eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü: İngilizce Terimler (C - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (C - 1. Sayfa)
Cafee Americano
:
Espressonun üzerine sıcak su ekleyerek espresso tadının homojen d
...
Cafee Latte
:
İtalyada içilen Espresso ve üzerine konmuş sıcak buharlanmış süt.
...
Caffe Latte
:
Sütlü kahve. Süt kaynatılır ve köpürtülür. Bu süt uzun bardak içi
...
Caffein
:
Çay, kahve, kola, kakao gibi içecekler kafein, ayrıca çay, kafein
...
Caking
:
Toz veya küçük parçalar durumundaki bir şeyi kütle veya yığın biç
...
Calciferol
:
Bakınız: D3 vitamini
Calcitriol
:
Vitamin D’nin en önemli metaboliti. Böbrekte 25-hidroksikoekalsif
...
calibration
:
1. Ürünlerin ticari amaçlarla kalitesini iyileştirip, sınıflandır
...
Calorie, Calory
:
Isı enerjisi birimi. Bir litre damıtık suyun sıcaklığını 15 0C’de
...
Calorimeter
:
Gıdaları enerji değerini belirlemek için kullanılan aygıt. Ağırlı
...
Calorimetry
:
Bir sistem veya vücut tarafından alınan veya salınan ısının ölçül
...
Calsidiol
:
Vitamin D’nin karaciğerde oluşan metaboliti. Bu metabolit böbrekt
...
Calsification
:
Vücut dokularında kalsiyum tuzlarının birikmesi. Kemik oluşumu iç
...
Calsium
:
Simgesi Ca, yoğunluğu 1.55 g/cm3, 845 °C’de eriyen, kireç ve alçı
...
Campylobacter Spp.
:
Spiral şekilli, hareketli, sporsuz, Gram-negatif, 25-45.5 0C gibi
...
Can
:
Tenekeden yapılıp içine yağ, peynir gibi maddeler konulan kap.
Can Water Capacity
:
Kutunun 20°C sıcaklıktaki distile su ile tamamen doldurulması hal
...
Cancer
:
Yayılma eğilimi olan ve hücrelerin habis olarak çoğalması. Bazı h
...
Capric Acid
:
10 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ v
...
Capriylic Acid
:
8 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağ ve
...
Caproic Acid
:
6 karbonlu doymuş yağ asidi. Hindistan cevizi yağında, tereyağınd
...
capsule
:
Sitoplazmik zar tarafından oluşturulan, polisakkarite benzer yapı
...
Caramel
:
Şekerin ısıtılması ile elde edilen bir ürün. 170 °C ateşte eriter
...
Caramelisation
:
Şekerler ve şeker şurupları, aminoasit ve proteinler gibi azotlu
...
Carbohydrase
:
Bileşik karbonhidratları basit şekerlere parçalayan enzimlerin ge
...
Carbohydrate
:
Kimyasal bileşimi sadece karbon (C), oksijen (O), ve hidrojen (H)
...
Carbohydrate Intolerance
:
Laktaz, maltaz, izomaltaz, intervaz gibi bazı barsak enzimlerinin
...
Carbon
:
Simgesi C olan, doğada tüm organik bileşiklerin yapısında bulunan
...
Carbonic Acid
:
Karbondioksidin suda çözünmesiyle oluşan zayıf asit. İyi bir tamp
...
Carbonic Anhydrase
:
Karbondioksidin hidrasyon tepkimesini katalizleyen ve yapısında ç
...
Carboxyl Group
:
Bünyesinde (-COOH) eki taşıyan kimyasal maddelerin genel adı.
Carcinogen
:
Kanser yapıcı madde. Bitki ve hayvan ilaçları, kurşun, civa, nike
...
Carmine
:
Coccus cacti isimli böcekten elde edilen kırmızı renk veren boya.
...
Carnitine
:
Vitamin BT olarak da adlandırılır. Karnitinin insanlardaki gereks
...
Carotene
:
Yeşil, sarı ve turuncu bitkilerde bulunur. Sarı ve yeşil yapraklı
...
Carotenoids
:
Sarıdan kırmızıya renk veren yağda eriyen pigmentler. Genellikle
...
Carragenan
:
Karragenanlar birbirleriyle ilişkili galaktanların karışımı. Şeke
...
Carrier
:
Bakınız: taşıyıcı
Cas Number
:
Kimyasal Abstraktlar Servisi kayıt numarası.
Caseification
:
Süt kazeininin çökelmesi, sütün pıhtılaşması.
Casein
:
Yağı alınmış sütün asit veya peynir mayasıyla proteininin çökelti
...
Casein Hydrolisate
:
Kazeinin hidrolizasyonundan elde edilen, bileşiminde amino asitle
...
Casein Hydrolisation Test
:
Sütün proteinini oluşturan ve kolloidal karakterde bulunan kazein
...
Caseinase
:
Kazein parçalayan bir çeşit proteaz enzimi.
Caseinate
:
Kazeinlerin işlem yardımcısı maddeler ile nötralize edilerek kuru
...
Caseolytic
:
Kazein parçalama yeteneğinde olan. Kazeinaz enzimi içeren mikroor
...
Cast Film
:
Sentetik reçinelerden (örn, polietilen) döküm prosesiyle elde edi
...
Cast Poli Propilen
:
Cast Poli Propilen film (bkz, PP). Oriente Poli Propilen (OPP)’de
...
catabolism
:
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit t
...
Catalase
:
Dokularda bulunan, hidrojen peroksidi çözen, oksijen ve suya ayır
...
Catalase Test
:
Sütte akyuvar artışı ve stafilokokların olup olmadığını belirleme
...
Catalyst
:
Kimyasal bir reaksiyonu hızlandıran madde, enzim. Katalizör.
Catalytic
:
Kataliz ile ilgili, kataliz niteliğinde olan.
Catalyzer
:
Dönüşüme veya başka herhangi bir kimyasal değişime uğramadan bir
...
Cathode
:
Elektrokimyada eksi uç.
Cattle
:
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Caustic Potash
:
Potasyum hidroksitin ticari adı.
Caustic Soda
:
Sodyum hidroksitin ticari adı.
Cayir Cheese
:
Bir çeşit taze, tuzsuz ya da az tuzlu peynir. İstanbul ve civarın
...
Celcius Centigrade
:
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
Celcius Degree
:
Santigrad derece, 0C. Bir atmosfer basınç altındaki suyun buz olm
...
Cell Membrane
:
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın
...
Cell Wall
:
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının
...
Cellobiose
:
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak
...
Cellulose
:
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g
...
Celvin
:
Uluslararası bir sıcaklık ölçü birimi, suyun donma noktası 0 0C=2
...
Central Spor
:
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
Central Union For Buffalo Breeding Of Turkey
:
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim
...
Central Union For Cattle Breeding Of Turkey
:
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig
...
Central Union For Shepp-Goat Breeding Of Turkey
:
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y
...
Cephalin
:
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de
...
Ceratine
:
Fibrin, Miyosin, Elastin ve Epidermin. Suda çözünmeyen veya çok z
...
Certificate of Origin
:
Uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretil
...
Certificate Of Proficiency
:
Mesleki eğitimden geçen ustalara verilen mesleki yeterlilik belge
...
Certified Milk / Designated Milk
:
Tanımlı, onaylı süt.
Check Valf
:
Akışkanın yalnızca bir yönde geçmesine olanak veren, geri dönmesi
...
Cheese
:
1. Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırı
...
Cheese Coating
:
Olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin olgunlaşmanın h
...
Cheese Flaovouring Substance
:
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıllar
...
Cheese Halva
:
Ana malzemeleri olan peynir, un, şeker, su ya da süt, margarin ve
...
Cheese Making
:
Peynir yapma ya da satma işi.
Cheese Mite
:
Yarım milimetre boyunda ve çok açık kırmızımsı renkte, bayat peyn
...
Cheese Monger
:
Peynir yapan ya da satan kimse.
Cheese Plant
:
Peynir yapılan yer.
Cheese Production Date
:
Taze peynirlerin ambalajlandığı, olgunlaştırılmış peynirlerin ise
...
Cheese Raw Material
:
Peynir üretiminde kullanılan toplam süt proteini/ kazein oranı bo
...
Cheese Reaction
:
Monoamin oksidaz inhibitörü ilaçlar alan bazı hastaların, pressör
...
Cheese Rind
:
Peynirlerin olgunlaştırılması sırasında, peynir kalıbının dışında
...
Cheese Ripening
:
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik
...
Cheese Surface
:
Dilimlenmiş, rendelenmiş veya doğranmış peynirlerin dış kısımları
...
Cheese Yeast
:
1. Buzağının işkembesinden / şirdeninden yapılan peynir mayası. 2
...
Chelate
:
Metal iyonlarını bağlama yeteneği olan klorofil, sitokrom, hemogl
...
Chemical Analysis
:
Kimyasal maddeler kullanılarak ürünün kimyasal özelliklerini beli
...
Chemical Contaminanats
:
Gıda maddesine kasıtlı olarak eklenmeyen ancak üretim, işleme, ha
...
Chemical Decomposition
:
Gıdanın kimyasal yapısının değişmesi. Glukoz, fruktoz gibi şekerl
...
chemical hazard
:
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren bakteri, virüs, küf
...
Chemical oxygen demand
:
Bakınız: Kimyasal Oksijen İhtiyacı