eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (T - 2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (T - 2. Sayfa)
Test Maddesi
:
Çalışmaya konu olan madde.
tetkik
:
Faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının planlanan düzenlemelere ve b
...
Tetoni
:
Ozonla okside edilebilen organizma.
tetra
:
Bir bileşikte dört grup veya atomun bulunduğunu gösteren ön ek.
Thermo
:
Termal, ısı ve ısıl işlem anlamında kullanılan bir ön ek.
Thoma lamı
:
Gıda mikrobiyolojisinde maya, klinik mikrobiyolojide kan ve sperm
...
Tıbbı^ Amaçlı Bebek Mamaları
:
Hasta bebeklerin diyetlerini düzenlemek amacıyla gıda kodeksine u
...
Tıbbı^ Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri
:
Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üre
...
Ticari Marka
:
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
Ticari Steril
:
35-37°C ve 50-55°C’de 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajla
...
Ticari Sterilizasyon
:
Gıda endüstrisinde uygulanan bir yöntem. Mikroorganizmaların bir
...
Tindelizasyon
:
Ardışık ısıl işlem uygulaması ile yapılan sterilizasyon.
tiramin
:
Peynir, şarap ve çikolata gibi işlemleri sırasında bakteriyel dek
...
titrasyon
:
Çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepk
...
Titrasyon Asitliği
:
Gıda maddelerinde titrasyonla saptanan ve titrasyonda kullanılan
...
titrasyon eğrisi
:
Bir asidin titrasyonu esnasında eklenen eşit miktardaki baza karş
...
titre
:
Standard çözeltideki bileşik veya elementin g/mL cinsinden değeri
...
titrimetri
:
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard
...
Titrimetrik
:
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard
...
Tiyo
:
Bir bileşikte oksijen atomunun yerine, kükürt atomunun geçtiğini
...
Tiyo Barbutirik Asit
:
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür
...
tiyobarbitürik asit
:
TBA. C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asi
...
Tiyobarbitürik Asit Testi
:
Uzun süre depolanmış tereyağının oksidatif bozulmasının tespiti i
...
tiyosülfat
:
Nitrit ve siyanür zehirlenmesinde sülfür verici amaçla kullanılan
...
TMD
:
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
tofu
:
Soya peyniri. Soya sütünden elde edilen düşük kalorili, kolestero
...
tokoferol
:
Doğada en yaygın olarak bulunan antioksidanlardır. Tokoferol ya d
...
Toksijen
:
Toksin oluşturan.
toksik
:
Zehirleyici.
Toksik İz Elementler
:
Toksik iz elementler, gıdalara toprak, su, endüstriyel atıklar, g
...
Toksik Madde
:
Zehirli madde. Canlı organizmaya (insan ve sıcak kanlı hayvanlara
...
Toksin
:
Bakteri metabolizmalarının bir ürünü olarak oluşan ve başka organ
...
Toksisite
:
Bir maddenin zehirleyici etkisi, kimyasal maddelerin vücutta zara
...
tomurcuklanma
:
Mayalarda bir çoğalma şekli. Maya hücresinden tomurcuk şeklinde b
...
tonaj
:
Bir malın ton cinsinden ağırlığını ve bir nakliye aracının ağırlı
...
Toned Süt
:
Genellikle yağ oranı yüksek çiğ sütün ön görülen yağ derecesine g
...
Topaklanma
:
Toz veya küçük parçalar durumundaki bir şeyi kütle veya yığın biç
...
Topaklanmayı Önleyiciler
:
Gıda partiküllerinin birbirine yapışması eğilimini azaltan veya ö
...
Toplam Kurumadde
:
Suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılmasından sonra geri kalan kıs
...
Toplam Migrasyon Limiti
:
Madde veya malzemeden gıda benzerine geçen uçucu olmayan maddeler
...
Toplam Spesifik Migrasyon Limiti
:
Belirtilen maddelerin kısmi miktarlarının toplamı olarak ifade ed
...
Toplu Tüketim Yerleri
:
Gıda maddelerinin tekniğine uygun şekilde işlendiği, üretildiği v
...
Toptan Satış Yeri
:
Gıda işletmecilerine gıda satışının yapıldığı, tesis ve bölümleri
...
tortu
:
Bir çökelme sonunda bir sıvının dibinde çöken katı madde, çökelti
...
Toz Fermente Süt Ürünleri
:
Nem oranı % 5’in altında olan yoğurt tozu gibi fermente süt ürünl
...
Trabzon Minzi Peyniri
:
Karadeniz Bölgesi’nde üretilen, Lor türevi bu peynir, “Minci” diy
...
Tranformasyon
:
Yapısal değişim. Dönüşüm. Herhangi bir gen eklenmiş plazmidin ya
...
trans yağ asidi
:
Gıdalardaki doymamış yağ asitleri iki farklı şekilsel formda karş
...
transferaz
:
Metil, açil, amino, glikozil ve fosfat gibi fonksiyonel grupları
...
