eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (P - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (P - 1. Sayfa)
P/S Ratio
:
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni
...
Package
:
Gıda maddelerini dış etkenlerden koruyan ve içine konan gıda madd
...
Package Brine
:
Tuzlu su çözeltisine gerektiğinde katkı maddeleri, sirke, zeytiny
...
Packaging
:
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş
...
Packaging Gas
:
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala
...
Pale, Soft, Exudative
:
Soluk, yumuşak ve sulu anlamına gelmektedir. PSE özellik genetik
...
Pancake
:
Yumurta, süt ve un ile hazırlanan hamurdan tavada kızartılarak ya
...
Pantotenic Acid
:
İlk kez mayadan izole edilen Vitamin B5 antipellegra faktörü olar
...
Pantothenic Acid
:
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
Paper Chromatography
:
Kağıt üzerinde hareket eden çözücüyle kağıdın içerdiği su arasınd
...
Paper Electrophores
:
Destek maddesi olarak selüloz kağıt şerit ve selüloz asetat şerit
...
paraffin
:
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir
...
parasite
:
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar
...
Parasitoids
:
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
Part Per Billion
:
1 mikrogram/kilogram (µg/kg) = 1 ppb, 1 mikrogram/litre (µg/l) =
...
Part Per Million
:
1 miligram/kilogram, 1 mikrolitre/litre (µl/l), 1 mikrogram/gram
...
particle
:
Parçacık, zerre.
Partition Chromatography
:
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a
...
Parts Per Trillion
:
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1
...
Pasteurization
:
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20
...
Pasteurize
:
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro
...
Pasteurized Milk
:
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da
...
Pastry Creme
:
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un
...
Patent
:
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın
...
Pathogen
:
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
Pathogen Microorganism
:
Gıda ve suyla canlıya geçerek belli şartlarda istenmeyen etki olu
...
Pathology
:
Hastalık bilimi, hastalığın nedenlerini araştıran uzmanlık dalı.
Patulin
:
A. clavatus, A. terreus, P. expansum tarafından oluşturulan mikot
...
Paying Agency
:
Avrupa Birliğinde, ödemelerin gerçekleştirilmesinden önce, ödemey
...
Pearson Square Method
:
İstenilen özelliklere sahip bir paçal elde edebilmek için iki ayr
...
Pectin
:
Pektin bitkilerin hücre duvarı ve hücre içi tabakalarında bulunan
...
Pectinase
:
Pektin parçalayan enzim.
Pectinases
:
Pektik enzimler, pektini değişik şekillerde hidrolize ederek koll
...
Pedigree
:
Soy kütüğüne kayıt edilen damızlıkların numara, isim, orijin, ırk
...
Pektinolytic
:
Pektinleri parçalama yeteneğinde olan. Pektinaz enzimi içeren mik
...
Penetration
:
İçine girme, içinden geçme, nüfuz etme.
Penicillic Acid
:
Çok sayıda Penicillium ve Aspergillus türü tarafından oluşturulan
...
Penicillium
:
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Penta-
:
Beş anlamında kullanılan ön ek.
Pentoses
:
Yaygın halde polisakkaritlerin (pentozanlar) yapıtaşı olarak, dah
...
Pentoses And Hemicelluloses
:
Pentozan ve hemiselüloz terimleri sıklıkla birbirinin yerine kull
...
Pepsin
:
Proteinleri asidik çözeltide proteaz, pepton ve peptitlere hidrol
...
Peptidase
:
Proteinlerin peptit bağlarını kopararak yıkılmasından sorumlu ola
...
Peptide
:
İki veya daha fazla aminoasidin peptit bağlarıyla bağlanmasıyla o
...
Peptide Bound
:
Protein sentezlenirken bir amino asidin amino grubuyla, diğerinin
...
Peptone
:
Proteinlerin mide öz suyunda sindirime uğramış son hali, peptidle
...
Permeable
:
İçinden gaz veya sıvı gibi şeyleri kolaylıkla geçiren.
Permeat
:
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
Pernicious Anemia
:
B12 vitamini yetersizliğinin yol açtığı kansızlık.
Peroxide
:
Yapısında -O-O bağı içeren oksijenli bileşik.
Peroxide Number
:
1. Tereyağlarında lipit oksidasyonunun derecesini belirlemek için
...
Peroxydase
:
Hidrojen peroksit ve peroksitlerin mevcudiyetinde substrat oksida
...
