İngilizce: Polyols
Aldoz ve ketoz şekerlerin karbonil grubunun indirgenmesiyle oluşan şeker alkolleri. Poliollerde, aldozların ve ketozların karbonil grubunun indirgenmesi sonucu karbonil grubunun yerini alkol grubu alır. Bunlar doğada sadece bitkilerin bileşiminde, serbest veya bileşik halinde bulunurlar. Kısa zincirli poliollerden olan gliserol yağların yapısında, eritritol ise alg ve çimlerde ester halinde bulunur Sorbitol elma, armut, kiraz, erik ve şeftali gibi meyvelerin bileşiminde bulunur. Polioller katı kristal yapıda olup suda çözünürler. Kristal formdaki bazı şeker alkollerinin (ksilitol, mannitol, sorbitol ve eritritol gibi) çözünme ısılarının negatif (endotermik) olması ağza alındıklarında soğuk bir etki oluşturmalarına neden olmaktadır. Polioller çeşitli gıdalarda nem tutucu olarak kullanılırlar, tatlılık dereceleri genellikle sakkarozdan daha düşük olup bunlardan tatlılık derecesi en düşük olan laktitol en yüksek olan ise ksilitoldür. Sindirim ve metabolik özellikleri nedeniyle bazı poliollerin değeri 0 3.2 kcal/g arasında değişmektedir. Polioller yalnız alındıklarında bile hiperglisemik etkili değildir. Bu özellikleri nedeniyle düşük kalorili ve diyabetik ürünlerde kullanılmaktadır. Ağız mikroflorası tarafından metabolize edilmedikleri veya yavaş metabolize edildikleri için dişte plak oluşumuna ve diş çürüklerine neden olmamakta bu nedenle bazı özel şekerleme,sakız, öksürük şurubu, pastil gibi ürünlerde kullanılmaktadır.