eng

Süt Terimleri Sözlüğü (Ç - 1)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (Ç - 1. Sayfa)

çalışma izni :
Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı almış, yetkili merci tarafından uygu ...
çalkalayıcı :
İçinde birşey bulunan bir nesneyi sarsarak veya çalkalayarak sall ...
Çamur :
Üretim sonucu oluşan çamur.
çap :
İki uç noktası bir dairenin merkezinden geçerek çevresi üzerinde ...
Çapraz Bulaşma :
Mikroorganizmaların bulundukları ortamdan, bulaşma olmamış diğer ...
çapraz reaksiyon :
Laboratuvar ortamında standard maddeye paralel veya ters 53 yönde ...
çayır peyniri :
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın ...
çekim :
Kimyasal bir bileşiğin yada herhangi bir cismin, başka bir cismi ...
Çekvalf :
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi ...
Çeşit :
Aynı türden olan şeylerin kimi özelliklerle ayrılan örneklerinden ...
Çeşni :
Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli bahar ...
Çeşnili Fermente Süt Ürünleri :
Ağırlıkça en fazla % 50’si kadar şeker ve/veya tatlandırıcı, meyv ...
çevre :
1. Bir canlının yaşaması üzerine etki eden ortamın fiziksel, kimy ...
Çevre Dostu :
Çevre ile uyumlu.
Çevre Etiketi :
Çevresel etkileri, üçüncü bir tarafça belirlenen kriterlere uygun ...
çevre kirliliği :
İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu havada, suda ve toprakta ...
çıktı :
Üretim sonucu ortaya çıkan ürün.
Çılbır :
Suda haşlanmış yumurta üzerine yoğurt, sarımsak ve kızgın yağ dök ...
çırpma :
Hızla ve kesik kesik silkeleme.
Çırpma Krema :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Çift Krema Peynirleri :
Süt yağı içeriği kurumaddede % 60-75 arasında olan peynirler.
Çift Yönlü Oriyantasyon :
Plastik filmlerin her iki yönde de iyi dengeli olması için hem ma ...
Çiftçi :
Mal sahibi, kiracı, yarıcı veya ortakçı olarak devamlı veya en az ...
Çiftçi Kayıt Sistemi :
Türkiye’de mevzuatla oluşturulan ve çiftçilerin kimlik, arazi ve ...
Çiftlik Hayvanı :
Et, süt, yumurta dâhil olmak üzere gıda, deri, kürk, yün, tüy vey ...
çiğ :
Pişmemiş ya da az pişmiş. İşlenmemiş ham.
Çiğ Süt :
1. Mevzuatında belirtilen çiğ süt kriterlerine uyan inek sütü, ko ...
Çiğ Süt Referans Birim Fiyatı :
Bakanlık tarafından aylık olarak belirlenecek olan fatura/müstahs ...
Çikolata :
Kakao ürünleri ile şeker ve/veya tatlandırıcı; gerektiğinde süt y ...
Çiy/Çiğ Noktası :
Bir gaz içinde bulunan serbest nemin içinde bulunduğu veya et56 r ...
Çok Katmanlı Plastik :
İki veya daha fazla plastik katmandan oluşan madde veya malzeme.
Çok Katmanlı-Çoklu Malzeme :
En az bir katmanı plastik olmak koşuluyla farklı çeşitteki malzem ...
Çoklu Doymamış Yağ Asitleri :
Molekül yapısında iki veya daha fazla cis formunda çift bağ bulun ...
çökelek :
Peyniraltı suyundan kestirilerek yapılan lor’dan farklı olarak, y ...
Çökelme :
Bir sıvının içinde süspansiyon şeklindeki maddenin veya erimiş ol ...
Çözelti :
Çözelme sonucu ortaya çıkan çözelti.
Çözmek :
Bir maddeyi bir çözücüde çözdürmek, onun çözeltisini yapmak.
çözücü :
Gıda maddesi yüzeyinde veya içindeki, bulaşan dahil olmak üzere h ...
çözünme :
Bir sıvı ile karışan katı, sıvı veya gaz durumundaki bir maddenin ...
Çürümek :
Türlü etkilerle ve en çok mikropların etkisiyle, kimyasal değişik ...