eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (23)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (23. Sayfa)

Natural Dye :
Sentetik olmayan bitki ve hayvanlardan elde edilen renkli boyar m ...
Natural Plasm :
Herhangi bir koagülant ilavesi olmadan elde edilen plazma.
Naturally Occurring Food Toxins :
Gıdaların doğal olarak bileşimlerinde bulunan toksik maddeler. Ço ...
Nature :
Normal, doğa.
Neat :
İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek is ...
negative :
Eksi (-) yük. Olumsuz.
Negative Staining :
Mikroorganizmadan boyanmadan kalıp, ortamın boyanması şeklinde uy ...
Neohesperidin Dihidrokalkon :
Kimyasal adı Neohesperidinin katalitik hidrojenasyonu ile elde ed ...
Net Amount :
Ambalaj içindeki gıda maddesinin ambalaj malzemesi hariç miktarı.
Net Protein Utilization :
Hayvanlar üzerinde yapılan protein kalitesini saptama yöntemlerin ...
Neurotoxic Effect :
Sinir sistemi üzerine toksik etki.
Neutral :
Elektrik yükü olmayan. Tepkimeye girmeyen. Ne asit ne baz ile rea ...
Neutralization :
Bir diğerinin etkisini kontrol eden veya etkisiz hale getiren işl ...
Neutrophylic :
1. Optimum olarak nötr ya da nötre yakın pH ‘larda gelişebilen. 2 ...
Niacin :
Nikotinik Asit, Nikotinamid, Vitamin PP. Bir B grubu vitamini, ni ...
Nicotinamide :
Beyaz kristal şeklinde, kokusuz, suda çözünür, Niasinin amid form ...
Nicotinic Acid :
Niasinin asit formu.
Nisin :
Peynir yapımında kullanılan bir bakterinin salgıladığı antibiyotı ...
Nitrate :
Genellikle bir nitrojen, üç oksijen atomundan oluşan (NO3) azot i ...
Nitrification :
Amonyağın bakteriler tarafından nitrite ve nitrata oksidasyonu.
Nitrite :
Bakınız: nitrat
Nitro- :
Bir bileşikte NO2 grubu için kullanılan ön ek.
Nitrogen :
Azot. Simgesi N. Yaşam için elzem element. Serbest olarak havada ...
Nitrosamine :
Nitritin sekonder aminlerle reaksiyonu sonucu oluşan nitrozaminle ...
No Observable Adverse Effect Level Noael :
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
No Observed Advers Effect Level :
Herhangi bir kimyasal maddenin deney hayvanlarına ömürleri boyunc ...
Nomenclature / Terminology :
Adlandırma işlemi. Uluslararası ticarette her bir ürünün tanımını ...
Nominal Capacity :
Bir tesisin çalışma rejiminde öngörülen ve belirtildiği azami güç ...
Non- :
Olumsuzluk ön eki.
Non Lactose Meal :
Süt proteinine alerjisi olan yolcular tarafından tercih edilen bu ...
Non Sanitary Enterprises :
Çevresinde bulunanlara fiziki, ruhi ve sosyal yönlerden az veya ç ...
Non Sugar Added Food :
Herhangi bir monosakkarit veya disakkaritin ilave edilmeyen, mono ...
Nonconformity :
Bir şartın yerine getirilememesi durumu.
Noncovalent Bonds :
Hücrede, moleküller arasında önemli etkileşimlere aracılık eden, ...
None Absorbant :
İstenilen kullanım koşullarında temas ettikleri maddeleri tutmaya ...
None Medicinal Veterinary Health Products :
Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üre ...
Non-Enterotoksijenik Escherichia Coli :
Enterotoksin oluşturmayan E. coli.
Non-Gmo Equivalent Product :
Genetik değiştirme teknolojisi uygulanmayan eşdeğer gıda veya yem ...
Non-Ionising Radiation :
Hücre içine geçmeyen, uzun dalga boyuna sahip yavaş enerji ışını.
