eng

Süt Terimleri Sözlüğü (23)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
23. Sayfa
Münavebe :
Bk. Dönüşümlü.
Mütecanis :
Birbirine benzeyen, tek düze, ebatları birbirine yakın olan.
Myces :
Sözlük anlamı şapkalı mantar. Fungiyi tanımlayan son ek olarak ku ...
Mycobacterium tuberculosis :
Tüberküloz (verem) hastalığı etmeni bakteri.
Myxomycotına :
Akışkan (cıvık) fungusları içeren grup.
nanometre :
1 metrenin milyarda biri, nm kısaltması ile gösterilir.
Nature :
Normal, doğa.
Naturel :
Normal, doğal.
negatif :
Eksi (-) yük. Olumsuz.
negatif boyama :
Mikroorganizmadan boyanmadan kalıp, ortamın boyanması şeklinde uy ...
Nem :
Atmosferde mevcut olan mutlak su miktarı.
Nem Alma :
Nemli duruma gelmek.
Nem Çeken :
Havadaki nemi emme özelliği olan.
nem içeriği :
Herhangi bir maddenin taşıdığı nem miktarı.
nem ölçer :
Havanın nem derecesini ölçmeye yarayan alet.
Nem Tutucular :
Gıda maddelerinin düşük rutubetli ortamdan etkilenip kurumasını ö ...
nemlendirici :
Nemlendirmeye yarayan madde.
nemlendirme :
Nemlendirme işi.
Nemli :
Nemi olan, rutubetli.
Nemli Hava :
Havanın nemli olması.
Nesil :
Bakınız: kuşak
Net Miktarı :
Ambalaj içindeki gıda maddesinin ambalaj malzemesi hariç miktarı.
net protein kullanımı :
Hayvanlar üzerinde yapılan protein kalitesini saptama yöntemlerin ...
NETEC :
Enterotoksin oluşturmayan E. coli.
niasin :
Nikotinik Asit, Nikotinamid, Vitamin PP. Bir B grubu vitamini, ni ...
nicel :
Sayısal hesaplara ilişkin. Nicelik bakımından ilgili bulunan.
Nihai Tüketici :
Gıdayı herhangi bir ticari^ amaçla kullanmayan en son gıda maddes ...
Nikotinamid :
Beyaz kristal şeklinde, kokusuz, suda çözünür, Niasinin amid form ...
Nikotinamid Adenin Dinükleotit :
Niasin denilen B grubu vitaminin oluşturduğu yardımcı enzim.
Nikotinamid Adenin Dinükleotit Fosfat :
Hücrelerde anabolik tepkimelerde, örneğin, yağ asidi ve nükleik a ...
nikotinik asit :
Niasinin asit formu.
Nisin :
Peynir yapımında kullanılan bir bakterinin salgıladığı antibiyotı ...
Nispi :
Göreli, rölatif.
nispi nem :
Bir metreküplük serbest havada mevcut olan su ile belli bir sıcak ...
nitel :
Nitelik bakımından, nitelikle ilgili bulunan.
Nitelik :
Bir şeyin nasıl olduğunu belirten, onu başka şeylerden ayıran öze ...
nitrat :
Genellikle bir nitrojen, üç oksijen atomundan oluşan (NO3) azot i ...
nitrifikasyon :
Amonyağın bakteriler tarafından nitrite ve nitrata oksidasyonu.
nitrit :
Bakınız: nitrat
Nitro :
Bir bileşikte NO2 grubu için kullanılan ön ek.
nitrojen :
Azot. Simgesi N. Yaşam için elzem element. Serbest olarak havada ...
nitrozamin :
Nitritin sekonder aminlerle reaksiyonu sonucu oluşan nitrozaminle ...
NOAEL Değeri :
Herhangi bir kimyasal maddenin deney hayvanlarına ömürleri boyunc ...
Noge :
Novalak glisidil eter.
Nominal Kapasite :
Bir tesisin çalışma rejiminde öngörülen ve belirtildiği azami güç ...
Non :
Olumsuzluk ön eki.
Nonnütritif Tatlandırıcı :
Gıdalarda şeker yerine kullanılan kalorisiz sentetik ürünler. Sak ...
nonpolar :
Bk. Kutupsuz.
Nonprotein Nitrojen :
Protein bileşiminde olmayan azot.
Nonsülfür Menekşe Bakteriler :
Bakteriyoklorofil içeren, fotoheterotrof bir bakteri grubu. Bunla ...
Normal Tüketim Amaçlı Gıdalar :
Doğal yapısı gluten intoleransı olan bireylerin kullanımı için uy ...
normalite :
Bir litre çözeltide çözünmüş maddenin ekivalen gram sayısı, N.
