eng

Süt Terimleri Sözlüğü (T) (2)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
T - 2. Sayfa
Test Maddesi :
Çalışmaya konu olan madde.
tetkik :
Faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının planlanan düzenlemelere ve b ...
Tetoni :
Ozonla okside edilebilen organizma.
tetra :
Bir bileşikte dört grup veya atomun bulunduğunu gösteren ön ek.
Thermo :
Termal, ısı ve ısıl işlem anlamında kullanılan bir ön ek.
Thoma lamı :
Gıda mikrobiyolojisinde maya, klinik mikrobiyolojide kan ve sperm ...
Tıbbı^ Amaçlı Bebek Mamaları :
Hasta bebeklerin diyetlerini düzenlemek amacıyla gıda kodeksine u ...
Tıbbı^ Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri :
Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üre ...
Ticari Marka :
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
Ticari Steril :
35-37°C ve 50-55°C’de 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajla ...
Ticari Sterilizasyon :
Gıda endüstrisinde uygulanan bir yöntem. Mikroorganizmaların bir ...
Tindelizasyon :
Ardışık ısıl işlem uygulaması ile yapılan sterilizasyon.
tiramin :
Peynir, şarap ve çikolata gibi işlemleri sırasında bakteriyel dek ...
titrasyon :
Çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepk ...
Titrasyon Asitliği :
Gıda maddelerinde titrasyonla saptanan ve titrasyonda kullanılan ...
titrasyon eğrisi :
Bir asidin titrasyonu esnasında eklenen eşit miktardaki baza karş ...
titre :
Standard çözeltideki bileşik veya elementin g/mL cinsinden değeri ...
titrimetri :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Titrimetrik :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Tiyo :
Bir bileşikte oksijen atomunun yerine, kükürt atomunun geçtiğini ...
Tiyo Barbutirik Asit :
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür ...
tiyobarbitürik asit :
TBA. C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asi ...
Tiyobarbitürik Asit Testi :
Uzun süre depolanmış tereyağının oksidatif bozulmasının tespiti i ...
tiyosülfat :
Nitrit ve siyanür zehirlenmesinde sülfür verici amaçla kullanılan ...
TMD :
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
tofu :
Soya peyniri. Soya sütünden elde edilen düşük kalorili, kolestero ...
tokoferol :
Doğada en yaygın olarak bulunan antioksidanlardır. Tokoferol ya d ...
Toksijen :
Toksin oluşturan.
toksik :
Zehirleyici.
Toksik İz Elementler :
Toksik iz elementler, gıdalara toprak, su, endüstriyel atıklar, g ...
Toksik Madde :
Zehirli madde. Canlı organizmaya (insan ve sıcak kanlı hayvanlara ...
Toksin :
Bakteri metabolizmalarının bir ürünü olarak oluşan ve başka organ ...
Toksisite :
Bir maddenin zehirleyici etkisi, kimyasal maddelerin vücutta zara ...
tomurcuklanma :
Mayalarda bir çoğalma şekli. Maya hücresinden tomurcuk şeklinde b ...
tonaj :
Bir malın ton cinsinden ağırlığını ve bir nakliye aracının ağırlı ...
Toned Süt :
Genellikle yağ oranı yüksek çiğ sütün ön görülen yağ derecesine g ...
Topaklanma :
Toz veya küçük parçalar durumundaki bir şeyi kütle veya yığın biç ...
Topaklanmayı Önleyiciler :
Gıda partiküllerinin birbirine yapışması eğilimini azaltan veya ö ...
Toplam Kurumadde :
Suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılmasından sonra geri kalan kıs ...
Toplam Migrasyon Limiti :
Madde veya malzemeden gıda benzerine geçen uçucu olmayan maddeler ...
Toplam Spesifik Migrasyon Limiti :
Belirtilen maddelerin kısmi miktarlarının toplamı olarak ifade ed ...
Toplu Tüketim Yerleri :
Gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde işlendiği, üretildiği v ...
Toptan Satış Yeri :
Gıda işletmecilerine gıda satışının yapıldığı, tesis ve bölümleri ...
tortu :
Bir çökelme sonunda bir sıvının dibinde çöken katı madde, çökelti ...
Toz Fermente Süt Ürünleri :
Nem oranı % 5’in altında olan yoğurt tozu gibi fermente süt ürünl ...
