eng

Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (C)

A B C D E F G H I İ J K L M N O P Q R S T U V WX Y Z
C - 1. Sayfa
Cafee Americano :
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen d ...
Cafee Latte :
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt. ...
Caffe Latte :
Sütlü kahve. Süt kaynatılır ve köpürtülür. Bu süt uzun bardak içi ...
Caffein :
Çay, kahve, kola, kakao gibi içecekler kafein, ayrıca çay, kafein ...
Caking :
Toz veya küçük parçalar durumundaki bir şeyi kütle veya yığın biç ...
Calciferol :
Bakınız: D3 vitamini
Calcitriol :
Vitamin D’nin en önemli metaboliti. Böbrekte 25-hidroksikoekalsif ...
calibration :
1. Ürünlerin ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip, sınıflandır ...
Calorie, Calory :
Isı enerjisi birimi. Bir litre damıtık suyun sıcaklığını 15 0C’de ...
Calorimeter :
Gıdaları enerji değerini belirlemek için kullanılan aygıt. Ağırlı ...
Calorimetry :
Bir sistem veya vücut tarafından alınan veya salınan ısının ölçül ...
Calsidiol :
Vitamin D’nin karaciğerde oluşan metaboliti. Bu metabolit böbrekt ...
Calsification :
Vücut dokularında kalsiyum tuzlarının birikmesi. Kemik oluşumu iç ...
Calsium :
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçı ...
Campylobacter Spp. :
Spiral şekilli, hareketli, sporsuz, Gram-negatif, 25-45.5 0C gibi ...
Can :
Tenekeden yapılıp içine yağ, peynir gibi maddeler konulan kap.
Can Water Capacity :
Kutunun 20°C sıcaklıktaki distile su ile tamamen doldurulması hal ...
Cancer :
Yayılma eğilimi olan ve hücrelerin habis olarak çoğalması. Bazı h ...
Capric Acid :
10 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ v ...
Capriylic Acid :
8 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ ve ...
Caproic Acid :
6 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağınd ...
capsule :
Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapı ...
Caramel :
Şekerin ısıtılması ile elde edilen bir ürün. 170 °C ateşte eriter ...
Caramelisation :
Şekerler ve şeker şurupları, aminoasit ve proteinler gibi azotlu ...
Carbohydrase :
Bileşik karbonhidratları basit şekerlere parçalayan enzimlerin ge ...
Carbohydrate :
Kimyasal bileşimi sadece karbon (C), oksijen (O), ve hidrojen (H) ...
Carbohydrate Intolerance :
Laktaz, maltaz, izomaltaz, intervaz gibi bazı barsak enzimlerinin ...
Carbon :
Simgesi C olan, doğada tüm organik bileşiklerin yapısında bulunan ...
Carbonic Acid :
Karbondioksidin suda çözünmesiyle oluşan zayıf asit. İyi bir tamp ...
Carbonic Anhydrase :
Karbondioksidin hidrasyon tepkimesini katalizleyen ve yapısında ç ...
Carboxyl Group :
Bünyesinde (-COOH) eki taşıyan kimyasal maddelerin genel adı.
Carcinogen :
Kanser yapıcı madde. Bitki ve hayvan ilaçları, kurşun, civa, nike ...
Carmine :
Coccus cacti isimli böcekten elde edilen kırmızı renk veren boya. ...
Carnitine :
Vitamin BT olarak da adlandırılır. Karnitinin insanlardaki gereks ...
Carotene :
Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur. Sarı ve yeşil yapraklı ...
Carotenoids :
Sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler. Genellikle ...
Carragenan :
Karragenanlar birbirleriyle ilişkili galaktanların karışımı. Şeke ...
Carrier :
Bakınız: taşıyıcı
Cas Number :
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarası.
Caseification :
Süt kazeininin çökelmesi, sütün pıhtılaşması.
Casein :
Yağı alınmış sütün asit veya peynir mayasıyla proteininin çökelti ...
