eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (3)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (3. Sayfa)
Lyonnaise, a la
:
Fransız mutfağında soğanla yapılan herhangi bir ürün.
Maillard reaction
:
Amino asitlerin şeker ve ısı ile tepkimesi sonucunda meydana gele
...
Mallard
:
Bakınız: yaban ördeği
Marbling
:
Kas dokusunda bulunan yağ
Marinade
:
Marine işleminde kullanılan sıvı karışımlar ve lezzetlendiriciler
Marine
:
Ete lezzet ve yumuşaklık katması için özellikle şarapla yapılan u
...
Marzipan
:
Şekerli badem ezmesi.
Maya
:
Hamur işlerini ve ekmekleri havalandırmada kullanılan bir mikrosk
...
Meat
:
Bakınız: kıyma
Melba toast
:
Çok ince dilimlenmiş, düşük ısılı fırında kurutulmuş kıtır ekmek
Meringue
:
Yumurta beyazı ve şekerin çırpılarak kaskatı, kabarık ve narin bi
...
Meuniére
:
Yiyeceğin baharatla lezzetlendirilmesinden sonra una bulanıp az y
...
Mezzaluna
:
Zırh, yarım ay şeklindeki bıçak
Mignonette
:
İri taneli taze çekilmiş karabiber
Mill
:
Öğütmek anlamındadır.
Minute, a la
:
Anında pişirilen ve taze.
Mire poix
:
Stockların lezzet, renk ve besleyicilik yönünden geliştirilmesi i
...
Mirepoix
:
1. Stocklara lezzet, besleyicilik ve renk katkısı yapan sebze kar
...
Mise en place
:
Servis yada pişirme işlemi öncesi mutfakta yapılan hazırlıkların
...
Mixing
:
Farklı ürünleri birlikte karıştırma.
Mocha
:
Çikolata ve kahvenin karışımıyla elde edilen tat
Monter au Beurre
:
Sosu zenginleştirmek için küçük parçalar halindeki tereyağını ekl
...
Morrel
:
Yaban mantarı, gözenekleri var, oldukça lezzetli ve pahalı.
Mullet red
:
Bakınız: barbunya
Mussels
:
Bakınız: midye
Mutfak
:
Bakınız: Mutfak
Mühürlemek
:
Etin roast edilmeden önce ocak üzerinde rengi hafif karartılarak
...
Napoleon
:
Milföy tatlısı olarak bildiğimiz tatlının orijinal ismi
Nappe
:
Sosun tam olması gereken kıvamı
Nappe kıvamı
:
Sosta gereken kıvamın tam olarak sağlanmasıdır.
Neapolitan
:
3 katmer kullanılan her tatlıda ortak olarak verilen isim
Neck
:
Bakınız: boyun
Nonya cuisine
:
Malezya ve çinden, singapura yerleşen ailelerin uyguladığı mutfak
...
Octupus
:
Bakınız: ahtapot
oksidasyon
:
Oksijenle bir ürünün kimyasal reaksiyonu, ürünün doğal halini boz
...
On the rocks
:
Bol buzlu alkollü içecek için kullanılan terim. J&B on the rocks
One at a time
:
Ürünün teker teker / birer birer eklenmesi.
Onion cloute
:
Onion soğan clutte karanfil demektir. Soğanın üzerinde karanfille
...
Onion clutte
:
Soğanın üstünde karanfil ile defne yaprağının tutturulması işlemi
...
Organoloptic
:
Ürün seçerken temel beş duyudan görme, dokunma ve koklama duyular
...
Orzo
:
Pirinç şeklinde ve boyunda makarna
Over cooking
:
Gereğinden fazla pişirme.
Oxidation
:
Oksijenle bir ürünün kimyasal reaksiyonu, ürünün doğal halini boz
...
Oyster
:
Bakınız: istiridye
Paillarde
:
Bir et veya tavuğun, ince dövülmesi ve genellikle ızgara edilip s
...
Pain perdu
:
Fransızca kelime anlamı kaybolmuş ekmek. Fransız tostu. French to
...
