eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (G - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (G - 1. Sayfa)
Galactan
:
Hidroliz edildiğinde galaktoz açığa çıkan polisakkarit.
Galactase
:
Peynir üretiminde nişasta ve şekerleri parçalayan ve peynirin ekş
...
Galactemi
:
Kanda süt bulunması.
Galactite, Milk Stone
:
1. Sığırlarda meme bezinde özellikle laktasyonun erken evrelerind
...
Galacto-
:
Sütle ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Galactogen Infection
:
Memede galaktojen yolla bulaşma sonucu gelişen enfeksiyon.
Galactomannan
:
Özellikle baklagil, glusitler ve mayalar arasında mevcut olan gal
...
Galactose
:
6 karbonlu bir monosakkarit. Dördüncü karbon atomundaki hidroksil
...
Galactosemia
:
Galaktoz metabolizmasındaki enzim eksiklikleri sonucu galaktozun
...
Galactouronic Acid
:
Galaktozun primer alkol grubunun karboksil grubuna oksidasyonu so
...
Gallon
:
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü. ABD’de 3.785, İngiltere’de
...
Gamma Heamolysis
:
Kanlı agar besiyerinde hemoliz görülmemesi. Non-hemolitik denilen
...
Gamma Rays
:
Radyoaktif cisimler tarafından yayılan ve x ışınlarından daha kıs
...
Gas
:
Normal basınç ve sıcaklıkta olduğu gibi kalan, içinde bulunduğu k
...
Gas Chromatography
:
Ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin bileşiklerin ayrımı ve ana
...
Gas Cromatography
:
Gaz Kromatografisi cihazı.
Gas Cromatography-Mass Spectrometry
:
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gas-Liquid Cromatography
:
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
Gas-Liquid Cromatography–Mass Spectrometry
:
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gasserole Rice Puding
:
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl
...
Gastronomy
:
Yemek bilimi. Sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mut
...
Gel
:
Kolloit sıvıların veya sollerin pıhtılaşmasıyla oluşan pelte kıva
...
Gel Electrophoresis
:
Jel elektroforezi.
Gel Filtration Chromatography
:
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
Gelatine
:
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi son
...
Gelling
:
Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli s
...
Gelling Agent
:
Jel oluşumu ile gıdada farklı bir yapı oluşturan maddeler.
Gene
:
Baz dizilimlerinden oluşan ve canlının belirli kalıtsal karakteri
...
Gene Owner
:
GDO ve ürünlerinde değiştirilmiş olan gen ya da genlerin patent h
...
Generally recognized as safe
:
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk
...
Generation
:
Bakınız: kuşak
Generation Period
:
Bir popülasyonda sayının iki misli artması için gereken süre. İki
...
Genetically Modified Organisms
:
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e
...
Genetics
:
Canlıların özelliklerini, genin yapı ve görevlerini, kalıtsal kar
...
Genome
:
Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme. Bir o
...
Genus
:
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t
...
Geographical Indication
:
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr
...
Geographically Indicated Cheese
:
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y
...
Germ
:
Bakınız: mikrop
Germicide
:
Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve
...
Giga-
:
Milyar anlamında ön ek.
Glandula Mammaria
:
Meme dokusu içerisinde süt üreten bezeler.
Glass
:
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl
...
Glazing Agent
:
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla
...
Global Gap
:
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların
...
Globulin
:
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote
...
Glucagon
:
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc
...
Gluconic Acid
:
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas
...
Glucose
:
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon
...
Glucose Isomerase
:
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu
...
Glucose Oxidase
:
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden
...
Glucose Syrup
:
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey
...
Glutamic Acid
:
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde
...
Glutamine
:
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa
...
Glutathion
:
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k
...
Gluten
:
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure
...
Glycemic Index
:
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda
...
Glyceride
:
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterler. Yağların yapısın
...
Glycerin
:
Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde. Tüm hayva
...
Glycogen
:
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşan, dallı zincirli, hayvan
...
Glycolysis
:
Glikozun enzimlerle pirüvik asite (pirüvat) kadar yıkılması olayı
...
Glycoprotein And Mucoprotein-Mucoids
:
Basit proteinlerle karbonhidratların oluşturduğu kompleksler. Bir
...
Gmo And Gmo Products
:
Kısmen veya tamamen GDO’lardan elde edilen, GDO içeren veya GDO’l
...
Gmo Feed
:
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Gmo Food
:
GDO, GDO içeren veya GDO dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Gmo Product
:
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Good
:
Bir toplumun belli sayıdaki kişilerinin pazarda satmak için sürek
...
Good Agricultural Practices
:
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü
...
Good Hygiene Practices
:
Gıda zinciri boyunca insan tüketimi için gıda güvenliğini ve uygu
...
Good Laboratory Conformity
:
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen,
...
Good Laboratory Conformity Monitoring
:
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula
...
Good Laboratory Conformity Program
:
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar
...
Good Laboratory Practice Monitoring Unit
:
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun
...
Good Laboratory Practices
:
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları
...
Good Manufacturing Practices
:
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş
...
Good Practice Guidelines
:
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ
...
Gourmet
:
Yemekle bir sanat dalı gibi uğraşan, yemek pişirmenin püf noktala
...
gradient
:
Benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik. Bir nesnenin bir başka
...
grading
:
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Gram
:
1. Gram boyama olarak bilinen boyama yöntemini bulan bilim adamı.
...
Gram Labile
:
Bazı bakteriler Gram boyama işlemine duyarlılık gösterirler ve de
...
Gram Negative
:
Gram boyama sonrasında kırmızı – pembe görülen bakteriler. E. col
...
Gram Positive
:
Gram boyama sonrasında mavi görülen bakteriler. Bacillus türleri
...
Gram Staining
:
Sadece bakteriler için uygulanan diferansiyel bir boyama yöntemi.
...
Granulation
:
Taneciklenme.
Granule Milk Chocolate
:
Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi ve %12 süt kuruma
...
Granule, Granular
:
Tanecikli yapıda olan. Bir maddenin en küçük tanesi.
Gratin
:
1. Pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri g
...
Gravimetry
:
Maddelerin ağırlık veya özgül ağırlığı ölçümüne dayanan miktar be
...
Gray
:
Eski birim “rad” yerine kullanılan ve maddeye aktarılan özgül ene
...