eng

Patulin nedir? Patulin ne demek?

patulin

İngilizce: Patulin

A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikotoksin. Özellikle elma, armut ve diğer bazı meyve ve sebzelerde bulunur. Patulin (4-hidroksi-4H-furo[3,2-c]piran-2(6H)on), çürüyen meyvelerde birçok küf tarafından sentezlenen bir mikotoksin ve ticari olarak satılan elma sularında da sıklıkla oluşur. Patulinin antibiyotik özellikleri yanında kanserojen, mutajen ve teratojen niteliklerinin olduğu da saptanmıştır. SO2 ve C vitamini patulini parçalar. Patulin asidik ortamlarda (pH: 6’ya kadar) stabildir. Bu pH değerinde ısıya karşı dirençli olup 125 °C’ye kadar bozulmamaktadır. Bu nedenle, patulin özellikle meyve suyu gibi gıdalarda önem taşımaktadır. Patulin, Aspergillus clavatus, Penicillium expansum, P.griseofulvum ve Byssochlamys nivea gibi farklı küf türleri tarafından üretilen bir mikotoksindir.

Süt Terimleri Sözlüğü

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama