Süt Terimleri Sözlüğü (S) (2)
S - 2. Sayfa
-
simbiyotik
:
-
Birlikte yaşayan. Ortak yaşam.
-
sindirim
:
-
Büyük moleküllü besin öğelerinin enzimlerin yardımıyla, kendini o ...
-
Sineresis
:
-
Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edil ...
-
sinerji
:
-
Ajanların birlikte kullanıldıklarında, etkilerinin tek tek kullan ...
-
Sinerjik Etki
:
-
İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etk ...
-
sinerjizm
:
-
İki mikroorganizmanın ortak yaşaması sonunda her ikisinin ayrı ay ...
-
singami
:
-
Morfolojik olarak benzer iki hücrenin birleşmesi ile olan ve tek ...
-
sistin
:
-
Elzem olmayan ve sülfür içeren amino asit. Formülü C6H12O4N2S2, m ...
-
Sitokromlar
:
-
Solunum, fotosentez ve diğer oksidasyon-redüksiyon reaksiyonların ...
-
Sitoloji
:
-
Hücreyi inceleyen bilim dalı. Hücrenin yapı, görev, çoğalma gibi ...
-
Sitreoviridin
:
-
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
-
sitrik asit
:
-
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda ...
-
sitrinin
:
-
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından ...
-
Sitrüllin
:
-
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
-
Sitümilasyon
:
-
Gelişmenin desteklenmesi, teşvik edilmesi.
-
Sitümilatör
:
-
Gelişmeyi destekleyici, teşvik edici.
-
Siyanojen
:
-
Siyanojenik glikozit. İnsan ve hayvan tarafından yenilen birçok b ...
-
Skorbit
:
-
C vitamini eksikliğinde görülen hastalık.
-
SKU
:
-
Depo Takip Kodu.
-
Skyr
:
-
İzlanda’ya özgü koyun sütünden üretilen Streptococcus salivarius ...
-
Smac agar
:
-
Bakınız: Sorbitol Macconkey Agar
-
soda
:
-
1. Sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek, içkileri sulandı ...
-
sodyum
:
-
Yaşam için elzem olan majör bir element, simgesi Na.
-
sodyum bikarbonat
:
-
Karbonat, mutfak sodası, soda gibi adlarla bilinen hamur kabartma ...
-
Sofra Tuzu
:
-
Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla z ...
-
Sofrada Öğütme Tuzu
:
-
Tüketici tarafından sofrada öğütülmek üzere son tüketiciye sunula ...
-
-
Soğuk Depo Tesisi
:
-
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş ...
-
Soğuk Muhafaza
:
-
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri ...
-
Soğuk Zincir
:
-
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket ...
-
Soğurulmuş Doz
:
-
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin, ...
-
Soğutmalı Etüv
:
-
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu ...
-
Soğutulmuş Gıda
:
-
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı ...
-
Sokselet Henkel
:
-
Gıda maddelerinde asitlik değerini belirlerken, titrasyonda N/4’ ...
-
Sokshelet Cihazı
:
-
Organik maddelerdeki yağları ayıran aygıt.
-
solma
:
-
Rengin olması gerekenden daha fazla açılması, farklılaşması.
-
solüsyon
:
-
İki veya daha fazla maddenin moleküler olarak birbiri içinde homo ...
-
Somatik Hücre Sayımı
:
-
Süt hayvanlarında genel olarak mastitis göstergesi olarak yapılan ...
-
son tüketim tarihi
:
-
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden bir süre son ...
-
Son Ürün
:
-
İşletme tarafından başka bir işleme tabi tutulmayacak veya herhan ...
-
Sorbe
:
-
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az ...
-
sorbik asit
:
-
Genelde bazı meyvelerde bulunan bir organik asit. Küf ve maya büy ...
-
Sorbitol (E 420 D-Glusitol, D-Sorbitol)
:
-
Şeker alkol. Kimyasal adı D-glusitol. Kimyasal formülü glukoz ve ...
-
Sorbitol Macconkey Agar
:
-
E. coli O157:H7 serotipi aranmasında kullanılan bir besiyeri.
-
Sorumlu Yönetici
:
-
Gıda mevzuatına uygun üretim yapılmasında, işveren ve/veya tüzel ...
-
Sos Bernez
:
-
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke soğan ya da sarımsak, biber ve ma ...
-
Sos Morney
:
-
İçerisine gravyer peyniri, yumurta sarısı katılarak yapılan beyaz ...
-
Sosiyer
:
-
İçinden sos servisi yapılan kap.
-
Soy Gaz
:
-
Kimyasal reaksiyona girmeyen, kokusuz, renksiz etkisiz tek atomlu ...
-
soya sütü
:
-
Soya fasulyesinden veya soya unundan elde edilebilen kremsi bir g ...
