eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: Kısaltmalar (1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (1. Sayfa)
A
:
Ekstensogramın cm2 olarak ölçülen alanı.
AAS
:
Atomik Absorbsiyon Spektrometre cihazı.
ABGS
:
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalış
...
ADI
:
İnsan vücut ağırlığının kg’ı başına mg olarak bir ömür boyunca in
...
AOAC
:
Analiz metodları yayınlayan uluslararası kuruluş.
APC
:
Bakınız: Aerobik Plaka Sayımı
ATP
:
Ribonükleik 5 trifosfat. Hücrede, enerji döngüsünde fosfat grubun
...
AW
:
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi
...
Bod
:
Biyolojik Oksijen İhtiyacı.
BOPP
:
Çift eksenli Polipropilen.
BSE
:
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki
...
BT
:
Biyolojik olarak tarım alanlarının zararlı böceklerden korunması
...
C
:
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
CAC
:
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Sağlık Örgütünün müş
...
CAPP
:
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de
...
CCC
:
Dünya Gıda Kodeks Komisyonu altında görev yapan ve bulaşanları ça
...
CCCF
:
Bakınız: Kontaminantlar Kodeks Komitesi
CCFA
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında gıda katkı maddel
...
CCFAC
:
Gıda Kodeks Alimentarius Komisyonu altında görev yapan ancak 2007
...
CCFO
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında katı ve sıvı yağl
...
CCIE
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında yenilebilir buzla
...
CCMMP
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında süt ve süt ürünle
...
CCN
:
Kritik kontrol noktası. HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda
...
CCP
:
HACCP planı içerisinde bir sağlık ve gıda güvenilirliği riskinin
...
CFU
:
Bir materyalde katı besiyeri kullanarak mikroorganizma sayımı yap
...
CGECPMMP
:
Süt ve Ürünleri Uygulama Prensipleri ile ilgili Ülke Uzmanları FA
...
CIP
:
Bir gıda üretim bandının veya kapalı devredeki tek bir ekipmanın
...
CLSM
:
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz
...
COBALAMİN
:
Koenzim olarak pek çok enzim tarafından aktiviteleri için gereksi
...
COD
:
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı
COE NO
:
Gıda aroma maddelerine Avrupa Birliği tarafından verilen numarala
...
CoF
:
Plastik filmlerin ve laminatların “kayganlık” ölçüsü olan sürtünm
...
COP
:
Yerleşim dışında temizlik. Parçalara ayrılmış ekipmanın elle temi
...
CPA
:
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi
...
ÇKS
:
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve
...
DDL
:
Düşük dansite liporotein.
DDT
:
Çok zehirli ve inatçı bir böcek öldürücü. Kolayca vücut dokusunda
...
DMYMB
:
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim
...
DNA
:
Canlı vücudunda genetik bilgilerin taşıyıcısı yönetici molekül. T
...
DRV
:
Sağlıklı yetişkinler için günlük olarak alınması tavsiye edilen b
...
DSÖ
:
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan, dünyadaki hastalıklarl
...
EAA
:
Alüminyum folyoya mükemmel yapışma özelliği sayesinde daha çok fo
...
EAGGF
:
Ortak Tarım Politikalarının finansal aracı olup, tarım piyasasını
...
ECD
:
Gaz kromatografisinde kullanılan elektron tutma dedektörü.
ECM
:
Benzer (karşılaştırılabilir) masraflar miktarını gösterebilmek iç
...
EDTA
:
Birçok katyon ile sağlam kompleksler veren, analitik ve tıbbi ama
...
EFSA
:
AB tarafından 2002 yılında kurulmuş ve merkezi Parma’da (İtalya)
...
EIEC
:
Bacillary dizanteri olarak bilinen hastalığa neden olan bakteri.
ELISA
:
Enzimle işaretli antikorlar aracılığı ile antikor ve antijen tesp
...
EMB
:
Yoğun tereyağı aroması elde etmek amacıyla, tereyağı bazı içerisi
...
EMC
:
Yoğun peynir aroması elde etmek amacıyla, peynir bazının farklı e
...
EPEC
:
E. Coli’nin epidemiyolojik olarak serogrubuna ait, patojenler tar
...
ETANOL
:
Şeker ve nişasta ihtiva eden maddelerin alkol fermantasyonu ve ta
...
EVA
:
Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE) ve Lineer düşük yoğunluklu Po
...
EVOH
:
Koekstrüzyonlu plastik filmlerde oksijen (bariyer) engelleme özel
...
FAO
:
Bakınız: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü
FDA
:
Amerika Birleşik Devletleri’nde gıda ve ilaçların izin ve denetim
...
FEMA
:
Aroma Maddesi ve Eksrakt Üreticileri Birliği.
FES
:
Alev Emisyon Spektroskopi cihazı.
FFA
:
Serbest yağ asit(ler)i.
FID
:
Alev iyonlaşma dedektörü.
G+C ORANI
:
Her canlı türünde DNA ya da RNA’daki toplam nükleik asit içinde G
...
GAP
:
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü
...
GC
:
Gaz Kromatografisi cihazı.
GC-MS
:
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
GDO
:
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e
...
GI
:
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda
...
GKO
:
Gıdanın bir porsiyonunun enerji ve şeker, toplam yağ, doymuş yağ
...
GLC
:
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
GLC-MS
:
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
GLP
:
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları
...
GMO
:
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GMP
:
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş
...
GRAS
:
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk
...
GTİP
:
Uluslararası ürün ticaretinde her bir ürünün tanımını ve ayrımını
...
HACCP
:
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol
...
HDL
:
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
HIV
:
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
HMF
:
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son
...
HPLC
:
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
HRMS
:
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.