eng

Tereyağı nedir? Butter ne demek?

tereyağı

İngilizce: Butter

Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan üretilen taze yağ. Ağırlıkça en az % 80, en fazla % 90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kurumaddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip olan süt yağı esaslı ürün.

Tam tereyağı: Ağırlıkça en az % 80, en fazla % 90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kurumaddesi ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip ürün.

Dörtte üç yağlı tereyağı: Ağırlıkça en az % 60, en fazla % 62 oranında süt yağı içeriğine sahip ürün.

Yarım yağlı tereyağı: Ağırlıkça en az % 39, en fazla % 41 oranında süt yağı içeriğine sahip ürün.
“%....” süt yağı esaslı sürülebilir ürün: Aşağıdaki oranlarda süt yağı içeriğine sahip ürünleri;
Süt yağı içeriği ağırlıkça %10’dan fazla %39’dan az
Süt yağı içeriği ağırlıkça %41’den fazla %60’dan az
Süt yağı içeriği ağırlıkça %62’den fazla %80’den az

Yayık tereyağı: Üretiminde hammadde olarak yoğurt kullanılmasıyla elde edilen tereyağı.

Çeşnili tereyağı: Tereyağına çeşitli baharat, meyve ve sebzeler, bal ve/veya diğer gıda maddeleri katılarak çeşnilendirilmesi ile elde edilen, tat ve koku dışındaki diğer özellikleri tereyağı için verilen özellikleri taşıyan ve son üründe süt yağı oranı ağırlıkça en az %75 olan ürün.

Çeşnili tereyağı karışımı: Tereyağına çeşitli baharat, meyve ve sebzeler, bal ve/veya diğer gıda maddeleri katılarak çeşnilendirilmesi ile elde edilen, tat ve koku dışındaki diğer özellikleri tereyağı için verilen özellikleri taşıyan ve son üründe süt yağı oranı ağırlıkça en az % 62, en fazla % 75 olan ürün.

Süt Terimleri Sözlüğü