eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (P)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
P - 1. Sayfa
P/S Ratio :
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni ...
Package :
Gıda maddelerini dış etkenlerden koruyan ve içine konan gıda madd ...
Package Brine :
Tuzlu su çözeltisine gerektiğinde katkı maddeleri, sirke, zeytiny ...
Packaging :
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş ...
Packaging Gas :
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala ...
Pale, Soft, Exudative :
Soluk, yumuşak ve sulu anlamına gelmektedir. PSE özellik genetik ...
Pancake :
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya ...
Pantotenic Acid :
İlk kez mayadan izole edilen Vitamin B5 antipellegra faktörü olar ...
Pantothenic Acid :
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
Paper Chromatography :
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd ...
Paper Electrophores :
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit ...
paraffin :
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir ...
parasite :
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar ...
Parasitoids :
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
Part Per Billion :
1 mikrogram/kilogram (µg/kg) = 1 ppb, 1 mikrogram/litre (µg/l) = ...
Part Per Million :
1 miligram/kilogram, 1 mikrolitre/litre (µl/l), 1 mikrogram/gram ...
particle :
Parçacık, zerre.
Partition Chromatography :
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a ...
Parts Per Trillion :
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1 ...
Pasteurization :
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20 ...
Pasteurize :
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro ...
Pasteurized Milk :
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da ...
Pastry Creme :
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un ...
Patent :
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın ...
Pathogen :
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
Pathogen Microorganism :
Gıda ve suyla canlıya geçerek belli şartlarda istenmeyen etki olu ...
Pathology :
Hastalık bilimi, hastalığın nedenlerini araştıran uzmanlık dalı.
Patulin :
A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikot ...
Paying Agency :
Avrupa Birliğinde, ödemelerin gerçekleştirilmesinden önce, ödemey ...
Pearson Square Method :
İstenilen özelliklere sahip bir paçal elde edebilmek için iki ayr ...
Pectin :
Pektin bitkilerin hücre duvarı ve hücre içi tabakalarında bulunan ...
Pectinase :
Pektin parçalayan enzim.
Pectinases :
Pektik enzimler, pektini değişik şekillerde hidrolize ederek koll ...
Pedigree :
Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıkların numara, isim, orijin, ırk ...
Pektinolytic :
Pektinleri parçalama yeteneğinde olan. Pektinaz enzimi içeren mik ...
Penetration :
İçine girme, içinden geçme, nüfuz etme.
Penicillic Acid :
Çok sayıda Penicillium ve Aspergillus türü tarafından oluşturulan ...
Penicillium :
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Penta- :
Beş anlamında kullanılan ön ek.
Pentoses :
Yaygın halde polisakkaritlerin (pentozanlar) yapıtaşı olarak, dah ...
Pentoses And Hemicelluloses :
Pentozan ve hemiselüloz terimleri sıklıkla birbirinin yerine kull ...
Pepsin :
Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidrol ...
Peptidase :
Proteinlerin peptit bağlarını kopararak yıkılmasından sorumlu ola ...
Peptide :
İki veya daha fazla aminoasidin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla o ...
Peptide Bound :
Protein sentezlenirken bir amino asidin amino grubuyla, diğerinin ...
Peptone :
Proteinlerin mide öz suyunda sindirime uğramış son hali, peptidle ...
Permeable :
İçinden gaz veya sıvı gibi şeyleri kolaylıkla geçiren.
Permeat :
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
Pernicious Anemia :
B12 vitamini yetersizliğinin yol açtığı kansızlık.
Peroxide :
Yapısında -O-O bağı içeren oksijenli bileşik.
Peroxide Number :
1. Tereyağlarında lipit oksidasyonunun derecesini belirlemek için ...
Peroxydase :
Hidrojen peroksit ve peroksitlerin mevcudiyetinde substrat oksida ...
