eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (1. Sayfa)
A’la miute
:
O anda, son dakikada hazırlanması gereken ürün. Anında pişirilen
...
Abaisse
:
İstenilen ölçüde yuvarlanmış hamur parçası
Aboyeur
:
Çağırmak, seslenmek anlamındadır.
Adisyon
:
Lokanta hesabı
Aging
:
Belli işlemler uygulayarak etin yumuşatılması işlemidir
Agiter
:
Bakınız: karıştırmak
Ağdalaşma
:
Şekerli sıvıların koyulaşması manasında kullanılır. Tatlı şurubun
...
Aiguillettes
:
Et yada balığı ince dilimler halinde kesmek
Al dante
:
Ürünün dişe gelir kıvamda pişirilmesidir.
Al dente
:
Yiyeceği fazla pişirmeden çiğliği gidene kadar yapılan pişirme kı
...
Alakart
:
Yemek servisinin mönüden seçilip sipariş edilmesi ile gerçekleşti
...
Albumin
:
Yumurtada bulunan protein cinsi
Allumettes
:
Kibrit büyüklüğünde yapılan kesim. (Genellikle patates için.)
Almond Paste
:
İyice öğütülmüş bademin renk alana kadar tavada çevrilmesi ve şek
...
Anchovy
:
Bakınız: ançüez
Anglaise
:
İngiliz Yöntemi, Açık pişirilen yiyecek
Antipasto
:
İtalyan soğuk iştah açıcısı
Aspic
:
Konsantre edilmiş balık, tavuk yada et suyu ve jelatinden elde ed
...
Au bleu
:
Kur Bulyon içerisinde alabalık ya da sazan gibi balıkların daha c
...
Au jus
:
Kendi suyuyla birlikte
Baby bonito
:
Çingene palamutu
Bain maire
:
Doğrudan sıcaklık ile teması uygun olmayan çikolatanın veya pastö
...
Bain-Marie
:
Direkt kaynatma yönteminin kullanılmadığı zamanlarda, yavaş pişir
...
banket
:
Ziyafet
Barbekü
:
Odun kömüründe pişirmektir.
Barding
:
Etlere gömlek yağı (kuyruk) sarma işlemidir
Baste
:
Eti fırında nemlendirerek kurumasının önüne geçmek
Basting
:
Pişme esnasında açığa çıkan yağ ve suların ekstra lezzet vermesi
...
Batter
:
Akışkan kıvamdaki ince sıvı hamur. Kaplama hamuru
Beef
:
Sığır eti
Beef steak
:
Bakınız: biftek
Ben-mari
:
Direk sıcaklıkla temas ettirilmemesi gereken (çikolata) ya da o r
...
biftek
:
Porsiyonlanmış parça et
Birinci Kategori Etler
:
Hızlı bir şekilde pişebilen yumuşak et parçalarıdır. Örneğin; (on
...
Biskin
:
Bitkisel, susuz margarin.
Bistro
:
Daha salaş restorandır. Rusça’da hızlı anlamına gelir
Bite-size
:
Lokma, kuşbaşı
Black bird
:
Kara tavuk
Blade steak
:
Bakınız: kürek
Blanch
:
Pişecek ürünlerin renginin ve görüntüsünün kaybolmaması için sıca
...
Blanch etmek
:
Mutfakta pişirilecek ürünlerin görüntüsü ve renginin kaybolmasını
...
Blanching
:
Kaynamış ve tıngırdamakta (simmering) olan sıcak sıvı içinde ürün
...
Bleu
:
Eti çok az ızgara etme işlemi.
Blind Baking
:
Tart hamurunun kalıba yerleştirildikten sonra üzerine ağırlık kon
...
Blooming
:
1. Jelatini soğuk bir sıvı içerisinde yumuşatma. 2. Isı ve nem fa
...
Blue fish
:
Bakınız: lüfer
Botargo
:
Balık yumurtası
Bouillon
:
Çektirilmiş et suyu
Bouquet garni
:
Pırasa yaprağı yada kereviz sapının içine, taze kekik, maydanoz s
...
Brain
:
Bakınız: beyin
Braserrie
:
Daha ağır havalı restoran
Breserrie
:
Daha havalı olan restoranlara denir.
Breze
:
Fransızca kökenli bir kelimedir. Fırında az su ile yavaş yavaş pi
...
Brigade
:
Balığın içini temizleyip, yıkayıp, kurulayıp -18 c de streçli ola
...
Brisket
:
Bakınız: döş
Brook trout
:
Bakınız: dere alabalığı
Brunoise
:
Sebzelerin ince küçük zarlar şeklinde kesilmesi
Bukegarni
:
Yemeğe aromatik bir koku katan havuç parçası, maydanoz sapı, pıra
...
bulamaç
:
Unun su ile karıştırılması sonucunda elde edilen cıvık hamur türü
...
Butter packaging
:
Yıldız şeklinde açılan puff pastry’ nin içine yağın hapsedilmesi/
...
Canapes
:
Lokmalık kızarmış ekmekler üzerinde konulan garnitürlerle hazırla
...
Canepe
:
Başlangıçta sunulan veya ara ikram olarak servis edilen ekmek dil
...
Care over
:
Fırında pişmekte olan ürün fırından çıkarılıp tekrar kendi tepsis
...
Carry over cooking
:
Kendi iç ısısı ve/veya içinde bulunduğu kabın ısısıyla pişmeye de
...
Cartouche
:
Yağlı kağıt.
Carving
:
Dilimleme ( pişmiş ürünleri )
Caviar
:
Bakınız: havyar
Chantilly
:
Çırpmak
Chateaubriand
:
Dana bonfilenin ortasından kesilerek alınan bölüm
Chaud-froid
:
Soğuk beyaz sosla kaplanmış yemek
Chicken
:
Piliç
Chiffonnade
:
Sebzeleri çok ince şeritler halinde kesme işlemi
Chocolate filigree
:
Aydınger ya da yağlı kağıt üzerine çikolatadan yapılan ince süsle
...
Chop
:
Bakınız: pirzola
Churning
:
Çalkalama işlemi. Özellikle dondurma yaparken vanilya sosunun hem
...
Clarified butter
:
Ayranı / kazeini alınmış tereyağı.
Clarify
:
Tereyağını eritirken çıkan süt partiküllerinin temizlenmesi. Bura
...
COD
:
Morina balığı
Compound butter
:
Bir veya birkaç bileşen eklenerek renginde veya tadında değişikli
...
Confectionary Sugar
:
Pudra Şekeri, Mısır nişastası eklenerek granül halindeki şekerin
...
Confisserie chocolate
:
Erime ısıları yüksek dekor amaçlı kullanılan çikolatalardır.
Confit
:
Kendi yağında-suyunda düşük ısıda uzun sure pişirme
Creaming
:
Katı yağların çırpılarak krema kıvamına getirilmesi
Crimping
:
Tart hamurunda kalıbın kenarlarına bastırarak şekil verme.
Crouton
:
Ekmeği küçük küplere kesip çeşitli baharatlarla tatlandırıp fırın
...
Croutons
:
Kruton. Çorbalar için tamamlayıcı nitelikte, değişik ölçülerde ve
...
Crumble
:
Un ve katı yağın karıştırılıp kırıntı haline getirilmesi.
Cuisinier
:
Yemek yapan kişi, aşçı anlamına gelir.
Curdling
:
Kesilme. Sütün kaynayınca kesilmesi gibi.
Cuttle fish
:
Bakınız: mürekkep balığı
Çeşni
:
Tat vermek anlamındadır. Baharat, tuz, biber gibi tatlandırıcılar
...
Dana eti
:
9 aydan önce kesilmiş dana etine verilen isim
Deglaze
:
Fırında pişmiş olan üründen arta kalan ve tepsiye yapışmış ürünle
...
Degraisser
:
Yahni, sos ve diğer sulu pişirme yapılan ürünlerin üzerinden fazl
...
Depouillage
:
Haşlama ya da pişirme esnasında suyun yüzeyine çıkan partikülleri
...
Docking
:
Tart hamurunu delme işlemi.
Dory
:
Bakınız: dülger balığı
Double folding
:
Puff pastry’de kitap şeklinde katlama şekli.
Double panning
:
Ürünler fırında pişerken tabanlarının hızlı bir şekilde renk deği
...
Dömiglas
:
Fransızca kökenli mutfak terimlerindendir. Kahverengi dana fondun
...