Casein Hydrolisate :
Kazeinin hidrolizasyonundan elde edilen, bileşiminde amino asitle ...
Casein Hydrolisation Test :
Sütün proteinini oluşturan ve kolloidal karakterde bulunan kazein ...
Caseinase :
Kazein parçalayan bir çeşit proteaz enzimi.
Caseinate :
Kazeinlerin işlem yardımcısı maddeler ile nötralize edilerek kuru ...
Caseolytic :
Kazein parçalama yeteneğinde olan. Kazeinaz enzimi içeren mikroor ...
Cast Film :
Sentetik reçinelerden (örn, polietilen) döküm prosesiyle elde edi ...
Cast Poli Propilen :
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de ...
catabolism :
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit t ...
Catalase :
Dokularda bulunan, hidrojen peroksidi çözen, oksijen ve suya ayır ...
Catalase Test :
Sütte akyuvar artışı ve stafilokokların olup olmadığını belirleme ...
Catalyst :
Kimyasal bir reaksiyonu hızlandıran madde, enzim. Katalizör.
Catalytic :
Kataliz ile ilgili, kataliz niteliğinde olan.
Catalyzer :
Dönüşüme veya başka herhangi bir kimyasal değişime uğramadan bir ...
Cathode :
Elektrokimyada eksi uç.
Cattle :
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Caustic Potash :
Potasyum hidroksitin ticari adı.
Caustic Soda :
Sodyum hidroksitin ticari adı.
Cayir Cheese :
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın ...
Celcius Centigrade :
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
Celcius Degree :
Santigrad derece, 0C. Bir atmosfer basınç altındaki suyun buz olm ...
Cell Membrane :
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın ...
Cell Wall :
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının ...
Cellobiose :
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak ...
Cellulose :
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g ...
Celvin :
Uluslararası bir sıcaklık ölçü birimi, suyun donma noktası 0 0C=2 ...
Central Spor :
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
Central Union For Buffalo Breeding Of Turkey :
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim ...
Central Union For Cattle Breeding Of Turkey :
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig ...
Central Union For Shepp-Goat Breeding Of Turkey :
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y ...
Cephalin :
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de ...
Ceratine :
Fibrin, Miyosin, Elastin ve Epidermin. Suda çözünmeyen veya çok z ...
Certificate of Origin :
Uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretil ...
Certificate Of Proficiency :
Mesleki eğitimden geçen ustalara verilen mesleki yeterlilik belge ...
Certified Milk / Designated Milk :
Tanımlı, onaylı süt.
Check Valf :
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi ...
Cheese :
1. Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırı ...
Cheese Coating :
Olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin olgunlaşmanın h ...
Cheese Flaovouring Substance :
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıllar ...
Cheese Halva :
Ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve ...
Cheese Making :
Peynir yapma ya da satma işi.
Cheese Mite :
Yarım milimetre boyunda ve çok açık kırmızımsı renkte, bayat peyn ...
Cheese Monger :
Peynir yapan ya da satan kimse.
Cheese Plant :
Peynir yapılan yer.
Cheese Production Date :
Taze peynirlerin ambalajlandığı, olgunlaştırılmış peynirlerin ise ...
Cheese Raw Material :
Peynir üretiminde kullanılan toplam süt proteini/ kazein oranı bo ...
Cheese Reaction :
Monoamin oksidaz inhibitörü ilaçlar alan bazı hastaların, pressör ...
Cheese Rind :
Peynirlerin olgunlaştırılması sırasında, peynir kalıbının dışında ...
Cheese Ripening :
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik ...
Cheese Surface :
Dilimlenmiş, rendelenmiş veya doğranmış peynirlerin dış kısımları ...
Cheese Yeast :
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2 ...
Chelate :
Metal iyonlarını bağlama yeteneği olan klorofil, sitokrom, hemogl ...
Chemical Analysis :
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli ...
Chemical Contaminanats :
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha ...
Chemical Decomposition :
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl ...
chemical hazard :
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf ...
Chemical oxygen demand :
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı