eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (31)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (31. Sayfa)
tasarım
:
Zihinde canlandırılan biçim. Şartları, belirtilmiş karakteristikl
...
TASTE
:
Isıl hızlandırılmış kısa zaman evaporatörü.
taşıma
:
Ham, yarı mamül ve mamül gıda maddeleri ile katkı maddesi, işlenm
...
Tatlandırıcı
:
Gıdalara tatlı bir lezzet sağlayan, şeker yerine kullandırılan ve
...
Tatlandırma
:
Tat verme, tadını kazanmasını sağlama işlemi.
Tatlanma
:
Olgunlaşma.Tadı gelme.
Tatlı
:
Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan.
Tavsiye Edilen Günlük Alım Miktarları
:
Yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli miktardaki vitam
...
Taxi
:
“Hareket” anlamında kullanılan son ek.
tayf
:
Bir ışık demetinin bir pirizmadan geçtikten sonra ayrıldığı basit
...
Tayf Işık Ölçer
:
İki kaynaktan çıkan basit ışınımların şiddetlerini karşılaştırmay
...
Tayf Işık Ölçüm
:
Tek renkli iki ışınımın, ışık şiddetlerinin tayf ışık ölçer yardı
...
Taze
:
1. Hiçbir şekilde dondurma veya herhangi bir işleme tabi tutulmam
...
Taze Peynir
:
Üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmadan tüketime sunulan peyn
...
Tcdd
:
Tetraklorodibenzodioksin.
Tedarikçi
:
Bir ürünü sağlayan kuruluş veya kişi.
Tedavi Amacıyla Uygulama
:
Gıda değeri olan hayvanlara uygulanması yasaklanan ve belli şartl
...
tehlike
:
Gıda maddesinde olan ve oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolo
...
Tehlike Analizleri
:
İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden ve tehlikeye yol açan ko
...
Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları
:
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli ol
...
Tek Yönlü Oryantasyon
:
Plastik filmlerin sadece bir yönde (makine yönünde ya da makineye
...
Tekli Doymamış Yağ Asitleri
:
Yalnız cis formunda bir adet çift bağ içeren yağ asitleri.
teknik düzenleme
:
İdari hükümler de dahil olmak üzere ürün özelliklerini veya sözko
...
Tekrar Edilebilirlik Sınırı
:
Aynı numune, aynı uygulayıcı, aynı cihaz, aynı laboratuvar gibi t
...
teleme
:
1. Peynir üretimi sürecinde pıhtı oluşumu sonrasında oluşan tuzsu
...
Telemesi Haşlanan Peynirler
:
Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırılma
...
Telli Peynir
:
Trabzon yöresine özgü, Kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkl
...
TEM
:
Geçirimli Elektron Mikroskobu.
Temel Gıda
:
Bir canlının gelişmesi, yaşaması ve çalışması için özümlemeye, ke
...
Temel Hijyen
:
Ürünlerin bulaşmaya karşı hassas olmadığı ve paketlenmiş olarak k
...
Temiz
:
Kirli, lekeli, bulaşık, kusurlu olmayan, henüz kullanılmamış olan
...
Temiz Oda
:
Hava kaynaklı partikül konsantrasyonunun kontrol edildiği oda. Te
...
Temizleme
:
Balığın iç organlarının ve solungaçlarının temizlenmesi.
Temizlenebilirlik
:
Ekipmanın toprak ve kirlerden kolayca arındırılmaya olan uygunluğ
...
Temizlik
:
Gıda maddesi üreten işyerlerinde kirin, toprağın, gıda kalıntılar
...
Temizlik Maddesi
:
Temizlik işleminde kullanılan madde.
Temsili Numune
:
Ürün partisini temsil edecek şekilde, paçal numuneden alınan numu
...
tendo
:
Kası kemiğe bağlayan bağ doku (kiriş).
teneke
:
Yumuşak çelikten yapılmış üzeri kalay kaplı ince sac.
Teneke Kutu
:
Tenekeden yapılıp içine yağ, peynir gibi maddeler konulan kap.
Tenya
:
Barsak paraziti, şerit, yassı solucan.
tepe boşluğu
:
Sıvıların şişelere doldurulması esnasında üst kısmında doldurulma
...
Tepeleme
:
Bir kabın yiyecekle ağzına kadar dolu olması hali.
tepkime
:
Birbirini etkileyen maddeler arasında ortaya çıkan olay, reaksiyo
...
Tera
:
Trilyon anlamında ön ek.
Terbiye Etme
:
Bir ürünü hazırlanan karışımda bir süre bekleterek yumuşaklık ve
...
Tereyağı
:
Süt, krema, yoğurt veya peyniraltı suyundan elde edilen kremadan
...
tereyağı asidi
:
Bakınız: bütirik asit
termal iletkenlik
:
Isı iletkenliği yeteneği.
Termin
:
Herhangi yapılan işlemin bitme zamanı.
terminal
:
Uçta bulunan.
