eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (S - 2)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (S - 2. Sayfa)
simbiyotik
:
Birlikte yaşayan. Ortak yaşam.
sindirim
:
Büyük moleküllü besin öğelerinin enzimlerin yardımıyla, kendini o
...
Sineresis
:
Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edil
...
sinerji
:
Ajanların birlikte kullanıldıklarında, etkilerinin tek tek kullan
...
Sinerjik Etki
:
İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etk
...
sinerjizm
:
İki mikroorganizmanın ortak yaşaması sonunda her ikisinin ayrı ay
...
singami
:
Morfolojik olarak benzer iki hücrenin birleşmesi ile olan ve tek
...
sistin
:
Elzem olmayan ve sülfür içeren amino asit. Formülü C6H12O4N2S2, m
...
Sitokromlar
:
Solunum, fotosentez ve diğer oksidasyon-redüksiyon reaksiyonların
...
Sitoloji
:
Hücreyi inceleyen bilim dalı. Hücrenin yapı, görev, çoğalma gibi
...
Sitreoviridin
:
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
sitrik asit
:
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda
...
sitrinin
:
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından
...
Sitrüllin
:
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Sitümilasyon
:
Gelişmenin desteklenmesi, teşvik edilmesi.
Sitümilatör
:
Gelişmeyi destekleyici, teşvik edici.
Siyanojen
:
Siyanojenik glikozit. İnsan ve hayvan tarafından yenilen birçok b
...
Skorbit
:
C vitamini eksikliğinde görülen hastalık.
SKU
:
Depo Takip Kodu.
Skyr
:
İzlanda’ya özgü koyun sütünden üretilen Streptococcus salivarius
...
Smac agar
:
Bakınız: Sorbitol Macconkey Agar
soda
:
1. Sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek, içkileri sulandı
...
sodyum
:
Yaşam için elzem olan majör bir element, simgesi Na.
sodyum bikarbonat
:
Karbonat, mutfak sodası, soda gibi adlarla bilinen hamur kabartma
...
Sofra Tuzu
:
Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla z
...
Sofrada Öğütme Tuzu
:
Tüketici tarafından sofrada öğütülmek üzere son tüketiciye sunula
...
Soğuk Depo Tesisi
:
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş
...
Soğuk Muhafaza
:
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri
...
Soğuk Zincir
:
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket
...
Soğurulmuş Doz
:
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin,
...
Soğutmalı Etüv
:
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu
...
Soğutulmuş Gıda
:
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı
...
Sokselet Henkel
:
Gıda maddelerinde asitlik değerini belirlerken, titrasyonda N/4’
...
Sokshelet Cihazı
:
Organik maddelerdeki yağları ayıran aygıt.
solma
:
Rengin olması gerekenden daha fazla açılması, farklılaşması.
solüsyon
:
İki veya daha fazla maddenin moleküler olarak birbiri içinde homo
...
Somatik Hücre Sayımı
:
Süt hayvanlarında genel olarak mastitis göstergesi olarak yapılan
...
son tüketim tarihi
:
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden bir süre son
...
Son Ürün
:
İşletme tarafından başka bir işleme tabi tutulmayacak veya herhan
...
Sorbe
:
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az
...
sorbik asit
:
Genelde bazı meyvelerde bulunan bir organik asit. Küf ve maya büy
...
Sorbitol (E 420 D-Glusitol, D-Sorbitol)
:
Şeker alkol. Kimyasal adı D-glusitol. Kimyasal formülü glukoz ve
...
Sorbitol Macconkey Agar
:
E. coli O157:H7 serotipi aranmasında kullanılan bir besiyeri.
Sorumlu Yönetici
:
Gıda mevzuatına uygun üretim yapılmasında, işveren ve/veya tüzel
...
Sos Bernez
:
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke soğan ya da sarımsak, biber ve ma
...
Sos Morney
:
İçerisine gravyer peyniri, yumurta sarısı katılarak yapılan beyaz
...
Sosiyer
:
İçinden sos servisi yapılan kap.
Soy Gaz
:
Kimyasal reaksiyona girmeyen, kokusuz, renksiz etkisiz tek atomlu
...
soya sütü
:
Soya fasulyesinden veya soya unundan elde edilebilen kremsi bir g
...
