İngilizce: Proximate Analysis
Organik materyallerin kendilerini oluşturan moleküler parçalarına (su, protein, yağ, karbonhidrat, kül gibi) ayrılmasını sağlayan ve Wende analiz yöntemi olarak da bilinen analiz yöntemi. Analizi yapılacak materyal tartılır ve kurutulur. Kurutulmadan önceki ve sonraki ağırlığı arasındaki fark su miktarını verir. Kuru materyal daha sonra eterden geçirilerek yağ içeriği belirlenir. Kalan materyal Kjeldahl yöntemi ile azot miktarı tayin edilir. Bulunan azot miktarı (süt için 6.38, et için 6.25, çoğu tahıllar için 5.83 ve buğday unu için 5.70) ile çarpılarak protein miktarı belirlenir. Kalan son örnek 30 dakika seyreltilmiş sülfürik asit çözeltisinde kaynatılır. Suda çözünmeyen rezidü posa ve külden ibarettir. Rezidü yakılır, kalan kısım küldür. Rezidünün yakılmadan önceki ağırlığı ile kül ağırlığı arasındaki fark da posayı verir.