eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (B - 2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (B - 2. Sayfa)
Bipolar
:
Birbirine zıt iki kutuplu olma durumu.
Bipolar Gemmation
:
Mayalarda her iki uçtan oluşan tomurcuklanma şekli.
Biscuit
:
Un, süt, şeker veya tuzla yapılan ince, gevrek kuru atıştırmalık
...
Bisulphate
:
Hidrojenli sülfatlar. İki molekeül sülfat (SO4) içeren tuz.
Bisulphite
:
(HSO3-) yapısında, SO2 elde etmede kullanılan sülfüröz asit (H2SO
...
Bitter Chocolate
:
Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kurum
...
Bitter, Rancid
:
Tat alma organında bazı maddelerin bıraktığı yakıcı durum. Tatlın
...
Bitterness / Rancidity
:
Bir şeyin tadının acı olması, acı olma durumu.
Bland Meal
:
Sindirim sistemi ve bağırsak düzensizlikleri yaşayan ve çiğneme p
...
Blank
:
1. İçerisinde veya bileşiminde analiz edilecek maddeyi içermeyen
...
Blastoconidium
:
Maya ve küflerde ana hücreden tomurcuklanma sonucu ayrılarak oluş
...
Bleaching
:
Gıda maddelerinin renginin açılması.
Bleaching Agent
:
Gıda maddelerinde bulunan doğal rengi gidermek için kullanılan ki
...
Blood Agar
:
Hemoliz reaksiyonun belirlenmesi için kullanılan besiyeri.
Blood Sugar
:
Karbonhidratların son molekülü olan glukoz, kan şekerini oluşturu
...
Blue Cheese
:
Mavi renkte küf içeren yabancı tip peynir.
Blue Inhibitor Substances
:
Mastitis hastalığının iyileştirilmesi için meme içine verilen ant
...
Body Mass Index
:
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edi
...
Boiling For Cheese Production
:
Telemenin en az 72 oC’lik tuzlu veya tuzsuz sıcak su içerisinde y
...
Boiling Point
:
Saf bir sıvının belirli bir basınçta kaynamaya başladığı sıcaklık
...
Bolu Circassian Cheese
:
Çerkez kökenli ailelerin yerleştiği yörelerde üretilen oldukça tu
...
Bombax Criodendron
:
Ebegümecigillerden, tropikal bölgelerde yetişen, kozalarında kısa
...
Bon
:
Çift yönlü oriyente naylon (PA) film. Oksijen ve koku önleme (bar
...
Bond
:
1. Kimyada elementlerin birbirine bağlanması (iyonik bağ, kovalen
...
Border Inspection Post
:
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı
...
Boric Acid
:
Formülü H3BO3. Isıya dayanıklı cam ve porselen yapımında, metalci
...
BORON
:
Azı zararlı fazlası toksik olan iz element.
Bottle
:
Sıvıların, özellikte içkilerin konulduğu, camdan yapılmış, ağzı d
...
Bottling
:
Ürünü şişeye doldurmak.
Botulin
:
Clostridium botulinum toksinleri tarafından yapılan bir gıda zehi
...
Botulism
:
Basillus Botulismus toksinleri ile meydana gelen zehirlenme.
Bovine
:
Sığırlar ile ilgili.
Bovine Spongiforme Encephalopaty
:
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki
...
Boza Consistence
:
Karıştırılarak kaynatılan sosların boza gibi akıcı ve yoğun olmas
...
branch
:
Belirli bir bilim konusunu inceleyen bilim alanı. Meslek, dal.
Break
:
Süt mayalandıktan (rennet enzimi eklendikten sonra) bir süre sonr
...
Breed Method
:
Genellikle çiğ sütte yapılan mikroskobik sayım.
Breeding
:
1. Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyoloj
...
Brimful
:
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olması hali.
brine
:
1. İçilebilir su ve tuzun karışımı ile tekniğine uygun olarak haz
...
Brine For Cheese
:
İçilebilir su ve tuzun (belli bir oranda) karışımı ile tekniğine
...
Brined Cheese
:
Tüketime kadar veya tüketiciye sunulmadan önce yeniden ambalajlan
...
Brinefood
:
Salamura da muhafaza edilen gıda.
British Retail Consortiumbrc
:
İngiliz perakendecilerinin BRC -Global Standard Foodadı altında o
...
Brix
:
Suda çözünür kurumadde. Işığın kırılmasına dayanarak bir çözeltid
...
Bromthymol Blue
:
Sütteki pH değişikliğinin tespitinde kullanılan indikatör madde.
Bromtimol Bue Test
:
Sütün kaynatılması suretiyle sütte asitlik gelişimi ve pıhtılaşma
...
Broth
:
1. Et suyu. 2. Bakteri besi ortamı.
Browning
:
Gıdaların enzimatik olmayan tipteki kahverengileşme tepkimelerind
...
Brucella
:
Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hay
...
Brucellosis
:
Hayvandan insana geçen, insandan hayvana geçmeyen ihbarı mecburi
...
Brushing
:
Temizlemek veya parlatmak için fırça ile sürtme.
Bse Bovine Spongiforme Encephalopaty
:
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki
...
bucket
:
Bakırdan yapılmış, kulplu derin kap.
Budding
:
Mayalarda bir çoğalma şekli. Maya hücresinden tomurcuk şeklinde b
...
Bulgaricus Milk
:
Bulgaristan’a özgü Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus kull
...
Bulge
:
Şişkinliği ve kabarıklığı olan ambalaj.
Bulk
:
Gıda maddelerinin ambalajlı veya ambalajsız olarak niteliklerine
...
Bulking Agent
:
Gıdaların faydalanılabilir enerji değerini arttırmadan, gıdaların
...
Burette
:
Laboratuvarda titrasyon işleminde kullanılan, ucunda sıvı akışını
...
Bursa Tangue Cheese
:
Dilimlerinin dile benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Tuzsuz, t
...
Butter
:
Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan
...
Buttermilk
:
Tereyağının veya kremanın yayıklanmasından (çalkalanmasından) art
...
Butylated Hydroxi Anisole
:
BHA. Formülü C11H16O2, yoğunluğu 1.06 g/cm3, molekül ağırlığı 180
...
Butylated Hydroxi Toluen
:
BHT. Formülü C15H24O, yoğunluğu 1.05 g/cm3, molekül ağırlığı 220.
...
Butyric Acid Fermentation
:
Bacillus butyricus ve Clostridium butyricum bakterileri tarafında
...
Butyric Acide
:
Dört karbonlu, kısa zincirli, tereyağında bulunan doymuş yağ asid
...
Butyrometer
:
Sütte yağ tayini için kullanılan alet.