eng

Süt Terimleri Sözlüğü (S - 3)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (S - 3. Sayfa)

su banyosu :
Maksimum suyu kaynama derecesine kadar ısıtabilen ve oda sıcaklığ ...
Su Buharı Destilasyonu :
Su buharı damıtma işlemi.
Su Buzu :
Buz karışımları genel tanımına uyan, meyve ve/veya aroma maddeler ...
Su Tutma Kapasitesi :
Gıda maddesinin hücresi içindeki suyun ürün içinde tutulmasına su ...
subterminal spor :
Bakterilerde hücrenin ortası ile ucu arasında bulunan spor.
Suda Çözünen Kurumadde :
Şekerler, asitler, tuzlar. Suda çözünen kurumadde miktarı refrakt ...
Suda Çözünmeyen Kurumadde :
Selüloz, nişasta gibi polisakkaritler.
Suda Eriyen Vitaminler :
B1, B2, B6, B12, C, H ve P vitaminleri.
sukroz :
Bakınız: sakkaroz
sulu :
Su ile yapılan, sulu olan. Su ile ilgili, su, su içeren.
Surfantan :
Yüzey aktif madde. Suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüze ...
Surlin :
Dupont tarafından üretilen özel bir iyonomer kopolimer. Isıl yapı ...
Susuz Dekstroz :
Kristal suyu içermeyen saflaştırılmış ve kristalleştirilmiş D-glu ...
suş :
Tümü tek bir hücreden oluşmuş mikroorganizma. Klon.Mikrobiyolojid ...
Suyun Sertliği :
Suyun içerdiği Ca+2 ve Mg+2 iyonlarının CaCO3 cinsinden ifade edi ...
sükroz :
İngilizce kullanımı ile sakkaroz.
Süksinik Asit :
Kehribar asiti, suksin asidi.
sülfitler :
Sülfürün okside olmuş hali. Gıda sanayinde hem sanite ajan olarak ...
Sülfür :
Kükürt. Vücudun bütün hücrelerinde bulunan majör bir element. Baz ...
Sülfür Köprüsü :
Bir kompleks molekül içindeki iki sülfür atomu arasındaki bağ.
Sürdürülebilir Gıda Üretimi :
Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte; sağlıklı hamma ...
sürdürülebilir kalkınma :
Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak do ...
Sürdürülebilir Üretim :
Günümüzde hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve çevresel ...
sürdürülebilirlik :
Bugünkü neslin ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ...
Sürdürülebilirlik Tarım :
Yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, ...
Süreç :
Girdileri çıktılara dönüştüren ve birbirleriyle ilgili ve etkileş ...
Sürekli Yoğurucu :
Bir yandan hamuru oluşturacak olan karışımın girip öbür yandan yo ...
Süsleme Şekeri :
Bk. Toz şeker.
süspansiyon :
Katı bir maddenin parçacıklarının sıvı ya da yine katı bir madde ...
süt :
Bir veya birden fazla süt hayvanından elde edilen, içerisine herh ...
Süt Alkali Sendromu :
Vücuda çok fazla kalsiyum alımı sonucunda kanda kalsiyum iyon düz ...
Süt Allerjisi :
Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkiler. Sü ...
süt asidi bakterileri :
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay ...
Süt Bazlı Fermente Ürünler :
Karbonhidratlar, kakao, kahve, meyve ve sebze ve bunların suyu, p ...
Süt Bazlı Ürünler :
Miktar olarak son üründe süt ürünü veya süt bileşenlerini önemli ...
Süt Bazlı Ürünlerin Üretiminde Kullanılan Süt :
Bir veya birden fazla süt hayvanından elde edilen, içerisine herh ...
Süt Bezesi :
Meme dokusu içerisinde süt üreten bezeler.
Süt Eşdeğeri :
Bir kg süt ürünü yapabilmek için ne kadar çiğ süt ihtiyacı olduğu ...
süt felci :
Bakınız: süt humması
süt fistülü :
Meme başında biçimlenen bir yırtık aracılığıyla sütün dışarı çıkm ...
süt hortumu :
Sağım makinelerinde memelerden sağılan sütü toplama kabına taşıya ...
süt ikame yemi :
Kuzu ve buzağılar için süt yerine geçen enerji, protein, vitamin, ...
süt kanalları :
Meme parenşiminden salgılanan sütü sinus lactifer’e getirensüt ka ...
süt kesen hastalığı :
Koyun ve keçilerde süt salgısının durması, konjuktivitis, keratit ...