Terminal Spor
:
Bakterilerde hücrenin ucunda bulunan spor.
terminoloji
:
Bilim dallarında veya teknik alanlarda özel olarak kullanılan ter
...
Termizasyon
:
Çiğ sütün işlenmeden önce daha uzun süre saklanabilmesini sağlama
...
Termo
:
Isı ile ilgili anlamında kullanılan ön ek.
Termoasidofilik
:
Optimum olarak yüksek sıcaklık ve asidik ortamlarda gelişebilen.
...
termodinamik
:
Isı enerjisi ile kinetik enerji arasındaki ilgileri ve bu konudak
...
termodurik
:
Aslen mezofil karakterli olmakla beraber termofil sınırlarında da
...
termofil
:
Yüksek sıcaklıkları (45 0C üzeri) seven. Bacillus stearothermophi
...
termofilik
:
Sıcak seven.
termolabil
:
Sıcaklık değişimlerine duyarlı.
termometre
:
Havanın sıcaklığını veya herhangi bir maddenin sıcaklığını ölçmey
...
termostabil
:
Sıcaklık değişimlerine dirençli, termotolerant. Yersinia enteroco
...
termotolerant
:
Termostabil ve termodurik karşılığı olarak kullanılır. Bu iki dey
...
terpen
:
İzopren birimlerinden oluşan büyük ve çeşitli organik bileşikler.
ters mikroskop
:
Normal ışık mikroskobu yapısında, ancak objektifleri bir mikrosko
...
tersinir
:
Bir olayın ortaya çıkma şartlarında sonsuz küçük bir değişikliğin
...
tescil
:
Gıda maddesinin mevzuat hükümlerine uygun olması halinde onaylanm
...
Tespit Limiti
:
Analitik olarak tespit edilebilen valide edilmiş en düşük limit.
Test Laboratuvarı
:
Yetkili kurum ve kuruluşlara sunmak için tasarlanmış, test maddel
...
Test Laboratuvarlarının Denetlenmesi
:
İLU prensiplerine uygunluk derecesinin değerlendirilmesi için tes
...
Test Maddesi
:
Çalışmaya konu olan madde.
tetkik
:
Faaliyetlerin ve ilgili sonuçlarının planlanan düzenlemelere ve b
...
Tetoni
:
Ozonla okside edilebilen organizma.
tetra
:
Bir bileşikte dört grup veya atomun bulunduğunu gösteren ön ek.
Thermo
:
Termal, ısı ve ısıl işlem anlamında kullanılan bir ön ek.
Thoma lamı
:
Gıda mikrobiyolojisinde maya, klinik mikrobiyolojide kan ve sperm
...
Tıbbı^ Amaçlı Bebek Mamaları
:
Hasta bebeklerin diyetlerini düzenlemek amacıyla gıda kodeksine u
...
Tıbbı^ Olmayan Veteriner Sağlık Ürünleri
:
Hayvana uygulanmak ya da hayvan için kullanılmak amacıyla tüm üre
...
Ticari Marka
:
Tescilli ticari marka, simgesi ®.
Ticari Steril
:
35-37°C ve 50-55°C’de 7 gün yapılan inkübasyon sonrası, ambalajla
...
Ticari Sterilizasyon
:
Gıda endüstrisinde uygulanan bir yöntem. Mikroorganizmaların bir
...
Tindelizasyon
:
Ardışık ısıl işlem uygulaması ile yapılan sterilizasyon.
tiramin
:
Peynir, şarap ve çikolata gibi işlemleri sırasında bakteriyel dek
...
titrasyon
:
Çözelti içindeki bir maddenin derişimini bulmak için, onunla tepk
...
Titrasyon Asitliği
:
Gıda maddelerinde titrasyonla saptanan ve titrasyonda kullanılan
...
titrasyon eğrisi
:
Bir asidin titrasyonu esnasında eklenen eşit miktardaki baza karş
...
titre
:
Standard çözeltideki bileşik veya elementin g/mL cinsinden değeri
...
titrimetri
:
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard
...
Titrimetrik
:
Bir numunedeki analitin miktarına kimyasal olarak eşdeğer miktard
...
Tiyo
:
Bir bileşikte oksijen atomunun yerine, kükürt atomunun geçtiğini
...
Tiyo Barbutirik Asit
:
C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asit tür
...
tiyobarbitürik asit
:
TBA. C4H4O2N2S kimyasal formülü ile gösterilen bir barbitürik asi
...
Tiyobarbitürik Asit Testi
:
Uzun süre depolanmış tereyağının oksidatif bozulmasının tespiti i
...
tiyosülfat
:
Nitrit ve siyanür zehirlenmesinde sülfür verici amaçla kullanılan
...
TMD
:
Sıcaklık Ölçme Cihazı.
tofu
:
Soya peyniri. Soya sütünden elde edilen düşük kalorili, kolestero
...