eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (19)

# A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (19. Sayfa)

Ion exchange :
Bir çözeltide yer alan iyonların katı maddede mevcut olan iyonlar ...
Ion Exchange Resins :
Çevrelerindeki çözeltinin karşıt yüklü iyonlarını tutabilen artı ...
Ionic Soluable Substances :
İyonlar (bir elektrik şarja sahip moleküller veya atomlar) biçimi ...
Ionising Radiation :
İyonlaşabilen atomlardan veya iyonlaşabilen moleküllerden elektro ...
Ionization :
İyonlaşma. Yüksüz atom ya da moleküllerin elektrik yüklü atom ya ...
Iron :
Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobinin, kasta ise miyoglobinin yap ...
Irradiation :
Bir maddeyi, güneş kaynaklı ultraviyole ışınları, röntgen ışınlar ...
Irradiation Licence :
Işınlama tesisinin tasarım, inşa ve işletilmesi için Türkiye Atom ...
Irreversible Package :
Sıvı gıda dolumunda bir defadan fazla kullanılmayacak PET, PVC, c ...
Isanic Acid :
18 karbonlu çift bağlı, iki tanede üçlü bağ içeren yağ asidi.
ISO 14000 Environment Management System Standard :
Çevre yönetimi ile ilgili standard. Bu seride, organizasyonların ...
Isobar :
Hava basıncının aynı olması, eş basınç.
Isoelectric Point :
Aminoasitlerin zwitterion şekline geçtiği pH derecesi. Zwitterion ...
Isoenzyme :
Bir enzimin amino asit dizisi bakımından çok az farklı olan, aynı ...
Isolate :
Hastalık vakalarından veya marazi maddelerden izole edilen mikroo ...
Isolated, Insulated :
Yalıtılmış, tecrit edilmiş.
Isolation :
Ayrılma ve yalıtım olarak bilinmekle beraber, mikrobiyolojide yay ...
Isoloucine :
Alfa-aminobeta metilvalerik asit olarak biline elzem amino asit.
Isomalt :
Kimyasal adı izomalt, başlıca bileşenleri aşağıdaki disakkaritler ...
Isomer :
Atom sayıları benzer, ancak atomik dizilişi farklı olan molekülle ...
Isomerase :
Subtratında bir izomerasyon (molekülde geometrik veya yapısal yen ...
Isomerisation :
Bir izomerin başka bir izomere dönüşmesi olayı. Örneğin, glukoz 6 ...
Isomorph :
Kompozizasyonları farklı fakat kristalin formları aynı olan ögele ...
Isoriboflavin :
Bir riboflavin izomeri.
Isotonic :
Aynı ozmotik basınca sahip olma durumu, eş yoğunluklu.
Isotope :
Atom ağırlıkları farklı, atom numaraları aynı olan elementlerin h ...
Item Value :
Kullanılan menşeli olmayan maddelerin ithalatı esnasındaki gümrük ...
Izlanditoxin :
Gıdalarda görülen bir küf metaboliti.
Izolen Fatty Acids :
Yapısındaki doymamış bağların tek ve çift bağ şeklinde birbirini ...
İnhibition :
Bir organ, hücre ya da kimyasal bir ögenin etkinliğini durdurma. ...
İnositol :
B Vitamini grubunda düşünülen, koline benzer etkileri olan, vücut ...
Joule :
Enerji ölçüm birimi. Bir jül (J)=4.184 kcal.
Kalsiferol :
Bu grupta yer alan bileşiklerin hepsi antiraşitik etkisi olan yağ ...
Kars Gruyer Cheese :
Kars’ın tam yağlı inek sütlerinden hazırlanır. İçinde 1-2 cm çapı ...
Kashar Cheese :
Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile elde ...
Kashkaval :
Kaşar peynirine benzeyen sarı renkli, genelde koyun sütünden üret ...
Katik :
Süt, uzun süre buhar kazanı içerisinde pişirilerek kurumaddesinin ...
Kavut :
1. Kavrulmuş ve dövülmüş tahıl ununu şeker yada tatlı yemişle kar ...
Kefir Grain :
Genellikle beyaz veya sarı renkte, yapısında bakteri maya karışım ...
Kenger Gum :
Bakınız: Kengersakızı
Kephalin :
Yağ asitleri, gliserin, kolamin veya serin ve fosforik asitten ol ...
Kephir :
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus kefiri, Leuconost ...
Keratomalacia :
A vitaminin ileri derecede yetersizliğinde gözde görülen ve körlü ...
Kesh :
Bakınız: kurut
Ketolysis :
Keton cisimciklerinin dağılması.
Ketone :
Yapısında karboksil (-C=O) grubu bulunan madde. İkincil alkolleri ...
Ketose :
Karbonil grubunun zincirin uç kısımları dışında zincirin herhangi ...
Kieselguhr :
Bakınız: diatome toprağı
Kieselguhr, Diatomaceous Earth :
Küçük deniz hayvanlarının kalıntısı olan ve yapısında su bulunan ...
Kilogray :
Işınlanan gıdanın 1 kg’ı başına absorblanan ortalama radyasyon en ...
Kinetics :
Kimyasal tepkimelerin hızlarını ve hareket olaylarını inceleyen b ...
Kirklareli Kashar Cheese :
Koyun sütünden üretilir, rengi hafif sarımsı, tadı ise baharatlıd ...
Kjeldahl Apparatus :
Kjeldahl metodu ile ürünlerde protein tayini yapan cihaz.
Kjeldahl Method :
Organik bileşiklerin yapısındaki protein miktarını tespit etmek a ...
Kosher Foods :
Musevilerin dini inançlarına uygun gıda. Bu inanışa göre, et ve s ...
Kraft Paper :
Ağartılmış odun hamurundan yapılan sülfat işlemiyle defalarca dön ...
Kumis :
1. Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus delbrueckii subsp ...
Kurut :
Türkiye’ye ve Orta Asya’ya özgü bir süt ürünü.Yağsız sütten yapıl ...
Label :
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka ...
Labeling :
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim ...
Labeling Threshold :
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas ...
Labile :
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku ...
Labne/Mild Cream Cheese :
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl ...
Laboratory :
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile ...
Laboratory Asistant Staff :
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel ...
Laboratory Executive Director :
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus ...
Laboratory Foundation Permission :
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul ...
Laboratory Personel :
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili ...
Laboratory Sample :
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar ...
Laboratory Unit Supervisor :
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard ...
Lactacidemia :
Kanda laktik asit bulunması.
Lactalbumin :
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto ...
Lactame :
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal ...
Lactare :
Emme, emzirme.
Lactase :
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Lactation :
Süt verme.
Lactation Average :
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı ...
Lactation Period :
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem ...
Lactation Persistency :
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı ...
Lactic Acid :
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit ...
Lactic Acid Bacteria :
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay ...
Lactic Acid Fermentation :
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd. ...
Lactic Acidosis :
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge ...
Lactic Aciduria :
İdrarda laktik asidin bulunması.
Lactic Antogonisim :
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin, ...
Lactifereus :
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Lacto- :
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lacto Ovo Vegetarian :
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje ...
Lacto Vegetarian :
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej ...
Lactobacil :
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po ...
Lactobiosis :
Bakınız: laktoz
Lactodensimeter :
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
Lactoferrin :
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte ...
Lactoflavin :
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment ...
Lactogel :
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi ...
Lactogenesis :
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam ...
Lactoglobulin :
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.