eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (5)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
5. Sayfa
binocular microscope :
İki gözün aynı anda kullanılmasına izin veren mikroskop türü.
Binomial Nomenclature :
Canlıları cins ve tür olmak üzere iki kelime veya iki terimle tan ...
Bio- :
Canlı, hayat anlamında kullanılan bir ön ek.
Bioactive Compound :
Vücut için önemli bileşen.
Bioaerosol :
Gaz bir ortama yayılmış biyolojik etmenler.
Bioafety System :
Biyogüvenliğin sağlanması için yürütülen her türlü faaliyet ile i ...
Bioanalysis Recovery :
BEQ seviyesinin, kör için düzeltilmiş TCDD veya PCB 126 kalibrasy ...
Bioanalytical Methods :
Hücre temelli analizler, reseptör analizleri veya immuno-analizle ...
Biochemistry :
Organizma içerisindeki kimyasal işlemleri ve sonuçları çalışan bi ...
Biocidal Product :
İstenmeyen canlı organizmalara karşı öldürücü etkide bulunan kimy ...
Biocontamination :
Materyallerin, aletlerin, bireylerin, yüzeylerin, sıvıların, gazl ...
Biodecomposition :
Doğaya bırakılan bir maddenin zamanla çeşitli mikroorganizmalar t ...
Biodegretation :
Bitkisel ve hayvansal gıda maddelerinin yapısında doğal olarak bu ...
Biodiversity :
Ekosistem de dâhil olmak üzere, türler arası ve tür içi farklılık ...
Biofilms :
Bir yüzeye yapışmış mikrobiyal birikinti.
Biogenic Amines :
Bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan veya mikrobiyolojik aktiv ...
Biokinetics :
Yaşayan organizmaların gelişiminde hareketleri inceleyen bilim.
Biologic Hazard :
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren antibiyotik, bakter ...
Biological Group :
İlgili familyalardan oluşan biyolojik grup. Takımı oluşturan keli ...
Biological Oxygen Demand :
Biyolojik Oksijen İhtiyacı.
Biological Value :
Vücuta alınan bir besin kaynağından yüzde kaç oranında faydalanıl ...
biomass :
Biyokütle. Belirli bir alan ve hacimde bulunan canlı ağırlık. Can ...
Biosafety :
İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği ...
Biosystem :
Evrendeki bütün canlı organizmaların birlikte bulunduğu ortam.
Biosystem Engineering :
Mühendislik bilimlerinin geniş kapsamlı olarak biyolojik sistemle ...
Biotechnology :
Biyoloji ve mühendislik bilimlerinin müştereken kullanımı ile may ...
Bioterrorism :
İnsan, bitki ve hayvanlarda ölüm ya da bir hastalığa yol açmak ve ...
Biotic :
İnsan, bitki hayvan gibi yaşayan organizmalar ile mikroorganizmal ...
Biotic Environment :
Bir organizmanın diğer organizmalarla olan ilişkilerinin yer aldı ...
Biotic Factor :
Canlı varlıkların hayatını önemli derecede etkileyen besin faktör ...
Biotic potential :
Bir popülasyonda ölümlerin en az, çoğalmalarında en 42 yüksek düz ...
Biotine :
B kompleksi vitaminlerinden, hayvansal ve bitkisel ürünlerde yayg ...
Biotype :
Bir organizmanın biyolojik ya da biyokimyasal tipi. Aynı biyotipt ...
Biovailability :
Besin ögelerinin sindirilebilirlik ve emilebilirlik düzeyini tanı ...
Bipolar :
Birbirine zıt iki kutuplu olma durumu.
Bipolar Gemmation :
Mayalarda her iki uçtan oluşan tomurcuklanma şekli.
Biscuit :
Un, süt, şeker veya tuzla yapılan ince, gevrek kuru atıştırmalık ...
Bisulphate :
Hidrojenli sülfatlar. İki molekeül sülfat (SO4) içeren tuz.
Bisulphite :
(HSO3-) yapısında, SO2 elde etmede kullanılan sülfüröz asit (H2SO ...
Bitter Chocolate :
Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kurum ...
Bitter, Rancid :
Tat alma organında bazı maddelerin bıraktığı yakıcı durum. Tatlın ...
Bitterness / Rancidity :
Bir şeyin tadının acı olması, acı olma durumu.
Bland Meal :
Sindirim sistemi ve bağırsak düzensizlikleri yaşayan ve çiğneme p ...
Blank :
1. İçerisinde veya bileşiminde analiz edilecek maddeyi içermeyen ...
Blastoconidium :
Maya ve küflerde ana hücreden tomurcuklanma sonucu ayrılarak oluş ...
Bleaching :
Gıda maddelerinin renginin açılması.
Bleaching Agent :
Gıda maddelerinde bulunan doğal rengi gidermek için kullanılan ki ...
Blood Agar :
Hemoliz reaksiyonun belirlenmesi için kullanılan besiyeri.
Blood Sugar :
Karbonhidratların son molekülü olan glukoz, kan şekerini oluşturu ...
Blue Cheese :
Mavi renkte küf içeren yabancı tip peynir.
Blue Inhibitor Substances :
Mastitis hastalığının iyileştirilmesi için meme içine verilen ant ...
Body Mass Index :
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile elde edi ...
Boiling For Cheese Production :
Telemenin en az 72 oC’lik tuzlu veya tuzsuz sıcak su içerisinde y ...
Boiling Point :
Saf bir sıvının belirli bir basınçta kaynamaya başladığı sıcaklık ...
Bolu Circassian Cheese :
Çerkez kökenli ailelerin yerleştiği yörelerde üretilen oldukça tu ...
Bombax Criodendron :
Ebegümecigillerden, tropikal bölgelerde yetişen, kozalarında kısa ...
Bon :
Çift yönlü oriyente naylon (PA) film. Oksijen ve koku önleme (bar ...
Bond :
1. Kimyada elementlerin birbirine bağlanması (iyonik bağ, kovalen ...
Border Inspection Post :
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı ...
Boric Acid :
Formülü H3BO3. Isıya dayanıklı cam ve porselen yapımında, metalci ...
BORON :
Azı zararlı fazlası toksik olan iz element.
Bottle :
Sıvıların, özellikte içkilerin konulduğu, camdan yapılmış, ağzı d ...
Bottling :
Ürünü şişeye doldurmak.
Botulin :
Clostridium botulinum toksinleri tarafından yapılan bir gıda zehi ...
Botulism :
Basillus Botulismus toksinleri ile meydana gelen zehirlenme.
Bovine :
Sığırlar ile ilgili.
Bovine Spongiforme Encephalopaty :
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki ...
Boza Consistence :
Karıştırılarak kaynatılan sosların boza gibi akıcı ve yoğun olmas ...
branch :
Belirli bir bilim konusunu inceleyen bilim alanı. Meslek, dal.
Break :
Süt mayalandıktan (rennet enzimi eklendikten sonra) bir süre sonr ...
Breed Method :
Genellikle çiğ sütte yapılan mikroskobik sayım.
Breeding :
1. Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyoloj ...
Brimful :
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olması hali.
brine :
1. İçilebilir su ve tuzun karışımı ile tekniğine uygun olarak haz ...
Brine For Cheese :
İçilebilir su ve tuzun (belli bir oranda) karışımı ile tekniğine ...
Brined Cheese :
Tüketime kadar veya tüketiciye sunulmadan önce yeniden ambalajlan ...
Brinefood :
Salamura da muhafaza edilen gıda.
British Retail Consortiumbrc :
İngiliz perakendecilerinin BRC -Global Standard Foodadı altında o ...
Brix :
Suda çözünür kurumadde. Işığın kırılmasına dayanarak bir çözeltid ...
Bromthymol Blue :
Sütteki pH değişikliğinin tespitinde kullanılan indikatör madde.
Bromtimol Bue Test :
Sütün kaynatılması suretiyle sütte asitlik gelişimi ve pıhtılaşma ...
Broth :
1. Et suyu. 2. Bakteri besi ortamı.
Browning :
Gıdaların enzimatik olmayan tipteki kahverengileşme tepkimelerind ...
Brucella :
Bruselloz da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan, hay ...
Brucellosis :
Hayvandan insana geçen, insandan hayvana geçmeyen ihbarı mecburi ...
Brushing :
Temizlemek veya parlatmak için fırça ile sürtme.
Bse Bovine Spongiforme Encephalopaty :
Sığırlarda görülen duruş, hareket, duyu bozuklukları ve beyindeki ...
bucket :
Bakırdan yapılmış, kulplu derin kap.
Budding :
Mayalarda bir çoğalma şekli. Maya hücresinden tomurcuk şeklinde b ...
Bulgaricus Milk :
Bulgaristan’a özgü Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus kull ...
Bulge :
Şişkinliği ve kabarıklığı olan ambalaj.
Bulk :
Gıda maddelerinin ambalajlı veya ambalajsız olarak niteliklerine ...
Bulking Agent :
Gıdaların faydalanılabilir enerji değerini arttırmadan, gıdaların ...
Burette :
Laboratuvarda titrasyon işleminde kullanılan, ucunda sıvı akışını ...
Bursa Tangue Cheese :
Dilimlerinin dile benzemesi nedeniyle bu ismi almıştır. Tuzsuz, t ...
Butter :
Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan ...
Buttermilk :
Tereyağının veya kremanın yayıklanmasından (çalkalanmasından) art ...