eng

Süt Terimleri Sözlüğü (29)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (29. Sayfa)

Sokselet Henkel :
Gıda maddelerinde asitlik değerini belirlerken, titrasyonda N/4’ ...
Sokshelet Cihazı :
Organik maddelerdeki yağları ayıran aygıt.
solma :
Rengin olması gerekenden daha fazla açılması, farklılaşması.
solüsyon :
İki veya daha fazla maddenin moleküler olarak birbiri içinde homo ...
Somatik Hücre Sayımı :
Süt hayvanlarında genel olarak mastitis göstergesi olarak yapılan ...
son tüketim tarihi :
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden bir süre son ...
Son Ürün :
İşletme tarafından başka bir işleme tabi tutulmayacak veya herhan ...
Sorbe :
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az ...
sorbik asit :
Genelde bazı meyvelerde bulunan bir organik asit. Küf ve maya büy ...
Sorbitol (E 420 D-Glusitol, D-Sorbitol) :
Şeker alkol. Kimyasal adı D-glusitol. Kimyasal formülü glukoz ve ...
Sorbitol Macconkey Agar :
E. coli O157:H7 serotipi aranmasında kullanılan bir besiyeri.
Sorumlu Yönetici :
Gıda mevzuatına uygun üretim yapılmasında, işveren ve/veya tüzel ...
Sos Bernez :
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke soğan ya da sarımsak, biber ve ma ...
Sos Morney :
İçerisine gravyer peyniri, yumurta sarısı katılarak yapılan beyaz ...
Sosiyer :
İçinden sos servisi yapılan kap.
Soy Gaz :
Kimyasal reaksiyona girmeyen, kokusuz, renksiz etkisiz tek atomlu ...
soya sütü :
Soya fasulyesinden veya soya unundan elde edilebilen kremsi bir g ...
Sözleşmeli Üretim :
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu ...
Spesifik Migrasyon Limiti :
Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bi ...
Spesifikasyon :
Ürün özelliklerinin ve karakteristiklerinin sıralandığı doküman ( ...
Spesifikasyon Belgesi :
İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen ürünün özelliklerini ...
Splitli Enjeksiyon :
Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemi.
Splitli Enjektör :
Bölünmeli enjektör.
Splitsiz Enjeksiyon :
Bölünmesiz enjeksiyon sistemi.
Splitsiz Enjektör :
Bölünmesiz enjektör.
Spml :
Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günler için kutlama pastası.
spor :
Eşeysiz üreyen türlerde, küçük ve dayanıklı olan üreme. Mikroorga ...
spor boyama :
Bakteri sporlarının boyanması için uygulanan yöntem.
sporadik :
Zaman ve yere bağlı olmadan tek tük, seyrek görülen.
Sporcu Gıdaları :
Spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya ...
Sporcu İçecekleri :
Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine k ...
sporlaşma :
Spor oluşumu ve sporun serbest kalması, çevreye yayılması.
Sporolactobacillus Inulinus :
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
Sporosarcina :
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis ...
Spp :
Bir mikroorganizmanın “alt türleri” anlamında kullanılan kısaltma ...
SSOP :
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
stabilizasyon :
Bir gıda maddesinin bir kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik açıd ...
stabilizör :
Gıdaların kararlılığını veya gıdaların fiziko-kimyasal durumların ...
Stable :
“Dirençli” anlamında kullanılan son ek.
Stafilokok :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, üzüm salkımı şeklinde kalan yuvarla ...
Stafilokokal :
Staphylococcus cinsi ve özellikle S. aureus ile ilgili.
Standard Sapma :
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o ...
standardizasyon :
Süt bileşimindeki kurumadde ve yağın işlenecek ürüne göre istenil ...
standart :
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetk ...
Standart Çalışma Prosedürleri :
Çalışma planı veya test rehberlerinde detaylı olarak açıklanmayan ...
Staphylococcus :
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi. Bakterinin en önemli kayn ...
Staphylococcus Aureus :
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, üzüm ...
starter kültür :
1. Üründe istenilen duyusal, tekstürel ve reolojik özellikleri ka ...
stearik asit :
18 karbonlu uzun zincirli doymuş yağ asidi. İçyağından çıkarılıp ...
Stearin :
Yağlarda bulunan gliserinle stearik asidin bileşimi olan beyaz ma ...
stereoizomer :
Molekül formülleri aynı, fakat atomların uzaydaki dizilişleri far ...
Stereoizomer/Enantiomer :
Karbonhidratlar bir veya daha fazla asimetrik karbon atomuna sahi ...
