eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (20)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (20. Sayfa)
Lactometer
:
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
Lactone
:
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu
...
Lactoprotein
:
Süt proteinleri.
Lactose
:
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d
...
Lactose Free
:
Yapısında laktoz içermeyen süt.
Lactose Hydrolysis
:
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo
...
Lactose Intolerance
:
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks
...
Lactosuria
:
İdrarda laktoz bulunması.
Lag Phase, Lag Period
:
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o
...
Laktit, Laktositol, Laktobiosit
:
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül
...
Lambda Phage
:
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull
...
Lamella
:
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş
...
Lamina
:
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y
...
Laminair
:
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Flow Cabinet
:
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun
...
Lamination
:
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey
...
Lamination By Extrusion
:
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla
...
Latent
:
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o
...
Latent Infection
:
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme
...
Latent Period
:
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış
...
Latent Virus
:
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latex
:
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa
...
Latte Machiatto
:
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
Lauric Acid
:
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
Lauryl Sulfate Tryptose Broth
:
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul
...
Law/Act
:
Bakınız: Kanun
lead
:
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v
...
Lecithin
:
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf
...
Lens, Objective
:
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y
...
Lesitinase
:
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Lethal Dose
:
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg
...
Leucine
:
Kuvvetli ketojenik olan elzem bir amino asit.
Levulose
:
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Levüloz, Meyve Şekeri
:
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan
...
Limit Of Detection
:
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Linear Low Density Polyethylene
:
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
Linoleic Acid
:
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere
...
Linolenic Acid
:
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad
...
Lipase
:
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta
...
Lipid
:
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen,
...
Lipochromes
:
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı
...
Lipoic Acid
:
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a
...
Lipolytic
:
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi
...
Lipophil
:
Yağ sever özelliği.
Lipophilic
:
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
Lipoprotein
:
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum
...
Lipovitamins
:
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lipoxygenase
:
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest
...
Liqued
:
Sıvı, akışkan.
Liquid Chromatography
:
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Liquid Cream
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Liter
:
Litre. Hacim ölçüsü. 1000 ml.
Lithotroph
:
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd
...
Live Organism
:
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d
...
Local
:
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Local Marginal Restricted Business
:
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe
...
Location
:
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör
...
Long Chain Triglycerides
:
Laurik asitten (C12) daha uzun yağ asidi içeren yağlar. Bunlar pa
...
longitudinal
:
Uzunlamasına.
Lot
:
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü,
...
Lot Size
:
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
Low Acidity Yogurt
:
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dışındaki Lactobacill
...
Low Density Lipoprotein
:
Düşük dansite liporotein.
Low Density Lipoproteins
:
Düşük yoğunluklu proteinler.
Low Energy Food
:
Katı gıdalarda 100 gramında 40 kilokaloriden az, sıvı gıdalarda 1
...
Low Resolution Mass Spectrometry
:
Düşük Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi.
Low Temperature Long Time
:
Düşük Sıcaklık Uzun Süre tekniği.
Lutein
:
Folikül hücrelerinde meydana gelen, yumurta sarısına renk veren p
...
Luteoskyrin
:
Penicillium islandium tarafınan üretilen bir mikotoksin. Özellikl
...
Lyase
:
C-O, C-C ve C-N gibi bağların hidroliz veya oksidasyondan farklı
...
Lye
:
Alkali karakterde su, boğada suyu.
Lyophilization
:
Gıda maddelerinin dondurarak suyunun uçurulması neticesi kurutulm
...
Lypolysis
:
Sindirim sırasında yağların enzimlerle parçalanması; yağ depoları
...
Lysine
:
Bir elzem amino asit. Tahılda, özellikle buğdayda yetersizdir.
Lysogen Immunity
:
Bir profajın, aynı bakteride bir başka fajın yerleşmesini önleme
...
Lysogenic Bacteria
:
Fajla enfekte olmuş fakat yaşamaya devam eden bakteriler.
Lysogeny
:
Bakterilerde bir çok faj görevlerinin bastırıldığı profaj olarak
...
Lysosome
:
Yumurta akı ve göz yaşı gibi farklı kaynaklardan izole edilebilen
...
Macro-
:
Büyük, geniş anlamında bir ön ek. Örn, macroeconomy.
Macrofungi
:
Şapkalı mantarlar Ayrıca bkz. mikrofungus.
Macronutrients
:
Vücutta genel olarak vücut ağırlığının % 0.005 i veya daha fazlas
...
Magnesium
:
Bitki ve hayvanlar için elzem olan majör minerallerden biri. Yeşi
...
Maillard Reaction
:
Bir gıda maddesinin uzun süreli (veya çok yüksek sıcaklıklarda) ı
...
Main Food
:
Bir canlının gelişmesi, yaşaması ve çalışması için özümlemeye, ke
...
Main Ingredient
:
Gıdanın % 50’sinden fazlasını oluşturan veya tüketici tarafından
...
Mal-
:
Yanlış ve kötü anlamında kullanılan bir ön ek.
Malabsorption
:
Besin öğelerinin emilmesinde güçlük. Sindirim kanalında oluşan ya
...
Malnutrition
:
Kötü beslenme sonucu ortaya çıkan durum. Yetersiz ve dengesiz bes
...
Maltitol Syrup
:
Suda çok iyi çözünen, etanolde az çözünen, kurumadde bazında topl
...
Management
:
Bir kuruluşun veya bir işin idare ve kontrolü için koordine edile
...
Management Of Waste Water Plants
:
Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altın
...
Mandatory Standard
:
Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanmış ihtiyari nitel
...
Manganese
:
İnsanlar da dahil olmak üzere bir çok canlı için elzem bir elemen
...
Manifacturer
:
Üretici. Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunu
...
manometer
:
Buharın veya herhangi bir gazın bulunduğu kabın yüzeyine yaptığı
...
Manufacture
:
Satmak üzere hammadde işlenerek yapılan her türlü madde.
Marasmus
:
Çocuklarda protein ve enerjinin yetersiz alımına bağlı olarak olu
...
Margarine
:
Rafine edilmiş çeşitli yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenas
...