eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (23)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (23. Sayfa)
Münavebe
:
Bk. Dönüşümlü.
Mütecanis
:
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Myces
:
Sözlük anlamı şapkalı mantar. Fungiyi tanımlayan son ek olarak ku
...
Mycobacterium tuberculosis
:
Tüberküloz (verem) hastalığı etmeni bakteri.
Myxomycotına
:
Akışkan (cıvık) fungusları içeren grup.
nanometre
:
1 metrenin milyarda biri, nm kısaltması ile gösterilir.
Nature
:
Normal, doğa.
Naturel
:
Normal, doğal.
negatif
:
Eksi (-) yük. Olumsuz.
negatif boyama
:
Mikroorganizmadan boyanmadan kalıp, ortamın boyanması şeklinde uy
...
Nem
:
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Nem Alma
:
Nemli duruma gelmek.
Nem Çeken
:
Havadaki nemi emme özelliği olan.
nem içeriği
:
Herhangi bir maddenin taşıdığı nem miktarı.
nem ölçer
:
Havanın nem derecesini ölçmeye yarayan alet.
Nem Tutucular
:
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö
...
nemlendirici
:
Nemlendirmeye yarayan madde.
nemlendirme
:
Nemlendirme işi.
Nemli
:
Nemi olan, rutubetli.
Nemli Hava
:
Havanın nemli olması.
Nesil
:
Bakınız: kuşak
Net Miktarı
:
Ambalaj içindeki gıda maddesinin ambalaj malzemesi hariç miktarı.
net protein kullanımı
:
Hayvanlar üzerinde yapılan protein kalitesini saptama yöntemlerin
...
NETEC
:
Enterotoksin oluşturmayan E. coli.
niasin
:
Nikotinik Asit, Nikotinamid, Vitamin PP. Bir B grubu vitamini, ni
...
nicel
:
Sayısal hesaplara ilişkin. Nicelik bakımından ilgili bulunan.
Nihai Tüketici
:
Gıdayı herhangi bir ticari^ amaçla kullanmayan en son gıda maddes
...
Nikotinamid
:
Beyaz kristal şeklinde, kokusuz, suda çözünür, Niasinin amid form
...
Nikotinamid Adenin Dinükleotit
:
Niasin denilen B grubu vitaminin oluşturduğu yardımcı enzim.
Nikotinamid Adenin Dinükleotit Fosfat
:
Hücrelerde anabolik tepkimelerde, örneğin, yağ asidi ve nükleik a
...
nikotinik asit
:
Niasinin asit formu.
Nisin
:
Peynir yapımında kullanılan bir bakterinin salgıladığı antibiyotı
...
Nispi
:
Göreli, rölatif.
nispi nem
:
Bir metreküplük serbest havada mevcut olan su ile belli bir sıcak
...
nitel
:
Nitelik bakımından, nitelikle ilgili bulunan.
Nitelik
:
Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran öze
...
nitrat
:
Genellikle bir nitrojen, üç oksijen atomundan oluşan (NO3) azot i
...
nitrifikasyon
:
Amonyağın bakteriler tarafından nitrite ve nitrata oksidasyonu.
nitrit
:
Bakınız: nitrat
Nitro
:
Bir bileşikte NO2 grubu için kullanılan ön ek.
nitrojen
:
Azot. Simgesi N. Yaşam için elzem element. Serbest olarak havada
...
nitrozamin
:
Nitritin sekonder aminlerle reaksiyonu sonucu oluşan nitrozaminle
...
NOAEL Değeri
:
Herhangi bir kimyasal maddenin deney hayvanlarına ömürleri boyunc
...
Noge
:
Novalak glisidil eter.
Nominal Kapasite
:
Bir tesisin çalışma rejiminde öngörülen ve belirtildiği azami güç
...
Non
:
Olumsuzluk ön eki.
Nonnütritif Tatlandırıcı
:
Gıdalarda şeker yerine kullanılan kalorisiz sentetik ürünler. Sak
...
nonpolar
:
Bk. Kutupsuz.
