eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (19)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (19. Sayfa)
Ion exchange
:
Bir çözeltide yer alan iyonların katı maddede mevcut olan iyonlar
...
Ion Exchange Resins
:
Çevrelerindeki çözeltinin karşıt yüklü iyonlarını tutabilen artı
...
Ionic Soluable Substances
:
İyonlar (bir elektrik şarja sahip moleküller veya atomlar) biçimi
...
Ionising Radiation
:
İyonlaşabilen atomlardan veya iyonlaşabilen moleküllerden elektro
...
Ionization
:
İyonlaşma. Yüksüz atom ya da moleküllerin elektrik yüklü atom ya
...
Iron
:
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinin, kasta ise miyoglobinin yap
...
Irradiation
:
Bir maddeyi, güneş kaynaklı ultraviyole ışınları, röntgen ışınlar
...
Irradiation Licence
:
Işınlama tesisinin tasarım, inşa ve işletilmesi için Türkiye Atom
...
Irreversible Package
:
Sıvı gıda dolumunda bir defadan fazla kullanılmayacak PET, PVC, c
...
Isanic Acid
:
18 karbonlu çift bağlı, iki tanede üçlü bağ içeren yağ asidi.
ISO 14000 Environment Management System Standard
:
Çevre yönetimi ile ilgili standard. Bu seride, organizasyonların
...
Isobar
:
Hava basıncının aynı olması, eş basınç.
Isoelectric Point
:
Aminoasitlerin zwitterion şekline geçtiği pH derecesi. Zwitterion
...
Isoenzyme
:
Bir enzimin amino asit dizisi bakımından çok az farklı olan, aynı
...
Isolate
:
Hastalık vakalarından veya marazi maddelerden izole edilen mikroo
...
Isolated, Insulated
:
Yalıtılmış, tecrit edilmiş.
Isolation
:
Ayrılma ve yalıtım olarak bilinmekle beraber, mikrobiyolojide yay
...
Isoloucine
:
Alfa-aminobeta metilvalerik asit olarak biline elzem amino asit.
Isomalt
:
Kimyasal adı izomalt, başlıca bileşenleri aşağıdaki disakkaritler
...
Isomer
:
Atom sayıları benzer, ancak atomik dizilişi farklı olan molekülle
...
Isomerase
:
Subtratında bir izomerasyon (molekülde geometrik veya yapısal yen
...
Isomerisation
:
Bir izomerin başka bir izomere dönüşmesi olayı. Örneğin, glukoz 6
...
Isomorph
:
Kompozizasyonları farklı fakat kristalin formları aynı olan ögele
...
Isoriboflavin
:
Bir riboflavin izomeri.
Isotonic
:
Aynı ozmotik basınca sahip olma durumu, eş yoğunluklu.
Isotope
:
Atom ağırlıkları farklı, atom numaraları aynı olan elementlerin h
...
Item Value
:
Kullanılan menşeli olmayan maddelerin ithalatı esnasındaki gümrük
...
Izlanditoxin
:
Gıdalarda görülen bir küf metaboliti.
Izolen Fatty Acids
:
Yapısındaki doymamış bağların tek ve çift bağ şeklinde birbirini
...
İnhibition
:
Bir organ, hücre ya da kimyasal bir ögenin etkinliğini durdurma.
...
İnositol
:
B Vitamini grubunda düşünülen, koline benzer etkileri olan, vücut
...
Joule
:
Enerji ölçüm birimi. Bir jül (J)=4.184 kcal.
Kalsiferol
:
Bu grupta yer alan bileşiklerin hepsi antiraşitik etkisi olan yağ
...
Kars Gruyer Cheese
:
Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanır. İçinde 1-2 cm çapı
...
Kashar Cheese
:
Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile elde
...
Kashkaval
:
Kaşar peynirine benzeyen sarı renkli, genelde koyun sütünden üret
...
Katik
:
Süt, uzun süre buhar kazanı içerisinde pişirilerek kurumaddesinin
...
Kavut
:
1. Kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununu şeker yada tatlı yemişle kar
...
Kefir Grain
:
Genellikle beyaz veya sarı renkte, yapısında bakteri maya karışım
...
Kenger Gum
:
Bakınız: Kengersakızı
Kephalin
:
Yağ asitleri, gliserin, kolamin veya serin ve fosforik asitten ol
...
Kephir
:
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconost
...
Keratomalacia
:
A vitaminin ileri derecede yetersizliğinde gözde görülen ve körlü
...
Kesh
:
Bakınız: kurut
Ketolysis
:
Keton cisimciklerinin dağılması.
Ketone
:
Yapısında karboksil (-C=O) grubu bulunan madde. İkincil alkolleri
...
Ketose
:
Karbonil grubunun zincirin uç kısımları dışında zincirin herhangi
...
Kieselguhr
:
Bakınız: diatome toprağı
Kieselguhr, Diatomaceous Earth
:
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan
...
Kilogray
:
Işınlanan gıdanın 1 kg’ı başına absorblanan ortalama radyasyon en
...
Kinetics
:
Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve hareket olaylarını inceleyen b
...
Kirklareli Kashar Cheese
:
Koyun sütünden üretilir, rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlıd
...
Kjeldahl Apparatus
:
Kjeldahl metodu ile ürünlerde protein tayini yapan cihaz.
Kjeldahl Method
:
Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek a
...
Kosher Foods
:
Musevilerin dini inançlarına uygun gıda. Bu inanışa göre, et ve s
...
Kraft Paper
:
Ağartılmış odun hamurundan yapılan sülfat işlemiyle defalarca dön
...
Kumis
:
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp
...
Kurut
:
Türkiye’ye ve Orta Asya’ya özgü bir süt ürünü.Yağsız sütten yapıl
...
Label
:
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka
...
Labeling
:
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim
...
Labeling Threshold
:
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas
...
Labile
:
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku
...
Labne/Mild Cream Cheese
:
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl
...
Laboratory
:
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile
...
Laboratory Asistant Staff
:
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel
...
Laboratory Executive Director
:
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus
...
Laboratory Foundation Permission
:
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul
...
Laboratory Personel
:
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili
...
Laboratory Sample
:
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar
...
Laboratory Unit Supervisor
:
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard
...
Lactacidemia
:
Kanda laktik asit bulunması.
Lactalbumin
:
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto
...
Lactame
:
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal
...
Lactare
:
Emme, emzirme.
Lactase
:
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Lactation
:
Süt verme.
Lactation Average
:
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı
...
Lactation Period
:
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem
...
Lactation Persistency
:
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı
...
Lactic Acid
:
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit
...
Lactic Acid Bacteria
:
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay
...
Lactic Acid Fermentation
:
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd.
...
Lactic Acidosis
:
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge
...
Lactic Aciduria
:
İdrarda laktik asidin bulunması.
Lactic Antogonisim
:
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin,
...
Lactifereus
:
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Lacto-
:
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lacto Ovo Vegetarian
:
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje
...
Lacto Vegetarian
:
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej
...
Lactobacil
:
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po
...
Lactobiosis
:
Bakınız: laktoz
Lactodensimeter
:
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
Lactoferrin
:
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte
...
Lactoflavin
:
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment
...
Lactogel
:
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi
...
Lactogenesis
:
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam
...
Lactoglobulin
:
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.