eng

Süt Terimleri Sözlüğü (28)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (28. Sayfa)

Sambutoksin :
Fusarium sambucinum ve F. oxysporum tarafından üretilen bir mikot ...
Sanayi Tipi Etil Alkol :
Piyasaya denatüre edilmiş olarak arz edilen etil alkoller.
sanitasyon :
Gıda endüstrisi terminolojisinde hijyen sağlamaya yönelik temizli ...
Sanitize Edici :
Sağlıklı temizlik sağlayan madde. Cansız yüzeyler üzerindeki mikr ...
Santigrat Derece :
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
sapma :
Belirlenen kritik limite uygunsuzluk hali.
saprofit :
Çürükçül. Yaşamlarını ölü organik maddeler üzerinde sürdürürler.
saprofitik :
Patojen olmayan.
sarmal virüsler :
Uzun çubuk şeklinde, katı ya da esnek olabilen, silindir şeklinde ...
sarsina :
Bölündükten sonra balya şeklinde form gösteren yuvarlak bakterile ...
Sarsinya :
Sarsinya formundaki bakteri cinsi.
Satıcı :
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal ...
sature :
Doymuş. Çoğunlukla yağ asitlerinin çift bağlı olup olmadığını anl ...
satürasyon :
Doygunluk. Bir solüsyonun verilen maddeyi daha fazla çözemediği n ...
Schizosaccharomyces :
Hücre biçimi silindirik olan, fermentatif, nitratı indirgemeyen, ...
sedimentasyon :
Çökelme. Bir sıvının içindeki değişik tanecik büyüklüğündeki katı ...
sefalin :
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de ...
segment :
Bölüm, parça, dilim.
sek :
İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek is ...
seleksiyon :
Seçilim, ayıklama.
selenyum :
Bütün canlılar için elzem olan iz element. İyi bir antioksidan öz ...
sellobiyoz :
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak ...
selüloz :
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g ...
Sendai virüsü :
Paramyxoviridae familyasından, virüs kılıfının hücre zarıyla birl ...
sentez :
İki veya daha fazla maddenin yeni bir madde yapmak için birleşmes ...
Sentral Spor :
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
separasyon :
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör ...
separatör :
Sıvı karışımlardan belli sıvıların veya katıların ayrıştırılmasın ...
Seperasyon :
Merkezkaç kuvveti prensibiyle yağsız süt ve kremanın ayrılması iş ...
Seperatör :
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör ...
sepsis :
Bakteri veya bakteri toksinlerinin belli bir yerden kana geçmesi ...
serbest bölge :
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan ...
serbest radikal :
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe ...
serbest su :
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu ...
Serbest yağ asitleri :
Serbest yağ asit(ler)i.
serotip :
Özellikle bakteri ve virüslerde, antijen karakterleri ile belirle ...
Serpantin :
Isıtılan veya soğutulan akışkanın temas yüzeyinin artırılması ama ...
Sert Peynir :
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Sertifiye Süt :
Tanımlı, onaylı süt.
Sertleştiriciler :
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut ...
sertleştirme :
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Sertlik :
Sert, katı olma durumu.
Serum Proteinleri :
Yağsız sütten herhangi bir yolla kazeinin alınmasıyla geriye kala ...
Set Yoğurt :
Pıhtısı kırılmamış yoğurt. Süt starter kültür ile inoküle edildik ...
Sevkiyat :
1. ikmal maddelerinin, stratejik ve taktik amaçlarla bir yerden b ...
seyreltik :
Seyreltilmiş olan.
Seyreltilmiş :
Bir miktar su veya sıvı katılarak az yoğun duruma getirilmiş.
seyreltme :
Bir miktar su veya sıvı katarak az yoğun duruma getirme işi.
sferoplast :
Hücre duvarı kısmen uzaklaştırılmış bakteri hücresi.
Shigella :
Basilli dizanteri gibi pek çok hastalığın etmeni bakteri.
SI :
Uluslararası system.
Sıcak Et Fazı :
Kesimden sonra glikoliz ile birlikte sitrat çevrimi yerine laktik ...
sıcaklık :
Isının hissedilen derecesi. Ölçümü termometre ile yapılır. Bir ci ...
sığır :
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Sıhhileştirme :
Ekipman ve üretim ortamı üzerinde gerçekleştirilen periyodik olar ...
sınıf :
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime ...
sınıflandırma :
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Sınır Kontrol Noktası :
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı ...
SIP :
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu ...
Sıvı Krema :
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r ...
Sıvı Kromatografisi :
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Siklamat :
Siklohegzilsülfamik asidin sodyum veya kalsiyum kimyasal yapıdaki ...
Siklodekstrin :
6, 7 veya 8 glukoz biriminden oluşan halka yapıdaki bileşikler. G ...
siklon :
Santrifüj kuvveti yardımıyla öz kütlesi farklı maddeleri birbirin ...
Siklopiazonik Asit :
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi ...
Siklopiazonikasit :
Asp. flavus ve Pen. aurantiogriseum tarafından sentezlenen bir kü ...
silaj :
Biçilmiş, belirli boyutlara getirilmiş, bir süre pörsütülmüş ve y ...
Simbiyos :
İki farklı organizmanın her ikisine de yarar sağlayacak şekilde b ...
simbiyotik :
Birlikte yaşayan. Ortak yaşam.
sindirim :
Büyük moleküllü besin öğelerinin enzimlerin yardımıyla, kendini o ...
Sineresis :
Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edil ...
sinerji :
Ajanların birlikte kullanıldıklarında, etkilerinin tek tek kullan ...
Sinerjik Etki :
İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etk ...
sinerjizm :
İki mikroorganizmanın ortak yaşaması sonunda her ikisinin ayrı ay ...
singami :
Morfolojik olarak benzer iki hücrenin birleşmesi ile olan ve tek ...
sistin :
Elzem olmayan ve sülfür içeren amino asit. Formülü C6H12O4N2S2, m ...
Sitokromlar :
Solunum, fotosentez ve diğer oksidasyon-redüksiyon reaksiyonların ...
Sitoloji :
Hücreyi inceleyen bilim dalı. Hücrenin yapı, görev, çoğalma gibi ...
Sitreoviridin :
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
sitrik asit :
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda ...
sitrinin :
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından ...
Sitrüllin :
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Sitümilasyon :
Gelişmenin desteklenmesi, teşvik edilmesi.
Sitümilatör :
Gelişmeyi destekleyici, teşvik edici.
Siyanojen :
Siyanojenik glikozit. İnsan ve hayvan tarafından yenilen birçok b ...
Skorbit :
C vitamini eksikliğinde görülen hastalık.
SKU :
Depo Takip Kodu.
Skyr :
İzlanda’ya özgü koyun sütünden üretilen Streptococcus salivarius ...
Smac agar :
Bakınız: Sorbitol Macconkey Agar
soda :
1. Sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek, içkileri sulandı ...
sodyum :
Yaşam için elzem olan majör bir element, simgesi Na.
sodyum bikarbonat :
Karbonat, mutfak sodası, soda gibi adlarla bilinen hamur kabartma ...
Sofra Tuzu :
Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla z ...
Sofrada Öğütme Tuzu :
Tüketici tarafından sofrada öğütülmek üzere son tüketiciye sunula ...
Soğuk Depo Tesisi :
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş ...
Soğuk Muhafaza :
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri ...
Soğuk Zincir :
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket ...
Soğurulmuş Doz :
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin, ...
Soğutmalı Etüv :
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu ...
Soğutulmuş Gıda :
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı ...