:
-
Zihinde canlandırılan biçim. Şartları, belirtilmiş karakteristikl ...
-
TASTE
:
-
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
-
taşıma
:
-
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, işlenm ...
-
Tatlandırıcı
:
-
Gıdalara tatlı bir lezzet sağlayan, şeker yerine kullandırılan ve ...
-
Tatlandırma
:
-
Tat verme, tadını kazanmasını sağlama işlemi.
-
Tatlanma
:
-
Olgunlaşma.Tadı gelme.
-
Tatlı
:
-
Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan.
-
Tavsiye Edilen Günlük Alım Miktarları
:
-
Yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli miktardaki vitam ...
-
Taxi
:
-
“Hareket” anlamında kullanılan son ek.
-
tayf
:
-
Bir ışık demetinin bir pirizmadan geçtikten sonra ayrıldığı basit ...
-
Tayf Işık Ölçer
:
-
İki kaynaktan çıkan basit ışınımların şiddetlerini karşılaştırmay ...
-
Tayf Işık Ölçüm
:
-
Tek renkli iki ışınımın, ışık şiddetlerinin tayf ışık ölçer yardı ...
-
Taze
:
-
1. Hiçbir şekilde dondurma veya herhangi bir işleme tabi tutulmam ...
-
Taze Peynir
:
-
Üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmadan tüketime sunulan peyn ...
-
Tcdd
:
-
Tetraklorodibenzodioksin.
-
Tedarikçi
:
-
Bir ürünü sağlayan kuruluş veya kişi.
-
Tedavi Amacıyla Uygulama
:
-
Gıda değeri olan hayvanlara uygulanması yasaklanan ve belli şartl ...
-
tehlike
:
-
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo ...
-
Tehlike Analizleri
:
-
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko ...
-
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları
:
-
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
-
Tek Yönlü Oryantasyon
:
-
Plastik filmlerin sadece bir yönde (makine yönünde ya da makineye ...
-
Tekli Doymamış Yağ Asitleri
:
-
Yalnız cis formunda bir adet çift bağ içeren yağ asitleri.
-
teknik düzenleme
:
-
İdari hükümler de dahil olmak üzere ürün özelliklerini veya sözko ...
-
Tekrar Edilebilirlik Sınırı
:
-
Aynı numune, aynı uygulayıcı, aynı cihaz, aynı laboratuvar gibi t ...
-
-
teleme
:
-
1. Peynir üretimi sürecinde pıhtı oluşumu sonrasında oluşan tuzsu ...
-
Telemesi Haşlanan Peynirler
:
-
Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırılma ...
-
Telli Peynir
:
-
Trabzon yöresine özgü, Kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkl ...
-
TEM
:
-
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
-
Temel Gıda
:
-
Bir canlının gelişmesi, yaşaması ve çalışması için özümlemeye, ke ...
-
Temel Hijyen
:
-
Ürünlerin bulaşmaya karşı hassas olmadığı ve paketlenmiş olarak k ...
-
Temiz
:
-
Kirli, lekeli, bulaşık, kusurlu olmayan, henüz kullanılmamış olan ...
-
Temiz Oda
:
-
Hava kaynaklı partikül konsantrasyonunun kontrol edildiği oda. Te ...
-
Temizleme
:
-
Balığın iç organlarının ve solungaçlarının temizlenmesi.
-
Temizlenebilirlik
:
-
Ekipmanın toprak ve kirlerden kolayca arındırılmaya olan uygunluğ ...
-
Temizlik
:
-
Gıda maddesi üreten işyerlerinde kirin, toprağın, gıda kalıntılar ...
-
Temizlik Maddesi
:
-
Temizlik işleminde kullanılan madde.
-
Temsili Numune
:
-
Ürün partisini temsil edecek şekilde, paçal numuneden alınan numu ...
-
tendo
:
-
Kası kemiğe bağlayan bağ doku (kiriş).
-
teneke
:
-
Yumuşak çelikten yapılmış üzeri kalay kaplı ince sac.
-
Teneke Kutu
:
-
Tenekeden yapılıp içine yağ, peynir gibi maddeler konulan kap.
-
Tenya
:
-
Barsak paraziti, şerit, yassı solucan.
-
tepe boşluğu
:
-
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma ...
-
Tepeleme
:
-
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olması hali.
-
tepkime
:
-
Birbirini etkileyen maddeler arasında ortaya çıkan olay, reaksiyo ...
-
Tera
:
-
Trilyon anlamında ön ek.
-
Terbiye Etme
:
-
Bir ürünü hazırlanan karışımda bir süre bekleterek yumuşaklık ve ...
-
Tereyağı
:
-
Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan ...
-
tereyağı asidi
:
-
Bakınız: bütirik asit
-
termal iletkenlik
:
-
Isı iletkenliği yeteneği.
-
-
Termin
:
-
Herhangi yapılan işlemin bitme zamanı.
-
terminal
:
-
Uçta bulunan.
-
Terminal Spor
:
-
Bakterilerde hücrenin ucunda bulunan spor.
-
terminoloji
:
-
Bilim dallarında veya teknik alanlarda özel olarak kullanılan ter ...
-
Termizasyon
:
-
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama ...
-
Termo
:
-
Isı ile ilgili anlamında kullanılan ön ek.
-
Termoasidofilik
:
-
Optimum olarak yüksek sıcaklık ve asidik ortamlarda gelişebilen. ...
-
termodinamik
:
-
Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki ilgileri ve bu konudak ...
-
termodurik
:
-
Aslen mezofil karakterli olmakla beraber termofil sınırlarında da ...
-
termofil
:
-
Yüksek sıcaklıkları (45 0C üzeri) seven. Bacillus stearothermophi ...
-
termofilik
:
-
Sıcak seven.
-
termolabil
:
-
Sıcaklık değişimlerine duyarlı.
-
termometre
:
-
Havanın sıcaklığını veya herhangi bir maddenin sıcaklığını ölçmey ...
-
termostabil
:
-
Sıcaklık değişimlerine dirençli, termotolerant. Yersinia enteroco ...
-
termotolerant
:
-
Termostabil ve termodurik karşılığı olarak kullanılır. Bu iki dey ...
-
terpen
:
-
İzopren birimlerinden oluşan büyük ve çeşitli organik bileşikler.
-
ters mikroskop
:
-
Normal ışık mikroskobu yapısında, ancak objektifleri bir mikrosko ...
-
tersinir
:
-
Bir olayın ortaya çıkma şartlarında sonsuz küçük bir değişikliğin ...
-
tescil
:
-
Gıda maddesinin mevzuat hükümlerine uygun olması halinde onaylanm ...
-
Tespit Limiti
:
-
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
-
Test Laboratuvarı
:
-
Yetkili kurum ve kuruluşlara sunmak için tasarlanmış, test maddel ...
-
Test Laboratuvarlarının Denetlenmesi
:
-
İLU prensiplerine uygunluk derecesinin değerlendirilmesi için tes ...
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|