Panache
:
Bakınız: karışık
Pane
:
Un, yumurta sarısı ve galeta unuyla yapılan harç
Papillote, en
:
Kağıtta pişen yemek. Örn: Levrek en papillote
Pappardelle
:
İtalyan pasta şeklinin ismi. Uzun ve yaklaşık 3 cm eninde
Par baking
:
Fırında ön pişirme.
Parbolling
:
Ön haşlama / yarım pişirme.
Parchment paper
:
Yağlı kağıt
Parmentier
:
Patates içeren anlamında, Fransız mutfağında
Partridge
:
Bakınız: keklik
Pasta fresca
:
İtalyanca taze makarna anlamında
Pasta verde
:
Yeşil makarna anlamında. Genellikle ıspanaklı
pate
:
Herhangi bir ürünün pürüssüz püre edilip fırında pişirildikten so
...
Pate a Choux
:
Fransa kökenli bir hamur türüdür. Birbirine benzeyen ama eşit olm
...
Pate en croute
:
Bir hamurun içinde pişirilmiş pate
Patty
:
İnce doğranmış bir ürünün köfte şeklini alması. Kıyma da olabilir
...
Paupiette
:
İnce dilimlenmiş bir et veya balığın, doldurularak sarılması ve r
...
Paysanne
:
Sebzeleri 1cm çapında yada ince dilimler halinde kesilme işlemi
pedal
:
Paste / ezme formundaki hamurları yoğurmaya yarayan hamur aparatı
...
Persipan
:
Şekerli kayısı çekirdeği ezmesi.
Petit four
:
Yemek sonrası kahve veya çayla servis edilen, ufak kek-çikolata-k
...
Piemontaise, a la
:
Fransız mutfağında kalıpla basılmış ve dilim trüfle harmanlanmış
...
Pigeon
:
Bakınız: güvercin
Pilchard
:
Ateş balığı sardalya
Plastic chocolate
:
Glikoz ve kuvertür karışımıdır, kaplamalarda kullanılır.
Poaching
:
Poşe etmek, kaynama derecesinin altında, tıngırdayan suda pişirme
...
Pommes au four
:
Pişmiş elma
Pork
:
Domuz eti
Pralin
:
Karamelize edilmiş şekerin badem veya fındık ile karıştırılıp soğ
...
Preservative
:
Raf ömür uzatıcı madde
Prover
:
Mayalandırma dolabı.
Quail
:
Bakınız: bıldırcın
Quenelle
:
Oval şeklinde sunum
Rabbit
:
Bakınız: Tavşan
Radyasyon
:
Sıcaklığın ısıtılacak ürüne hava yoluyla dalgalar halinde yayılar
...
RDA
:
Günlük tavsiye edilen miktar
Recomendee Daily Allowence
:
Bir gün boyunca tavsiye edilen miktar demektir.
Red snapper
:
Bakınız: mercan
Reduction
:
Sıvıyı ısı üzerinde buharlaştırarak kıvamı koyulaştırma / çektirm
...
Remonce
:
Tereyağı, şeker, tarçın ve marzipan karışımı bir Danish dolgu mad
...
Remouillage
:
Stock yapımında kullanılan mire poix nın 2.kez kullanılması
Rib
:
Loin Chop/Pirzola
Ribbon stage
:
Yumurtayı çırparken çırpma telini kaldırdığımızda yumurtanın kalı
...
Rigor Motris
:
Hayvanların ölümünün ardından kaslarındaki biokimyasal değişiklik
...
Rising /Proving /Fermenting
:
Mayalandırma.
Rolling boil
:
Fokurdama.
Rooster
:
Bakınız: horoz
Roulade
:
İnce dövülmüş bir et /tavuk/balığın dolgu ile rulo edilmesi
Royale
:
Garnitür olarak kullanılan ve değişik şekillerde kesilen bir çeşi
...
Rubbing in
:
Tart hamurlarını yaparken kullanılan ovalama metodu.
Russe
:
Yahni, güveç tenceresi.
Rustic
:
Köy usulü