İngilizce: Aspartil Fenilalanin Metil Ester
Kimyasal adı N-L-? -(Aspartil-L-fenilalanin-1metilester,3-amino-N-(? -karbometoksi-fenetil)-suksinamik asit-N-metil ester olan, kimyasal formülü C14H18N2O5 olan, molekül ağırlığı 294.31 olan, susuz bazda C14H18N2O5 cinsinden % 98’den az ve % 102’den fazla olmayan, suda ve etanolde çok az çözünen, tatlı, beyaz, kokusuz, kristal toz. Sukrozdan yaklaşık 200 kat daha fazla tatlı olan madde. Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan bir dipeptitdir. Bir gramı 4 kcal enerji vermektedir. Sukroza oranla 180 kere daha tatlıdır, bu nedenle çok düşük dozlarda kullanılmaktadır. Böylelikle enerji değerine katkıda bulunmaz. Sıcaklığa dayanıksız olduğu için yemek pişirildikten sonra eklenmesi gerekmektedir. Aspartamın bilinen hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır. Kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir.