eng

Süt Terimleri Sözlüğü (31)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (31. Sayfa)

tasarım :
Zihinde canlandırılan biçim. Şartları, belirtilmiş karakteristikl ...
TASTE :
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
taşıma :
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, işlenm ...
Tatlandırıcı :
Gıdalara tatlı bir lezzet sağlayan, şeker yerine kullandırılan ve ...
Tatlandırma :
Tat verme, tadını kazanmasını sağlama işlemi.
Tatlanma :
Olgunlaşma.Tadı gelme.
Tatlı :
Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Miktarları :
Yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli miktardaki vitam ...
Taxi :
“Hareket” anlamında kullanılan son ek.
tayf :
Bir ışık demetinin bir pirizmadan geçtikten sonra ayrıldığı basit ...
Tayf Işık Ölçer :
İki kaynaktan çıkan basit ışınımların şiddetlerini karşılaştırmay ...
Tayf Işık Ölçüm :
Tek renkli iki ışınımın, ışık şiddetlerinin tayf ışık ölçer yardı ...
Taze :
1. Hiçbir şekilde dondurma veya herhangi bir işleme tabi tutulmam ...
Taze Peynir :
Üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmadan tüketime sunulan peyn ...
Tcdd :
Tetraklorodibenzodioksin.
Tedarikçi :
Bir ürünü sağlayan kuruluş veya kişi.
Tedavi Amacıyla Uygulama :
Gıda değeri olan hayvanlara uygulanması yasaklanan ve belli şartl ...
tehlike :
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo ...
Tehlike Analizleri :
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko ...
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları :
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol ...
Tek Yönlü Oryantasyon :
Plastik filmlerin sadece bir yönde (makine yönünde ya da makineye ...
Tekli Doymamış Yağ Asitleri :
Yalnız cis formunda bir adet çift bağ içeren yağ asitleri.
teknik düzenleme :
İdari hükümler de dahil olmak üzere ürün özelliklerini veya sözko ...
Tekrar Edilebilirlik Sınırı :
Aynı numune, aynı uygulayıcı, aynı cihaz, aynı laboratuvar gibi t ...
teleme :
1. Peynir üretimi sürecinde pıhtı oluşumu sonrasında oluşan tuzsu ...
Telemesi Haşlanan Peynirler :
Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırılma ...
Telli Peynir :
Trabzon yöresine özgü, Kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkl ...
TEM :
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
Temel Gıda :
Bir canlının gelişmesi, yaşaması ve çalışması için özümlemeye, ke ...
Temel Hijyen :
Ürünlerin bulaşmaya karşı hassas olmadığı ve paketlenmiş olarak k ...
Temiz :
Kirli, lekeli, bulaşık, kusurlu olmayan, henüz kullanılmamış olan ...
Temiz Oda :
Hava kaynaklı partikül konsantrasyonunun kontrol edildiği oda. Te ...
Temizleme :
Balığın iç organlarının ve solungaçlarının temizlenmesi.
Temizlenebilirlik :
Ekipmanın toprak ve kirlerden kolayca arındırılmaya olan uygunluğ ...
Temizlik :
Gıda maddesi üreten işyerlerinde kirin, toprağın, gıda kalıntılar ...
Temizlik Maddesi :
Temizlik işleminde kullanılan madde.
Temsili Numune :
Ürün partisini temsil edecek şekilde, paçal numuneden alınan numu ...
tendo :
Kası kemiğe bağlayan bağ doku (kiriş).
teneke :
Yumuşak çelikten yapılmış üzeri kalay kaplı ince sac.
Teneke Kutu :
Tenekeden yapılıp içine yağ, peynir gibi maddeler konulan kap.
Tenya :
Barsak paraziti, şerit, yassı solucan.
tepe boşluğu :
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma ...
Tepeleme :
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olması hali.
tepkime :
Birbirini etkileyen maddeler arasında ortaya çıkan olay, reaksiyo ...
Tera :
Trilyon anlamında ön ek.
Terbiye Etme :
Bir ürünü hazırlanan karışımda bir süre bekleterek yumuşaklık ve ...
