eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (L - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (L - 1. Sayfa)
Label
:
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka
...
Labeling
:
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim
...
Labeling Threshold
:
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas
...
Labile
:
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku
...
Labne/Mild Cream Cheese
:
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl
...
Laboratory
:
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile
...
Laboratory Asistant Staff
:
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel
...
Laboratory Executive Director
:
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus
...
Laboratory Foundation Permission
:
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul
...
Laboratory Personel
:
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili
...
Laboratory Sample
:
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar
...
Laboratory Unit Supervisor
:
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard
...
Lactacidemia
:
Kanda laktik asit bulunması.
Lactalbumin
:
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto
...
Lactame
:
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal
...
Lactare
:
Emme, emzirme.
Lactase
:
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Lactation
:
Süt verme.
Lactation Average
:
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı
...
Lactation Period
:
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem
...
Lactation Persistency
:
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı
...
Lactic Acid
:
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit
...
Lactic Acid Bacteria
:
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay
...
Lactic Acid Fermentation
:
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd.
...
Lactic Acidosis
:
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge
...
Lactic Aciduria
:
İdrarda laktik asidin bulunması.
Lactic Antogonisim
:
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin,
...
Lactifereus
:
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Lacto-
:
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lacto Ovo Vegetarian
:
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje
...
Lacto Vegetarian
:
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej
...
Lactobacil
:
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po
...
Lactobiosis
:
Bakınız: laktoz
Lactodensimeter
:
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
Lactoferrin
:
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte
...
Lactoflavin
:
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment
...
Lactogel
:
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi
...
Lactogenesis
:
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam
...
Lactoglobulin
:
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.
Lactometer
:
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
Lactone
:
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu
...
Lactoprotein
:
Süt proteinleri.
Lactose
:
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d
...
Lactose Free
:
Yapısında laktoz içermeyen süt.
Lactose Hydrolysis
:
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo
...
Lactose Intolerance
:
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks
...
Lactosuria
:
İdrarda laktoz bulunması.
Lag Phase, Lag Period
:
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o
...
Laktit, Laktositol, Laktobiosit
:
Kimyasal adı 4-O-ß-D-Galaktopiranozil-D-glusitol, kimyasal formül
...
Lambda Phage
:
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull
...
Lamella
:
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş
...
Lamina
:
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y
...
Laminair
:
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Flow Cabinet
:
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun
...
Lamination
:
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey
...
Lamination By Extrusion
:
Çok katlı ambalaj malzemelerinin içinde bulunan bireysel katmanla
...
Latent
:
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o
...
Latent Infection
:
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme
...
Latent Period
:
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış
...
Latent Virus
:
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latex
:
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa
...
Latte Machiatto
:
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
Lauric Acid
:
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
Lauryl Sulfate Tryptose Broth
:
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul
...
Law/Act
:
Bakınız: Kanun
lead
:
Simgesi “Pb” olan toksik etkisi yüksek ve birikme özelliği olan v
...
Lecithin
:
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf
...
Lens, Objective
:
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y
...
Lesitinase
:
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Lethal Dose
:
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg
...
Leucine
:
Kuvvetli ketojenik olan elzem bir amino asit.
Levulose
:
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Levüloz, Meyve Şekeri
:
Meyve ve balda bulunan ve tatlılık oranı sakkaroza göre 173 olan
...
Limit Of Detection
:
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Linear Low Density Polyethylene
:
Doğrusal düşük yoğunluklu poli etilen.
Linoleic Acid
:
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere
...
Linolenic Acid
:
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad
...
Lipase
:
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta
...
Lipid
:
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen,
...
Lipochromes
:
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı
...
Lipoic Acid
:
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a
...
Lipolytic
:
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi
...
Lipophil
:
Yağ sever özelliği.
Lipophilic
:
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
Lipoprotein
:
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum
...
Lipovitamins
:
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lipoxygenase
:
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest
...
Liqued
:
Sıvı, akışkan.
Liquid Chromatography
:
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Liquid Cream
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Liter
:
Litre. Hacim ölçüsü. 1000 ml.
Lithotroph
:
Amonyak, hidrojen gibi inorganik maddeleri enerji metabolizmasınd
...
Live Organism
:
Mikroorganizma, steril organizma, virüs, virion ve viroidler de d
...
Local
:
Yerel. Sınırlı bir yer, alan.
Local Marginal Restricted Business
:
Perakendecinin başka bir işletmeye sadece belirlenen sınırlar içe
...
Location
:
Bitki yetiştirme açısından iklim, toprak ve diğer ekolojik faktör
...
Long Chain Triglycerides
:
Laurik asitten (C12) daha uzun yağ asidi içeren yağlar. Bunlar pa
...