eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (20)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (20. Sayfa)

Lactometer :
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
Lactone :
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu ...
Lactoprotein :
Süt proteinleri.
Lactose :
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d ...
Lactose Free :
Yapısında laktoz içermeyen süt.
Lactose Hydrolysis :
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo ...
Lactose Intolerance :
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks ...
Lactosuria :
İdrarda laktoz bulunması.
Lag Phase, Lag Period :
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o ...
Laktit, Laktositol, Laktobiosit :
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül ...
Lambda Phage :
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull ...
Lamella :
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş ...
Lamina :
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y ...
Laminair :
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Flow Cabinet :
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun ...
Lamination :
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey ...
Lamination By Extrusion :
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla ...
Latent :
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o ...
Latent Infection :
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme ...
Latent Period :
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış ...
Latent Virus :
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latex :
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa ...
Latte Machiatto :
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
Lauric Acid :
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
Lauryl Sulfate Tryptose Broth :
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul ...
Law/Act :
Bakınız: Kanun
lead :
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v ...
Lecithin :
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf ...
Lens, Objective :
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y ...
Lesitinase :
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Lethal Dose :
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg ...
Leucine :
Kuvvetli ketojenik olan elzem bir amino asit.
Levulose :
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Levüloz, Meyve Şekeri :
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan ...
Limit Of Detection :
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Linear Low Density Polyethylene :
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
Linoleic Acid :
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere ...
Linolenic Acid :
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad ...
Lipase :
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta ...
Lipid :
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen, ...
Lipochromes :
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı ...
Lipoic Acid :
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a ...
Lipolytic :
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi ...
Lipophil :
Yağ sever özelliği.
Lipophilic :
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
Lipoprotein :
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum ...
Lipovitamins :
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lipoxygenase :
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest ...
Liqued :
Sıvı, akışkan.
Liquid Chromatography :
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Liquid Cream :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Liter :
Litre. Hacim ölçüsü. 1000 ml.
Lithotroph :
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd ...
Live Organism :
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d ...
Local :
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Local Marginal Restricted Business :
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe ...
Location :
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör ...
Long Chain Triglycerides :
Laurik asitten (C12) daha uzun yağ asidi içeren yağlar. Bunlar pa ...
longitudinal :
Uzunlamasına.
Lot :
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
Lot Size :
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
Low Acidity Yogurt :
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dışındaki Lactobacill ...
Low Density Lipoprotein :
Düşük dansite liporotein.
Low Density Lipoproteins :
Düşük yoğunluklu proteinler.
Low Energy Food :
Katı gıdalarda 100 gramında 40 kilokaloriden az, sıvı gıdalarda 1 ...
Low Resolution Mass Spectrometry :
Düşük Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi.
Low Temperature Long Time :
Düşük Sıcaklık Uzun Süre tekniği.
Lutein :
Folikül hücrelerinde meydana gelen, yumurta sarısına renk veren p ...
Luteoskyrin :
Penicillium islandium tarafınan üretilen bir mikotoksin. Özellikl ...
Lyase :
C-O, C-C ve C-N gibi bağların hidroliz veya oksidasyondan farklı ...
Lye :
Alkali karakterde su, boğada suyu.
Lyophilization :
Gıda maddelerinin dondurarak suyunun uçurulması neticesi kurutulm ...
Lypolysis :
Sindirim sırasında yağların enzimlerle parçalanması; yağ depoları ...
Lysine :
Bir elzem amino asit. Tahılda, özellikle buğdayda yetersizdir.
Lysogen Immunity :
Bir profajın, aynı bakteride bir başka fajın yerleşmesini önleme ...
Lysogenic Bacteria :
Fajla enfekte olmuş fakat yaşamaya devam eden bakteriler.
Lysogeny :
Bakterilerde bir çok faj görevlerinin bastırıldığı profaj olarak ...
Lysosome :
Yumurta akı ve göz yaşı gibi farklı kaynaklardan izole edilebilen ...
Macro- :
Büyük, geniş anlamında bir ön ek. Örn, macroeconomy.
Macrofungi :
Şapkalı mantarlar Ayrıca bkz. mikrofungus.
Macronutrients :
Vücutta genel olarak vücut ağırlığının % 0.005 i veya daha fazlas ...
Magnesium :
Bitki ve hayvanlar için elzem olan majör minerallerden biri. Yeşi ...
Maillard Reaction :
Bir gıda maddesinin uzun süreli (veya çok yüksek sıcaklıklarda) ı ...
Main Food :
Bir canlının gelişmesi, yaşaması ve çalışması için özümlemeye, ke ...
Main Ingredient :
Gıdanın % 50’sinden fazlasını oluşturan veya tüketici tarafından ...
Mal- :
Yanlış ve kötü anlamında kullanılan bir ön ek.
Malabsorption :
Besin öğelerinin emilmesinde güçlük. Sindirim kanalında oluşan ya ...
Malnutrition :
Kötü beslenme sonucu ortaya çıkan durum. Yetersiz ve dengesiz bes ...
Maltitol Syrup :
Suda çok iyi çözünen, etanolde az çözünen, kurumadde bazında topl ...
Management :
Bir kuruluşun veya bir işin idare ve kontrolü için koordine edile ...
Management Of Waste Water Plants :
Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altın ...
Mandatory Standard :
Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanmış ihtiyari nitel ...
Manganese :
İnsanlar da dahil olmak üzere bir çok canlı için elzem bir elemen ...
Manifacturer :
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu ...
manometer :
Buharın veya herhangi bir gazın bulunduğu kabın yüzeyine yaptığı ...
Manufacture :
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
Marasmus :
Çocuklarda protein ve enerjinin yetersiz alımına bağlı olarak olu ...
Margarine :
Rafine edilmiş çeşitli yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenas ...