eng

Süt Terimleri Sözlüğü (H) (2)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
H - 2. Sayfa
hidrolitik :
Hidroliz etme özelliği olan.
hidroliz :
Hidroliz etme özelliği olan. Bir maddenin su ile reaksiyona girip ...
Hidrometre :
Bk. Su ölçer.
Hidroperoksit :
Bir yağlı asidin oksidasyon ürünüdür.
hidrostatik basınç :
Bir sıvının kendini çevreleyen duvara (çepere) yaptığı basınç.
hif :
Flamentli mikrofunguslarda (küflerde) hücrelerin arka arkaya yer ...
Higrometre :
Hava nispi^ nemini gösteren (ölçen) alet, nemölçer.
higroskopik :
Nemçeker özellik.
hijyen :
Bir gıda güvenilirliği tehlikesinin kontrol altına alınması ve gı ...
Hijyen Alanları :
Düşük, orta ve yüksek şeklinde ayrılan alanlar, (bkz. Bölgelendir ...
Hijyen Kuralları :
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda alı ...
Hijyenik Ekipman Sınıf Iı :
Söküldükten sonra temizlenebilen ve tekrar montaj edildikten sonr ...
Hijyenik Ekipman Sınıfı I :
Yerinde ve sökülmeden temizlenebilen ekipman.
Hiper :
Fazlalık, çokluk, yükseklik anlamı veren ön ek.
Hipoalerjik Gıda :
Yeni doğanlara özel, alerji olmamalarını sağlamaya yönelik gıdala ...
histamin :
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
Histidaz :
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
histidin :
Elzem amino asitlerden biri.
Histoloji :
Dokuları inceleyen bilim dalı.
histon :
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
Hizmet :
Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki ...
Homeopati :
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
homeostaz :
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
homoglikan :
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
Homojen :
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
homojenizasyon :
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
homojenizatör :
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
Homosistein :
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
hormon :
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
Höşmerim :
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
HPLC :
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
HRMS :
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
HTST :
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
Humidifikasyon :
Bakınız: nemlendirme
Huslanka :
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
hücre :
Gözle görülemeyecek kadar küçük, yarı geçirgen bir zar ile çevril ...
hücre bilimi :
Biyolojinin, hücrenin yapı, görev, çoğalma ve hayatıyla ilgili da ...
hücre duvarı :
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının ...
hücre zarı :
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın ...
Hümektanlar :
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
Hümidite :
Nem, rutubet, havada bulunan su buharı.
Hygro :
Nem anlamında kullanılan İngilizce ön ek.