eng

Süt Terimleri Sözlüğü (2)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
2. Sayfa
alizarin :
Boya sentezinde kullanılan kırmızı pigment. Kökboyasıgillerden, F ...
Alizarin Testi :
Sütü kaynatarak pıhtılaşmanın yanı sıra sütün aldığı rengin ölçül ...
aljinat :
Genellikle kahverengi deniz yosunlarından elde edilen, ticari alj ...
alkali :
Bazik maddeler. Asitler tarafından kırmızı çevrilmiş bitkisel mav ...
Alkali Oluşturan Gıdalar :
Alkali külü, asit külünden fazla olan gıdalar. Süt, sebzeler ve m ...
Alkali Su Tutma Kapasitesi :
Belli miktar unun 0.1 N sodyum bikarbonat çözeltisini tutma oranı ...
Alkalifil :
Alkalofil. Gelişme optimumu alkali (pH 8-11) olan mikroorganizmal ...
Alkalifilik :
Alkali koşullarda optimum gelişebilen.
Alkalijenler :
Omurgalıların bağırsaklarında ve süt ürünlerinde bulunan saprofit ...
Alkalijenöz :
Alkalileşme özelliği.
Alkan :
Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlar. Bitkisel yağ ...
alkaptonüri :
Karaciğerde homojentisik asit oksidaz enzimi olmadığından fenilal ...
Alken :
Genel formülleri CnH2n olan doymamış hirokarbonlar. Yapılarındaki ...
alkil :
Bir alkan molekülünden bir hidrojen atomunun koparılmasıyla türey ...
alkol :
1. Şarabın ya da pancar, patates nişastasının şekere dönüştürülme ...
alkol fermantasyonu :
Pirüvik asitten karboksil grubunun çıkarılması ile iki karbonlu a ...
Alkol Ölçer :
Alkollü karışımlardaki alkol oranını ölçen araç.
Alkol Testi :
Süt asitliğinin ve pıhtılaşmanın tespiti için kullanılan alet. Sü ...
Alkolat :
Alkolün OH grubundaki protonun yerini bir metal iyonunun alması s ...
Alkolimetre :
Alkol-su karışımındaki alkol oranını ölçmeye yarayan alet.
allerjen :
Bazı kimselerde aşırı duyarlılık yaratarak vücuda allerji yapan m ...
allerji :
Belirli bir maddeye karşı bağışıklık sistemi tarafından gösterile ...
Allerjik :
Allerji yapan maddeler.
Allo :
Normalden farklı anlamında kullanılan ön ek.
Allotrop :
Elementlerin dönüştüğü özdeş yapı.
Alt Parti :
Numune alma metodunu uygulamak için büyük partinin ayrılmış alt p ...
Alternaria :
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
altyapı :
Bir kuruluşun çalışması için gerekli olan hizmetler, donanım ve o ...
ambalaj :
Gıda maddelerini dış etkenlerden koruyan ve içine konan gıda madd ...
Ambalaj Salamurası :
Tuzlu su çözeltisine gerektiğinde katkı maddeleri, sirke, zeytiny ...
ambalajlama :
Gıda maddelerinin içinde tutma, koruma ve bilgi verme amacıyla bi ...
Ambalajlı Süt ve Süt Sanayicileri Derneği :
Süt ve süt ürünleri sanayicileri ile bu sanayiye ham madde üretic ...
Ambalajsız :
Ambalajı olmayan, ambalajsız olarak satılan, dökme olarak satılan ...
ambar :
Depo. Genellikle tahıl olmak üzere gıda maddelerinin saklandığı y ...
amfoterik :
Ortamın pH derecesine göre bir bileşiğin hem bazik hem asidik olm ...
amid :
Bir azot atomu ya da amino grubuna bağlanmış karbonil grubu içere ...
amilaz :
Tükürükte ve pankreas salgısında bulunan, nişasta ve glikojeni, s ...
amilopektin :
Tahılın ve yumru nişastanın, glukoz zincirlerinin (1,4 ve 1,6 gli ...
amiloz :
Glikoz moleküllerinin 1,4 glikosit bağlarıyla bağlanarak oluşturd ...
amin :
Amonyağa bağlı hidrojen atomlarından alkil ya da aromatic gruplar ...
amino asit :
Proteinlerin bileşimini oluşturan –NH2 fonksiyon grubuna sahip en ...
Amino Şeker :
Yapısındaki hidroksil grubu bir amino asit grubu ile yer değiştir ...
Amip :
Tek hücreden meydana gelen ve basit yapıda olan bir canlı.
Amonyak :
Simgesi NH3 , protein metabolizması sonucu oluşan azot ve hidroje ...
amorf :
Kendine özgü bir biçimi olmayan, şekilsiz.
Ana Bileşen :
Gıdanın % 50’sinden fazlasını oluşturan veya tüketici tarafından ...
anabolik etki :
Vücut hücrelerinin sentez metabolizmasını arttırarak kilo veya bü ...
