eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (15)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (15. Sayfa)
Free Fatty Acids
:
Serbest yağ asit(ler)i.
Free Radical
:
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe
...
Free Water
:
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu
...
free zone
:
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan
...
Freeze Drier
:
Gıda maddelerinin suyunu dondurarak uçurmak suretiyle kurutan ale
...
Freezing
:
1. Donmasını sağlamak, buza dönüştürmek. 2. Bir şeyi değiştirilme
...
Freezing Point Test
:
Süte su katılarak yapılan hilenin tespit edilmesi ve katılan su m
...
frequency
:
Birim zamandaki titreşim sayısı, sıklık.
Fresh
:
1. Hiçbir şekilde dondurma veya herhangi bir işleme tabi tutulmam
...
Fresh Cheese
:
Üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmadan tüketime sunulan peyn
...
Frozen
:
Soğuk etkisiyle katılaşmış (sıvı), kalıp durumuna gelmiş.
Frozen Food
:
İşlenmiş olsun veya olmasın iç sıcaklığı en az -18 0C veya daha d
...
Frozen Storage
:
Gıdaların donma noktasının çok altında genellikle -35°/-45 °C’ler
...
Fructose 1 Phosphate Aldolase B
:
Fruktoz metabolizmasında fruktoz 1 fosfatın D-gliseraldehit ve di
...
Fructose Intolerence
:
Fruktoz 1 fosfat aldolaz enziminin genetik yetersizliğinde ortaya
...
Fructose Syrup
:
Tamamen doğal ortamda mısır nişastasının önce glikoza, sonra da b
...
Fruit Ice
:
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az
...
Fruitarian
:
Meyve yiyerek yaşayan ve hiç hayvansal gıda tüketmeyen.
Fufose
:
AB bilim insanlarının fonksiyonel gıda için kullandığı terim.
Full Hygiene
:
İki ya da daha fazla dezenfektan malzemenin daha etkili bir hijye
...
Fumigant
:
Fümigasyonda kullanılan, zararlı organizmalara gaz halinde etki e
...
Fumigation
:
Bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ve orman ürünlerinde bulund
...
Fumitoxin
:
A.fumigatus tarafından oluşturulan mikotoksin.
Fumonisin
:
Özellikle Fusarium moniliforme, F. proliferatum tarafından üretil
...
Functional Effects Of Probiotics
:
Antimikrobiyal etki, Antimutajenik etki, Antikanserojenik etki, L
...
Functional Foods, Nutriceuticals
:
Besleyici etkilerinin 98 yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bi
...
Fungi
:
Fungus sözcüğünün çoğulu.
Fungicide
:
Fungusları öldüren kimyasal maddelerin genel adı.
Fungus
:
Hücre çekirdeği olan, parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaş
...
Fusarium
:
Yaygın olarak bir küf (mantar) türü. Bir fungus türü olan fusaryu
...
Fusion
:
Sıcaklığı artırarak bir cismin katı durumdan sıvı duruma geçmesi
...
Galactan
:
Hidroliz edildiğinde galaktoz açığa çıkan polisakkarit.
Galactase
:
Peynir üretiminde nişasta ve şekerleri parçalayan ve peynirin ekş
...
Galactemi
:
Kanda süt bulunması.
Galactite, Milk Stone
:
1. Sığırlarda meme bezinde özellikle laktasyonun erken evrelerind
...
Galacto-
:
Sütle ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Galactogen Infection
:
Memede galaktojen yolla bulaşma sonucu gelişen enfeksiyon.
Galactomannan
:
Özellikle baklagil, glusitler ve mayalar arasında mevcut olan gal
...
Galactose
:
6 karbonlu bir monosakkarit. Dördüncü karbon atomundaki hidroksil
...
Galactosemia
:
Galaktoz metabolizmasındaki enzim eksiklikleri sonucu galaktozun
...
Galactouronic Acid
:
Galaktozun primer alkol grubunun karboksil grubuna oksidasyonu so
...
Gallon
:
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü. ABD’de 3.785, İngiltere’de
...
Gamma Heamolysis
:
Kanlı agar besiyerinde hemoliz görülmemesi. Non-hemolitik denilen
...
Gamma Rays
:
Radyoaktif cisimler tarafından yayılan ve x ışınlarından daha kıs
...
Gas
:
Normal basınç ve sıcaklıkta olduğu gibi kalan, içinde bulunduğu k
...
Gas Chromatography
:
Ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin bileşiklerin ayrımı ve ana
...
Gas Cromatography
:
Gaz Kromatografisi cihazı.
Gas Cromatography-Mass Spectrometry
:
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gas-Liquid Cromatography
:
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
Gas-Liquid Cromatography–Mass Spectrometry
:
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gasserole Rice Puding
:
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl
...
Gastronomy
:
Yemek bilimi. Sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mut
...
Gel
:
Kolloit sıvıların veya sollerin pıhtılaşmasıyla oluşan pelte kıva
...
Gel Electrophoresis
:
Jel elektroforezi.
Gel Filtration Chromatography
:
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
Gelatine
:
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi son
...
Gelling
:
Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli s
...
Gelling Agent
:
Jel oluşumu ile gıdada farklı bir yapı oluşturan maddeler.
Gene
:
Baz dizilimlerinden oluşan ve canlının belirli kalıtsal karakteri
...
Gene Owner
:
GDO ve ürünlerinde değiştirilmiş olan gen ya da genlerin patent h
...
Generally recognized as safe
:
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk
...
Generation
:
Bakınız: kuşak
Generation Period
:
Bir popülasyonda sayının iki misli artması için gereken süre. İki
...
Genetically Modified Organisms
:
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e
...
Genetics
:
Canlıların özelliklerini, genin yapı ve görevlerini, kalıtsal kar
...
Genome
:
Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme. Bir o
...
Genus
:
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t
...
Geographical Indication
:
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr
...
Geographically Indicated Cheese
:
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y
...
Germ
:
Bakınız: mikrop
Germicide
:
Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve
...
Giga-
:
Milyar anlamında ön ek.
Glandula Mammaria
:
Meme dokusu içerisinde süt üreten bezeler.
Glass
:
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl
...
Glazing Agent
:
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla
...
Global Gap
:
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların
...
Globulin
:
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote
...
Glucagon
:
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc
...
Gluconic Acid
:
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas
...
Glucose
:
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon
...
Glucose Isomerase
:
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu
...
Glucose Oxidase
:
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden
...
Glucose Syrup
:
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey
...
Glutamic Acid
:
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde
...
Glutamine
:
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa
...
Glutathion
:
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k
...
Gluten
:
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure
...
Glycemic Index
:
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda
...