|
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (1)
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (1. Sayfa)
-
A’la miute
:
-
O anda, son dakikada hazırlanması gereken ürün. Anında pişirilen ...
-
Abaisse
:
-
İstenilen ölçüde yuvarlanmış hamur parçası
-
Aboyeur
:
-
Çağırmak, seslenmek anlamındadır.
-
Adisyon
:
-
Lokanta hesabı
-
Aging
:
-
Belli işlemler uygulayarak etin yumuşatılması işlemidir
-
Agiter
:
-
Bakınız: karıştırmak
-
Ağdalaşma
:
-
Şekerli sıvıların koyulaşması manasında kullanılır. Tatlı şurubun ...
-
Aiguillettes
:
-
Et yada balığı ince dilimler halinde kesmek
-
Al dante
:
-
Ürünün dişe gelir kıvamda pişirilmesidir.
-
Al dente
:
-
Yiyeceği fazla pişirmeden çiğliği gidene kadar yapılan pişirme kı ...
-
Alakart
:
-
Yemek servisinin mönüden seçilip sipariş edilmesi ile gerçekleşti ...
-
Albumin
:
-
Yumurtada bulunan protein cinsi
-
Allumettes
:
-
Kibrit büyüklüğünde yapılan kesim. (Genellikle patates için.)
-
Almond Paste
:
-
İyice öğütülmüş bademin renk alana kadar tavada çevrilmesi ve şek ...
-
Anchovy
:
-
Bakınız: ançüez
-
Anglaise
:
-
İngiliz Yöntemi, Açık pişirilen yiyecek
-
Antipasto
:
-
İtalyan soğuk iştah açıcısı
-
Aspic
:
-
Konsantre edilmiş balık, tavuk yada et suyu ve jelatinden elde ed ...
-
Au bleu
:
-
Kur Bulyon içerisinde alabalık ya da sazan gibi balıkların daha c ...
-
Au jus
:
-
Kendi suyuyla birlikte
-
Baby bonito
:
-
Çingene palamutu
-
Bain maire
:
-
Doğrudan sıcaklık ile teması uygun olmayan çikolatanın veya pastö ...
-
Bain-Marie
:
-
Direkt kaynatma yönteminin kullanılmadığı zamanlarda, yavaş pişir ...
-
banket
:
-
Ziyafet
-
Barbekü
:
-
Odun kömüründe pişirmektir.
-
Barding
:
-
Etlere gömlek yağı (kuyruk) sarma işlemidir
-
-
Baste
:
-
Eti fırında nemlendirerek kurumasının önüne geçmek
-
Basting
:
-
Pişme esnasında açığa çıkan yağ ve suların ekstra lezzet vermesi ...
-
Batter
:
-
Akışkan kıvamdaki ince sıvı hamur. Kaplama hamuru
-
Beef
:
-
Sığır eti
-
Beef steak
:
-
Bakınız: biftek
-
Ben-mari
:
-
Direk sıcaklıkla temas ettirilmemesi gereken (çikolata) ya da o r ...
-
biftek
:
-
Porsiyonlanmış parça et
-
Birinci Kategori Etler
:
-
Hızlı bir şekilde pişebilen yumuşak et parçalarıdır. Örneğin; (on ...
-
Biskin
:
-
Bitkisel, susuz margarin.
-
Bistro
:
-
Daha salaş restorandır. Rusça’da hızlı anlamına gelir
-
Bite-size
:
-
Lokma, kuşbaşı
-
Black bird
:
-
Kara tavuk
-
Blade steak
:
-
Bakınız: kürek
-
Blanch
:
-
Pişecek ürünlerin renginin ve görüntüsünün kaybolmaması için sıca ...
-
Blanch etmek
:
-
Mutfakta pişirilecek ürünlerin görüntüsü ve renginin kaybolmasını ...
-
Blanching
:
-
Kaynamış ve tıngırdamakta (simmering) olan sıcak sıvı içinde ürün ...
-
Bleu
:
-
Eti çok az ızgara etme işlemi.
-
Blind Baking
:
-
Tart hamurunun kalıba yerleştirildikten sonra üzerine ağırlık kon ...
-
Blooming
:
-
1. Jelatini soğuk bir sıvı içerisinde yumuşatma. 2. Isı ve nem fa ...
-
Blue fish
:
-
Bakınız: lüfer
-
Botargo
:
-
Balık yumurtası
-
Bouillon
:
-
Çektirilmiş et suyu
-
Bouquet garni
:
-
Pırasa yaprağı yada kereviz sapının içine, taze kekik, maydanoz s ...
-
Brain
:
-
Bakınız: beyin
-
Braserrie
:
-
Daha ağır havalı restoran
-
-
Breserrie
:
-
Daha havalı olan restoranlara denir.
-
Breze
:
-
Fransızca kökenli bir kelimedir. Fırında az su ile yavaş yavaş pi ...
-
Brigade
:
-
Balığın içini temizleyip, yıkayıp, kurulayıp -18 c de streçli ola ...
-
Brisket
:
-
Bakınız: döş
-
Brook trout
:
-
Bakınız: dere alabalığı
-
Brunoise
:
-
Sebzelerin ince küçük zarlar şeklinde kesilmesi
-
Bukegarni
:
-
Yemeğe aromatik bir koku katan havuç parçası, maydanoz sapı, pıra ...
-
bulamaç
:
-
Unun su ile karıştırılması sonucunda elde edilen cıvık hamur türü ...
-
Butter packaging
:
-
Yıldız şeklinde açılan puff pastry’ nin içine yağın hapsedilmesi/ ...
-
Canapes
:
-
Lokmalık kızarmış ekmekler üzerinde konulan garnitürlerle hazırla ...
-
Canepe
:
-
Başlangıçta sunulan veya ara ikram olarak servis edilen ekmek dil ...
-
Care over
:
-
Fırında pişmekte olan ürün fırından çıkarılıp tekrar kendi tepsis ...
-
Carry over cooking
:
-
Kendi iç ısısı ve/veya içinde bulunduğu kabın ısısıyla pişmeye de ...
-
Cartouche
:
-
Yağlı kağıt.
-
Carving
:
-
Dilimleme ( pişmiş ürünleri )
-
Caviar
:
-
Bakınız: havyar
-
Chantilly
:
-
Çırpmak
-
Chateaubriand
:
-
Dana bonfilenin ortasından kesilerek alınan bölüm
-
Chaud-froid
:
-
Soğuk beyaz sosla kaplanmış yemek
-
Chicken
:
-
Piliç
-
Chiffonnade
:
-
Sebzeleri çok ince şeritler halinde kesme işlemi
-
Chocolate filigree
:
-
Aydınger ya da yağlı kağıt üzerine çikolatadan yapılan ince süsle ...
-
Chop
:
-
Bakınız: pirzola
-
Churning
:
-
Çalkalama işlemi. Özellikle dondurma yaparken vanilya sosunun hem ...
-
Clarified butter
:
-
Ayranı / kazeini alınmış tereyağı.
-
-
Clarify
:
-
Tereyağını eritirken çıkan süt partiküllerinin temizlenmesi. Bura ...
-
COD
:
-
Morina balığı
-
Compound butter
:
-
Bir veya birkaç bileşen eklenerek renginde veya tadında değişikli ...
-
Confectionary Sugar
:
-
Pudra Şekeri, Mısır nişastası eklenerek granül halindeki şekerin ...
-
Confisserie chocolate
:
-
Erime ısıları yüksek dekor amaçlı kullanılan çikolatalardır.
-
Confit
:
-
Kendi yağında-suyunda düşük ısıda uzun sure pişirme
-
Creaming
:
-
Katı yağların çırpılarak krema kıvamına getirilmesi
-
Crimping
:
-
Tart hamurunda kalıbın kenarlarına bastırarak şekil verme.
-
Crouton
:
-
Ekmeği küçük küplere kesip çeşitli baharatlarla tatlandırıp fırın ...
-
Croutons
:
-
Kruton. Çorbalar için tamamlayıcı nitelikte, değişik ölçülerde ve ...
-
Crumble
:
-
Un ve katı yağın karıştırılıp kırıntı haline getirilmesi.
-
Cuisinier
:
-
Yemek yapan kişi, aşçı anlamına gelir.
-
Curdling
:
-
Kesilme. Sütün kaynayınca kesilmesi gibi.
-
Cuttle fish
:
-
Bakınız: mürekkep balığı
-
Çeşni
:
-
Tat vermek anlamındadır. Baharat, tuz, biber gibi tatlandırıcılar ...
-
Dana eti
:
-
9 aydan önce kesilmiş dana etine verilen isim
-
Deglaze
:
-
Fırında pişmiş olan üründen arta kalan ve tepsiye yapışmış ürünle ...
-
Degraisser
:
-
Yahni, sos ve diğer sulu pişirme yapılan ürünlerin üzerinden fazl ...
-
Depouillage
:
-
Haşlama ya da pişirme esnasında suyun yüzeyine çıkan partikülleri ...
-
Docking
:
-
Tart hamurunu delme işlemi.
-
Dory
:
-
Bakınız: dülger balığı
-
Double folding
:
-
Puff pastry’de kitap şeklinde katlama şekli.
-
Double panning
:
-
Ürünler fırında pişerken tabanlarının hızlı bir şekilde renk deği ...
-
Dömiglas
:
-
Fransızca kökenli mutfak terimlerindendir. Kahverengi dana fondun ...
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|