Süt Terimleri Sözlüğü (H) (2)
H - 2. Sayfa
-
hidrolitik
:
-
Hidroliz etme özelliği olan.
-
hidroliz
:
-
Hidroliz etme özelliği olan. Bir maddenin su ile reaksiyona girip ...
-
Hidrometre
:
-
Bk. Su ölçer.
-
Hidroperoksit
:
-
Bir yağlı asidin oksidasyon ürünüdür.
-
hidrostatik basınç
:
-
Bir sıvının kendini çevreleyen duvara (çepere) yaptığı basınç.
-
hif
:
-
Flamentli mikrofunguslarda (küflerde) hücrelerin arka arkaya yer ...
-
Higrometre
:
-
Hava nispi^ nemini gösteren (ölçen) alet, nemölçer.
-
higroskopik
:
-
Nemçeker özellik.
-
hijyen
:
-
Bir gıda güvenilirliği tehlikesinin kontrol altına alınması ve gı ...
-
Hijyen Alanları
:
-
Düşük, orta ve yüksek şeklinde ayrılan alanlar, (bkz. Bölgelendir ...
-
Hijyen Kuralları
:
-
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda alı ...
-
Hijyenik Ekipman Sınıf Iı
:
-
Söküldükten sonra temizlenebilen ve tekrar montaj edildikten sonr ...
-
Hijyenik Ekipman Sınıfı I
:
-
Yerinde ve sökülmeden temizlenebilen ekipman.
-
Hiper
:
-
Fazlalık, çokluk, yükseklik anlamı veren ön ek.
-
Hipoalerjik Gıda
:
-
Yeni doğanlara özel, alerji olmamalarını sağlamaya yönelik gıdala ...
-
histamin
:
-
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
-
Histidaz
:
-
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.
-
histidin
:
-
Elzem amino asitlerden biri.
-
Histoloji
:
-
Dokuları inceleyen bilim dalı.
-
histon
:
-
Çok miktarda arjinin ve histidin içeren, triptofan içermeyen, baz ...
-
Hizmet
:
-
Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki ...
-
Homeopati
:
-
Benzerlerinin benzerleri ile tedavisi.
-
homeostaz
:
-
Bir organizmanın içinde yaşadığı ortamla madde alış verişi yapara ...
-
homoglikan
:
-
Tamamı aynı monosakkaritten oluşan polisakkaritler.
-
Homojen
:
-
Maddelerin birbirleriyle tek düze olarak iyice karışması ve her t ...
-
homojenizasyon
:
-
Süt içinde emülsiyon halde bulunan yağ globüllerinin daha küçük p ...
-
-
homojenizatör
:
-
Maddeleri birbirleriyle iyice karıştırmaya yarayan alet.
-
Homosistein
:
-
Metoninin metil grubunun transferi ile oluşan ürün.
-
hormon
:
-
Canlı organizmanın belirli bir kısmında oluşturulan sonrada difüz ...
-
Höşmerim
:
-
Genel olarak tuzsuz taze peynirden, irmik, un, nişasta, pirinç un ...
-
HPLC
:
-
Yüksek performanslı sıvı kromatografisi cihazı.
-
HRMS
:
-
Yüksek çözünürlüklü kütle spektrometresi cihazı.
-
HTST
:
-
Yüksek sıcaklık–Kısa zaman şeklinde uygulanan ısıl işlem tekniği.
-
Humidifikasyon
:
-
Bakınız: nemlendirme
-
Huslanka
:
-
Koyun ve inek sütlerinin karışımı ile elde edilen süt kaynatılıp ...
-
hücre
:
-
Gözle görülemeyecek kadar küçük, yarı geçirgen bir zar ile çevril ...
-
hücre bilimi
:
-
Biyolojinin, hücrenin yapı, görev, çoğalma ve hayatıyla ilgili da ...
-
hücre duvarı
:
-
Hücre çeperi. Bakteri, fungi ve bitki hücrelerinde plazma zarının ...
-
hücre zarı
:
-
Hücre duvarı. Sitoplazmayı çevreleyen, 75-80 Angstrom kadar kalın ...
-
Hümektanlar
:
-
Gıdanın kurumasını önleyen, nem veren, nemli tutan katkı maddeler ...
-
Hümidite
:
-
Nem, rutubet, havada bulunan su buharı.
-
Hygro
:
-
Nem anlamında kullanılan İngilizce ön ek.