Sözleşmeli Üretim
:
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu
...
Spesifik Migrasyon Limiti
:
Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bi
...
Spesifikasyon
:
Ürün özelliklerinin ve karakteristiklerinin sıralandığı doküman (
...
Spesifikasyon Belgesi
:
İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen ürünün özelliklerini
...
Splitli Enjeksiyon
:
Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemi.
Splitli Enjektör
:
Bölünmeli enjektör.
Splitsiz Enjeksiyon
:
Bölünmesiz enjeksiyon sistemi.
Splitsiz Enjektör
:
Bölünmesiz enjektör.
Spml
:
Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günler için kutlama pastası.
spor
:
Eşeysiz üreyen türlerde, küçük ve dayanıklı olan üreme. Mikroorga
...
spor boyama
:
Bakteri sporlarının boyanması için uygulanan yöntem.
sporadik
:
Zaman ve yere bağlı olmadan tek tük, seyrek görülen.
Sporcu Gıdaları
:
Spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya
...
Sporcu İçecekleri
:
Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine k
...
sporlaşma
:
Spor oluşumu ve sporun serbest kalması, çevreye yayılması.
Sporolactobacillus Inulinus
:
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis
...
Sporosarcina
:
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis
...
Spp
:
Bir mikroorganizmanın “alt türleri” anlamında kullanılan kısaltma
...
SSOP
:
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
stabilizasyon
:
Bir gıda maddesinin bir kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik açıd
...
stabilizör
:
Gıdaların kararlılığını veya gıdaların fiziko-kimyasal durumların
...
Stable
:
“Dirençli” anlamında kullanılan son ek.
Stafilokok
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, üzüm salkımı şeklinde kalan yuvarla
...
Stafilokokal
:
Staphylococcus cinsi ve özellikle S. aureus ile ilgili.
Standard Sapma
:
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o
...
standardizasyon
:
Süt bileşimindeki kurumadde ve yağın işlenecek ürüne göre istenil
...
standart
:
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetk
...
Standart Çalışma Prosedürleri
:
Çalışma planı veya test rehberlerinde detaylı olarak açıklanmayan
...
Staphylococcus
:
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi. Bakterinin en önemli kayn
...
Staphylococcus Aureus
:
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, üzüm
...
starter kültür
:
1. Üründe istenilen duyusal, tekstürel ve reolojik özellikleri ka
...
stearik asit
:
18 karbonlu uzun zincirli doymuş yağ asidi. İçyağından çıkarılıp
...
Stearin
:
Yağlarda bulunan gliserinle stearik asidin bileşimi olan beyaz ma
...
stereoizomer
:
Molekül formülleri aynı, fakat atomların uzaydaki dizilişleri far
...
Stereoizomer/Enantiomer
:
Karbonhidratlar bir veya daha fazla asimetrik karbon atomuna sahi
...
Sterigmatosistin
:
Başta Aspergillus versicolor olmak üzere A. nidulans ve A. bipola
...
sterik engel
:
Bir reaktif maddede başka reaktif madde molekülünün yaklaşmasını
...
steril
:
Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırma ve mikrops
...
Sterilite Kontrolü
:
30°C’da 15 günlük ve 55°C’da 7 günlük inkübasyondan sonra yapılan
...
Sterilizasyon
:
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapıla
...
Sterilize İçme Sütü
:
Hermetik olarak kapatılmış opak ambalajlarda sterilizasyon işlemi
...
Steroidler
:
Siklik lipid bileşiklerinin en büyük grubu. Steroller, seks hormo
...
Sterol
:
Hem bitki hem hayvanlarda bulunan steroller kimyasal yapı olarak
...
STOK
:
Gelecek bir zamanda tüketilmek için biriktirilmiş mal.
Streç Film
:
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek
...
streptobasil
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, zincir formunda kalan çubuk şeklind
...
Streptokok
:
Streptokok formundaki bakteri cinsi. Bölündükten sonra ayrılmayıp
...
su
:
Gıda mevzuatına göre doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, doğal m
...
Su Aktivitesi
:
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi
...
Su Bağlama Kapasitesi
:
Gıda maddesinin dışarıdaki suyu bünyesine alarak bağlaması.