Trabzon Minzi Peyniri :
Karadeniz Bölgesi’nde üretilen, Lor türevi bu peynir, “Minci” diy ...
Tranformasyon :
Yapısal değişim. Dönüşüm. Herhangi bir gen eklenmiş plazmidin ya ...
trans yağ asidi :
Gıdalardaki doymamış yağ asitleri iki farklı şekilsel formda karş ...
transferaz :
Metil, açil, amino, glikozil ve fosfat gibi fonksiyonel grupları ...
Transformatör :
Gerilimi ve akımı dönüştürücü.
transgen :
Bir organizmadan alınıp başka bir organizmaya genetik mühendisliğ ...
transgenik :
Normal genomu, gen aktarılarak veya başka bir türün DNA’sının ekl ...
Transgenik Canlı :
Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği ...
transit :
Serbest dolaşımda bulunmayan ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesi üze ...
Transkobalamin :
Vitamin B12’nin taşıyıcı proteini.
treonin :
Elzem amino asitlerden biri.
Trigliserid :
Yağ asitlerinin bir triol olan gliserolla yaptıkları esterlerin o ...
Trikotesenler :
Mikotoksinler arasında önemli bir grup olan trikotesenleri üretti ...
Trilyonda Bir Kısım :
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1 ...
tripsin :
Pankreastan salgılanan ince bağırsakta proteinleri parçalayıcı öz ...
Tripsin İnhibitörü :
Çiğ sebzelerde daha çok baklagillerde bulunan protein sindirimini ...
triptofan :
Elzem bir amino asit.
Trisakkarit :
Üç mono sakkarit ünitesinden oluşan bir oligosakkarit. Rafinoz (F ...
tRNA :
Taşıyıcı RNA, transfer RNA.
Trofik :
“Besleyici” anlamında kullanılan son ek.
Tsek Kalite Uygunluk Markası :
TSEK Markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların henüz Tü ...
tulum peyniri :
1. Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile e ...
Tuzlama :
1. Gıda maddesinin korunması ve dayanıklılığının artırılmasını sa ...
Tuzlu :
Tuzu çok.
Tuzsuz :
Tuzu olmayan yada tuzu az olan.
Tuzsuz Peynir :
Herhangi bir şekilde tuz katılmayan ve genellikle taze olarak tük ...
tüberküloz :
Mycobacterium tuberculosis tarafından oluşturulan hastalık. Verem ...
tüketici :
Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen ...
Tüketici Fiyat Endeksi :
CPI. Bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grub ...
Tüketici İşlemi :
Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arası ...
Tüketici Örgütleri :
Tüketicinin korunması ve hak kayıplarının önlenmesi için kurulan ...
Tüketicinin Korunması :
Tüketicinin hak kayıplarının önlenmesi için yapılan işlemlerin bü ...
Tüketim :
Tüketmek eylemi. Üretilen yada yapılan şeylerin kullanılıp harcan ...
Tüketime Hazır Gıda :
Tüketime hazır hale getirilmiş gıda maddesi. Pişirilmeden veya gı ...
Tüketime Hazırlama :
Tasnif etme, tartma, ölçme, aktararak ve karıştırarak doldurma, a ...
Tüketme :
Kullanarak, harcayarak, yiyerek, içerek bitirme.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği :
Ülke hayvancılığının geliştiği ve sektörleşmeye çalıştığı günümüz ...
Tür :
Ortak özellikleri olan bireylerin tamamı, cinslerin ayrıldığı böl ...
Türbidimetre :
Saydamlığı, donukluğu, bulanıklığı veya opaklığı ölçen alet.
türbidite :
Bakınız: Bulanıklık
Türk Akreditasyon Kurumu – Türkak :
Uluslararası ticaretin ve AB teknik mevzuatına uyumun bir gereği ...
Türk Gıda Kodeksi :
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin taşıması g ...
Türk Gıda Mevzuatı :
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri; ...
Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi :
Türk Standardları Enstitüsü ve marka almak isteyen firma arasında ...
Türkçe Etiket :
Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak düzenlenmiş ve ürünün ambalajı ...
Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği :
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y ...
Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği :
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim ...
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği :
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig ...
Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği :
Ülkemiz süt, et ve hayvancılık sektörünün ve ona bağlı olan sanay ...
Tüsedad :
Bakınız: Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği
tütsüleme :
1. Tütsü kaynağından elde edilen tütsünün tekniğine uygun olarak ...