Peroxydase Test
:
Peroksidaz enzimi 70° C de 2.5 saatte, 75° C de 2.5 dakikada, 78°
...
personal protective equipment
:
Çalışanı, yürütülen işten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkile
...
Pest
:
Ürünlere şeklen ve hacmen zarar vererek kalitelerini bozan böcek
...
Pesticide
:
Tarımsal ürünlerin üretimi, işlenmesi, depolanması, taşınması ve
...
Petri Dish
:
İçerisinde besiyeri olan, bakteri, fungus gibi canlıları üretmekt
...
Petroff-Hauser Slide
:
Bakterilerin mikroskobik sayımında kullanılan özel bir lam.
Phage
:
Kelime anlamı “yiyen” demektir. Mikroorganizmaları infekte eden v
...
Phagocytosis
:
Bir maddenin hücre içine alınması işlemi. Sırasıyla hücreye tutun
...
Pharmalogical Active Substance
:
Hazır bir ilaç preparatında bulunan ve organizmada farmakolojik e
...
phase
:
Evre, safha.
Phenol
:
Benzen molekülündeki hidrojenlerden birinin veya birkaçının yerin
...
Phenotype
:
Canlının fiziksel görünüşü. Fenotip iç ve dış bütün organ ve yapı
...
Phenylalanine
:
Bakınız: Elzem Amino Asit
Phenylketonuria
:
Nadir görülen kalıtsal bir metabolik hastalık. Fenilalanin adı ve
...
Phosphatase
:
Bir molekülden hidrolizle fosfat grubunu ayıran enzim. Organik fo
...
Phosphodiester Bond
:
DNA’daki fosfat ile şeker arasındaki bağ.
Phosphorus
:
Vücuttaki tüm minerallerin % 22’sini oluşturan, vücudun en önemli
...
Photoautotroph
:
Enerjisini ışıktan ve karbonunu CO2’den elde ederek ihtiyacı olan
...
Photoheterotroph
:
Dış beslenen. Kendi besinini üretemediği için, gerekli organik ma
...
Photometer
:
Işık şiddetini veya enerjisini ölçen cihaz. Elektromanyetik spekt
...
Photophosphorilation
:
Bir moleküle fosfat grubu eklenmesi. Işığı enerji kaynağı olarak
...
Photoreceptor
:
Işığı algılayabilen duyu hücresi, almaç.
Photosynthesis
:
Yeşil bitkilerin, güneş enerjisi ve klorofil pigmenti yardımıyla
...
Phototaxis
:
Işığa doğru (pozitif fototaksi) veya ışıktan uzağa (negatif fotot
...
Phototroph
:
Işığı enerji kaynağı olarak kullanan organizma.
Phycology
:
Alg bilimi, Algoloji
Phylogenetik
:
Bir türün ya da yüksek taksonomik grupların soy gelişimi ve evrim
...
Physical Analysis
:
Ürünün renk, irilik, görünüş, büyüklük, ağırlık gibi fiziksel öze
...
Physical Control
:
Gıda ve yemde, taşıma, ambalajlama, etiketleme, sıcaklık kontrolü
...
Physical Degradation
:
Gıdalarda görülen kabarma, kristalleşme, yumuşama, erime, kuruma
...
Physical Hazard
:
Gıda maddelerinde bulunması durumunda insan sağlığına zarar veren
...
Physics
:
Madde ile enerji arasındaki etkileşimi inceleyen ve doğada gerçek
...
Physiology
:
Canlılardaki yaşamsal olayları (işleyişi) inceleyen bilim dalı.
Pigment
:
Hücrelere özgü renk veren madde.
Pilus
:
Bakterinin zemine veya besin maddesine yapışmasını sağlayan ya da
...
Pinhole
:
Dar, küçük açıklık.
Pinocytosis
:
Sıvının, sıvı yutucu hücre (Pinosit) tarafından kendi içine alınm
...
pipe
:
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan, içi bo
...
Pipe Line
:
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan hat.
Pipette
:
Laboratuvarda belirli miktarda sıvıyı ölçmeye veya transfer etmey
...
Placing On The Market
:
Gıda maddelerinin tedarik veya tüketim amacıyla bedelli veya bede
...
Plain Butter
:
Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kurumadde
...
Plant Design
:
Fabrika kurulmadan önce iş akışına göre aletlerin ve ekipmanların
...