eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (4)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (4. Sayfa)
Saccarometre
:
Şeker şurubunun yoğunluğunu ölçen alet.
Sachet d’epice
:
Tülbetin içine maydonoz sapı, kuru kekik, defne yaprağı, tane kar
...
Salp
:
Çitari
Sashimi
:
İnce dilimlenmiş çiğ balık, yanında wasabi, soya sos veya turpla
...
Sauté
:
Ürünü az bir sıvı içinde çevirerek pişirme.
Scald
:
Sulu yiyecekleri kaynama noktasına getirerek kıvam kazandırmak
Scalding
:
Süt / krema gibi ürünleri kaynama derecesinin altında tutmak (80-
...
Scaling
:
Hamuru bezelere ayırmak / ölçeklendirme.
Scorpion fish
:
Bakınız: iskorpit
Scotch bonnet
:
Yeşilimsi sarımsı ufak dünyanın en acı biberlerinden biri
Sea bream
:
Bakınız: çipura
Seabass
:
Bakınız: levrek
Seam
:
Ekmeğe son şeklini verirken oluşturulan dikiş.
Sear
:
Eti roast etmeden önce ocakta renginin hafifi karartıp etin suyun
...
Seasoning
:
Ürünü tuzlayıp karabiber dökmek
Seizing
:
Çikolatanın içine su kaçtığında çikolatanın sertleşmesi ve rengin
...
Semolina
:
Sarımsı, protein ve gluten oranı yüksek buğday unu.
Serpiştirmek
:
Yiyeceği unla bulamak. Ürünün un yada şekerle ince bir katman ola
...
Shank
:
Bakınız: incik
Shaping & Final proving
:
Şekillendirme ve son mayalandırma.
Shred
:
Parçalara ayırmak (örn: tavuk didiklemek)
Shrinkage
:
Yemeğin hazırlanırken yada depolaması esnasında ağırlık yada haci
...
Shuck
:
Yiyeceğin yenilebilir parçalarının kabuğundan ayrılması
Sierra
:
İspanyol safranının en düşük kalitede olanı.
Simmer
:
Ocağın altının en düşük seviyeye getirmek yani tıngırdatmak
Simple Syrup
:
Eşit miktarda su ve şekerin karışımından oluşan şurup
Singer
:
Tencereye herhangi bir sıvı eklemeden önce etler kıvam aldırmak i
...
Single folding
:
Puff pastry’ de iş mektubu şeklinde katma biçimi.
Siu mei
:
Çinlilerin buharda pişirdikleri ortasına kıyılmış domuz ya da kar
...
Skewer
:
Küçük parçalar halindeki etleri yada diğer yiyecekleri şişe geçir
...
Skillet
:
Kızartma tavası
Slashing
:
Hamur üzerinde ince kesikler atmak.
Slurry
:
Nişasta ve soğuk su kullanılarak hazırlanan bir çeşit bağlayıcı
Smelt
:
Çamaka
Soba; Soba noodles
:
Karabuğday ve buğday unundan yapılan ince, yassı ve griyimsi kahv
...
Sodyum Alginate
:
Esmer su yosunundan elde edilen bir çeşit gıda katkı maddesi. Öze
...
Sodyum Aljinat
:
Esmer suyosunundan elde edilen bir çeşit gıda katkı maddesi
Sodyum Nitrat
:
Genellikle sodyum nitrit ile birlikte gıdalarda koruyucu katkı ma
...
Soft ball
:
112-115 derecedeki şeker şurubu.
Soft peak
:
Yumurta beyazının çırpılıp kabartıldıktan sonra çırpma telinin di
...
Sole
:
Bakınız: dil balığı
Somen
:
Buğday unundan yapılan beyaz, ince ve parlak Japon eriştesi. Gene
...
Soubise
:
Et yemeklerinin yanında servis edilen genellikle pirinç ile yoğun
...
Sous vide
:
Bir yiyecek paketleme tekniği. Taze ürünler çeşitli tabaklar için
...
Sous vire
:
75 derece sıcaklıkta 24 saat boyunca vakum poşeti içerisinde pişi
...
Spice Parisienne
:
İçerisinde beyaz biber, yenibahar, biberiye, adaçayı, defne yapra
...
Spinning
:
Karamelize şekeri lif lif ayırmak için yapılan hareket.
Spiny lobster
:
Bakınız: böcek
Spring Roll
:
Egg roll’un daha ufak ve daha narin bir versiyonu. Pirinç kağıdın
...
Spun
:
Şekerin lif lif yapılması.
Stacked ice
:
Kalıp buz
Steak
:
Bakınız: biftek
Steak au Poivre
:
Izgara yada sote yapılmadan önce bifteğin dövülmüş tane karabiber
...
Sterilize
:
Gıda hazırlanacak ortamın, gıdanın güvenliğini tehdit edebilecek
...
Sterno
:
Genellikle yiyeceklerin sıcak tutulmasını sağlamak için isim hakk
...
Stew
:
Güveç.
Sticlebeck
:
Bakınız: dikence
Stiff peak
:
Yumurta beyazının çırpılıp kabartıldıktan sonra çırpma telinin di
...
Stock
:
Et ile kemik suyu anlamındadır.
STOK
:
Et ve kemik suyu
Sturgeon
:
Mersin
Sweetbread
:
Bakınız: uykuluk
Tabldot
:
Sabit fiyatlı günlük set menü
Taleggio
:
Talfino olarak da bilinen İtalya’nın Lombardy bölgesindeki inekle
...
tandır
:
Fıçı şeklinde topraktan yapılmış ve kömürle 425 C ye kadar ısınab
...
Tandoori
:
Menude tandırda pişen yiyeceklerin belirtildiği terim.
Tapas
:
Karışık yada sade olan ayrıca sıcak yada soğuk olarak da servis e
...
TDZ
:
Tehlikeli sıcaklık bölgesi
Temper
:
Birbirinden farklı ısıdaki sıvının ısılarının birbirlerine ilavel
...
Temperature Danger Zone
:
Tehlikeli sıcaklık bölgesi: 5 – 63 C derece.
temperleme
:
1. Farklı sıcaklıklardaki sıvıların ortak bir ısıya getirilmesi/
...
Terrine
:
Pate yapımında kullanılan toprak pişirme kabı
Tian
:
Yelpaze şekli
Timbale
:
Kalıp ile çevrilmiş şekil
to bake
:
Fırında pişirmek
to beat
:
Çırpmak, vurmak
to blanch
:
Beyazlatmak
to boil
:
Haşlamak, kaynatmak
to braise
:
Kızartmak
to broil
:
Ateşte kızartmak ( üstten ızgara)
to chill
:
Soğutmak ( hızlı, en soğuk )
to chop
:
Doğramak
to cube
:
Kuşbaşı doğramak
to cut
:
Kesmek
to dissolve
:
Suda eritmek
to drain
:
Süzmek, boşaltmak
to dust
:
Tuz gibi serpmek, ekmek
to flour
:
Una batırmak
to fry
:
Kızartmak
to garnish
:
Süslemek
to glaze
:
Fırında üzerini kızartmak
to grate
:
Bakınız: rendelemek
to grill
:
Izgarada pişirmek (alttan ızgara)
to grind
:
Bakınız: öğütmek
to lard
:
Yağlamak
to mash
:
Ezmek
to mince
:
Kıymak