Anabolik Hormonlar :
Kasaplık hayvanlarda nitrojenin tutulması yoluyla büyümenin artır ...
Anabolizan :
Proteinlerin kolay sentezlenmesini sağlayarak vücudun gücünü artı ...
anabolizma :
Basit yapıların canlı hücrelerde daha kompleks bileşiklere dönüşt ...
anaç :
Yavru verecek duruma gelmiş olan.
anaerob :
Oksijensiz ortam. Gelişmesi için solunumda oksijen (hava) olmamas ...
Anaerobik :
Oksijen olmadan oluşabilen reaksiyonlar ve oksijen olmayan ortaml ...
Anaerobik Solunum :
Hücrede moleküler oksijenin kullanılmadığı bir solunum şekli. Ana ...
Anaerobiyos :
Moleküler oksijenin bulunmadığı koşullardaki yaşam.
Anaerojenik :
Gaz oluşturmayan.
Anafilâksi :
Ciddi bir allerjik reaksiyon. Allerjene maruz kalmanın ilk dakika ...
anafor :
Bir engelle karşılaşan sıvı veya hava akıntısının dönerek ve çuku ...
Analitik Numune :
Numune alma hatası en az olacak şekilde analitik kısımları elde e ...
analitik terazi :
Laboratuvar amaçlı 0.0001 gr. hassasiyetinde tartım yapabi16 len ...
analiz :
Bir sonucun elde edilmesine yönelik olarak fiziksel, kimyasal vey ...
Analiz Numunesi :
Yapılacak analiz için temsili numuneden yeterli miktarda ve usulü ...
analog :
Dış görünüşleri ve görevleri aynı, içyapı ve embriyonik kökenleri ...
analoji :
Benzeşim. Köken veya yapı bakımından farklılığa rağmen aynı özell ...
Ancy :
Durum belirten ön ek.
Angstrom :
Bir metrenin on milyarda biri, santimetrenin yüzmilyonda biri. A ...
Anhidrik Asit :
Su içermeyen Hidroklorik Asit.
Anhidrit :
Genellikle kaya tuzu ve alçı taşıyla birlikte bulunan doğal, susu ...
Ani Buharlaştırıcı :
Sıvıları ani olarak, çok kısa sürede buharlaştıran alet.
Anod :
Pozitif elektrot, artı uç, pozitif kutup.
anoksijenik :
Moleküler Oksijen oluşturamayan.
Anoksijenik Fotosentez :
Yeşil ve menekşe renkli bakterilerde görülen ve oksijenin çıkarıl ...
Anormal Süt :
Usülüne uygun olmayan süt.
ANOVA :
Bakınız: varyans analizi
Ant :
Yapan anlamında kullanılan son ek. Örn, laborant.
antagonist :
Bir başka maddenin etkisini önleyen ya da ona zıt etki gösterme d ...
Antagonizm :
Bir başka maddenin etkisini önleyen ya da ona zıt etki.
Ante :
Önce anlamında kullanılan ön ek.
Antero :
Ön anlamında kullanılan ön ek.
anti :
Karşı, zıt anlamında kullanılan ön ek.
antiasit :
Aside karşı etki gösteren, asidi nötürleştirmek için kullanılan m ...
Antibiyotik :
Herhangi bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmay ...
antibiyoz :
Aynı ortamda bulunan iki mikroorganizmadan birinin diğeri için za ...
Antifungal :
Mantarları tahrip eden, çoğalmasını, büyümesini engelleyen maddel ...
Antijen :
İçerisine girdiği organizma aracılığıyla antikor oluşumunu sağlay ...
Antikor :
Hastalık etkenlerini zararsız duruma getirmek için vücudun çıkard ...
Antimikrobiyel :
Mikroorganizma tarafından üretilen ya da sentetik olarak elde edi ...
antioksidan :
Yağların acıması ve renk değişikliği gibi oksidasyonun neden oldu ...
Antioksidan Aktivite :
Antioksidanların serbest radikalleri tutabilme, onları bozundurab ...
antisepsi :
Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları, gene ...
Antiseptik :
Mikroorganizmaları öldüren veya gelişmelerini önleyen etki. Antib ...
Antitoksik :
Toksinin etkisini ortadan kaldıran, toksini nötralize eden toksin ...
Antitoksin :
İçine giren toksinleri zararsız hale getirmek için vücudun çıkard ...
Antiviral :
Virüsleri tahrip eden, çoğalmasını, büyümesini engelleyen maddele ...
antiviral protein :
Virüs çoğalmasını durduran herhangi bir protein.
antivitamin :
Yapısal olarak vitamine benzeyen ancak vitamin emilimini veya etk ...
AOAC :
Analiz metodları yayınlayan uluslararası kuruluş.
Apo :
Ayrılmayı tanımlayan ön ek. Örn, apo-enzim.
apoferritin :
Bir protein demir bileşiği.