Sterigmatosistin :
Başta Aspergillus versicolor olmak üzere A. nidulans ve A. bipola ...
sterik engel :
Bir reaktif maddede başka reaktif madde molekülünün yaklaşmasını ...
steril :
Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırma ve mikrops ...
Sterilite Kontrolü :
30°C’da 15 günlük ve 55°C’da 7 günlük inkübasyondan sonra yapılan ...
Sterilizasyon :
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapıla ...
Sterilize İçme Sütü :
Hermetik olarak kapatılmış opak ambalajlarda sterilizasyon işlemi ...
Steroidler :
Siklik lipid bileşiklerinin en büyük grubu. Steroller, seks hormo ...
Sterol :
Hem bitki hem hayvanlarda bulunan steroller kimyasal yapı olarak ...
STOK :
Gelecek bir zamanda tüketilmek için biriktirilmiş mal.
Streç Film :
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek ...
streptobasil :
Bölündükten sonra ayrılmayıp, zincir formunda kalan çubuk şeklind ...
Streptokok :
Streptokok formundaki bakteri cinsi. Bölündükten sonra ayrılmayıp ...
su :
Gıda mevzuatına göre doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, doğal m ...
Su Aktivitesi :
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi ...
Su Bağlama Kapasitesi :
Gıda maddesinin dışarıdaki suyu bünyesine alarak bağlaması.
su banyosu :
Maksimum suyu kaynama derecesine kadar ısıtabilen ve oda sıcaklığ ...
Su Buharı Destilasyonu :
Su buharı damıtma işlemi.
Su Buzu :
Buz karışımları genel tanımına uyan, meyve ve/veya aroma maddeler ...
Su Tutma Kapasitesi :
Gıda maddesinin hücresi içindeki suyun ürün içinde tutulmasına su ...
subterminal spor :
Bakterilerde hücrenin ortası ile ucu arasında bulunan spor.
Suda Çözünen Kurumadde :
Şekerler, asitler, tuzlar. Suda çözünen kurumadde miktarı refrakt ...
Suda Çözünmeyen Kurumadde :
Selüloz, nişasta gibi polisakkaritler.
Suda Eriyen Vitaminler :
B1, B2, B6, B12, C, H ve P vitaminleri.
sukroz :
Bakınız: sakkaroz
sulu :
Su ile yapılan, sulu olan. Su ile ilgili, su, su içeren.
Surfantan :
Yüzey aktif madde. Suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüze ...
Surlin :
Dupont tarafından üretilen özel bir iyonomer kopolimer. Isıl yapı ...
Susuz Dekstroz :
Kristal suyu içermeyen saflaştırılmış ve kristalleştirilmiş D-glu ...
suş :
Tümü tek bir hücreden oluşmuş mikroorganizma. Klon.Mikrobiyolojid ...
Suyun Sertliği :
Suyun içerdiği Ca+2 ve Mg+2 iyonlarının CaCO3 cinsinden ifade edi ...
sükroz :
İngilizce kullanımı ile sakkaroz.
Süksinik Asit :
Kehribar asiti, suksin asidi.
sülfitler :
Sülfürün okside olmuş hali. Gıda sanayinde hem sanite ajan olarak ...
Sülfür :
Kükürt. Vücudun bütün hücrelerinde bulunan majör bir element. Baz ...
Sülfür Köprüsü :
Bir kompleks molekül içindeki iki sülfür atomu arasındaki bağ.
Sürdürülebilir Gıda Üretimi :
Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte; sağlıklı hamma ...
sürdürülebilir kalkınma :
Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak do ...
Sürdürülebilir Üretim :
Günümüzde hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve çevresel ...
sürdürülebilirlik :
Bugünkü neslin ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ...
Sürdürülebilirlik Tarım :
Yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, ...
Süreç :
Girdileri çıktılara dönüştüren ve birbirleriyle ilgili ve etkileş ...
Sürekli Yoğurucu :
Bir yandan hamuru oluşturacak olan karışımın girip öbür yandan yo ...
Süsleme Şekeri :
Bk. Toz şeker.
süspansiyon :
Katı bir maddenin parçacıklarının sıvı ya da yine katı bir madde ...
süt :
Bir veya birden fazla süt hayvanından elde edilen, içerisine herh ...
Süt Alkali Sendromu :
Vücuda çok fazla kalsiyum alımı sonucunda kanda kalsiyum iyon düz ...
Süt Allerjisi :
Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkiler. Sü ...