eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (7)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
7. Sayfa
Chemical Analysis :
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli ...
Chemical Contaminanats :
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha ...
Chemical Decomposition :
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl ...
chemical hazard :
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf ...
Chemical oxygen demand :
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
Chemistry :
Maddelerin temel yapılarını, birleşimlerini, dönüşümlerini, çözüm ...
Chemoheterotroph :
Organik maddeleri enerji ve karbon kaynağı olarak kullanan organi ...
Chemolytotroph :
Kimyasal bileşikleri enerji, inorganik maddeleri elektron kaynağı ...
Chemoorganotroph :
Kimyasal bileşikleri enerji, organik maddeleri elektron kaynağı o ...
Chemoototroph :
Karbon dioksiti esas karbon kaynağı olarak kullanarak inorganik b ...
Chemosynthesis :
Bazı bakterilerin, güneş ışınları olmadan, inorganik maddeleri ok ...
Chemosyntheyc Microorganisms :
Yüksek bitkilerde metabolizma sonucu meydana gelen son ürünü kull ...
Chemotaxis :
Bir kimyasal maddeye doğru (pozitif kemotaksi) veya bir kimyasal ...
Chemotroph :
Kimyasal maddeleri enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Chimney, Shaft :
Dumanı ocaktan çekip dış ortama vermeye yarayan hava deliği.
Chloride :
Simgesi Cl olan, asit-baz dengesinin sağlanmasında tampon görevi ...
Chloroform :
Renksiz, hoş kokulu, suda çözünmeyen, genelde çözücü olarak kulla ...
Chlorophyl :
Işığa duyarlı bir tetrapirol halkası ile merkezde magnezyum atomu ...
Chocolate :
Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt y ...
Chocolate With Cream :
Bileşiminde en az % 5.5 süt yağı içeren sütlü çikolata.
Cholecalciferol :
Vitamin D3. Vitamin D’nin hayvan hücrelerinde bulunan formu.
Cholecystokinin :
İnce bağırsaktan salgılanan ve karaciğeri uyaran hormon.
Cholera :
Vibrio cholera mikrobunun neden olduğu bulaşıcı hastalık. Kolera ...
Cholesterol :
Vücudun bütün dokularında özellikle beyin, sinir, adrenal korteks ...
Choline :
Bir B grubu vitamini. Bu vitamin, bütün hayvan ve bitki dokuların ...
Chromatography :
Gaz veya sıvı haldeki hareketli fazda bulunan bileşenlerin, sıvı ...
Chromium :
Kanda ve birçok dokuda çok küçük miktarlarda bulunan bir iz eleme ...
chromosome :
Prokaryot ve ökaryot hücrelerde üzerlerinde genleri taşıyan DNA v ...
Chronic Toxicity :
Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre 169 veril ...
Churn :
Çeşitli biçimlerde olan ve yağını çıkarmak amacıyla içinde, süt, ...
-Cide :
Öldürücü anlamında kullanılan İngilizce bir son ek. Örn, insectic ...
Cilbir :
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök ...
Citreoviridin :
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
Citric Acid :
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda ...
Citrinin :
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından ...
Citrulline :
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Civil Cheese :
Erzurum yöresinde yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde o ...
Clarification :
Sütte bulunan ve kaba temizlemeyle uzaklaştırılamayan somatik hüc ...
Clarificator :
Klarifikasyon işlemini yapan alet (seperatör).
Clarifying :
Yüzeylere yapışmış leke ve kirlerin giderilmesi, çözelti veya ası ...
class :
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime ...
Classical Sterilisation :
Sütün 110-120°C’de 20-40 dakikalık ısıtma ile atmosfer basıncının ...
Clean :
Kirli, lekeli, bulaşık, kusurlu olmayan, henüz kullanılmamış olan ...
Clean Room :
Hava kaynaklı partikül konsantrasyonunun kontrol edildiği oda. Te ...
Cleanability :
Ekipmanın toprak ve kirlerden kolayca arındırılmaya olan uygunluğ ...
Cleaning In Place :
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın ...
Cleaning In Place Cip :
Sökülmeksizin kolayca temizlenmeye uygunluk. Bkz. CIP.
Cleaning Out Of Place :
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi ...
climate :
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ...
Cling Film :
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek ...
Clon :
Genetik olarak birbirinin aynı olan canlılar.
Cloramphenicol :
Streptomyces venezualae tarafından üretilen ve bakterilerde prote ...
Clostridium Botulinum :
Gıdalarda, botulin denilen zehirli bir toksin üreten anaerobik pa ...
Clostridium Perfringens :
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, anae ...
Clostridium Tetani :
Tetanos etmeni bakteri.
Clostridium Tetoni :
Ozonla okside edilebilen organizma.
Clostrum Based Products :
Kolostrumun işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin da ...
Coa :
Ko enzim A.
Coagulase :
Patojen stafilokoklar tarafından salgılanan ve kanda fibrinojende ...
Coagulate :
Pıhtılaşma; pişerek donma, katılaşma.
Coagulation :
Sıvı durumdan katı duruma geçme aşaması.
Coagulum :
Bakınız: pıhtı
Coalescence :
Bütün duruma getirme işi.
Coarse Brine Salt :
Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turş ...
Cobalamin :
Yapısında kobalt bulunan bir B grubu vitamini. B12 vitamini.
Cobalt :
Elzem iz elementlerden biri.
Cocarboxylase :
TPP Tiamin Pirofosfat için kısaltma. B1 vitamini (Tiamin) tarafın ...
Coccobacillus :
Morfolojik olarak yuvarlak (kok) ile çubuk (basil) arasında yer a ...
Coccoid :
Yuvarlak, kok şeklinde.
Coccus :
Küresel, yuvarlak biçimde ya da sferik (beyzi) bakteri hücresi.
Coch Bacilli :
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
Codex Alimentarius :
“Codex Alimentarius” latince bir terim olup, ‘Gıda Kodu’ veya ‘st ...
Codex Alimentarius Commission :
1962 yılında düzenlenen ortak bir FAO/WHO ortak gıda standardı pr ...
Codex Alimetarius Commission :
Birleşmiş Milletler kapsamında Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 50 ve D ...
Codex Committee On Contaminants :
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça ...
Codex Committee On Contaminants In Foods :
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
Codex Committee On Edible Ices :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla ...
Codex Committee On Fats And Oils :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl ...
Codex Committee On Food Additives :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında gıda katkı maddel ...
Codex Committee On Food Additives & Contaminants :
Gıda Kodeks Alimentarius Komisyonu altında görev yapan ancak 2007 ...
Codex Committee On Milk And Milk Products :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında süt ve süt ürünle ...
Coefficient Of Friction :
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm ...
Coenocytic Hyphae :
Septa bulunmadığı için tek çekirdekli hücre benzeri birimlere böl ...
Coenzyme :
Bir enzimin aktivitesi için gerekli olan, grup transferinde oksid ...
Cofocus Laser Scanning Miroscopy :
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
cohesion :
Aynı cins moleküller arasındaki çekim kuvveti.
Col Plasmide :
Escherichia coli gibi bazı bakterilerde bulunan ve kolisini kodla ...
Cold Chain :
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket ...
Cold Storage :
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri ...