eng

Süt Terimleri Sözlüğü (M - 1)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (M - 1. Sayfa)

Madde :
Ürünün imalatında kullanılan herhangi bir girdi, hammadde, parça ...
Madde Kıymeti :
Kullanılan menşeli olmayan maddelerin ithalatı esnasındaki gümrük ...
Magnezyum :
Bitki ve hayvanlar için elzem olan majör minerallerden biri. Yeşi ...
Maillard reaksiyonu :
Bir gıda maddesinin uzun süreli (veya çok yüksek sıcaklıklarda) ı ...
makro :
Büyük, geniş anlamında bir ön ek. Örn, macroeconomy.
Makro Besin Maddeleri :
Vücutta genel olarak vücut ağırlığının % 0.005 i veya daha fazlas ...
Makro Besin Ögeleri :
Bakınız: Makro Besin Maddeleri
Makrofungus :
Şapkalı mantarlar Ayrıca bkz. mikrofungus.
Maksimum Kalıntı Limiti :
Bir gıda maddesinde bulunmasına sınırlı olarak izin verilen bitki ...
Mal :
Bir toplumun belli sayıdaki kişilerinin pazarda satmak için sürek ...
Malabsorbsiyon :
Besin öğelerinin emilmesinde güçlük. Sindirim kanalında oluşan ya ...
Malın Birim Fiyatı :
Bir malın teamül, ticari örf ve adet ile alışılmış satış usul ve ...
Malın Veya Hizmetin Satış Fiyatı :
Bir malın veya hizmetin satışa sunulduğu şekliyle taşıdığı, tüm v ...
malnütrisyon :
Kötü beslenme sonucu ortaya çıkan durum. Yetersiz ve dengesiz bes ...
Mama :
Çocuk ve bebekler için hazırlanan, lapa kıvamında unlu ve çeşitli ...
Mamül Madde :
Belli bir teknoloji kullanılarak elde edilen tüketime hazırlanmış ...
Mandıra :
Sütten süt ürünlerinin yapıldığı küçük işletme.
manganez :
İnsanlar da dahil olmak üzere bir çok canlı için elzem bir elemen ...
manometre :
Buharın veya herhangi bir gazın bulunduğu kabın yüzeyine yaptığı ...
mantar :
Hücre çekirdeği olan, parazit, saprofit ya da simbiyoz olarak yaş ...
mantar bilimi :
Biyolojinin mantarları inceleyen kolu.
marasmus :
Çocuklarda protein ve enerjinin yetersiz alımına bağlı olarak olu ...
margarin :
Rafine edilmiş çeşitli yağların kısmi olarak modifiye (hidrojenas ...
Maruz Kalma Dozu :
Bir gıda güvenilirliği tehlike unsuruna, örneğin iyonize radyasyo ...
Mastitis :
Büyük oranda Staphylococcus aureus tarafından oluşturulan inek me ...
mastitis tüpü :
İltihablı meme lobunun tedavisi amacıyla meme başı deliğinden geç ...
mavi peynir :
Mavi renkte küf içeren yabancı tip peynir.
Mavi Renk İnhibitör Maddeler :
Mastitis hastalığının iyileştirilmesi için meme içine verilen ant ...
Maya :
Flamentsiz mikrofungusları tanımlamak için gıda ve diğer mikrobiy ...
Maya Kuvveti :
Bir birim mayanın 35 °C ve 40 dakikada pıhtılaştırabildiği süt mi ...
Maya Kuvveti Tayini :
Maya kuvvetinin belirlenmesi.
mayalama :
Sütün pıhtılaşmasını sağlamak için rennet enziminin eklenmesi işl ...
mayalanma :
Fermentasyon. Sıvı ya da hamur durumunda bulunan organik maddeler ...
Mayalı :
İçine maya karıştırılmış veya mayalandırılmış olan. Maya etkisiyl ...
Mcfarland Yöntemiyle Sayım :
Standarda dayalı indirek bir sayım yöntemi.
megaspor :
Makrosporangiyumlarda meydana gelen büyük ve dişi olarak kabul ed ...
Megasporangiyum :
Megaspor meydana getiren sporangiyum.
mekanik :
Güç ve hareketleri inceleyen fiziğin bir dalı.
Mekanik Temizleme :
Otomatik aletlerle temizlenecek yüzeyin deterjanlanıp fırçalandık ...
melez :
Herhangi bir karakter yönünden farklı iki arı dölün çaprazlanması ...
membran :
Hücre zarı, hücrenin dış kısmında bulunan, molekülleri özellikler ...
Membran Filtrasyon :
Sıvı ya da homojenize edilmiş gıdada ki mikroorganizmaları, 0.45 ...
Meme Absesi :
Deri altı dokusunda ve bağ dokuda oluşan, bez kanallarıyla bağlan ...
Menekşe Sülfür Bakterileri :
Bakteriyoklorofil içeren, hidrojen sülfürü okside edebilen ve hüc ...
menşe :
Bir şeyin çıktığı yeri, köken. Kaynak.
Menşe Belgesi :
Uluslararası ticarette dolaşımda olan malın menşeini, yani üretil ...
mercek :
1. İçinden geçen paralel ışınları düzenli bir biçimde birbirine y ...
Meso :
Orta anlamında kullanılan ön ek. Örn, mesofilik mikroorganizma.
metabolit :
Metabolik olarak gerçekleşen reaksiyonlarda öncül moleküller üzer ...
metabolizma :
Canlı organizmanın hücreleri içinde meydana gelen ve enzimlerle k ...
Metal :
1. Çok yüksek elektrik ve ısı iletkenliği, kendine özgü parlaklığ ...
Metal ve Metaloid :
Gıda maddelerinin doğal yapısında bulunabilen veya çevre, teknolo ...
Metaloprotein :
Proteinin metal ihtiva eden bir prostetik grupla birleşmesi. Bunl ...
Metanojen :
Metan oluşturan bakteriler.
Metanotrof :
Metanı okside etme yeteneğinde olan mikroorganizma.
metil alkol :
Formülü CH3OH olan, çözücü olarak kimyasal sentezlerde, formaldeh ...
Metilen Mavisi İndirgeme Testi :
Sütte toplam bakteri sayısının belirlenmesi amacıyla yapılan ve m ...
Metilotrof :
Karbon – karbon bağı içermeyen organik maddeleri okside etme yete ...
metilselüloz :
Sindirilemeyen bir polisakkarit. Soğuk suda çözünür ve ısıtıldığı ...
Metionin :
Sülfür ve labil bir metil grubu içeren elzem amino asitlerden bir ...
Metod Validasyonu :
Uluslararası kabul görmüş standardlara göre bir metodun veya ölçü ...
Metod Verifikasyonu :
Geçerli kılınmış bir metodun kullanıma alınmadan önce metodu kull ...
Mev :
Milyon elektron volt enerji birimi.
Meyveli Buz :
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az ...
mezofil :
Ilık sıcaklıkları seven. Mayalar, Escherichia coli ve pek çok mik ...
mezozom :
Bakterinin üremesi sırasında bakteri zarından kıvrımlar yaparak m ...
Mısır Şekeri :
Mısırdan elde edilen glikozu ifade eder.
Micrococcaceae :
Gram pozitif, yuvarlak formlu (kok) bakterilerin bulunduğu family ...
Micrococcus :
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi.
migrasyon :
Ambalaj maddelerinin, içine konulan gıda maddesinden etkilenme du ...
Mihalıç Peyniri :
Sert, yağlı, tuzlu ve çok dayanıklı Bursa-Balıkesir yöresinde üre ...
miko :
Yunanca mantar anlamına gelen ön ek.
Mikofaj :
Funguslara özgü virüsler.
mikoflora :
Bir organizma içinde ya da özel bir bölgede büyüyen funguslar.
mikoloji :
Mantar bilimi. Biyolojinin fungusları inceleyen kolu.
Mikoplazma :
Hücre çeperi bulunmayan, çok pleomorf, bakteri filtrelerinden geç ...
Mikosteroller :
Kriptogam ya da küfler tarafından sentezlenen bu tip steroller yü ...
mikotik :
Mantarlar ile ilgili, mantarların neden olduğu.
mikotoksin :
Toksijenik fungusların uygun şartlarda, gıda ve yemlerde oluşturd ...
mikoz :
Mantarlar tarafından meydana getirilen hastalık.
Mikro :
Küçük anlamında ön ek.
Mikro Besin Maddeleri :
Vücutta, Vücut ağırlığının % 0.005 inden daha az miktarda bulunan ...
Mikro Besin Ögeleri :
Bakınız: Mikro Besin Maddeleri
mikroaerofil :
Normal atmosferik oksijen varlığında (% 21) gelişemeyen ancak, ge ...
mikroaerotolerant anaerob :
Anaerobik sistemde ve mikroaerofilik ortamda (% 5 oksijen) gelişe ...
Mikrobiyal Sporlar :
Bazı mikroorganizmalar tarafından olumsuz ortamlarda hayatta kalm ...
Mikrobiyel :
Mikroorganizmaların neden olduğu olay.
mikrobiyoloji :
Biyolojinin gözle görünmeyen canlı organizmalarla uğraşan dalı.
Mikrobiyolojik Bozulma :
Bakteriler, mayalar, küflerin gıdalarda neden olduğu koku ve arom ...
Mikrobiyolojik Kriter :
Bir gıdanın, bir gıda partisinin veya işlemin kabul edilebilirliğ ...
mikrobiyota :
Herhangi bir ekolojik sistem, habitat, özellikle toprak vb. bakte ...
mikroenjeksiyon :
Özel mikropipetlerle tek bir hücrenin içine madde sokulması.
mikrofauna :
Protozoonlar gibi 200 mikrondan küçük, ancak mikroskopla görülebi ...
mikroflora :
Bakteriler, tek hücreli funguslar ve alglerden oluşan, başka orga ...
Mikrofungus :
Fungi aleminde mantar ve küf deyim karmaşalığı nedeni ile ortaya ...
mikrohabitat :
Özellikle küçük bir mikroorganizmanın en yakın çevresi. genel bir ...
Mikrokoloni :
Çok küçük, gelişmesini tamamlamamış koloni.
mikrokonidyum :
Askomiset üyeleri tarafından meydana getirilen, ya erkek eşey hüc ...
Mikrolitre :
Bir litrenin milyonda bir hacmi. 1 l=1.000ml=1.000.000 mikrolitre ...