eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (28)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (28. Sayfa)
Sambutoksin
:
Fusarium sambucinum ve F. oxysporum tarafından üretilen bir mikot
...
Sanayi Tipi Etil Alkol
:
Piyasaya denatüre edilmiş olarak arz edilen etil alkoller.
sanitasyon
:
Gıda endüstrisi terminolojisinde hijyen sağlamaya yönelik temizli
...
Sanitize Edici
:
Sağlıklı temizlik sağlayan madde. Cansız yüzeyler üzerindeki mikr
...
Santigrat Derece
:
Sıcaklık ölçmede kullanılan santigrat derecesi.
sapma
:
Belirlenen kritik limite uygunsuzluk hali.
saprofit
:
Çürükçül. Yaşamlarını ölü organik maddeler üzerinde sürdürürler.
saprofitik
:
Patojen olmayan.
sarmal virüsler
:
Uzun çubuk şeklinde, katı ya da esnek olabilen, silindir şeklinde
...
sarsina
:
Bölündükten sonra balya şeklinde form gösteren yuvarlak bakterile
...
Sarsinya
:
Sarsinya formundaki bakteri cinsi.
Satıcı
:
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal
...
sature
:
Doymuş. Çoğunlukla yağ asitlerinin çift bağlı olup olmadığını anl
...
satürasyon
:
Doygunluk. Bir solüsyonun verilen maddeyi daha fazla çözemediği n
...
Schizosaccharomyces
:
Hücre biçimi silindirik olan, fermentatif, nitratı indirgemeyen,
...
sedimentasyon
:
Çökelme. Bir sıvının içindeki değişik tanecik büyüklüğündeki katı
...
sefalin
:
Lesitinlerde olduğu gibi gliseril kökünün ?ve ßyerleşimlerinde de
...
segment
:
Bölüm, parça, dilim.
sek
:
İçkiler için sert veya şekersiz anlamında kullanılır. Dömi sek is
...
seleksiyon
:
Seçilim, ayıklama.
selenyum
:
Bütün canlılar için elzem olan iz element. İyi bir antioksidan öz
...
sellobiyoz
:
Selülozun kimi hidrolizi sonucu oluşan iki glukoz moleküllü disak
...
selüloz
:
Sadece bitkisel besinlerde bulunan ß-1,4 bağlarıyla bağlanmış D-g
...
Sendai virüsü
:
Paramyxoviridae familyasından, virüs kılıfının hücre zarıyla birl
...
sentez
:
İki veya daha fazla maddenin yeni bir madde yapmak için birleşmes
...
Sentral Spor
:
Bakterilerde hücrenin ortasında (merkezde) bulunan spor.
separasyon
:
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör
...
separatör
:
Sıvı karışımlardan belli sıvıların veya katıların ayrıştırılmasın
...
Seperasyon
:
Merkezkaç kuvveti prensibiyle yağsız süt ve kremanın ayrılması iş
...
Seperatör
:
Süt, yağ, meyve suyu gibi sıvı gıdaların içinde bulunan gözle gör
...
sepsis
:
Bakteri veya bakteri toksinlerinin belli bir yerden kana geçmesi
...
serbest bölge
:
Gıda ambalaj maddesi hammaddelerinin sağlık sertifikası aranmadan
...
serbest radikal
:
Biyolojik sistemlerde çok sayıda serbest radikal reaksiyonu gerçe
...
serbest su
:
Porlarda ve ara boşluklarda bulunan sudur. Gıdalarda bulunan suyu
...
Serbest yağ asitleri
:
Serbest yağ asit(ler)i.
serotip
:
Özellikle bakteri ve virüslerde, antijen karakterleri ile belirle
...
Serpantin
:
Isıtılan veya soğutulan akışkanın temas yüzeyinin artırılması ama
...
Sert Peynir
:
Yağsız peynir kütlesindeki nem oranı en fazla % 57 olan peynir.
Sertifiye Süt
:
Tanımlı, onaylı süt.
Sertleştiriciler
:
Meyve ve sebzelerin dokularını sert veya gevrek tutan veya mevcut
...
sertleştirme
:
Sert bir durum alma, katılaşmak.
Sertlik
:
Sert, katı olma durumu.
Serum Proteinleri
:
Yağsız sütten herhangi bir yolla kazeinin alınmasıyla geriye kala
...
Set Yoğurt
:
Pıhtısı kırılmamış yoğurt. Süt starter kültür ile inoküle edildik
...
Sevkiyat
:
1. ikmal maddelerinin, stratejik ve taktik amaçlarla bir yerden b
...
seyreltik
:
Seyreltilmiş olan.
Seyreltilmiş
:
Bir miktar su veya sıvı katılarak az yoğun duruma getirilmiş.
seyreltme
:
Bir miktar su veya sıvı katarak az yoğun duruma getirme işi.
sferoplast
:
Hücre duvarı kısmen uzaklaştırılmış bakteri hücresi.
Shigella
:
Basilli dizanteri gibi pek çok hastalığın etmeni bakteri.
SI
:
Uluslararası system.
Sıcak Et Fazı
:
Kesimden sonra glikoliz ile birlikte sitrat çevrimi yerine laktik
...
sıcaklık
:
Isının hissedilen derecesi. Ölçümü termometre ile yapılır. Bir ci
...
sığır
:
Geviş getiren, boynuzlu büyükbaş evcil hayvanların genel adı.
Sıhhileştirme
:
Ekipman ve üretim ortamı üzerinde gerçekleştirilen periyodik olar
...
sınıf
:
İlgili takımlardan oluşan biyolojik grup. Sınıfı oluşturan kelime
...
sınıflandırma
:
Belirli bir pozisyonda ürün veya maddelerin sınıflandırılması.
Sınır Kontrol Noktası
:
Sınır gümrük kapılarında yer alan gümrüklü yer ve sahalarda canlı
...
SIP
:
Yüksek seviyede hijyen, sterilite ve otomasyon için standard uygu
...
Sıvı Krema
:
Donma sıcaklığının üzerindeki sıcaklıkta sıvı halde olan krema, r
...
Sıvı Kromatografisi
:
Bakınız: Sıvı Kromatografisi
Siklamat
:
Siklohegzilsülfamik asidin sodyum veya kalsiyum kimyasal yapıdaki
...
Siklodekstrin
:
6, 7 veya 8 glukoz biriminden oluşan halka yapıdaki bileşikler. G
...
siklon
:
Santrifüj kuvveti yardımıyla öz kütlesi farklı maddeleri birbirin
...
Siklopiazonik Asit
:
A. flavus, A. tamarii, P. comnue tarafından oluşturulan mikotoksi
...
Siklopiazonikasit
:
Asp. flavus ve Pen. aurantiogriseum tarafından sentezlenen bir kü
...
silaj
:
Biçilmiş, belirli boyutlara getirilmiş, bir süre pörsütülmüş ve y
...
Simbiyos
:
İki farklı organizmanın her ikisine de yarar sağlayacak şekilde b
...
simbiyotik
:
Birlikte yaşayan. Ortak yaşam.
sindirim
:
Büyük moleküllü besin öğelerinin enzimlerin yardımıyla, kendini o
...
Sineresis
:
Jel oluşturan gum maddelerinin pişirilip soğutulmasıyla elde edil
...
sinerji
:
Ajanların birlikte kullanıldıklarında, etkilerinin tek tek kullan
...
Sinerjik Etki
:
İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etk
...
sinerjizm
:
İki mikroorganizmanın ortak yaşaması sonunda her ikisinin ayrı ay
...
singami
:
Morfolojik olarak benzer iki hücrenin birleşmesi ile olan ve tek
...
sistin
:
Elzem olmayan ve sülfür içeren amino asit. Formülü C6H12O4N2S2, m
...
Sitokromlar
:
Solunum, fotosentez ve diğer oksidasyon-redüksiyon reaksiyonların
...
Sitoloji
:
Hücreyi inceleyen bilim dalı. Hücrenin yapı, görev, çoğalma gibi
...
Sitreoviridin
:
Gıdalarda görülen küf metaboliti.
sitrik asit
:
Başta limon olmak üzere turunçgillerde bulunan organik asit. Gıda
...
sitrinin
:
Penicilium citrinum ve bazı Aspergillus türü mantarlar tarafından
...
Sitrüllin
:
İlk kez karpuzdan izole edilen amino asit.
Sitümilasyon
:
Gelişmenin desteklenmesi, teşvik edilmesi.
Sitümilatör
:
Gelişmeyi destekleyici, teşvik edici.
Siyanojen
:
Siyanojenik glikozit. İnsan ve hayvan tarafından yenilen birçok b
...
Skorbit
:
C vitamini eksikliğinde görülen hastalık.
SKU
:
Depo Takip Kodu.
Skyr
:
İzlanda’ya özgü koyun sütünden üretilen Streptococcus salivarius
...
Smac agar
:
Bakınız: Sorbitol Macconkey Agar
soda
:
1. Sindirimi kolaylaştırmak, susuzluğu gidermek, içkileri sulandı
...
sodyum
:
Yaşam için elzem olan majör bir element, simgesi Na.
sodyum bikarbonat
:
Karbonat, mutfak sodası, soda gibi adlarla bilinen hamur kabartma
...
Sofra Tuzu
:
Doğrudan tüketiciye sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla z
...
Sofrada Öğütme Tuzu
:
Tüketici tarafından sofrada öğütülmek üzere son tüketiciye sunula
...
Soğuk Depo Tesisi
:
Gıda maddelerinin soğutulduğu ve/veya dondurulduğu ve soğutulmuş
...
Soğuk Muhafaza
:
Gıda maddelerinin donma noktasının üzerindeki sıcaklık dereceleri
...
Soğuk Zincir
:
Soğuk zincir gereksinimi olan gıda maddelerinin üretiminden tüket
...
Soğurulmuş Doz
:
İyonlaştırıcı ışınımla maddeye aktarılan ortalama enerji de’nin,
...
Soğutmalı Etüv
:
-10 ila +80 °C arasında istenilen sıcaklıkta çalışan ısıtma, soğu
...
Soğutulmuş Gıda
:
-5C° ila +5 °C arasında, pazara sunulmak üzere muhafaza edilen gı
...