eng

Süt Terimleri Sözlüğü (S) (2)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
S - 2. Sayfa
simbiyotik :
Birlikte yaşayan. Ortak yaşam.
sindirim :
Büyük moleküllü besin öğelerinin enzimlerin yardımıyla, kendini o ...
Sineresis :
Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edil ...
sinerji :
Ajanların birlikte kullanıldıklarında, etkilerinin tek tek kullan ...
Sinerjik Etki :
İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etk ...
sinerjizm :
İki mikroorganizmanın ortak yaşaması sonunda her ikisinin ayrı ay ...
singami :
Morfolojik olarak benzer iki hücrenin birleşmesi ile olan ve tek ...
sistin :
Elzem olmayan ve sülfür içeren amino asit. Formülü C6H12O4N2S2, m ...
Sitokromlar :
Solunum, fotosentez ve diğer oksidasyon-redüksiyon reaksiyonların ...
Sitoloji :
Hücreyi inceleyen bilim dalı. Hücrenin yapı, görev, çoğalma gibi ...
Sitreoviridin :
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
sitrik asit :
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda ...
sitrinin :
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından ...
Sitrüllin :
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Sitümilasyon :
Gelişmenin desteklenmesi, teşvik edilmesi.
Sitümilatör :
Gelişmeyi destekleyici, teşvik edici.
Siyanojen :
Siyanojenik glikozit. İnsan ve hayvan tarafından yenilen birçok b ...
Skorbit :
C vitamini eksikliğinde görülen hastalık.
SKU :
Depo Takip Kodu.
Skyr :
İzlanda’ya özgü koyun sütünden üretilen Streptococcus salivarius ...
Smac agar :
Bakınız: Sorbitol Macconkey Agar
soda :
1. Sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek, içkileri sulandı ...
sodyum :
Yaşam için elzem olan majör bir element, simgesi Na.
sodyum bikarbonat :
Karbonat, mutfak sodası, soda gibi adlarla bilinen hamur kabartma ...
Sofra Tuzu :
Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla z ...
Sofrada Öğütme Tuzu :
Tüketici tarafından sofrada öğütülmek üzere son tüketiciye sunula ...
Soğuk Depo Tesisi :
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş ...
Soğuk Muhafaza :
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri ...
Soğuk Zincir :
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket ...
Soğurulmuş Doz :
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin, ...
Soğutmalı Etüv :
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu ...
Soğutulmuş Gıda :
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı ...
Sokselet Henkel :
Gıda maddelerinde asitlik değerini belirlerken, titrasyonda N/4’ ...
Sokshelet Cihazı :
Organik maddelerdeki yağları ayıran aygıt.
solma :
Rengin olması gerekenden daha fazla açılması, farklılaşması.
solüsyon :
İki veya daha fazla maddenin moleküler olarak birbiri içinde homo ...
Somatik Hücre Sayımı :
Süt hayvanlarında genel olarak mastitis göstergesi olarak yapılan ...
son tüketim tarihi :
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden bir süre son ...
Son Ürün :
İşletme tarafından başka bir işleme tabi tutulmayacak veya herhan ...
Sorbe :
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az ...
sorbik asit :
Genelde bazı meyvelerde bulunan bir organik asit. Küf ve maya büy ...
Sorbitol (E 420 D-Glusitol, D-Sorbitol) :
Şeker alkol. Kimyasal adı D-glusitol. Kimyasal formülü glukoz ve ...
Sorbitol Macconkey Agar :
E. coli O157:H7 serotipi aranmasında kullanılan bir besiyeri.
Sorumlu Yönetici :
Gıda mevzuatına uygun üretim yapılmasında, işveren ve/veya tüzel ...
Sos Bernez :
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke soğan ya da sarımsak, biber ve ma ...
Sos Morney :
İçerisine gravyer peyniri, yumurta sarısı katılarak yapılan beyaz ...
Sosiyer :
İçinden sos servisi yapılan kap.
Soy Gaz :
Kimyasal reaksiyona girmeyen, kokusuz, renksiz etkisiz tek atomlu ...
soya sütü :
Soya fasulyesinden veya soya unundan elde edilebilen kremsi bir g ...