Süt Kurumaddesi :
Tam yağlı, yarım yağlı veya yağsız koyulaştırılmış süt 253 veya s ...
Süt Otu :
Süt otugillerden, Kuzey Amerika’da yetişen, kökleri hekimlikte ku ...
Süt Permeatı :
Yağlı, yarım yağlı ve yağsız sütten ultrafiltrasyonla süt protein ...
süt protein tozu :
Yağı alınmış sütten kazein, laktalbumin gibi proteinlerin koagule ...
süt protein ürünleri :
Sütün işlenmesi ile elde edilen, süt protein tozu, kurutulmuş süt ...
süt proteini :
Yağı alınmış sütün asit veya peynir mayasıyla proteininin çökelti ...
Süt Retentatı :
Yağlı, yarım yağlı veya yağsız sütten ultrafiltrasyonla süt prote ...
Süt Ring Testi :
Sütte bulunan bir maddenin ortak tespitine yönelik örn, anti-brus ...
Süt Salgılama :
Süt verme.
süt sarnıcı :
Memenin corpus ve papilla mammae’si içinde bulunan, sütün toplanm ...
süt serumu :
Sütün yağsız bileşenleri. Bkz. Süt proteinleri.
süt sızması :
Memeden sütün kendiliğinden akması.
süt şekeri :
Sütte bulunan karbonhidrat, laktoz. Sütte veya peynir suyunda bul ...
Süt Şekeri İçermeyen Yiyecek :
Süt proteinine alerjisi olan yolcular tarafından tercih edilen bu ...
süt tankı :
Sağım ünitelerinde sağılan sütün toplandığı ve sütü genellikle 2- ...
süt taşı :
1. Sığırlarda meme bezinde özellikle laktasyonun erken evrelerind ...
süt topallığı :
Bakınız: Osteomalasi
Süt Toplama Merkezi :
Çiğ sütün değişik yerlerden toplandığı, süzülebildiği ve soğutula ...
Süt Üreten Hayvancılık İşletmesi :
Gıda olarak piyasaya arz için süt üretmek amacıyla, bir veya daha ...
Süt Üretim İşletmesi :
Ahır ve/veya ağıl ve/veya süt sağım ünitesi veya süt depolama ve ...
Süt Ürünleri :
1. Çiğ sütün işlenmesinden elde edilen ürünler ile bu ürünlerin d ...
Süt ve Süt Ürünleri Kodeks Komitesi :
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında süt ve süt ürünle ...
Süt Yağı :
İnek, koyun, keçi veya manda sütünden elde edilen yağ.
Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürün :
Sadece süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, ana bileşeni yağ ...
süt yağı ölçümü :
Sütteki yağ yüzdesinin belirlenmesi için yapılan işlem.
Süt Yavrusu :
Süt emen kuzu veya buzağı için kullanılan terim.
Süt Yoğunluğu Ölçer :
Sütün yoğunluğunu ölçmeye yarayan areometre.
Sütçü :
Süt satan kimse.
Sütçülük :
Süt satma işi, sütçünün yaptığı iş, sütten kaymak, tereyağı, yoğu ...
Sütlaç :
Süt, şeker ve pirinçten yapılan geleneksel bir çeşit tatlı.
sütlü :
1. İçinde süt bulunan veya süt karıştırılarak yapılan geleneksel ...
Sütlü Buz :
Sütlü buz ürünleri genel tanımına uyan, ağırlıkça en az % 2.5 süt ...
Sütlü Buz Ürünleri :
Süt ve/veya süt ürünleri, içme suyu, şeker, süt proteinleri, süt ...
Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en az % 2.5 yağsız kakao kurumaddesi olacak şekilde e ...
Sütte Isıl İşlem :
Kaynatma hariç ısıtmayı içine alan her türlü uygulamadan hemen so ...
Sütte İlk Asitlik :
Sütün sağıldığı zaman fosfatlar, sitratlar, kazein, albumin, glob ...
Sütte Toplam Asitlik :
Sağım sonucunda doğal olarak bulunan ilk asitlik ve özellikle lak ...
Süttozu :
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten, kremadan veya bu ...
Sütün Termizasyonu :
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama ...
süzme :
Bir sıvıyı, seyrek dokunmuş bir bezden ya da ince delikleri bulun ...
süzme ağırlığı :
Ambalaj içindeki gıdanın, sıvı kısmı uygun yöntemlerle ayrıldıkta ...
süzüntü :
Süzme ya da süzülme sonucu elde edilen toz.
Swab :
İlaç veya yağ sürmeye veya yara temizlemeye mahsus sünger parçası ...