eng

Süt Terimleri Sözlüğü (D - 2)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (D - 2. Sayfa)

Dilüent :
Sayım aşamasında örneği seyreltmek için kullanılan çözelti.
dilüsyon :
Seyreltme. Bir maddenin hava veya su içerisindeki konsantrasyonun ...
dimorfik :
Dimorfizm gösteren.
dimorfizm :
Birbirinden farklı iki morfolojik yapı gösteren. Birbirinden fark ...
dinamik :
Canlı, hareketli. Mekaniğin kuvvet, hareket, enerji arasındaki il ...
Dioksin :
Klorlu dioksinler ve furanlar; klor içeren organik kimyasalların ...
Diplo :
Çift anlamında kullanılan ön ek.
diplobasil :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, çiftler halinde birbirine bağlı kal ...
diplobiyont :
Hayat devrinde en az iki tip bireyle karakterize olan organizma.
diplokok :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, çiftler halinde birbirine bağlı kal ...
dipolar :
Çift kutuplu.
direnç :
Bir organizmanın abiyotik ve biyotik baskı faktörlerine karşı (su ...
disakkarit :
İki mol monosakkaritin dehidrasyonu sonucu oluşan çift şeker. Mal ...
Diskontinü Sistem :
Kesikli olan. Sürekli olmayan bir işlem.
dispepsi :
Hazımsızlık, sindirim işlevinde bozulma, apepsi.
Dispers :
Sıvı içinde dağılma, çözülme.
distilasyon :
Katı veya sıvı haldeki bir maddenin ısıtılarak içindeki gaz veya ...
Distilat :
Katı veya sıvı haldeki bir maddenin ısıtılarak içindeki gaz veya ...
diyabet :
Şeker hastalığı. Diyabet vücudun insulin üretememesi (tip 1, insu ...
Diyabetik Gıda :
Gıda alımının vücudumuzun insulin ihtiyacını etkilemesi ve insuli ...
Diyarbakır Örgü Peyniri :
Lezzet olarak Çerkez peynirini andırır ve tuzsuzdur, üretimi oldu ...
diyastaz :
Nişastayı şekere çeviren azotlu enzim.
diyet :
Besi düzeni. Besin ögeleri ihtiyacını karşılamak için tüketilecek ...
Diyet Posası :
Bitkisel gıdaların ince barsaklar tarafından sindirilemeyen kısmı ...
diyetetik :
Yiyecek ve içeceklerin besin değerlerini ve kötü beslenmenin yol ...
diyetisyen :
Diyet uzmanı.
Dna :
Tüm canlıların ve bazı virüslerin fiziksel özelliklerini belirley ...
DNA polimeraz :
Kalıp olarak DNA’nın bir iplikçiğini veya RNA’yı kullanıp deoksir ...
DNA replikasyonu :
DNA eşleşmesi, çoğalması, sentezi.
doğal boya :
Sentetik olmayan bitki ve hayvanlardan elde edilen renkli boyar m ...
Doğal Gıda Toksinleri :
Gıdaların doğal olarak bileşimlerinde bulunan toksik maddeler. Ço ...
Doğal Kaynak Suyu :
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan ve çıkış ...
doğal plazma :
Herhangi bir koagülant ilavesi olmadan elde edilen plazma.
Doğal Seviyeye Getirme :
Doğal seviyeye getirme, gıda maddesinin içindeki besin öğelerini ...
Doğrulama :
İnceleme yapılarak ve objektif bulgular dikkate alınarak belirlen ...
Doğrulama Metotları :
PCDD/F ve dioksin benzeri PCB’lerin tanımlanmasına ve maksimum li ...
Doğuştan Metabolizma Bozuklukları :
Metabolik yollarda enzim, taşıyıcı, reseptör vb olarak işlev göre ...
doku :
Bir gıda ürününün duyu organları tarafından algılanan bütün fizik ...
doku kültürü :
Bitkinin herhangi bir dokusundan alınan canlı bir parçasının, kap ...
Dolgulu Çikolata :
Dış kısmı toplam ürün ağırlığının en az % 25’ini içeren, bitter ç ...
Domain :
Bir protein içerisinde bulunan ve kendine ait bir fonksiyona sahi ...
dominant :
Baskın, fazla olma durumu.
Dondurarak Muhafaza :
Gıdaların donma noktasının çok altında genellikle -35°/-45 °C’ler ...
dondurma :
1. Dondurma karışımının pastörizasyon sonrası, tekniğine uygun ol ...
Dondurma Çeşni Maddeleri :
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, meyve, m ...
