eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (15)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
15. Sayfa
Free Fatty Acids :
Serbest yağ asit(ler)i.
Free Radical :
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe ...
Free Water :
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu ...
free zone :
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan ...
Freeze Drier :
Gıda maddelerinin suyunu dondurarak uçurmak suretiyle kurutan ale ...
Freezing :
1. Donmasını sağlamak, buza dönüştürmek. 2. Bir şeyi değiştirilme ...
Freezing Point Test :
Süte su katılarak yapılan hilenin tespit edilmesi ve katılan su m ...
frequency :
Birim zamandaki titreşim sayısı, sıklık.
Fresh :
1. Hiçbir şekilde dondurma veya herhangi bir işleme tabi tutulmam ...
Fresh Cheese :
Üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmadan tüketime sunulan peyn ...
Frozen :
Soğuk etkisiyle katılaşmış (sıvı), kalıp durumuna gelmiş.
Frozen Food :
İşlenmiş olsun veya olmasın iç sıcaklığı en az -18 0C veya daha d ...
Frozen Storage :
Gıdaların donma noktasının çok altında genellikle -35°/-45 °C’ler ...
Fructose 1 Phosphate Aldolase B :
Fruktoz metabolizmasında fruktoz 1 fosfatın D-gliseraldehit ve di ...
Fructose Intolerence :
Fruktoz 1 fosfat aldolaz enziminin genetik yetersizliğinde ortaya ...
Fructose Syrup :
Tamamen doğal ortamda mısır nişastasının önce glikoza, sonra da b ...
Fruit Ice :
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az ...
Fruitarian :
Meyve yiyerek yaşayan ve hiç hayvansal gıda tüketmeyen.
Fufose :
AB bilim insanlarının fonksiyonel gıda için kullandığı terim.
Full Hygiene :
İki ya da daha fazla dezenfektan malzemenin daha etkili bir hijye ...
Fumigant :
Fümigasyonda kullanılan, zararlı organizmalara gaz halinde etki e ...
Fumigation :
Bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ve orman ürünlerinde bulund ...
Fumitoxin :
A.fumigatus tarafından oluşturulan mikotoksin.
Fumonisin :
Özellikle Fusarium moniliforme, F. proliferatum tarafından üretil ...
Functional Effects Of Probiotics :
Antimikrobiyal etki, Antimutajenik etki, Antikanserojenik etki, L ...
Functional Foods, Nutriceuticals :
Besleyici etkilerinin 98 yanı sıra bir ya da daha fazla etkili bi ...
Fungi :
Fungus sözcüğünün çoğulu.
Fungicide :
Fungusları öldüren kimyasal maddelerin genel adı.
Fungus :
Hücre çekirdeği olan, parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaş ...
Fusarium :
Yaygın olarak bir küf (mantar) türü. Bir fungus türü olan fusaryu ...
Fusion :
Sıcaklığı artırarak bir cismin katı durumdan sıvı duruma geçmesi ...
Galactan :
Hidroliz edildiğinde galaktoz açığa çıkan polisakkarit.
Galactase :
Peynir üretiminde nişasta ve şekerleri parçalayan ve peynirin ekş ...
Galactemi :
Kanda süt bulunması.
Galactite, Milk Stone :
1. Sığırlarda meme bezinde özellikle laktasyonun erken evrelerind ...
Galacto- :
Sütle ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Galactogen Infection :
Memede galaktojen yolla bulaşma sonucu gelişen enfeksiyon.
Galactomannan :
Özellikle baklagil, glusitler ve mayalar arasında mevcut olan gal ...
Galactose :
6 karbonlu bir monosakkarit. Dördüncü karbon atomundaki hidroksil ...
Galactosemia :
Galaktoz metabolizmasındaki enzim eksiklikleri sonucu galaktozun ...
Galactouronic Acid :
Galaktozun primer alkol grubunun karboksil grubuna oksidasyonu so ...