Peroxydase Test :
Peroksidaz enzimi 70° C de 2.5 saatte, 75° C de 2.5 dakikada, 78° ...
personal protective equipment :
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile ...
Pest :
Ürünlere şeklen ve hacmen zarar vererek kalitelerini bozan böcek ...
Pesticide :
Tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve ...
Petri Dish :
İçerisinde besiyeri olan, bakteri, fungus gibi canlıları üretmekt ...
Petroff-Hauser Slide :
Bakterilerin mikroskobik sayımında kullanılan özel bir lam.
Phage :
Kelime anlamı “yiyen” demektir. Mikroorganizmaları infekte eden v ...
Phagocytosis :
Bir maddenin hücre içine alınması işlemi. Sırasıyla hücreye tutun ...
Pharmalogical Active Substance :
Hazır bir ilaç preparatında bulunan ve organizmada farmakolojik e ...
phase :
Evre, safha.
Phenol :
Benzen molekülündeki hidrojenlerden birinin veya birkaçının yerin ...
Phenotype :
Canlının fiziksel görünüşü. Fenotip iç ve dış bütün organ ve yapı ...
Phenylalanine :
Bakınız: Elzem Amino Asit
Phenylketonuria :
Nadir görülen kalıtsal bir metabolik hastalık. Fenilalanin adı ve ...
Phosphatase :
Bir molekülden hidrolizle fosfat grubunu ayıran enzim. Organik fo ...
Phosphodiester Bond :
DNA’daki fosfat ile şeker arasındaki bağ.
Phosphorus :
Vücuttaki tüm minerallerin % 22’sini oluşturan, vücudun en önemli ...
Photoautotroph :
Enerjisini ışıktan ve karbonunu CO2’den elde ederek ihtiyacı olan ...
Photoheterotroph :
Dış beslenen. Kendi besinini üretemediği için, gerekli organik ma ...
Photometer :
Işık şiddetini veya enerjisini ölçen cihaz. Elektromanyetik spekt ...
Photophosphorilation :
Bir moleküle fosfat grubu eklenmesi. Işığı enerji kaynağı olarak ...
Photoreceptor :
Işığı algılayabilen duyu hücresi, almaç.
Photosynthesis :
Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla ...
Phototaxis :
Işığa doğru (pozitif fototaksi) veya ışıktan uzağa (negatif fotot ...
Phototroph :
Işığı enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Phycology :
Alg bilimi, Algoloji
Phylogenetik :
Bir türün ya da yüksek taksonomik grupların soy gelişimi ve evrim ...
Physical Analysis :
Ürünün renk, irilik, görünüş, büyüklük, ağırlık gibi fiziksel öze ...
Physical Control :
Gıda ve yemde, taşıma, ambalajlama, etiketleme, sıcaklık kontrolü ...
Physical Degradation :
Gıdalarda görülen kabarma, kristalleşme, yumuşama, erime, kuruma ...
Physical Hazard :
Gıda maddelerinde bulunması durumunda insan sağlığına zarar veren ...
Physics :
Madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen ve doğada gerçek ...
Physiology :
Canlılardaki yaşamsal olayları (işleyişi) inceleyen bilim dalı.
Pigment :
Hücrelere özgü renk veren madde.
Pilus :
Bakterinin zemine veya besin maddesine yapışmasını sağlayan ya da ...
Pinhole :
Dar, küçük açıklık.
Pinocytosis :
Sıvının, sıvı yutucu hücre (Pinosit) tarafından kendi içine alınm ...
pipe :
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan, içi bo ...
Pipe Line :
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan hat.
Pipette :
Laboratuvarda belirli miktarda sıvıyı ölçmeye veya transfer etmey ...
Placing On The Market :
Gıda maddelerinin tedarik veya tüketim amacıyla bedelli veya bede ...
Plain Butter :
Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kurumadde ...
Plant Design :
Fabrika kurulmadan önce iş akışına göre aletlerin ve ekipmanların ...