eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (27)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (27. Sayfa)
Rdatavsiye Edilen Günlük Alım Miktarı
:
Yetişkinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeterli miktarda
...
Re
:
Tekrar anlamında kullanılan ön ek.
Ready Cult Enterococci Broth
:
Enterokokların araştırılmasında kullanılan besiyeri.
reaksiyon
:
Tepkime, tepkileşim.
Redoks Fenomeni
:
Biyolojik matrikslerin veya bileşiklerin oksidasyon-redüksiyon re
...
redoks potansiyeli
:
Bir ortamın elektronları alma veya verme eğilimi, oksitleme veya
...
redüksiyon
:
İndirgeme, indirgenme, azalma.
redüktaz
:
Bir bileşiğin indirgenmesini katalizleyen herhangi bir enzim.
Re-Esterifikasyon
:
Gliserinin, yağ asitleri kullanarak trigliseridlere esterleşmesi
...
Referans Laboratuvar
:
Gıda analiz yöntemlerinin geliştirilmesi ve standardizasyonunun s
...
Refraktif İndeks
:
Sıvıların belirli şartlar altında ışığı kırma prensibinden saflık
...
Refraktometre
:
Yoğunluğu farklı ortamlardan geçişi sırasında ışığın kırılması do
...
Rejenere Selüloz Film
:
Geri dönüşüm yapılmamış odun veya pamuk orijinli rafine selülozda
...
rejim
:
Sağlığın devamı veya düzeltilmesi için geliştirilmiş beslenme düz
...
reklam
:
Gıda maddelerinin ambalajlanması, etiketlenmesi ve satış noktalar
...
Reklam Sahibi
:
Ürettiği yada pazarladığı malın/hizmetin tanıtımını yaptırmak, sa
...
rekombinasyon
:
1. Su ilave edilerek veya edilmeden, süt kurumaddesi ile süt yağı
...
Rekombine Krema
:
Süt ürünlerinden rekombinasyon işlemi ile elde edilen ürün. Su il
...
Rekombine Süt
:
Saf süt yağının rekonstitüe yağsız süte eklenerek elde edilen tam
...
Rekonstitüe Krema
:
Süt ürünlerinden rekonstitüsyon işlemi ile elde edilen, su ilave
...
Rekonstitüe Süt
:
Süttozunun su içerisinde çözündürülmesiyle elde edilen süt.
Rekonstitüsyon
:
Suyu kısmen veya tamamen uzaklaştırılmış süt ürününe, elde edilec
...
rendering
:
Mezbaha artıklarını yem amaçlı olarak et kemik unu haline getirme
...
Renk Açma
:
Gıda maddelerinin renginin açılması.
Renk Gidericiler
:
Gıda maddelerinin renginin gidermesi için kullanılan maddeler.
renk giderme
:
Gıda maddelerinin renginin giderilmesi.
Renk Kaybı/ Bozulması
:
Gıda maddelerinin renginin bozulması.
Renk Ölçer
:
Bakınız: kolorimetre
Renk Sabitleyiciler
:
Gıda maddelerinin rengini sabitlemek için kullanılan maddeler.
Renklendiriciler
:
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen veya gıdalarda ana bileşen ol
...
RENNET
:
Peynir mayası, buzağının işkembesinden yapılan peynir mayası.
rennin
:
Süte etki ederek kazeinojeni kazeine çeviren ve peynir pıhtısını
...
reoloji
:
Ekstrem durumlarda tamamen viskoz sıvıları ve esnek katı maddeler
...
Reproduktif
:
Çoğalabilen, çoğalma yeteneğinde olan.
Resazurin Renk İndeksi
:
Resazurin renk maddesi kullanarak boya indirgeme metoduyla yapıla
...
reseptör
:
Çeşitli uyarıları alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan
...
Resmi Kontrol
:
Gıda ile ilgili faaliyetlerin mevzuat hükümlerine uygunluğunun do
...
Resmi Veteriner Hekim
:
Yetkili otoritece veterinerlik mevzuatı uyarınca görevlendirilen
...
Retentant
:
1. Sütün ultrafiltrasyon sürecinde membrandan geçmeyen kısmı. 2.
...
retinol
:
A vitamininin hayvansal dokularda bulunan etkin şekli.
Retinol Eşdeğeri
:
Vitamin aktivitesini anlatan birim. Vücutta retinol dışında A vit
...
Rezidü
:
Artık, kalıntı, bakiye. Bitki koruma ürünleri ve veteriner ilaçla
...
Rezistan
:
Mukavim, dirençli, dayanıklı.
Rezistans
:
Direnç, mukavemet.
Rezorbsiyon
:
Bakınız: emilme
Rhizops
:
Birçok gıdanın çürümesine neden olan ve hava kaynaklı kontaminant
...
Riboflavin
:
B2 vitamini. Portakal renginde, acımsı tatta, ışığa çok hassastır
...
Riboflavin Adenin Dinükleotit
:
Riboflavinin metabolizmada etkin şekli, yardımcı enzimi.
Riboflavin Adenin Mononükleotit –Fmn
:
Riboflavinin oluşturduğu yardımcı enzim.
ribonükleaz
:
Ribonükleik asitin parçalanmasını katalize eden enzim.
ribonükleik asit
:
RNA. Riboz ve pentoz içeren önemli bir nükleik asit. Hücrenin çek
...
riboz
:
Ribonükleik asitlerin ve ribonükleotitlerin yapısında bulunan beş
...
ribozom
:
Hücrede protein sentezinin yapıldığı yer. Özel ribozomal RNA’larl
...
rigor mortis
:
Ölüm Sertliği. Sıcak et fazını normal olarak tamamlamış etlerde 6
...
rikets
:
Bakınız: Raşitizm
Risk
:
Gıda maddesinde sağlığa zararlı olabilecek şiddetteki muhtemel te
...
risk analizi
:
Risk değerlendirmesi, risk yönetimi ve risk iletişimi olarak birb
...
risk değerlendirmesi
:
Gıda zinciri boyunca ilk aşamadan tüketim aşamasında kadar olabil
...
risk iletişimi
:
Risk değerlendiricileri, risk yöneticileri ve diğer ilgili tarafl
...
risk yönetimi
:
Risk değerlendirmesini, diğer yasal zorunlulukları ve gerektiğind
...
RNA virüsleri
:
Genetik materyal olarak RNA’ya sahip reoviridae, retroviridae fam
...
Rodent
:
Fare gibi kemirici hayvan.
Rokfor
:
Fransa’nın Rokfor bölgesinde yapılan içi küflü, değerli bir peyni
...
Rotavirüs
:
Reoviridae familyasında çift zincirli RNA’ya sahip 75 nm çapında
...
RT-PCR
:
Gerçek zamanlı Polimeraz zincir reaksiyonu.
Rutubet
:
Herhangi bir maddenin bünyesinde bulundurduğu nem miktarı.
Rutubet Tayin Cihazı
:
Bir maddenin içindeki su miktarını belirleyen alet.
Rutubet Tayini
:
Ürün rutubetinin, kısa süre içerisinde seyyar ve ekspres ölçüm al
...
Sabah Sağımı
:
Sabah saatlerinde yapılan sağım işlemi.
sabunlaşma
:
Lipidler alkalilerle kaynatılınca gliserol ve yağ asitlerine ayrı
...
sabunlaşma sayısı
:
Bir gram yağdaki serbest veya bağlı olmayan yağ asitlerini nötral
...
Sadeyağ
:
Süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kurumadde
...
saf su cihazı
:
Suyun buharlaştırılıp tekrar yoğunlaştırılması esasıyla çalışan s
...
Sağım
:
Süt veren hayvandan süt elde etme işi.
sağım aralığı
:
Birbirini izleyen iki sağım arasındaki süre.
sağım başlığı
:
Sağım makinelerinde sütü memeden emmek için meme başlarına birer
...
sağım grubu
:
Her biri lastik yüzeyli dört meme başlığı, lastik tüplü vakum ve
...
sağım hijyeni
:
Sağımda kullanılan ekipmanın ve memelerin hijyeni ve sağımcının h
...
Sağım Makinası
:
Sağmal hayvanların sütünü sağmaya yarayan ve emme sistemi ile çal
...
sağım pençesi
:
Sağım makinelerinde sağım başlıklarından gelen sütün toplandığı k
...
sağım sıklığı
:
Günlük sağım sayısı.
sağım sıralaması
:
Mastitisten korunma için, sağım sırasında, önce ilk laktasyondaki
...
Sağlayıcı
:
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faal
...
Sağlık
:
Kişinin fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyili
...
Sağlık Beyanı
:
Herhangi bir gıda grubunun, gıdanın veya gıda bileşeninin sağlığı
...
Sağlık İşareti
:
Resmi kontrollerin mevzuata uygun olarak yürütüldüğünü gösteren i
...
Sağlık Koruma Bandı
:
Çevreye zararlı etkisi dikkate alınarak kombina 235 veya tesisin
...
sağlık sertifikası
:
Ürünün güvenliğini gösteren ve ihracatçı ülke ve/veya orijin ülke
...
Sağlıklı Gıdalar
:
Sağlıklı bir yaşam için tüketimi teşvik edilen gıdalar. Sebzeler,
...
sakarimetre
:
Bir sıvıda çözelti durumunda bulunan şeker miktarını belirlemeye
...
Sakaroz
:
Sukroz. Şeker pancarı veya şeker kamışından elde edilen sakkaroz,
...
Sakkaridaz
:
Di ve trisakkaritleri monosakkaritlere ayıran enzim.
Sakkarin
:
Kalori değeri olmayan yapay tatlandırıcı. Sukrozdan 300 defa daha
...
Sakkaromises
:
Yaygın bir maya türü. Cinsin en tipik türü S.cerevisiae’dır.
Salamura
:
1. İçilebilir su ve tuzun karışımı ile tekniğine uygun olarak haz
...
Salamura Gıda
:
Salamura da muhafaza edilen gıda.
Salamuralı Peynir
:
Tüketime kadar veya tüketiciye sunulmadan önce yeniden ambalajlan
...
Salamuralık
:
Salamura yapmaya elverişli. Salamura yapmak için ayrılmış.
salep
:
Salepgiller familyasının yumru köklü, otsu örnek bitkisi. Salepgi
...
Salmonella
:
Tifo, paratifo ve gastroenterit etmeni, Gram negatif patojen, fak
...