İngilizce: Soup With Flour, Dried Yogurt, Tomato, Pimento
Buğday unu veya yarma (göce), yoğurt, 260 süt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması, öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilen geleneksel bir Türk ürünü. Genelde un ve yarma (göce) tarhanası olmak üzere iki tür tarhana yapılmaktadır. Yarma tarhana tam tahıllı ürün olduğundan glisemik indeksi düşüktür, diyabet ve kolesterol düşürücü diyetler için uygun bir besindir. Un tarhanası probiyotik bir ürün sayılır. Bu malzemenin suda ya da et suyunda pişirilmesiyle yapılan çorba. Bazı ülkelerde, Türkiye’de üretilen tarhanaya karışım ve yapı olarak benzeyen ürünler, Trachanas veya Trahanas (Yunanistan), Kishk (Mısır) ve Kushuk (Irak) olarak adlandırılmaktadır. Tarhana fermente bir süt ürünü olduğu için asidik bir yapıya sahiptir. Ayrıca kurutulmuş gıdalar sınıfına girdiğinden, az miktarda rutubet içermektedir. Bu özellikler ürünün, içerdiği süt proteinlerinin etkinliklerini uzun bir süre korumasını sağlamaktadır.