Tereyağı :
Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan ...
tereyağı asidi :
Bakınız: bütirik asit
termal iletkenlik :
Isı iletkenliği yeteneği.
Termin :
Herhangi yapılan işlemin bitme zamanı.
terminal :
Uçta bulunan.
Terminal Spor :
Bakterilerde hücrenin ucunda bulunan spor.
terminoloji :
Bilim dallarında veya teknik alanlarda özel olarak kullanılan ter ...
Termizasyon :
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama ...
Termo :
Isı ile ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Termoasidofilik :
Optimum olarak yüksek sıcaklık ve asidik ortamlarda gelişebilen. ...
termodinamik :
Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki ilgileri ve bu konudak ...
termodurik :
Aslen mezofil karakterli olmakla beraber termofil sınırlarında da ...
termofil :
Yüksek sıcaklıkları (45 0C üzeri) seven. Bacillus stearothermophi ...
termofilik :
Sıcak seven.
termolabil :
Sıcaklık değişimlerine duyarlı.
termometre :
Havanın sıcaklığını veya herhangi bir maddenin sıcaklığını ölçmey ...
termostabil :
Sıcaklık değişimlerine dirençli, termotolerant. Yersinia enteroco ...
termotolerant :
Termostabil ve termodurik karşılığı olarak kullanılır. Bu iki dey ...
terpen :
İzopren birimlerinden oluşan büyük ve çeşitli organik bileşikler.
ters mikroskop :
Normal ışık mikroskobu yapısında, ancak objektifleri bir mikrosko ...
tersinir :
Bir olayın ortaya çıkma şartlarında sonsuz küçük bir değişikliğin ...
tescil :
Gıda maddesinin mevzuat hükümlerine uygun olması halinde onaylanm ...
Tespit Limiti :
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Test Laboratuvarı :
Yetkili kurum ve kuruluşlara sunmak için tasarlanmış, test maddel ...
Test Laboratuvarlarının Denetlenmesi :
İLU prensiplerine uygunluk derecesinin değerlendirilmesi için tes ...
Test Maddesi :
Çalışmaya konu olan madde.
tetkik :
Faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının planlanan düzenlemelere ve b ...
Tetoni :
Ozonla okside edilebilen organizma.
tetra :
Bir bileşikte dört grup veya atomun bulunduğunu gösteren ön ek.
Thermo :
Termal, ısı ve ısıl işlem anlamında kullanılan bir ön ek.
Thoma lamı :
Gıda mikrobiyolojisinde maya, klinik mikrobiyolojide kan ve sperm ...
Tıbbı^ Amaçlı Bebek Mamaları :
Hasta bebeklerin diyetlerini düzenlemek amacıyla gıda kodeksine u ...
Tıbbı^ Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri :
Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üre ...
Ticari Marka :
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
Ticari Steril :
35-37°C ve 50-55°C’de 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajla ...
Ticari Sterilizasyon :
Gıda endüstrisinde uygulanan bir yöntem. Mikroorganizmaların bir ...
Tindelizasyon :
Ardışık ısıl işlem uygulaması ile yapılan sterilizasyon.
tiramin :
Peynir, şarap ve çikolata gibi işlemleri sırasında bakteriyel dek ...
titrasyon :
Çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepk ...
Titrasyon Asitliği :
Gıda maddelerinde titrasyonla saptanan ve titrasyonda kullanılan ...
titrasyon eğrisi :
Bir asidin titrasyonu esnasında eklenen eşit miktardaki baza karş ...
titre :
Standard çözeltideki bileşik veya elementin g/mL cinsinden değeri ...
titrimetri :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Titrimetrik :
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard ...
Tiyo :
Bir bileşikte oksijen atomunun yerine, kükürt atomunun geçtiğini ...
Tiyo Barbutirik Asit :
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür ...
tiyobarbitürik asit :
TBA. C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asi ...
Tiyobarbitürik Asit Testi :
Uzun süre depolanmış tereyağının oksidatif bozulmasının tespiti i ...
tiyosülfat :
Nitrit ve siyanür zehirlenmesinde sülfür verici amaçla kullanılan ...
TMD :
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
tofu :
Soya peyniri. Soya sütünden elde edilen düşük kalorili, kolestero ...