Amiloz, amilopektin, dekstran ve selüloz gibi glukopiranozil birimlerinden oluşmuş dallanmamış yapıda polisakkaritler. ß-glukanlar tahıllarda nişasta dışındaki polisakkaritlerin büyük bir 114 kısmını oluştururlar. Çözünen ve çözünmeyen formları vardır. Çoğunlukla endosperm hücre duvarında bulunmakla beraber, aleuron hücre duvarı da yüksek oranda ß-glukan içermektedir. Arpa yüksek oranda ß-glukan içermektedir ve bu içeriği nedeniyle besinsel lif olarak gıda sanayinin çeşitli alanlarında kullanım olanağı bulmaktadır. Günümüzde arpadan kahvaltılık tarım ürünleri, arpa unundan ekmek, bisküvi, kek, yufka türü ekmekler yapılmakta, arpa unu kıvam artırıcı olarak ve alkolsüz içeceklerde çözünür lif olarak kullanılmaktadır. Tahıl ürünleri ve maltta ß-glukan içeriği viskozimetrik, enzimatik ve kolorimetrik yöntemlerle saptanabilmektedir. ß-glukanlar bira üretimi açısından fermente olabilen karbonhidrat kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Şişelenen birada ise istenmeyen bulanıklık problemine yol açmaktadır.