Nonprotein Nitrojen
:
Protein bileşiminde olmayan azot.
Nonsülfür Menekşe Bakteriler
:
Bakteriyoklorofil içeren, fotoheterotrof bir bakteri grubu. Bunla
...
Normal Tüketim Amaçlı Gıdalar
:
Doğal yapısı gluten intoleransı olan bireylerin kullanımı için uy
...
normalite
:
Bir litre çözeltide çözünmüş maddenin ekivalen gram sayısı, N.
Nörotoksik Etki
:
Sinir sistemi üzerine toksik etki.
nötr
:
Elektrik yükü olmayan. Tepkimeye girmeyen. Ne asit ne baz ile rea
...
Nötralizasyon
:
Bir diğerinin etkisini kontrol eden veya etkisiz hale getiren işl
...
nötrofilik
:
1. Optimum olarak nötr ya da nötre yakın pH ‘larda gelişebilen. 2
...
numune
:
Bir partinin aranılan özelliklerinin muayenesini yapmak amacıyla
...
numune alma
:
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin Kanuna uyg
...
Numune Alma Planı
:
Alınan örneğin test ve analiz sonuçları temel alınarak bir parti
...
Numune Bölücü
:
Çeşitli amaçlar için alınan numuneleri, eşit şekilde bölen ve ana
...
Numune Büyüklüğü
:
Partiden alınan toplam numune içindeki birim ambalaj sayısına den
...
Numune Ünitesi
:
Tek bir ünite olarak analize tabi tutulacak olan tek tek birimler
...
Nükleer
:
Atom çekirdeği ile ilgili.
nükleik asitler
:
Nükleotit denen ve pürin ya da pirimidin bazlarının biri, riboz y
...
Nükleit
:
Nüklit. Atom çekirdekleri.
nükleofil
:
Atom verici özellik gösteren elektron.
nükleoprotein
:
Proteinlerin nükleik asitlerle kurduğu moleküler birlik. Hücre çe
...
nükleotid
:
Nükleik asitlerin ( DNA, RNA) yapı birimleri.
Nütritif Tatlandırıcılar
:
Enerji ve karbonhidrat alımını katkıda bulunan tatlandırıcılar. B
...
Obesite Eylem Planı
:
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl
...
Obez
:
Bakınız: Şişman
Obezite
:
Bakınız: Şişmanlık
obje
:
Nesne, cisim.
objektif
:
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye
...
obur
:
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
Oda Sıcaklığı
:
Bir ısıtma veya soğutma işlemi olmaksızın normal koşullarda bulun
...
okratoksin A
:
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd
...
Okratoksinler
:
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid
...
oksalat
:
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz
...
oksidant
:
Oksijen içeren ve oksijenin yeni maddeler oluşturmak için kimyasa
...
oksidasyon
:
1. Fazla oksijene maruz kalmaktan dolayı oluşan gıda hatası. 2. Y
...
Oksidasyonla Karartılmış Zeytin
:
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri
...
Oksidasyonu Hızlandırıcı
:
Oksitlenmeyi hızlandırıcı madde.
Oksidasyonu Önleyici
:
Oksitlenmeyi önleyen madde.
oksidaz
:
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere
...
oksidoredüktaz
:
Bakınız: oksidaz
Oksijenli
:
Oksijenli ortam.
Oksijensiz
:
Oksijensiz ortam.
Oksitlenme-Redüklenme
:
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi
...
Oksitlenmeyi Önleyiciler
:
Oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyerek gıdaların raf ömü
...
Oksitleyici
:
Bakınız: oksitleyici madde
oksotrof
:
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger
...
Okul Sütü
:
Belirli yaş gruplarında okul çağındaki çocukların tüketimi amacıy
...
okzalik asit
:
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi
...
oleik asit
:
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka
...
olein
:
Trioleik gliserol esteri.
Olgun Peynir
:
Çeşidine göre belirli sıcaklık, rutubet ve sürede bekletilerek ke
...
olgunlaşma
:
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik
...