eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (S - 1)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (S - 1. Sayfa)
Sabah Sağımı
:
Sabah saatlerinde yapılan sağım işlemi.
sabunlaşma
:
Lipidler alkalilerle kaynatılınca gliserol ve yağ asitlerine ayrı
...
sabunlaşma sayısı
:
Bir gram yağdaki serbest veya bağlı olmayan yağ asitlerini nötral
...
Sadeyağ
:
Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kurumadde
...
saf su cihazı
:
Suyun buharlaştırılıp tekrar yoğunlaştırılması esasıyla çalışan s
...
Sağım
:
Süt veren hayvandan süt elde etme işi.
sağım aralığı
:
Birbirini izleyen iki sağım arasındaki süre.
sağım başlığı
:
Sağım makinelerinde sütü memeden emmek için meme başlarına birer
...
sağım grubu
:
Her biri lastik yüzeyli dört meme başlığı, lastik tüplü vakum ve
...
sağım hijyeni
:
Sağımda kullanılan ekipmanın ve memelerin hijyeni ve sağımcının h
...
Sağım Makinası
:
Sağmal hayvanların sütünü sağmaya yarayan ve emme sistemi ile çal
...
sağım pençesi
:
Sağım makinelerinde sağım başlıklarından gelen sütün toplandığı k
...
sağım sıklığı
:
Günlük sağım sayısı.
sağım sıralaması
:
Mastitisten korunma için, sağım sırasında, önce ilk laktasyondaki
...
Sağlayıcı
:
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal
...
Sağlık
:
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili
...
Sağlık Beyanı
:
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı
...
Sağlık İşareti
:
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i
...
Sağlık Koruma Bandı
:
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin
...
sağlık sertifikası
:
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke
...
Sağlıklı Gıdalar
:
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler,
...
sakarimetre
:
Bir sıvıda çözelti durumunda bulunan şeker miktarını belirlemeye
...
Sakaroz
:
Sukroz. Şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilen sakkaroz,
...
Sakkaridaz
:
Di ve trisakkaritleri monosakkaritlere ayıran enzim.
Sakkarin
:
Kalori değeri olmayan yapay tatlandırıcı. Sukrozdan 300 defa daha
...
Sakkaromises
:
Yaygın bir maya türü. Cinsin en tipik türü S.cerevisiae’dır.
Salamura
:
1. İçilebilir su ve tuzun karışımı ile tekniğine uygun olarak haz
...
Salamura Gıda
:
Salamura da muhafaza edilen gıda.
Salamuralı Peynir
:
Tüketime kadar veya tüketiciye sunulmadan önce yeniden ambalajlan
...
Salamuralık
:
Salamura yapmaya elverişli. Salamura yapmak için ayrılmış.
salep
:
Salepgiller familyasının yumru köklü, otsu örnek bitkisi. Salepgi
...
Salmonella
:
Tifo, paratifo ve gastroenterit etmeni, Gram negatif patojen, fak
...
Sambutoksin
:
Fusarium sambucinum ve F. oxysporum tarafından üretilen bir mikot
...
Sanayi Tipi Etil Alkol
:
Piyasaya denatüre edilmiş olarak arz edilen etil alkoller.
sanitasyon
:
Gıda endüstrisi terminolojisinde hijyen sağlamaya yönelik temizli
...
Sanitize Edici
:
Sağlıklı temizlik sağlayan madde. Cansız yüzeyler üzerindeki mikr
...
Santigrat Derece
:
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
sapma
:
Belirlenen kritik limite uygunsuzluk hali.
saprofit
:
Çürükçül. Yaşamlarını ölü organik maddeler üzerinde sürdürürler.
saprofitik
:
Patojen olmayan.
sarmal virüsler
:
Uzun çubuk şeklinde, katı ya da esnek olabilen, silindir şeklinde
...
sarsina
:
Bölündükten sonra balya şeklinde form gösteren yuvarlak bakterile
...
Sarsinya
:
Sarsinya formundaki bakteri cinsi.
Satıcı
:
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal
...
sature
:
Doymuş. Çoğunlukla yağ asitlerinin çift bağlı olup olmadığını anl
...
satürasyon
:
Doygunluk. Bir solüsyonun verilen maddeyi daha fazla çözemediği n
...
Schizosaccharomyces
:
Hücre biçimi silindirik olan, fermentatif, nitratı indirgemeyen,
...
sedimentasyon
:
Çökelme. Bir sıvının içindeki değişik tanecik büyüklüğündeki katı
...
sefalin
:
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de
...
segment
:
Bölüm, parça, dilim.
sek
:
İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek is
...
seleksiyon
:
Seçilim, ayıklama.
selenyum
:
Bütün canlılar için elzem olan iz element. İyi bir antioksidan öz
...
sellobiyoz
:
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak
...
selüloz
:
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g
...
Sendai virüsü
:
Paramyxoviridae familyasından, virüs kılıfının hücre zarıyla birl
...
sentez
:
İki veya daha fazla maddenin yeni bir madde yapmak için birleşmes
...
Sentral Spor
:
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
separasyon
:
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör
...
separatör
:
Sıvı karışımlardan belli sıvıların veya katıların ayrıştırılmasın
...
Seperasyon
:
Merkezkaç kuvveti prensibiyle yağsız süt ve kremanın ayrılması iş
...
Seperatör
:
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör
...
sepsis
:
Bakteri veya bakteri toksinlerinin belli bir yerden kana geçmesi
...
serbest bölge
:
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan
...
serbest radikal
:
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe
...
serbest su
:
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu
...
Serbest yağ asitleri
:
Serbest yağ asit(ler)i.
serotip
:
Özellikle bakteri ve virüslerde, antijen karakterleri ile belirle
...
Serpantin
:
Isıtılan veya soğutulan akışkanın temas yüzeyinin artırılması ama
...
Sert Peynir
:
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Sertifiye Süt
:
Tanımlı, onaylı süt.
Sertleştiriciler
:
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut
...
sertleştirme
:
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Sertlik
:
Sert, katı olma durumu.
Serum Proteinleri
:
Yağsız sütten herhangi bir yolla kazeinin alınmasıyla geriye kala
...
Set Yoğurt
:
Pıhtısı kırılmamış yoğurt. Süt starter kültür ile inoküle edildik
...
Sevkiyat
:
1. ikmal maddelerinin, stratejik ve taktik amaçlarla bir yerden b
...
seyreltik
:
Seyreltilmiş olan.
Seyreltilmiş
:
Bir miktar su veya sıvı katılarak az yoğun duruma getirilmiş.
seyreltme
:
Bir miktar su veya sıvı katarak az yoğun duruma getirme işi.
sferoplast
:
Hücre duvarı kısmen uzaklaştırılmış bakteri hücresi.
Shigella
:
Basilli dizanteri gibi pek çok hastalığın etmeni bakteri.
SI
:
Uluslararası system.
Sıcak Et Fazı
:
Kesimden sonra glikoliz ile birlikte sitrat çevrimi yerine laktik
...
sıcaklık
:
Isının hissedilen derecesi. Ölçümü termometre ile yapılır. Bir ci
...
sığır
:
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Sıhhileştirme
:
Ekipman ve üretim ortamı üzerinde gerçekleştirilen periyodik olar
...
sınıf
:
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime
...
sınıflandırma
:
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Sınır Kontrol Noktası
:
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı
...
SIP
:
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu
...
Sıvı Krema
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Sıvı Kromatografisi
:
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Siklamat
:
Siklohegzilsülfamik asidin sodyum veya kalsiyum kimyasal yapıdaki
...
Siklodekstrin
:
6, 7 veya 8 glukoz biriminden oluşan halka yapıdaki bileşikler. G
...
siklon
:
Santrifüj kuvveti yardımıyla öz kütlesi farklı maddeleri birbirin
...
Siklopiazonik Asit
:
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi
...
Siklopiazonikasit
:
Asp. flavus ve Pen. aurantiogriseum tarafından sentezlenen bir kü
...
silaj
:
Biçilmiş, belirli boyutlara getirilmiş, bir süre pörsütülmüş ve y
...
Simbiyos
:
İki farklı organizmanın her ikisine de yarar sağlayacak şekilde b
...