eng

Süt Terimleri Sözlüğü (E - 2)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (E - 2. Sayfa)

Enterobacteriaceae :
Gram negatif, çubuk şeklinde aerob ya da fakültatif anaerob, oksi ...
Enterohemorrhagic E.Coli :
Kanlı ishale yol açan E.coli bakterisi suşu.
Enteroinvasıve E. Coli :
Shigella benzeri dizanteriye yol açan E. coli bakterisi suşu.
enterokok :
Bağırsakların normal florasında bulunan ve fekal streptokok olara ...
Enterokok Toksinleri :
Mikroorganizmaların canlının bağırsak sistemine etkili toksinleri ...
Enteropathogenic E. Coli :
Bağırsak enfeksiyonu ve ishale yol açan E. coli bakterisi suşu.
enteropatojenik :
Bağırsakta hastalık yapan anlamında olup, daha ziyade EPEC için k ...
enterotoksijenik :
Enterotoksin oluşturan.
Enterotoxigenic E. Coli :
Yolcu ishaline yol açan E.coli bakterisi suşu.
entoksikasyon :
Toksik (zehirli madde üretebilen) karakterli mikroorganizmaların ...
Enzim :
Hücre içinde üretilen, bütün hayat olaylarını başlatan, hızlandır ...
Enzim Modifiye Peynir :
Yoğun peynir aroması elde etmek amacıyla, peynir bazının farklı e ...
Enzim Modifiye Tereyağı :
Yoğun tereyağı aroması elde etmek amacıyla, tereyağı bazı içerisi ...
Enzimatik :
Enzim ile ilgili, enzime bağlı.
Enzime Bağlı Bağışıklık Deneyi :
Enzimle işaretli antikorlar aracılığı ile antikor ve antijen tesp ...
EPEC :
E. Coli’nin epidemiyolojik olarak serogrubuna ait, patojenler tar ...
Epidemik :
Belli bir bölgede, aynı zamanda çok büyük çapta bireyi etkileyen, ...
epidemiyoloji :
Bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkışını, bunların sıklığını, yayıl ...
epizootik :
Aynı anda birçok hayvanda görülen, hayvanlar arasında bulaşıcı ni ...
Epoksi :
Suya, aside, alkaliye karşı dirençli ve zaman içinde bu dirençini ...
epsom tuzu :
Mağnezyum sülfat. Müshil etkisi vardır.
eradikasyon :
Hayvan hastalıklarına yol açan etmenlerin tamamen yok edilmesi sü ...
Erepsin :
Bağırsakta salgılanan proteinlere etki eden peptidaz enzimlerine ...
Ergime :
Sıcaklığı artırarak bir cismin katı durumdan sıvı duruma geçmesi ...
Ergonomi :
İnsan, makine ve çevrenin bir arada uyumlu ve verimli bir biçimde ...
ergosterol :
Provitamin D2. Esas olarak maya ve bitki dokularında bulunan bir ...
erime :
Bir madde, kimyasal değişime uğramadan bir sıvı içinde bağdaşık o ...
erime noktası :
Minerallerin veya katı yağların katı halden sıvı hale geçmesini b ...
Eriten :
İçinde katı bir madde eriyebilen ya da katı bir maddeyi eritebile ...
eritici virüsler :
Konak hücreye girer girmez çoğalmaya başlayan ve üremesi konak hü ...
eritme :
Buzun çözdürülmesi.
Eritme Peyniri :
Telemenin, bir veya bir kaç çeşit peynirin, doğrudan doğruya veya ...
eritorbik asit :
D askorbik asit.
eritrodekstrin :
Nişastanın kısmi hidrolizi sonucu oluşan dekstrin, iyotla kırmızı ...
Eritrosin :
Gıdalarda kırmızı renk vermede kullanılan, ışığa ve ısıya dayanık ...
eritrosit :
Alyuvar. Genellikle yuvarlak ve çekirdeksiz, balık ve bazı canlıl ...
eriyik :
Isınarak sıvı hale geçmiş madde.
Ermeat :
Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçen kısım (filtrat).
Erwinia :
Erwinia caratovora gibi bitki patojenlerinin de bulunduğu Enterob ...
Erzincan Tulum Peyniri :
Buzdolabının olmadığı zamanlarda, uzun süre korumak için tuzlanar ...
esans :
Bitkilerden çeşitli yollarla çıkarılan veya kimyasal yolla yapıla ...
esansiyel :
Elzem. Vücutta yapılmayan, gıdalarla alınması zorunlu olan.
esansiyel yağ :
Yaşam için gerekli yağ asiti. Vücutta sentezlenemeyen, bu nedenle ...
Eser :
Çok az miktarda bulunan veya ihtiyaç olan.
Esmerleşme :
Gıdaların enzimatik olmayan tipteki kahverengileşme tepkimelerind ...
Esmerleşmeyi Önleyici :
Gıda maddesinin esmerleşmesini önleyen madde.
Esnek Ambalaj :
Plastik ve benzeri materyalden yapılan esnek ambalaj.
Espresso Con Panna :
Espressonun üzerine krema konması.
Espresso Macchıato :
Espressonun üzerinde bir kat süt köpüğü bulunması.
Espresso Risretto :
Espressonun bir modifikasyonu. Basınçlı suyu daha kısa süre açık ...
ester :
Asitlerle alkollerin tepkimesi sonucu oluşan kimyasal madde.
esteraz :
Esterin alkol ve aside hidrolizini katalizleyen enzim.
Esterifikasyon :
Esterleşme, ester oluşturma.
Eşanjör :
Isı değiştirici. Değişik sıcaklıklardaki iki ya da daha çok akışk ...
eşdeğer :
Değer yönünden birbirine eşit olan.
Eşek Sütü :
Antik Mısır’dan beri daha çok kozmetik amaçlı kullanılan süt. İne ...
eşey :
Bitki veya hayvanların dişi veya erkek olarak adlandırmasını sağl ...
etanol :
Etil alkol. Bileşimi C2H5OH, molekül ağırlığı 46.06 g/mol, yoğunl ...
Etec–Enterotoksijenik E. Coli :
Enterotoksin oluşturan Escherichia coli.
eter :
İki alkol molekülünden bir molekül H2O ayrılınca oluşan ‘R-O-R’ g ...
etiket :
Gıda maddesini tanıtıcı her türlü yazılı veya basılı bilgi, marka ...
etiketleme :
Gıda maddesine ait değişik şekillerde hazırlanan tanıtım bildirim ...
Etiketleme Eşiği :
Tüketici ürünü gıdalarda, içerdiği bazı maddelerin üzerinde olmas ...
etil alkol :
Şeker ve nişasta ihtiva eden maddelerin alkol fermantasyonu ve ta ...
etilen :
Alken sınıfından tatlımsı koku ve tatta renksiz, yanıcı bir gaz. ...
Etilen Akrilik Asit Kopolimer :
Alüminyum folyoya mükemmel yapışma özelliği sayesinde daha çok fo ...
Etilen Vinil Alkol Kopolimer :
Koekstrüzyonlu plastik filmlerde oksijen (bariyer) engelleme özel ...
etilendiamin tetra asetik asit :
Birçok katyon ile sağlam kompleksler veren, analitik ve tıbbi ama ...
Etilen-Vinil Asetat Kopolimer :
Düşük yoğunluklu Poli Etilen (LDPE) ve Lineer düşük yoğunluklu Po ...
etiyoloji :
Etken. Hastalık sebeplerini araştırıp inceleyen bilim dalı, hasta ...
etkileşim :
Birbirini karşılılı olarak etkileme işi.
Etkinlik :
Planlanmış aktivitelerin gerçekleştirilme ve planlanan sonuçlara ...
etkisiz :
Etkisi olmayan, tesirsiz.
etmen :
Birlikte veya ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca göt ...
Etnik Gıda :
Belli bir topluma veya millete ait tüketim alışkanlığı olan gıda ...
etüv :
Ortam sıcaklığından 240 0C’ye kadar ısınabilen ısıtıcı ve termost ...
Eumycotına :
Temel hücre yapısı lif olan gerçek fungusları içeren grup.
Eur 1 Dolaşım Sertifikası :
Türkiye’nin Türk mallarını teşvik amaçlı Serbest Ticaret Anlaşmas ...
Eur 1 Dolaşım Sertifikası Başvuru Formu :
Türk menşeli ürünlerin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamı ...
evaporasyon :
Sıvı veya katı halden gaz haline dönüşmesi işlemi, buharlaşma. Çö ...
evaporatör :
Bir maddenin düşük başınç altında suyunun uçurulmasını, buharlaşt ...
evapore süt :
Evaporasyonla konsantre edilen sterilize ve homojenize süt. Konde ...
Evcil Tırnaklı Hayvan :
Sığır, manda, bizon, koyun, keçi, tek tırnaklı hayvanı, deve ve d ...
evolusyon :
Bakınız: evrim
evre :
Bir olayda birbiri ardınca görülen, bir işte birbiri ardınca beli ...
eylemsiz :
Hiçbir tepki veya davranış göstermeyen, pasif.
eylemsizlik :
Eylemsiz olma durumu.
Ezine Beyaz Peyniri :
Genelde ülkemizin Çanakkale ili Ezine, Bayramiç ve Ayvacık İlçele ...