eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (24)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (24. Sayfa)
Organic Product Controller
:
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu
...
Organic Product Label
:
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v
...
Organic Product Transitional Period
:
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin
...
Organo-
:
Organik anlamı veren ön ek.
origin
:
Bir şeyin çıktığı yeri, köken. Kaynak.
Oryzenin
:
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
Osmaphile Microorganism
:
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek
...
Osmolality
:
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze
...
Osmophilic
:
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste
...
Osmose
:
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g
...
osmosis
:
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir
...
osmotic pressure
:
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o
...
Osmotolerant
:
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku
...
Osteoporosis
:
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı
...
Outer Package
:
Gıda maddesinin iç ambalajlı veya ambalajsız olarak tüketiciye su
...
output
:
Üretim sonucu ortaya çıkan ürün.
Oxalate
:
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz
...
Oxalic Acid
:
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi
...
Oxidant
:
Bakınız: oksitleyici madde
Oxidase
:
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere
...
oxidation
:
Bakınız: Oksitlenme
Oxidation-Reduction
:
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi
...
Oxident
:
Bakınız: oksitleyici madde
Oxireductase
:
Bakınız: oksidaz
Oxotroph
:
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger
...
Oxydated Olive
:
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri
...
Ozone
:
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli,
...
P/S Ratio
:
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni
...
Package
:
Gıda maddelerini dış etkenlerden koruyan ve içine konan gıda madd
...
Package Brine
:
Tuzlu su çözeltisine gerektiğinde katkı maddeleri, sirke, zeytiny
...
Packaging
:
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş
...
Packaging Gas
:
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala
...
Pale, Soft, Exudative
:
Soluk, yumuşak ve sulu anlamına gelmektedir. PSE özellik genetik
...
Pancake
:
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya
...
Pantotenic Acid
:
İlk kez mayadan izole edilen Vitamin B5 antipellegra faktörü olar
...
Pantothenic Acid
:
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
Paper Chromatography
:
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd
...
Paper Electrophores
:
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit
...
paraffin
:
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir
...
parasite
:
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar
...
Parasitoids
:
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
Part Per Billion
:
1 mikrogram/kilogram (µg/kg) = 1 ppb, 1 mikrogram/litre (µg/l) =
...
Part Per Million
:
1 miligram/kilogram, 1 mikrolitre/litre (µl/l), 1 mikrogram/gram
...
particle
:
Parçacık, zerre.
Partition Chromatography
:
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a
...
Parts Per Trillion
:
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1
...
Pasteurization
:
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20
...
Pasteurize
:
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro
...
Pasteurized Milk
:
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da
...
Pastry Creme
:
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un
...
Patent
:
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın
...
Pathogen
:
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
Pathogen Microorganism
:
Gıda ve suyla canlıya geçerek belli şartlarda istenmeyen etki olu
...
Pathology
:
Hastalık bilimi, hastalığın nedenlerini araştıran uzmanlık dalı.
Patulin
:
A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikot
...
Paying Agency
:
Avrupa Birliğinde, ödemelerin gerçekleştirilmesinden önce, ödemey
...
Pearson Square Method
:
İstenilen özelliklere sahip bir paçal elde edebilmek için iki ayr
...
Pectin
:
Pektin bitkilerin hücre duvarı ve hücre içi tabakalarında bulunan
...
Pectinase
:
Pektin parçalayan enzim.
Pectinases
:
Pektik enzimler, pektini değişik şekillerde hidrolize ederek koll
...
Pedigree
:
Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıkların numara, isim, orijin, ırk
...
Pektinolytic
:
Pektinleri parçalama yeteneğinde olan. Pektinaz enzimi içeren mik
...
Penetration
:
İçine girme, içinden geçme, nüfuz etme.
Penicillic Acid
:
Çok sayıda Penicillium ve Aspergillus türü tarafından oluşturulan
...
Penicillium
:
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Penta-
:
Beş anlamında kullanılan ön ek.
Pentoses
:
Yaygın halde polisakkaritlerin (pentozanlar) yapıtaşı olarak, dah
...
Pentoses And Hemicelluloses
:
Pentozan ve hemiselüloz terimleri sıklıkla birbirinin yerine kull
...
Pepsin
:
Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidrol
...
Peptidase
:
Proteinlerin peptit bağlarını kopararak yıkılmasından sorumlu ola
...
Peptide
:
İki veya daha fazla aminoasidin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla o
...
Peptide Bound
:
Protein sentezlenirken bir amino asidin amino grubuyla, diğerinin
...
Peptone
:
Proteinlerin mide öz suyunda sindirime uğramış son hali, peptidle
...
Permeable
:
İçinden gaz veya sıvı gibi şeyleri kolaylıkla geçiren.
Permeat
:
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
Pernicious Anemia
:
B12 vitamini yetersizliğinin yol açtığı kansızlık.
Peroxide
:
Yapısında -O-O bağı içeren oksijenli bileşik.
Peroxide Number
:
1. Tereyağlarında lipit oksidasyonunun derecesini belirlemek için
...
Peroxydase
:
Hidrojen peroksit ve peroksitlerin mevcudiyetinde substrat oksida
...
Peroxydase Test
:
Peroksidaz enzimi 70° C de 2.5 saatte, 75° C de 2.5 dakikada, 78°
...
personal protective equipment
:
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile
...
Pest
:
Ürünlere şeklen ve hacmen zarar vererek kalitelerini bozan böcek
...
Pesticide
:
Tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve
...
Petri Dish
:
İçerisinde besiyeri olan, bakteri, fungus gibi canlıları üretmekt
...
Petroff-Hauser Slide
:
Bakterilerin mikroskobik sayımında kullanılan özel bir lam.
Phage
:
Kelime anlamı “yiyen” demektir. Mikroorganizmaları infekte eden v
...
Phagocytosis
:
Bir maddenin hücre içine alınması işlemi. Sırasıyla hücreye tutun
...
Pharmalogical Active Substance
:
Hazır bir ilaç preparatında bulunan ve organizmada farmakolojik e
...
phase
:
Evre, safha.
Phenol
:
Benzen molekülündeki hidrojenlerden birinin veya birkaçının yerin
...
Phenotype
:
Canlının fiziksel görünüşü. Fenotip iç ve dış bütün organ ve yapı
...
Phenylalanine
:
Bakınız: Elzem Amino Asit