Gallon :
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü. ABD’de 3.785, İngiltere’de ...
Gamma Heamolysis :
Kanlı agar besiyerinde hemoliz görülmemesi. Non-hemolitik denilen ...
Gamma Rays :
Radyoaktif cisimler tarafından yayılan ve x ışınlarından daha kıs ...
Gas :
Normal basınç ve sıcaklıkta olduğu gibi kalan, içinde bulunduğu k ...
Gas Chromatography :
Ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin bileşiklerin ayrımı ve ana ...
Gas Cromatography :
Gaz Kromatografisi cihazı.
Gas Cromatography-Mass Spectrometry :
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gas-Liquid Cromatography :
Gaz-Sıvı Kromatografi cihazı.
Gas-Liquid Cromatography–Mass Spectrometry :
Gaz-Sıvı Kromatografi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gasserole Rice Puding :
Topraktan kaplar içinde pişirilen Türk mutfağının geleneksel sütl ...
Gastronomy :
Yemek bilimi. Sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mut ...
Gel :
Kolloit sıvıların veya sollerin pıhtılaşmasıyla oluşan pelte kıva ...
Gel Electrophoresis :
Jel elektroforezi.
Gel Filtration Chromatography :
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
Gelatine :
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi son ...
Gelling :
Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli s ...
Gelling Agent :
Jel oluşumu ile gıdada farklı bir yapı oluşturan maddeler.
Gene :
Baz dizilimlerinden oluşan ve canlının belirli kalıtsal karakteri ...
Gene Owner :
GDO ve ürünlerinde değiştirilmiş olan gen ya da genlerin patent h ...
Generally recognized as safe :
Uzun yıllardır bilinen ve yaygın kullanıldıkları halde toksik etk ...
Generation :
Bakınız: kuşak
Generation Period :
Bir popülasyonda sayının iki misli artması için gereken süre. İki ...
Genetically Modified Organisms :
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e ...
Genetics :
Canlıların özelliklerini, genin yapı ve görevlerini, kalıtsal kar ...
Genome :
Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme. Bir o ...
Genus :
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu. İlgili t ...
Geographical Indication :
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla coğr ...
Geographically Indicated Cheese :
İlgili ulusal 52 veya uluslararası kuruluşlar tarafından üretim y ...
Germ :
Bakınız: mikrop
Germicide :
Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve ...
Giga- :
Milyar anlamında ön ek.
Glandula Mammaria :
Meme dokusu içerisinde süt üreten bezeler.
Glass :
Soda veya potas katılmış silisli kumun ateşte eritilmesiyle yapıl ...
Glazing Agent :
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla ...
Global Gap :
1997 yılında Avrupalı büyük perakendeci süpermarketlerin rafların ...
Globulin :
Saf suda çözünmeyen, zayıf asit karakteri gösteren globüler prote ...
Glucagon :
Pankreas tarafından üretilerek kana verilen, kan şekerini artırıc ...
Gluconic Acid :
Glukozun birinci karbonundaki aldehit grubunun karboksile oksidas ...
Glucose :
Dekstroz. Meyve şekeri veya kan şekeri olarak da bilinen 6 karbon ...
Glucose Isomerase :
Bu enzim glukozun fruktoza dönüşmesini sağlayan bir izomeraz. Glu ...
Glucose Oxidase :
Aspergillus niger, A. Oryzae ve Penicillum notatum gibi küflerden ...
Glucose Syrup :
Tamamen doğal ortamda mısırdan elde edilen nişastanın asit ve/vey ...
Glutamic Acid :
Folik asidin bileşiminde bulunan glutation ve glutamin sendezinde ...
Glutamine :
Karaciğer, beyin ve böbreklerde amonyak ve glutamik asitten oluşa ...
Glutathion :
Glutamik asit, sistein ve glisinden oluşan bir tripeptid. Maya, k ...
Gluten :
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure ...
Glycemic Index :
Besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösteren değer. GI, test gıda ...