eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (G)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
G - 1. Sayfa
Galactan :
Hidroliz edildiğinde galaktoz açığa çıkan polisakkarit.
Galactase :
Peynir üretiminde nişasta ve şekerleri parçalayan ve peynirin ekş ...
Galactemi :
Kanda süt bulunması.
Galactite, Milk Stone :
1. Sığırlarda meme bezinde özellikle laktasyonun erken evrelerind ...
Galacto- :
Sütle ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Galactogen Infection :
Memede galaktojen yolla bulaşma sonucu gelişen enfeksiyon.
Galactomannan :
Özellikle baklagil, glusitler ve mayalar arasında mevcut olan gal ...
Galactose :
6 karbonlu bir monosakkarit. Dördüncü karbon atomundaki hidroksil ...
Galactosemia :
Galaktoz metabolizmasındaki enzim eksiklikleri sonucu galaktozun ...
Galactouronic Acid :
Galaktozun primer alkol grubunun karboksil grubuna oksidasyonu so ...
Gallon :
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü. ABD’de 3.785, İngiltere’de ...
Gamma Heamolysis :
Kanlı agar besiyerinde hemoliz görülmemesi. Non-hemolitik denilen ...
Gamma Rays :
Radyoaktif cisimler tarafından yayılan ve x ışınlarından daha kıs ...
Gas :
Normal basınç ve sıcaklıkta olduğu gibi kalan, içinde bulunduğu k ...
Gas Chromatography :
Ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin bileşiklerin ayrımı ve ana ...
Gas Cromatography :
Gaz Kromatografisi cihazı.
Gas Cromatography-Mass Spectrometry :
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gas-Liquid Cromatography :
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
Gas-Liquid Cromatography–Mass Spectrometry :
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gasserole Rice Puding :
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl ...
Gastronomy :
Yemek bilimi. Sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mut ...
Gel :
Kolloit sıvıların veya sollerin pıhtılaşmasıyla oluşan pelte kıva ...
Gel Electrophoresis :
Jel elektroforezi.
Gel Filtration Chromatography :
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
Gelatine :
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi son ...
Gelling :
Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli s ...
Gelling Agent :
Jel oluşumu ile gıdada farklı bir yapı oluşturan maddeler.
Gene :
Baz dizilimlerinden oluşan ve canlının belirli kalıtsal karakteri ...
Gene Owner :
GDO ve ürünlerinde değiştirilmiş olan gen ya da genlerin patent h ...
Generally recognized as safe :
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk ...
Generation :
Bakınız: kuşak
Generation Period :
Bir popülasyonda sayının iki misli artması için gereken süre. İki ...
Genetically Modified Organisms :
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e ...
Genetics :
Canlıların özelliklerini, genin yapı ve görevlerini, kalıtsal kar ...
Genome :
Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme. Bir o ...
Genus :
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t ...
Geographical Indication :
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr ...
Geographically Indicated Cheese :
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y ...
Germ :
Bakınız: mikrop
Germicide :
Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve ...
Giga- :
Milyar anlamında ön ek.
Glandula Mammaria :
Meme dokusu içerisinde süt üreten bezeler.
Glass :
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl ...
Glazing Agent :
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla ...
Global Gap :
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların ...
Globulin :
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote ...
Glucagon :
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc ...
Gluconic Acid :
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas ...
Glucose :
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon ...
Glucose Isomerase :
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu ...
Glucose Oxidase :
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden ...
Glucose Syrup :
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey ...
Glutamic Acid :
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde ...
Glutamine :
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa ...
Glutathion :
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k ...
Gluten :
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure ...
Glycemic Index :
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda ...
Glyceride :
Yağ asitlerinin gliserolle oluşturduğu esterler. Yağların yapısın ...
Glycerin :
Lipidlerin (yağların) yapısına katılan temel bir madde. Tüm hayva ...
Glycogen :
Çok sayıda glikozun birleşmesinden oluşan, dallı zincirli, hayvan ...
Glycolysis :
Glikozun enzimlerle pirüvik asite (pirüvat) kadar yıkılması olayı ...
Glycoprotein And Mucoprotein-Mucoids :
Basit proteinlerle karbonhidratların oluşturduğu kompleksler. Bir ...
Gmo And Gmo Products :
Kısmen veya tamamen GDO’lardan elde edilen, GDO içeren veya GDO’l ...
Gmo Feed :
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Gmo Food :
GDO, GDO içeren veya GDO dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Gmo Product :
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan ...
Good :
Bir toplumun belli sayıdaki kişilerinin pazarda satmak için sürek ...
Good Agricultural Practices :
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü ...
Good Hygiene Practices :
Gıda zinciri boyunca insan tüketimi için gıda güvenliğini ve uygu ...
Good Laboratory Conformity :
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi tarafından belirlenen, ...
Good Laboratory Conformity Monitoring :
İyi laboratuvar uygulama135 ları prensiplerine uygunluğun doğrula ...
Good Laboratory Conformity Program :
Denetleme ve çalışmaların kontrolü aracılığı ile test laboratuvar ...
Good Laboratory Practice Monitoring Unit :
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun ...
Good Laboratory Practices :
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları ...
Good Manufacturing Practices :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş ...
Good Practice Guidelines :
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ ...
Gourmet :
Yemekle bir sanat dalı gibi uğraşan, yemek pişirmenin püf noktala ...
gradient :
Benzer şeyleri birbirinden ayıran özellik. Bir nesnenin bir başka ...
grading :
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Gram :
1. Gram boyama olarak bilinen boyama yöntemini bulan bilim adamı. ...
Gram Labile :
Bazı bakteriler Gram boyama işlemine duyarlılık gösterirler ve de ...
Gram Negative :
Gram boyama sonrasında kırmızı – pembe görülen bakteriler. E. col ...
Gram Positive :
Gram boyama sonrasında mavi görülen bakteriler. Bacillus türleri ...
Gram Staining :
Sadece bakteriler için uygulanan diferansiyel bir boyama yöntemi. ...
Granulation :
Taneciklenme.
Granule Milk Chocolate :
Bileşiminde en az % 20 toplam kakao kurumaddesi ve %12 süt kuruma ...
Granule, Granular :
Tanecikli yapıda olan. Bir maddenin en küçük tanesi.
Gratin :
1. Pişirilmiş olan yemeğin üzerine parmezan, kaşar, dil peyniri g ...
Gravimetry :
Maddelerin ağırlık veya özgül ağırlığı ölçümüne dayanan miktar be ...
Gray :
Eski birim “rad” yerine kullanılan ve maddeye aktarılan özgül ene ...