Transformatör
:
Gerilimi ve akımı dönüştürücü.
transgen
:
Bir organizmadan alınıp başka bir organizmaya genetik mühendisliğ
...
transgenik
:
Normal genomu, gen aktarılarak veya başka bir türün DNA’sının ekl
...
Transgenik Canlı
:
Rekombinant DNA teknolojisiyle yabancı bir genin yerleştirildiği
...
transit
:
Serbest dolaşımda bulunmayan ürünlerin Türkiye Gümrük Bölgesi üze
...
Transkobalamin
:
Vitamin B12’nin taşıyıcı proteini.
treonin
:
Elzem amino asitlerden biri.
Trigliserid
:
Yağ asitlerinin bir triol olan gliserolla yaptıkları esterlerin o
...
Trikotesenler
:
Mikotoksinler arasında önemli bir grup olan trikotesenleri üretti
...
Trilyonda Bir Kısım
:
1 nanogram/kilogram (ng/kg) = 1 ppt, 1 nanogram/litre (ng/l) = 1
...
tripsin
:
Pankreastan salgılanan ince bağırsakta proteinleri parçalayıcı öz
...
Tripsin İnhibitörü
:
Çiğ sebzelerde daha çok baklagillerde bulunan protein sindirimini
...
triptofan
:
Elzem bir amino asit.
Trisakkarit
:
Üç mono sakkarit ünitesinden oluşan bir oligosakkarit. Rafinoz (F
...
tRNA
:
Taşıyıcı RNA, transfer RNA.
Trofik
:
“Besleyici” anlamında kullanılan son ek.
Tsek Kalite Uygunluk Markası
:
TSEK Markası, üzerine veya ambalajına konulduğu malların henüz Tü
...
tulum peyniri
:
1. Hammaddenin peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması ile e
...
Tuzlama
:
1. Gıda maddesinin korunması ve dayanıklılığının artırılmasını sa
...
Tuzlu
:
Tuzu çok.
Tuzsuz
:
Tuzu olmayan yada tuzu az olan.
Tuzsuz Peynir
:
Herhangi bir şekilde tuz katılmayan ve genellikle taze olarak tük
...
tüberküloz
:
Mycobacterium tuberculosis tarafından oluşturulan hastalık. Verem
...
tüketici
:
Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen
...
Tüketici Fiyat Endeksi
:
CPI. Bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grub
...
Tüketici İşlemi
:
Mal veya hizmet piyasalarında tüketici ile satıcı-sağlayıcı arası
...
Tüketici Örgütleri
:
Tüketicinin korunması ve hak kayıplarının önlenmesi için kurulan
...
Tüketicinin Korunması
:
Tüketicinin hak kayıplarının önlenmesi için yapılan işlemlerin bü
...
Tüketim
:
Tüketmek eylemi. Üretilen yada yapılan şeylerin kullanılıp harcan
...
Tüketime Hazır Gıda
:
Tüketime hazır hale getirilmiş gıda maddesi. Pişirilmeden veya gı
...
Tüketime Hazırlama
:
Tasnif etme, tartma, ölçme, aktararak ve karıştırarak doldurma, a
...
Tüketme
:
Kullanarak, harcayarak, yiyerek, içerek bitirme.
Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği
:
Ülke hayvancılığının geliştiği ve sektörleşmeye çalıştığı günümüz
...
Tür
:
Ortak özellikleri olan bireylerin tamamı, cinslerin ayrıldığı böl
...
Türbidimetre
:
Saydamlığı, donukluğu, bulanıklığı veya opaklığı ölçen alet.
türbidite
:
Bakınız: Bulanıklık
Türk Akreditasyon Kurumu – Türkak
:
Uluslararası ticaretin ve AB teknik mevzuatına uyumun bir gereği
...
Türk Gıda Kodeksi
:
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin taşıması g
...
Türk Gıda Mevzuatı
:
Gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri;
...
Türk Standardlarına Uygunluk Belgesi
:
Türk Standardları Enstitüsü ve marka almak isteyen firma arasında
...
Türkçe Etiket
:
Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olarak düzenlenmiş ve ürünün ambalajı
...
Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği
:
Üstün verimli küçükbaş hayvanların yetiştirmesi için ithal veya y
...
Türkiye Damızlık Manda Yetiştiricileri Merkez Birliği
:
Manda populasyonunun ıslah edilerek sayısının arttırılması, birim
...
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği
:
Ülke genelinde Sığırlarda soykütüğü sisteminin yürütülmesi, pedig
...
Türkiye Süt, Et ve Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği
:
Ülkemiz süt, et ve hayvancılık sektörünün ve ona bağlı olan sanay
...
Tüsedad
:
Bakınız: Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği
tütsüleme
:
1. Tütsü kaynağından elde edilen tütsünün tekniğine uygun olarak
...