Sözleşmeli Üretim :
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu ...
Spesifik Migrasyon Limiti :
Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bi ...
Spesifikasyon :
Ürün özelliklerinin ve karakteristiklerinin sıralandığı doküman ( ...
Spesifikasyon Belgesi :
İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen ürünün özelliklerini ...
Splitli Enjeksiyon :
Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemi.
Splitli Enjektör :
Bölünmeli enjektör.
Splitsiz Enjeksiyon :
Bölünmesiz enjeksiyon sistemi.
Splitsiz Enjektör :
Bölünmesiz enjektör.
Spml :
Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günler için kutlama pastası.
spor :
Eşeysiz üreyen türlerde, küçük ve dayanıklı olan üreme. Mikroorga ...
spor boyama :
Bakteri sporlarının boyanması için uygulanan yöntem.
sporadik :
Zaman ve yere bağlı olmadan tek tük, seyrek görülen.
Sporcu Gıdaları :
Spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya ...
Sporcu İçecekleri :
Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine k ...
sporlaşma :
Spor oluşumu ve sporun serbest kalması, çevreye yayılması.
Sporolactobacillus Inulinus :
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
Sporosarcina :
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
Spp :
Bir mikroorganizmanın “alt türleri” anlamında kullanılan kısaltma ...
SSOP :
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
stabilizasyon :
Bir gıda maddesinin bir kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik açıd ...
stabilizör :
Gıdaların kararlılığını veya gıdaların fiziko-kimyasal durumların ...
Stable :
“Dirençli” anlamında kullanılan son ek.
Stafilokok :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, üzüm salkımı şeklinde kalan yuvarla ...
Stafilokokal :
Staphylococcus cinsi ve özellikle S. aureus ile ilgili.
Standard Sapma :
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o ...
standardizasyon :
Süt bileşimindeki kurumadde ve yağın işlenecek ürüne göre istenil ...
standart :
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetk ...
Standart Çalışma Prosedürleri :
Çalışma planı veya test rehberlerinde detaylı olarak açıklanmayan ...
Staphylococcus :
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi. Bakterinin en önemli kayn ...
Staphylococcus Aureus :
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, üzüm ...
starter kültür :
1. Üründe istenilen duyusal, tekstürel ve reolojik özellikleri ka ...
stearik asit :
18 karbonlu uzun zincirli doymuş yağ asidi. İçyağından çıkarılıp ...
Stearin :
Yağlarda bulunan gliserinle stearik asidin bileşimi olan beyaz ma ...
stereoizomer :
Molekül formülleri aynı, fakat atomların uzaydaki dizilişleri far ...
Stereoizomer/Enantiomer :
Karbonhidratlar bir veya daha fazla asimetrik karbon atomuna sahi ...
Sterigmatosistin :
Başta Aspergillus versicolor olmak üzere A. nidulans ve A. bipola ...
sterik engel :
Bir reaktif maddede başka reaktif madde molekülünün yaklaşmasını ...
steril :
Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırma ve mikrops ...
Sterilite Kontrolü :
30°C’da 15 günlük ve 55°C’da 7 günlük inkübasyondan sonra yapılan ...
Sterilizasyon :
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapıla ...
Sterilize İçme Sütü :
Hermetik olarak kapatılmış opak ambalajlarda sterilizasyon işlemi ...
Steroidler :
Siklik lipid bileşiklerinin en büyük grubu. Steroller, seks hormo ...
Sterol :
Hem bitki hem hayvanlarda bulunan steroller kimyasal yapı olarak ...
STOK :
Gelecek bir zamanda tüketilmek için biriktirilmiş mal.
Streç Film :
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek ...
streptobasil :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, zincir formunda kalan çubuk şeklind ...
Streptokok :
Streptokok formundaki bakteri cinsi. Bölündükten sonra ayrılmayıp ...
su :
Gıda mevzuatına göre doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, doğal m ...
Su Aktivitesi :
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi ...
Su Bağlama Kapasitesi :
Gıda maddesinin dışarıdaki suyu bünyesine alarak bağlaması.