Dondurma İşlemi :
Bir ürünü düşük sıcaklıklarda (-18 oC) uzun süreli koruma yöntemi ...
Dondurma Karışımı :
İçerisinde tat ve çeşidine göre, süt ve/veya süt ürünlerini, içme ...
Dondurmacı :
Dondurma yapma ve satma işi.
dondurmak :
1. Donmasını sağlamak, buza dönüştürmek. 2. Bir şeyi değiştirilme ...
Dondurulmuş :
Donmuş duruma getirilmiş. İleri soğutularak katılaşmış.
Dondurulmuş Gıda :
İşlenmiş olsun veya olmasın iç sıcaklığı en az -18 0C veya daha d ...
Donma Noktası Tayini :
Süte su katılarak yapılan hilenin tespit edilmesi ve katılan su m ...
Donmuş :
Soğuk etkisiyle katılaşmış (sıvı), kalıp durumuna gelmiş.
doyma :
Belli bir maddenin bir sıvı içinde eriyebileceği en çok miktarına ...
Doyma Nemi :
Belli bir sıcaklık derecesinde 1 m3 havayı doymuş hale getiren su ...
Doymamış Yağ Asitleri :
Doğal yağlarda bulunan doymamış yağ asitleri, zincir yapısında bi ...
Doymuş Yağ Asitleri :
Zincir yapısında hiç çift ya da üçlü doymamış bağ bulunmayan yağ ...
doz :
1. Işınlanan gıdanın birim kütlesinde absorbladığı radyasyon ener ...
Dozajlama :
Reçete ve standartta belirtilen miktar ve sürede malzeme ekleme.
dozimetri :
Doz ve doz hızının kGy/saat olarak standardize edilmiş metotlarla ...
Dökme :
Gıda maddelerinin ambalajlı veya ambalajsız olarak niteliklerine ...
Dökme Yöntemiyle Koloni Sayımı :
Petri kutusunda önce sayım yapılacak örnekten 1 ml aktarılıp, üze ...
dönme :
Biçimi değişmeden belli bir eksen etrafında dönme.
dönüşüm :
Olduğundan başka bir biçime girme, başka bir durum alma.
Döteromises :
Eşeyli çoğalma aşamaları bugüne kadar saptanamamış olan ağırlıklı ...
drenaj :
Bir yerde biriken suyun doğal ve yapay yollarla uzaklaştırılması ...
Drigalski Spatülü :
Yayma yöntemi ile sayımda kullanılan cam ya da metalden yapılmış ...
DRV :
İngiltere nüfusu içerisinde sağlıklı insanların arasında 71 farkl ...
Dsö :
Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü.
Dulsin :
Tatlılık derecesi şekerin 250 katı olan kalori vermeyen sukrol ve ...
Duman :
Bir maddenin yanması ile çıkan ve içinde katı zerrelerle buğu bul ...
Dumanlama/Tütsüleme :
Yanan bitkisel materyalden dumanın belli sıcaklık ve nem içerikli ...
Dumanlanmış :
Dumanlanmış gıda maddesi.
durağan :
Yerini değiştirmeyen, hareketsiz, sabit.
Durgun :
Kımıldanış ve canlılık göstermeyen.
Durham tüpü :
Normal deney tüpü içine ters olarak yerleştirilen ve bu şekilde i ...
Dünya Sağlık Örgütü :
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan, dünyadaki hastalıklarl ...
Dünya Sağlık Teşkilatı :
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde olan Birleşmiş Milletlere ba ...
Dürme :
İçine peynir, kıyma gibi şeyler konulan pişmiş yufka, bir çeşit g ...
Dürüm :
İçine türlü katıklar konularak sarılmış yufka ekmeği veya ince pi ...
Düşük Asitli Yoğurt :
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus dışındaki Lactobacill ...
düşük enerjili gıda :
Katı gıdalarda 100 gramında 40 kilokaloriden az, sıvı gıdalarda 1 ...
Düzeltici Faaliyet :
HACCP planında kritik kontrol noktasında kritik limitin 72 dışına ...
Düzeltici Faaliyet Programı :
Test ortamında iş yükünün değerlendirilmesine ve çalışmaların izl ...
düzeltme :
Saptanan uygunsuzluğu gidermek için yapılan faaliyet.