eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (L)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
L - 1. Sayfa
Label :
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka ...
Labeling :
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim ...
Labeling Threshold :
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas ...
Labile :
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku ...
Labne/Mild Cream Cheese :
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl ...
Laboratory :
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile ...
Laboratory Asistant Staff :
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel ...
Laboratory Executive Director :
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus ...
Laboratory Foundation Permission :
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul ...
Laboratory Personel :
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili ...
Laboratory Sample :
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar ...
Laboratory Unit Supervisor :
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard ...
Lactacidemia :
Kanda laktik asit bulunması.
Lactalbumin :
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto ...
Lactame :
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal ...
Lactare :
Emme, emzirme.
Lactase :
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Lactation :
Süt verme.
Lactation Average :
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı ...
Lactation Period :
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem ...
Lactation Persistency :
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı ...
Lactic Acid :
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit ...
Lactic Acid Bacteria :
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay ...
Lactic Acid Fermentation :
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd. ...
Lactic Acidosis :
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge ...
Lactic Aciduria :
İdrarda laktik asidin bulunması.
Lactic Antogonisim :
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin, ...
Lactifereus :
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Lacto- :
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lacto Ovo Vegetarian :
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje ...
Lacto Vegetarian :
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej ...
Lactobacil :
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po ...
Lactobiosis :
Bakınız: laktoz
Lactodensimeter :
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
Lactoferrin :
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte ...
Lactoflavin :
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment ...
Lactogel :
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi ...
Lactogenesis :
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam ...
Lactoglobulin :
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.
Lactometer :
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
Lactone :
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu ...
Lactoprotein :
Süt proteinleri.
Lactose :
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d ...
Lactose Free :
Yapısında laktoz içermeyen süt.
Lactose Hydrolysis :
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo ...
Lactose Intolerance :
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks ...
Lactosuria :
İdrarda laktoz bulunması.
Lag Phase, Lag Period :
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o ...
Laktit, Laktositol, Laktobiosit :
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül ...
Lambda Phage :
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull ...
Lamella :
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş ...
Lamina :
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y ...
Laminair :
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Flow Cabinet :
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun ...
Lamination :
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey ...
Lamination By Extrusion :
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla ...
Latent :
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o ...
Latent Infection :
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme ...
Latent Period :
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış ...
Latent Virus :
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latex :
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa ...
Latte Machiatto :
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
Lauric Acid :
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
Lauryl Sulfate Tryptose Broth :
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul ...
Law/Act :
Bakınız: Kanun
lead :
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v ...
Lecithin :
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf ...
Lens, Objective :
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y ...
Lesitinase :
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Lethal Dose :
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg ...
Leucine :
Kuvvetli ketojenik olan elzem bir amino asit.
Levulose :
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Levüloz, Meyve Şekeri :
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan ...
Limit Of Detection :
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Linear Low Density Polyethylene :
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
Linoleic Acid :
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere ...
Linolenic Acid :
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad ...
Lipase :
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta ...
Lipid :
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen, ...
Lipochromes :
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı ...
Lipoic Acid :
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a ...
Lipolytic :
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi ...
Lipophil :
Yağ sever özelliği.
Lipophilic :
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
Lipoprotein :
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum ...
Lipovitamins :
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lipoxygenase :
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest ...
Liqued :
Sıvı, akışkan.
Liquid Chromatography :
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Liquid Cream :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Liter :
Litre. Hacim ölçüsü. 1000 ml.
Lithotroph :
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd ...
Live Organism :
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d ...
Local :
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Local Marginal Restricted Business :
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe ...
Location :
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör ...
Long Chain Triglycerides :
Laurik asitten (C12) daha uzun yağ asidi içeren yağlar. Bunlar pa ...