eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (A - 3)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (A - 3. Sayfa)
Ara Konakçı
:
Asalağın, gelişme evreleri sırasında beslenip barındığı konakçıla
...
arabinoz
:
Genellikle polisakkaritlerin yapısında yer alan, pentoz yapıda bi
...
araç
:
Bir iş yapmakta veya sonuçlandırmakta gücünden yararlanılan nesne
...
araşidik asit
:
Yirmi karbonlu doymuş yağ asidi, araşik asit, eikosanoik asit.
araşidonik asit
:
20 karbonlu, dört çift bağ içeren doymamış ve elzem yağ asitlerin
...
araştırma
:
Bir gerçeği ortaya çıkarmak, bir konuda sonuç çıkarmak, bir sorun
...
Arbovirüs
:
Bir RNA virüsü. Artropod kaynaklı virüsler.
Ardışık
:
Birbiri ardına gelen.
Areometre
:
Sıvıların yoğunluk derecesini ölçmeye yarayan alet.
Arginin
:
Aminoguanido valerik asit olarak bilinen elzem bir amino asit.
arıtma
:
1. Katışıksız saf duruma getirme. 2.Temizleme.
Ariboflavinoz
:
Riboflavin yetmezliği.
arjinin
:
Proteinlerin parçalanmasıyla oluşan, ayrıca sentetik olarak da el
...
Arkebakteri
:
1. Monera içinde gerçek peptidoglikan yapıları olmayan ve bazı öz
...
aroma
:
Gıdaların çiğneme ve yutkunma sonucunda hissedilen tat ve kokunun
...
Aroma Arttırıcılar
:
Gıdaya hoş koku kazandırmak veya var olanı güçlendirmek 20 amacıy
...
Aroma Maddesi
:
Gıda maddelerine tat ve koku vermek ve bunları geliştirmek için k
...
Aroma Öncülü
:
Kendisinin aroma verme özelliğine sahip olması gerekmeyen, gıda i
...
Aroma Verici
:
Olduğu haliyle tüketilmesi amaçlanmayan, tat ve/veya koku vermek
...
Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşeni
:
Esas olarak gıdaya aroma vermek veya gıdanın mevcut aromasını değ
...
Aromalı İçecek
:
Su, aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edil
...
Aromalı İçecek Tozu
:
Aroma maddeleri ve/veya diğer bileşenler ile şeker ilave edilerek
...
Aromalı Süt
:
Sadece Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan aromalar ve renklendiricile
...
aromatik
:
1. Hoş kokulu, aromalı. 2. Alifatik yapılardan farklı benzen halk
...
Arsenik
:
Simgesi As. Çok düşük miktarları kırmızı kan hücrelerinin yapımı
...
Artı
:
Pozitif. Olumlu.
Artvin Kafkas Gravyeri
:
Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde Rus etkisi altında üretilen
...
Asal
:
Başlıca, temel niteliğinde olan.
asalak
:
Bir canlının içinde veya üzerinde sürekli veya geçici olarak, onu
...
Ase
:
Enzimleri tanımlayan İngilizce son ek.
asepsi
:
İşlem öncesi, sırası ve sonrasında mikropların bulaşmasını fiziks
...
aseptik
:
Patojen mikroorganizmaları içermeyen.
Aseptik Dolum
:
Mikropsuz ortamda streil bir gıda maddesinin yine steril ambalaja
...
Aseptik Ekipman
:
Hijyenik olarak tasarlanan sterilize edilebilir ekipman. Aseptik
...
Aseptik İşlem
:
Kullanılan ekipmanın kullanımdan önce sterilize edildiği ve süreg
...
Aseptik Tank
:
Sterilize edilmiş tank.
aseptik teknik
:
Hücre, doku ve organ kültürlerinde mikroorganizmaların girişini ö
...
Asesulfam K
:
Okzatiazinon yapısında enerji vermeyen yapay bir tatlandırıcı. Bu
...
Asetal Fosfatidler
:
Yağ asitleri, yağ aldehitleri, gliserin, kolin, kolamin veya seri
...
asetaldehit
:
Formülü H3C-CHO, yoğunluğu 0.784 g/cm3 (20 °C), kaynama noktası 2
...
asetat
:
Asetik asit tuzu. İnce barsaklarda sindirilemediği ve emilemediği
...
asetik asit
:
Sirke asidi olarak bilinen, etil alkolün ikinci fermentasyonu ile
...
asetil koenzim A
:
Koenzim A ve asetik asidin thiol esteri. Karbonhidratlar, yağ asi
...
Asetilen
:
Etin. Alkin sınıfının ilk üyesi, formülü C2H2 ve yoğunluğu 1.1 g/
...
asetoasetik asit
:
Oksabütanoik asit olarak bilinen keton cisimciklerinden biri. Tam
...
Asetobakter
:
Alkolü asetik asite çeviren bir bakteri türü. Acetobacter pasteur
...
asetoin
:
Formülü CH3COCH(OH)CH3. 3-hidroksi-2-bütanon. Metil asetil karbin
...
Aseton Peroksit
:
Aseton peroksit, un ve benzeri maddelere beyazlatma ve olgunlaştı
...
asidite
:
Bir maddenin asitlik özelliği veya durumu.
Asido
:
Asit yapı veya ekşi tad anlamı veren ön ek.
asidofil
:
Asitli ortamlara ilgi duyan. Optimum gelişmeleri genellikle pH: 6
...
asidofilik
:
Optimum olarak asit ortamlarda gelişebilen.
Asidofiluslu Süt
:
Fermentasyonda spesifik olarak Lactobacillus acidophilus bakteril
...
Asidotolerant
:
Bakınız: aside dirençli
Asidoz
:
Vücutta fazla miktarda asit oluşumu ya da oluşumu asit tutulması
...
Asit
:
Çözeltilerde H+ iyonu veren, bazlarla olan reaksiyonunda tuz oluş
...
Asit - Baz Dengesi
:
Asitbaz dengesi.
Asit Kazein
:
Bakınız: yenilebilir asit kazein
Asit Koagulum
:
Pıhtı asitliği.
Asit Oluşturan Gıdalar
:
Et, balık, tavuk, yumurta, tahıllar ve bazı yağlı tohumlar gibi a
...
asit peyniri
:
Sütün kendiliğinden veya laktik kültür ilavesiyle oluşan asitliği
...
Asitlik Düzenleyiciler
:
Gıdaların asitlik veya alkaliliğini değiştiren veya kontrol eden
...
Asitte Çözunmeyen Kül
:
Asitte çözunmeyen kül, külün belli şartlarda % 10’luk (m/m)’lik H
...
Askomisetes
:
Bilinen çoğu maya ve küfün bulunduğu fungi sınıfı. Bu sınıf içind
...
askorbik asit
:
C vitaminin kimyasal adı. Birçok hayvanda glikozdan sentezlenir.
...
Askorbik Asit Oksidaz
:
C vitamininin oksitlenerek bozulmasını hızlandıran enzim.
Askorbil Palmitat
:
Askorbik asidin palmitik asitle birlikte oluşturduğu yağda çözüne
...
askospor
:
Sporları ask denilen torbacıkların içinde oluşan mantarların spor
...
Asorti Peynir
:
Karışık, çeşitli, değişik peynir.
asparajin
:
Elzem olmayan bir amino asit.
aspartam
:
Aspartik asit ve fenilalaninden oluşan bir dipeptid türevi düşük
...
aspartik asit
:
Aminosüksinik asit olarak bilinen elzem olmayan amino asit. Asidi
...
Aspergillus
:
Yaygın bir küf (mantar) cinsi.
Aspergillus Fisheri
:
Sıcaklığa dayanıklı olma özelliği nedeni ile genellikle meyve suy
...
Asüd
:
Bk. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği.
Aşılama
:
Mikroorganizmaların veya patojenlerin bir organizma veya kültür o
...
atık
:
Her türlü üretim ve tüketim faaliyetleri sonunda, fiziksel, kimya
...
Atık Yönetimi
:
Atıkların değerlendirilerek çevreye zararlı halden ekonomik değer
...
Atıksu
:
Evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirle
...
Atıksu Alt Yapı Tesisleri Yönetimi
:
Mahallin en büyük mülki amirinin bilgi, denetim ve gözetimi altın
...
Atıksu Altyapı Tesisleri
:
Evsel ve/veya endüstriyel atıksuları toplayan kanalizasyon sistem
...
Atıksu Arıtımı
:
Suların çeşitli kullanımlar sonucunda atıksu haline dönüşerek yit
...
Atım Süresi
:
Hayvanlara uygulanmış olan veteriner ilacı veya kimyasal maddeler
...
atmosfer
:
Üzerinde yaşadığımız yerküresinin etrafını saran ve bileşiminde ç
...
Atmosfer Basıncı
:
Havadaki su buharı ve gazların cisimler üzerine uyguladığı ağırlı
...
Atom
:
Bir elementin bütün özelliklerini taşıyan en küçük parçası. Molek
...
atom ağırlığı
:
Atom çekirdeğindeki proton ve nötronların toplamı, kütle numarası
...
Atomizör
:
Aerosol şeklinde püskürtme yapan alet, püskürtücü.
ATP
:
Hücre içi kimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjiyi ta
...
ATPaz
:
ATP’nin ADP ve fosfata hidrolizini katalizleyen enzim.
avirulan
:
Kısıtlı patojenik potansiyeli olan mikroorganizma. Zararsız, hast
...
avitaminoz
:
Vücutta vitamin yetersizliği durumu. Hangi vitamin yetersizse o v
...
Avogadro sayısı
:
Bir elementin ya da bir bileşiğin bir molekülünde bulunan 6.02x10
...
avogadro yasası
:
Aynı sıcaklık ve basınç altında bulunan eşit hacimdeki değişik ga
...
Avrupa Birliği
:
Avrupa Topluluğu aracılığıyla izlenen hedef ve politikalar ile Av
...
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
:
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalış
...
Avrupa Gıda Güvenilirliği Otoritesi
:
AB tarafından 2002 yılında kurulmuş ve merkezi Parma’da (İtalya)
...
Avrupa Komisyonu
:
AB politikalarının tasarlayıcısı ve koordinatörü olup mevzuat öne
...
Avrupa Parlementosu
:
Üye devletlerin ulusal parlamentolarıyla benzer yetkilere sahip o
...