|
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (3)
Gastronomi Terimleri Sözlüğü (3. Sayfa)
-
Lyonnaise, a la
:
-
Fransız mutfağında soğanla yapılan herhangi bir ürün.
-
Maillard reaction
:
-
Amino asitlerin şeker ve ısı ile tepkimesi sonucunda meydana gele ...
-
Mallard
:
-
Bakınız: yaban ördeği
-
Marbling
:
-
Kas dokusunda bulunan yağ
-
Marinade
:
-
Marine işleminde kullanılan sıvı karışımlar ve lezzetlendiriciler
-
Marine
:
-
Ete lezzet ve yumuşaklık katması için özellikle şarapla yapılan u ...
-
Marzipan
:
-
Şekerli badem ezmesi.
-
Maya
:
-
Hamur işlerini ve ekmekleri havalandırmada kullanılan bir mikrosk ...
-
Meat
:
-
Bakınız: kıyma
-
Melba toast
:
-
Çok ince dilimlenmiş, düşük ısılı fırında kurutulmuş kıtır ekmek
-
Meringue
:
-
Yumurta beyazı ve şekerin çırpılarak kaskatı, kabarık ve narin bi ...
-
Meuniére
:
-
Yiyeceğin baharatla lezzetlendirilmesinden sonra una bulanıp az y ...
-
Mezzaluna
:
-
Zırh, yarım ay şeklindeki bıçak
-
Mignonette
:
-
İri taneli taze çekilmiş karabiber
-
Mill
:
-
Öğütmek anlamındadır.
-
Minute, a la
:
-
Anında pişirilen ve taze.
-
Mire poix
:
-
Stockların lezzet, renk ve besleyicilik yönünden geliştirilmesi i ...
-
Mirepoix
:
-
1. Stocklara lezzet, besleyicilik ve renk katkısı yapan sebze kar ...
-
Mise en place
:
-
Servis yada pişirme işlemi öncesi mutfakta yapılan hazırlıkların ...
-
Mixing
:
-
Farklı ürünleri birlikte karıştırma.
-
Mocha
:
-
Çikolata ve kahvenin karışımıyla elde edilen tat
-
Monter au Beurre
:
-
Sosu zenginleştirmek için küçük parçalar halindeki tereyağını ekl ...
-
Morrel
:
-
Yaban mantarı, gözenekleri var, oldukça lezzetli ve pahalı.
-
Mullet red
:
-
Bakınız: barbunya
-
Mussels
:
-
Bakınız: midye
-
Mutfak
:
-
Bakınız: Mutfak
-
-
Mühürlemek
:
-
Etin roast edilmeden önce ocak üzerinde rengi hafif karartılarak ...
-
Napoleon
:
-
Milföy tatlısı olarak bildiğimiz tatlının orijinal ismi
-
Nappe
:
-
Sosun tam olması gereken kıvamı
-
Nappe kıvamı
:
-
Sosta gereken kıvamın tam olarak sağlanmasıdır.
-
Neapolitan
:
-
3 katmer kullanılan her tatlıda ortak olarak verilen isim
-
Neck
:
-
Bakınız: boyun
-
Nonya cuisine
:
-
Malezya ve çinden, singapura yerleşen ailelerin uyguladığı mutfak ...
-
Octupus
:
-
Bakınız: ahtapot
-
oksidasyon
:
-
Oksijenle bir ürünün kimyasal reaksiyonu, ürünün doğal halini boz ...
-
On the rocks
:
-
Bol buzlu alkollü içecek için kullanılan terim. J&B on the rocks
-
One at a time
:
-
Ürünün teker teker / birer birer eklenmesi.
-
Onion cloute
:
-
Onion soğan clutte karanfil demektir. Soğanın üzerinde karanfille ...
-
Onion clutte
:
-
Soğanın üstünde karanfil ile defne yaprağının tutturulması işlemi ...
-
Organoloptic
:
-
Ürün seçerken temel beş duyudan görme, dokunma ve koklama duyular ...
-
Orzo
:
-
Pirinç şeklinde ve boyunda makarna
-
Over cooking
:
-
Gereğinden fazla pişirme.
-
Oxidation
:
-
Oksijenle bir ürünün kimyasal reaksiyonu, ürünün doğal halini boz ...
-
Oyster
:
-
Bakınız: istiridye
-
Paillarde
:
-
Bir et veya tavuğun, ince dövülmesi ve genellikle ızgara edilip s ...
-
Pain perdu
:
-
Fransızca kelime anlamı kaybolmuş ekmek. Fransız tostu. French to ...
