eng

Gastronomi Terimleri Sözlüğü (4)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Gastronomi Terimleri Sözlüğü (4. Sayfa)

Saccarometre :
Şeker şurubunun yoğunluğunu ölçen alet.
Sachet d’epice :
Tülbetin içine maydonoz sapı, kuru kekik, defne yaprağı, tane kar ...
Salp :
Çitari
Sashimi :
İnce dilimlenmiş çiğ balık, yanında wasabi, soya sos veya turpla ...
Sauté :
Ürünü az bir sıvı içinde çevirerek pişirme.
Scald :
Sulu yiyecekleri kaynama noktasına getirerek kıvam kazandırmak
Scalding :
Süt / krema gibi ürünleri kaynama derecesinin altında tutmak (80- ...
Scaling :
Hamuru bezelere ayırmak / ölçeklendirme.
Scorpion fish :
Bakınız: iskorpit
Scotch bonnet :
Yeşilimsi sarımsı ufak dünyanın en acı biberlerinden biri
Sea bream :
Bakınız: çipura
Seabass :
Bakınız: levrek
Seam :
Ekmeğe son şeklini verirken oluşturulan dikiş.
Sear :
Eti roast etmeden önce ocakta renginin hafifi karartıp etin suyun ...
Seasoning :
Ürünü tuzlayıp karabiber dökmek
Seizing :
Çikolatanın içine su kaçtığında çikolatanın sertleşmesi ve rengin ...
Semolina :
Sarımsı, protein ve gluten oranı yüksek buğday unu.
Serpiştirmek :
Yiyeceği unla bulamak. Ürünün un yada şekerle ince bir katman ola ...
Shank :
Bakınız: incik
Shaping & Final proving :
Şekillendirme ve son mayalandırma.
Shred :
Parçalara ayırmak (örn: tavuk didiklemek)
Shrinkage :
Yemeğin hazırlanırken yada depolaması esnasında ağırlık yada haci ...
Shuck :
Yiyeceğin yenilebilir parçalarının kabuğundan ayrılması
Sierra :
İspanyol safranının en düşük kalitede olanı.
Simmer :
Ocağın altının en düşük seviyeye getirmek yani tıngırdatmak
Simple Syrup :
Eşit miktarda su ve şekerin karışımından oluşan şurup
Singer :
Tencereye herhangi bir sıvı eklemeden önce etler kıvam aldırmak i ...
Single folding :
Puff pastry’ de iş mektubu şeklinde katma biçimi.
Siu mei :
Çinlilerin buharda pişirdikleri ortasına kıyılmış domuz ya da kar ...
Skewer :
Küçük parçalar halindeki etleri yada diğer yiyecekleri şişe geçir ...
Skillet :
Kızartma tavası
Slashing :
Hamur üzerinde ince kesikler atmak.
Slurry :
Nişasta ve soğuk su kullanılarak hazırlanan bir çeşit bağlayıcı
Smelt :
Çamaka
Soba; Soba noodles :
Karabuğday ve buğday unundan yapılan ince, yassı ve griyimsi kahv ...
Sodyum Alginate :
Esmer su yosunundan elde edilen bir çeşit gıda katkı maddesi. Öze ...
Sodyum Aljinat :
Esmer suyosunundan elde edilen bir çeşit gıda katkı maddesi
Sodyum Nitrat :
Genellikle sodyum nitrit ile birlikte gıdalarda koruyucu katkı ma ...
Soft ball :
112-115 derecedeki şeker şurubu.
Soft peak :
Yumurta beyazının çırpılıp kabartıldıktan sonra çırpma telinin di ...
Sole :
Bakınız: dil balığı
Somen :
Buğday unundan yapılan beyaz, ince ve parlak Japon eriştesi. Gene ...
Soubise :
Et yemeklerinin yanında servis edilen genellikle pirinç ile yoğun ...
Sous vide :
Bir yiyecek paketleme tekniği. Taze ürünler çeşitli tabaklar için ...
Sous vire :
75 derece sıcaklıkta 24 saat boyunca vakum poşeti içerisinde pişi ...
Spice Parisienne :
İçerisinde beyaz biber, yenibahar, biberiye, adaçayı, defne yapra ...
Spinning :
Karamelize şekeri lif lif ayırmak için yapılan hareket.
Spiny lobster :
Bakınız: böcek
Spring Roll :
Egg roll’un daha ufak ve daha narin bir versiyonu. Pirinç kağıdın ...
Spun :
Şekerin lif lif yapılması.
Stacked ice :
Kalıp buz
Steak :
Bakınız: biftek
Steak au Poivre :
Izgara yada sote yapılmadan önce bifteğin dövülmüş tane karabiber ...
Sterilize :
Gıda hazırlanacak ortamın, gıdanın güvenliğini tehdit edebilecek ...
Sterno :
Genellikle yiyeceklerin sıcak tutulmasını sağlamak için isim hakk ...
Stew :
Güveç.
Sticlebeck :
Bakınız: dikence
Stiff peak :
Yumurta beyazının çırpılıp kabartıldıktan sonra çırpma telinin di ...
Stock :
Et ile kemik suyu anlamındadır.
STOK :
Et ve kemik suyu
Sturgeon :
Mersin
Sweetbread :
Bakınız: uykuluk
Tabldot :
Sabit fiyatlı günlük set menü
Taleggio :
Talfino olarak da bilinen İtalya’nın Lombardy bölgesindeki inekle ...
tandır :
Fıçı şeklinde topraktan yapılmış ve kömürle 425 C ye kadar ısınab ...
Tandoori :
Menude tandırda pişen yiyeceklerin belirtildiği terim.
Tapas :
Karışık yada sade olan ayrıca sıcak yada soğuk olarak da servis e ...
TDZ :
Tehlikeli sıcaklık bölgesi
Temper :
Birbirinden farklı ısıdaki sıvının ısılarının birbirlerine ilavel ...
Temperature Danger Zone :
Tehlikeli sıcaklık bölgesi: 5 – 63 C derece.
temperleme :
1. Farklı sıcaklıklardaki sıvıların ortak bir ısıya getirilmesi/ ...
Terrine :
Pate yapımında kullanılan toprak pişirme kabı
Tian :
Yelpaze şekli
Timbale :
Kalıp ile çevrilmiş şekil
to bake :
Fırında pişirmek
to beat :
Çırpmak, vurmak
to blanch :
Beyazlatmak
to boil :
Haşlamak, kaynatmak
to braise :
Kızartmak
to broil :
Ateşte kızartmak ( üstten ızgara)
to chill :
Soğutmak ( hızlı, en soğuk )
to chop :
Doğramak
to cube :
Kuşbaşı doğramak
to cut :
Kesmek
to dissolve :
Suda eritmek
to drain :
Süzmek, boşaltmak
to dust :
Tuz gibi serpmek, ekmek
to flour :
Una batırmak
to fry :
Kızartmak
to garnish :
Süslemek
to glaze :
Fırında üzerini kızartmak
to grate :
Bakınız: rendelemek
to grill :
Izgarada pişirmek (alttan ızgara)
to grind :
Bakınız: öğütmek
to lard :
Yağlamak
to mash :
Ezmek
to mince :
Kıymak