Nonnutritive Swetener :
Gıdalarda şeker yerine kullanılan kalorisiz sentetik ürünler. Sak ...
Nonpolar :
Bk. Kutupsuz.
Nonprotein Nitrogen :
Protein bileşiminde olmayan azot.
Nonsalted :
Tuzu olmayan yada tuzu az olan.
Non-Toxic Construction Elements :
İstenilen kullanım koşullarında zehirli madde yaymayan malzemeler ...
Normality :
Bir litre çözeltide çözünmüş maddenin ekivalen gram sayısı, N.
Nuclear :
Atom çekirdeği ile ilgili.
Nucleic Acids :
Nükleotit denen ve pürin ya da pirimidin bazlarının biri, riboz y ...
Nucleid :
Nüklit. Atom çekirdekleri.
Nucleophyl :
Atom verici özellik gösteren elektron.
Nucleoprotein :
Proteinlerin nükleik asitlerle kurduğu moleküler birlik. Hücre çe ...
Nut And Garlic Sauce :
Yoğurt kıvamında garnitür olarak kullanılan ezme. Ceviz içi, ekme ...
nutrient :
Enerji sağlayan, büyüme, gelişme ve hayatın sürdürülebilmesi için ...
Nutrients :
Bakınız: Besin Öğesi
Nutrition Labelling :
Enerji değeri ve protein, karbonhidrat, yağ, lif, sodyum, vitamin ...
Nutrition/Nourishment :
Beslenme eylemi. Beslenme işine konu olmak, gıda ile beslemek fii ...
Nutritional Claim :
Gıda maddesinin herhangi bir enerji değerini sağladığı, sağlamadı ...
Nutritional Deficiency, Malnutrition :
Diyette bir ve birden fazla besin ögesinin yetersiz alınması sonu ...
Nutritional Value :
Gıdaların enerji, karbonhidrat, protein, yağ oranları.
Nutritive Sweteners :
Enerji ve karbonhidrat alımını katkıda bulunan tatlandırıcılar. B ...
Nücleotide :
Nükleik asitlerin ( DNA, RNA) yapı birimleri.
Obese :
Bakınız: Şişman
Obesity :
Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal veya aşırı yağ bir ...
Obesity Action Plan :
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl ...
Obessity :
Bakınız: Şişmanlık
object :
Nesne, cisim.
Objective :
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye ...
Ochratoxin A :
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd ...
Ochratoxines :
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid ...
odour :
Nesnelerden yayılan küçük zerrelerin burun zarı üzerindeki özel s ...
Official Control :
Gıda ile ilgili faaliyetlerin mevzuat hükümlerine uygunluğunun do ...
Official Veterinary :
Yetkili otoritece veterinerlik mevzuatı uyarınca görevlendirilen ...
Oil :
Bileşiminde fosfolipidler dahil olmak üzere stearik, oleik, palmi ...
Oil Milk Ice :
Sütlü buz ürünleri genel tanımına uyan, bitkisel yağ ve/ veya süt ...
Oleic Acid :
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka ...
Olein :
Trioleik gliserol esteri.
Oligosaccarides :
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile ...
Omnivorous :
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
Omophagia :
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
Oncoviruses :
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
opaque :
Donuk, şeffaf olmayan.
Oppurtunist :
Bk. Fırsatçı.
Oppurtunistic Pathogen :
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka ...
Opputrunistic Infection :
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
Optimal Nutrition :
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya ...
Optimum :
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö ...
Oral Feeding :
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
Organelle :
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla ...
Organic Acid For Cheese Production :
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde kullanımına ...
Organic Agriculture :
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik ...
Organic Agriculture Activities :
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ...
Organic Animal Product :
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil ...
Organic Food :
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik ...
Organic Matter :
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad ...
Organic Product :
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, ...
Organic Product Consulting Institution :
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip, ...
Organic Product Control And Certification Organisation :
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ...