eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (2. Sayfa)
Dragging
:
Unlama işlemine denir.
Dredge
:
Ürünün un ya da şekerle ince bir katman olacak şekilde serpme yap
...
Dressing
:
Salata soslarına verilen isimdir
Drumming
:
Çemberin altını yağlı kağıt ile kaplama.
Duck
:
Bakınız: ördek
Dutching
:
Kakaonun tadını yumuşatma ve rengini koyulaştırmak için yapılan a
...
Duxelle
:
Yabani sarımsağı ve mantarı ince kıydıktan sonra yağda pişirme iş
...
duyusal
:
Ürünlerin seçiminde koku, görünüm ve dokunma duyuları kullanılara
...
elastin
:
Sarı renkte sert ve daha çok yaşlı hayvanlarda yaygın olan bağ do
...
Emulgator
:
Yoğunlukları farklı iki ürünü ortak bir yoğunluğa getirmek.
Emulsion
:
İki farklı yoğunluktaki ürünün karışması.
En papilotte
:
Yağlı kağıtta pişirme yöntemi (özellikle balıklarda)
Entrecote
:
Antrikot, sığır filetosundan alınan biftek
Escalope
:
Küçük et dilimi
Espagnole
:
Temel kahverengi sos
Fabricate
:
Büyük bir gıda ürününü ufak parçalara bölmek
FAT
:
Yağlı, semiz
Fat block
:
Yağın un ile yoğrulmasıyla elde edilen kütle.
Fermentation
:
Mayanın şekerle birleşmesi sonucu alkol ve karbondiyoksitin oluşm
...
Filet mignon
:
Bonfilenin uç kısmındaki kısım
fileto
:
Derisi ve kılçıkları alınmış temizlenmiş balık
Firm ball
:
116-121 derecedeki şeker şurubu.
Flambe
:
Pişme aşamasında alkolün ilavesi ve yanmasıyla meydana gelen aşam
...
Flounder
:
Bakınız: dere pisisi
Folding
:
Ürün karıştırırken sönmemesi için yapılan katlayarak karıştırma.
French knife
:
Chef bıçağı
Frosting
:
Pastaların katman aralıklarına ve/ya üzerine sıvanan dekorativ ta
...
Fumet
:
Konsantre stock, genellikle balık kemiklerinden yapılır
Galantines
:
Geniş rulo şeklinde doldurulmuş tavuk veya dana eti
Game
:
Av eti
Ganaj
:
Çikolata ve krema ile 1:1 oranında yapılan sos.
Garde Mange
:
Soğuk mutfağın karşılığı olarak kullanılır.
Garde Manger
:
Soğuk mutfak
Garibaldi
:
İtalyan tereyağlı kurabiye
Gastronome
:
Dünyanın her yerinde standart boyları olan ve mutfaklarda kullanı
...
Gateau
:
Katmanlı kek, torte göre daha hafif, kimyasal kabartıcılar kullan
...
Gelatin
:
Renksiz, kokusuz, tatsız, hayvan iliklerinden elde edilen, ve sud
...
Gianduja
:
Çikolatalı fındık ezmesi.
Giblets
:
Tavuk ve hindi sakatatı
Glaze
:
Bir ürünün parlak bir sıvı / sosla kaplanması
Glucose
:
Bazı meyve, sebze ve balda doğal olarak bulunan, şekerin yarısı k
...
Gluten
:
Unda bulunan proteinlerin (glutenin ve gliadinin) yoğurulması son
...
Goat meat
:
Keçi eti
Goose
:
Bakınız: Kaz
Greasing & Dusting
:
Kalıpları yağlama ve unlama işlemi.
Grissini
:
İtalyanca ufak, çubuk ekmekler
Grouper
:
Lagos
Gudgeon
:
Bakınız: dere kayası
Gueridon
:
Misafirin yanında yemek pişirebilmek için ocağı bulunan tekerlekl
...
Gurme
:
Yemek,şarap,kahve gibi içecekelrin farklı çeşitleirnin tatlarını
...
Hache
:
Fransızca ince kıyılmış anlamında
Haddock
:
Bakınız: mezgit
Hake
:
Mırlan
Hard ball
:
121-127 derecedeki şeker şurubu.
Hashi
:
Japonca chopstick
Head
:
Bakınız: Baş
Heart
:
Bakınız: Yürek
Homemade
:
Ev yapımı, taze
Hook
:
Hamur yoğurma aparatı.
Horse mackerel
:
Bakınız: istavrit
Ice carving
:
Heykel buz
Ice cube
:
Küp buz
Icing
:
Buttercream ya da ganaj’a benzer, pastaları kaplamak için kullanı
...
Instant
:
İşlem görmüş bir gıda, içindeki su oranı tamamen ortadan kaldırıl
...
Invert sugar
:
Sofra şekeri olan sakarozun (sucrose) sitrik asit ve ısı ile tepk
...
IQF
:
Ürünlerin tek tek dondurulma işlemi
İndividually quick frozen
:
Ürünlerin tek tek dondurulma işlemi.
İndüksiyon
:
Otele ilk gelen kişilere yapılan sınav
İnventory
:
İşyerinde bulunan asset’lerin sayımı ve kaydı.
İrmik
:
Kelime anlamı irmik demektir. Ancak irmik unu yani durum buğdayı
...
isleme
:
Yiyecekleri dumana maruz bırakarak lezzetlendirme ve koruma yönte
...
jelatin
:
Renksiz, kokusuz, tatsız, hayvan iliklerinden elde edilen ve suda
...
Jerk
:
Eti uzun şeritler halinde kesip kurutmak
Junk food
:
Besin değeri bakımından yüksek oranda şeker ve yağ içeren zararlı
...
Kanepe
:
Başlangıç olarak sunulan ya da kokteyllerde ikram edilen genellik
...
Kazayı
:
Tereyağının eritilmesi esnasında çıkan partiküllerinin temizlenme
...
Kidney
:
Bakınız: böbrek
Kneading
:
Bakınız: yoğurma
Knocking back
:
Mayalanmış hamurun içinde oluşan gazın bastırılarak alınması.
kollajen
:
Yumuşak beyaz bir bağ dokusu
Krouton
:
Ekmeklerin ufak küpler halinde kesilerek farklı baharatlarla tatl
...
Kuzukulağı
:
Karabuğday ailesinden bir çeşit, uzun donuk gri-yeşil yapraklı ek
...
Lamb
:
Kuzu eti
Lamination
:
Yağ ile hamurun, katlanarak birbirine ilave edilme tekniği
Lard
:
Bakınız: domuz yağı
Larding
:
İğne ile yada delinerek ürüne lezzet enjekte etmektir
Lardon
:
Brunoise doğranmış ve pişmiş Bacon, Fransız mutfağına özgü bir te
...
Lean
:
Yavan, yağsız
Lean dough
:
Yağ ve şeker oranı düşük mayalı hamur
Leaven
:
Hava ilavesiyle bir hamurun hacminin artması
Leg
:
Bakınız: but
Liaison
:
Krema ve yumurta sarısı karışımı, çorbalara ve soslara zenginlik
...
Lining
:
Kalıbı yağlama.
Liver
:
Ciğer
Loaf
:
Somun, ekmekte daha çok kullanılır
Lobster
:
Istakoz
Lock in
:
Blok haldeki yağın (butter fat) hamur içine kapatılmasıdır.
Loin
:
Bakınız: fileto