-
Panache
:
-
Bakınız: karışık
-
Pane
:
-
Un, yumurta sarısı ve galeta unuyla yapılan harç
-
Papillote, en
:
-
Kağıtta pişen yemek. Örn: Levrek en papillote
-
Pappardelle
:
-
İtalyan pasta şeklinin ismi. Uzun ve yaklaşık 3 cm eninde
-
Par baking
:
-
Fırında ön pişirme.
-
-
Parbolling
:
-
Ön haşlama / yarım pişirme.
-
Parchment paper
:
-
Yağlı kağıt
-
Parmentier
:
-
Patates içeren anlamında, Fransız mutfağında
-
Partridge
:
-
Bakınız: keklik
-
Pasta fresca
:
-
İtalyanca taze makarna anlamında
-
Pasta verde
:
-
Yeşil makarna anlamında. Genellikle ıspanaklı
-
pate
:
-
Herhangi bir ürünün pürüssüz püre edilip fırında pişirildikten so ...
-
Pate a Choux
:
-
Fransa kökenli bir hamur türüdür. Birbirine benzeyen ama eşit olm ...
-
Pate en croute
:
-
Bir hamurun içinde pişirilmiş pate
-
Patty
:
-
İnce doğranmış bir ürünün köfte şeklini alması. Kıyma da olabilir ...
-
Paupiette
:
-
İnce dilimlenmiş bir et veya balığın, doldurularak sarılması ve r ...
-
Paysanne
:
-
Sebzeleri 1cm çapında yada ince dilimler halinde kesilme işlemi
-
pedal
:
-
Paste / ezme formundaki hamurları yoğurmaya yarayan hamur aparatı ...
-
Persipan
:
-
Şekerli kayısı çekirdeği ezmesi.
-
Petit four
:
-
Yemek sonrası kahve veya çayla servis edilen, ufak kek-çikolata-k ...
-
Piemontaise, a la
:
-
Fransız mutfağında kalıpla basılmış ve dilim trüfle harmanlanmış ...
-
Pigeon
:
-
Bakınız: güvercin
-
Pilchard
:
-
Ateş balığı sardalya
-
Plastic chocolate
:
-
Glikoz ve kuvertür karışımıdır, kaplamalarda kullanılır.
-
Poaching
:
-
Poşe etmek, kaynama derecesinin altında, tıngırdayan suda pişirme ...
-
Pommes au four
:
-
Pişmiş elma
-
Pork
:
-
Domuz eti
-
Pralin
:
-
Karamelize edilmiş şekerin badem veya fındık ile karıştırılıp soğ ...
-
Preservative
:
-
Raf ömür uzatıcı madde
-
Prover
:
-
Mayalandırma dolabı.
-
-
Quail
:
-
Bakınız: bıldırcın
-
Quenelle
:
-
Oval şeklinde sunum
-
Rabbit
:
-
Bakınız: Tavşan
-
Radyasyon
:
-
Sıcaklığın ısıtılacak ürüne hava yoluyla dalgalar halinde yayılar ...
-
RDA
:
-
Günlük tavsiye edilen miktar
-
Recomendee Daily Allowence
:
-
Bir gün boyunca tavsiye edilen miktar demektir.
-
Red snapper
:
-
Bakınız: mercan
-
Reduction
:
-
Sıvıyı ısı üzerinde buharlaştırarak kıvamı koyulaştırma / çektirm ...
-
Remonce
:
-
Tereyağı, şeker, tarçın ve marzipan karışımı bir Danish dolgu mad ...
-
Remouillage
:
-
Stock yapımında kullanılan mire poix nın 2.kez kullanılması
-
Rib
:
-
Loin Chop/Pirzola
-
Ribbon stage
:
-
Yumurtayı çırparken çırpma telini kaldırdığımızda yumurtanın kalı ...
-
Rigor Motris
:
-
Hayvanların ölümünün ardından kaslarındaki biokimyasal değişiklik ...
-
Rising /Proving /Fermenting
:
-
Mayalandırma.
-
Rolling boil
:
-
Fokurdama.
-
Rooster
:
-
Bakınız: horoz
-
Roulade
:
-
İnce dövülmüş bir et /tavuk/balığın dolgu ile rulo edilmesi
-
Royale
:
-
Garnitür olarak kullanılan ve değişik şekillerde kesilen bir çeşi ...
-
Rubbing in
:
-
Tart hamurlarını yaparken kullanılan ovalama metodu.
-
Russe
:
-
Yahni, güveç tenceresi.
-
Rustic
:
-
Köy usulü
Gastronomi Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|