Nörotoksik Etki :
Sinir sistemi üzerine toksik etki.
nötr :
Elektrik yükü olmayan. Tepkimeye girmeyen. Ne asit ne baz ile rea ...
Nötralizasyon :
Bir diğerinin etkisini kontrol eden veya etkisiz hale getiren işl ...
nötrofilik :
1. Optimum olarak nötr ya da nötre yakın pH ‘larda gelişebilen. 2 ...
numune :
Bir partinin aranılan özelliklerinin muayenesini yapmak amacıyla ...
numune alma :
Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin Kanuna uyg ...
Numune Alma Planı :
Alınan örneğin test ve analiz sonuçları temel alınarak bir parti ...
Numune Bölücü :
Çeşitli amaçlar için alınan numuneleri, eşit şekilde bölen ve ana ...
Numune Büyüklüğü :
Partiden alınan toplam numune içindeki birim ambalaj sayısına den ...
Numune Ünitesi :
Tek bir ünite olarak analize tabi tutulacak olan tek tek birimler ...
Nükleer :
Atom çekirdeği ile ilgili.
nükleik asitler :
Nükleotit denen ve pürin ya da pirimidin bazlarının biri, riboz y ...
Nükleit :
Nüklit. Atom çekirdekleri.
nükleofil :
Atom verici özellik gösteren elektron.
nükleoprotein :
Proteinlerin nükleik asitlerle kurduğu moleküler birlik. Hücre çe ...
nükleotid :
Nükleik asitlerin ( DNA, RNA) yapı birimleri.
Nütritif Tatlandırıcılar :
Enerji ve karbonhidrat alımını katkıda bulunan tatlandırıcılar. B ...
Obesite Eylem Planı :
Obesite konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem pl ...
Obez :
Bakınız: Şişman
Obezite :
Bakınız: Şişmanlık
obje :
Nesne, cisim.
objektif :
1. Bir konuya tarafsız bakabilme yetisi. 2. Mikroskopta, numuneye ...
obur :
Gıdalara karşı aşırı istek duyan ve çok yiyen kişi.
Oda Sıcaklığı :
Bir ısıtma veya soğutma işlemi olmaksızın normal koşullarda bulun ...
okratoksin A :
Gıda ve yemlerde sık rastlanan mikotoksinlerden biri. Mısır, buğd ...
Okratoksinler :
Kimyasal olarak, L-‚-fenilalanin’in amino grubuna bağlı bir amid ...
oksalat :
Oksalik asidin tuzu. Kalsiyumla birleşerek emilmeyen kalsiyum tuz ...
oksidant :
Oksijen içeren ve oksijenin yeni maddeler oluşturmak için kimyasa ...
oksidasyon :
1. Fazla oksijene maruz kalmaktan dolayı oluşan gıda hatası. 2. Y ...
Oksidasyonla Karartılmış Zeytin :
Yeşil, siyah veya rengi dönük zeytinin alkali ile işlemden geçiri ...
Oksidasyonu Hızlandırıcı :
Oksitlenmeyi hızlandırıcı madde.
Oksidasyonu Önleyici :
Oksitlenmeyi önleyen madde.
oksidaz :
Bileşimleri okside eden enzim. Hidrojeni ayırıp oksijene ekleyere ...
oksidoredüktaz :
Bakınız: oksidaz
Oksijenli :
Oksijenli ortam.
Oksijensiz :
Oksijensiz ortam.
Oksitlenme-Redüklenme :
Moleküle oksijen eklenmesi, artı değerin artması ve molekülden hi ...
Oksitlenmeyi Önleyiciler :
Oksidasyonun neden olduğu bozulmaları önleyerek gıdaların raf ömü ...
Oksitleyici :
Bakınız: oksitleyici madde
oksotrof :
Yabani (doğal) suşlardan gelişmeleri için ilave besin maddesi ger ...
Okul Sütü :
Belirli yaş gruplarında okul çağındaki çocukların tüketimi amacıy ...
okzalik asit :
Bir cok sebzede bulunan en kücük dikarboksilik asit ailesi üyesi ...
oleik asit :
Bitkisel ve hayvansal yağlarda bulunan, Omega 9 serisinden, 18 ka ...
olein :
Trioleik gliserol esteri.
Olgun Peynir :
Çeşidine göre belirli sıcaklık, rutubet ve sürede bekletilerek ke ...
olgunlaşma :
Her peynir çeşidinin kendine özgü yapı, tat ve aroma gibi özellik ...