-
Sözleşmeli Üretim
:
-
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu ...
-
Spesifik Migrasyon Limiti
:
-
Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bi ...
-
-
Spesifikasyon
:
-
Ürün özelliklerinin ve karakteristiklerinin sıralandığı doküman ( ...
-
Spesifikasyon Belgesi
:
-
İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen ürünün özelliklerini ...
-
Splitli Enjeksiyon
:
-
Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemi.
-
Splitli Enjektör
:
-
Bölünmeli enjektör.
-
Splitsiz Enjeksiyon
:
-
Bölünmesiz enjeksiyon sistemi.
-
Splitsiz Enjektör
:
-
Bölünmesiz enjektör.
-
Spml
:
-
Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günler için kutlama pastası.
-
spor
:
-
Eşeysiz üreyen türlerde, küçük ve dayanıklı olan üreme. Mikroorga ...
-
spor boyama
:
-
Bakteri sporlarının boyanması için uygulanan yöntem.
-
sporadik
:
-
Zaman ve yere bağlı olmadan tek tük, seyrek görülen.
-
Sporcu Gıdaları
:
-
Spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya ...
-
Sporcu İçecekleri
:
-
Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine k ...
-
sporlaşma
:
-
Spor oluşumu ve sporun serbest kalması, çevreye yayılması.
-
Sporolactobacillus Inulinus
:
-
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
-
Sporosarcina
:
-
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
-
Spp
:
-
Bir mikroorganizmanın “alt türleri” anlamında kullanılan kısaltma ...
-
SSOP
:
-
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
-
stabilizasyon
:
-
Bir gıda maddesinin bir kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik açıd ...
-
stabilizör
:
-
Gıdaların kararlılığını veya gıdaların fiziko-kimyasal durumların ...
-
Stable
:
-
“Dirençli” anlamında kullanılan son ek.
-
Stafilokok
:
-
Bölündükten sonra ayrılmayıp, üzüm salkımı şeklinde kalan yuvarla ...
-
Stafilokokal
:
-
Staphylococcus cinsi ve özellikle S. aureus ile ilgili.
-
Standard Sapma
:
-
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o ...
-
standardizasyon
:
-
Süt bileşimindeki kurumadde ve yağın işlenecek ürüne göre istenil ...
-
standart
:
-
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetk ...
-
-
Standart Çalışma Prosedürleri
:
-
Çalışma planı veya test rehberlerinde detaylı olarak açıklanmayan ...
-
Staphylococcus
:
-
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi. Bakterinin en önemli kayn ...
-
Staphylococcus Aureus
:
-
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, üzüm ...
-
starter kültür
:
-
1. Üründe istenilen duyusal, tekstürel ve reolojik özellikleri ka ...
-
stearik asit
:
-
18 karbonlu uzun zincirli doymuş yağ asidi. İçyağından çıkarılıp ...
-
Stearin
:
-
Yağlarda bulunan gliserinle stearik asidin bileşimi olan beyaz ma ...
-
stereoizomer
:
-
Molekül formülleri aynı, fakat atomların uzaydaki dizilişleri far ...
-
Stereoizomer/Enantiomer
:
-
Karbonhidratlar bir veya daha fazla asimetrik karbon atomuna sahi ...
-
Sterigmatosistin
:
-
Başta Aspergillus versicolor olmak üzere A. nidulans ve A. bipola ...
-
sterik engel
:
-
Bir reaktif maddede başka reaktif madde molekülünün yaklaşmasını ...
-
steril
:
-
Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırma ve mikrops ...
-
Sterilite Kontrolü
:
-
30°C’da 15 günlük ve 55°C’da 7 günlük inkübasyondan sonra yapılan ...
-
Sterilizasyon
:
-
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapıla ...
-
Sterilize İçme Sütü
:
-
Hermetik olarak kapatılmış opak ambalajlarda sterilizasyon işlemi ...
-
Steroidler
:
-
Siklik lipid bileşiklerinin en büyük grubu. Steroller, seks hormo ...
-
Sterol
:
-
Hem bitki hem hayvanlarda bulunan steroller kimyasal yapı olarak ...
-
STOK
:
-
Gelecek bir zamanda tüketilmek için biriktirilmiş mal.
-
Streç Film
:
-
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek ...
-
streptobasil
:
-
Bölündükten sonra ayrılmayıp, zincir formunda kalan çubuk şeklind ...
-
Streptokok
:
-
Streptokok formundaki bakteri cinsi. Bölündükten sonra ayrılmayıp ...
-
su
:
-
Gıda mevzuatına göre doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, doğal m ...
-
Su Aktivitesi
:
-
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi ...
-
Su Bağlama Kapasitesi
:
-
Gıda maddesinin dışarıdaki suyu bünyesine alarak bağlaması.