İngilizce: Vitanin C / Ascorbic Acid
L-Askorbik asit yüksek çözünürlük özelliği gösteren hem asidik hem de indirgen karakter taşıyan bir vitamin. Kuşburnu, kırmızı biber, yeşil sivri biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, lahana ve türleri, maydonoz, brokoli, portakal ve limon gibi turunçgiller, domates, kivi, çilek, kızılcık, böğürtlen ve patates C vitamini açısından zengindir. Sağlıklı diş eti korunmasında, tirozin vetriptofan metabolizmasındaki önemli işlevleri nedeniyle C vitamini gereklidir. Vücudu enfeksiyonlardan ve bakteri toksinlerinden korumaktadır. Vücudu radikallerden gelen zararlara karşı korumada görev alan C vitamini, önemli bir antioksidandır. Çoğu vitaminlerin aksine, C vitamini yetersizliği spesifik bir hastalık olan “skorbüt” ile ilişkilidir. Genellikle alkolikler veya uyuşturucu bağımlıları gibi aşırı yetersiz diyetle beslenen bireylerde veya askorbik asit içeren besinleri hiç tüketmeyenlerde görülür. Skorbüt semptomları arasında diş etlerinin şişmesi, kanaması ve deri altındaki kılcal kanamaları yer alır. C vitamini yetersizlik derecesine göre semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. 49 Klinik belirtilerin hafif şekilleri; yorgunluk, iştah azalması, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtileri kapsarken yetersizlik arttikça belirtiler ağırlaşmakta, sırası ile büyümede duraklama, anemi, enfeksiyonlara karşı direnç azalması ortaya çıkmaktadır.