eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (29)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (29. Sayfa)
Sokselet Henkel
:
Gıda maddelerinde asitlik değerini belirlerken, titrasyonda N/4’
...
Sokshelet Cihazı
:
Organik maddelerdeki yağları ayıran aygıt.
solma
:
Rengin olması gerekenden daha fazla açılması, farklılaşması.
solüsyon
:
İki veya daha fazla maddenin moleküler olarak birbiri içinde homo
...
Somatik Hücre Sayımı
:
Süt hayvanlarında genel olarak mastitis göstergesi olarak yapılan
...
son tüketim tarihi
:
Mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden bir süre son
...
Son Ürün
:
İşletme tarafından başka bir işleme tabi tutulmayacak veya herhan
...
Sorbe
:
Buz karışımları genel tanımına uyan, kurumaddesi ağırlıkça en az
...
sorbik asit
:
Genelde bazı meyvelerde bulunan bir organik asit. Küf ve maya büy
...
Sorbitol (E 420 D-Glusitol, D-Sorbitol)
:
Şeker alkol. Kimyasal adı D-glusitol. Kimyasal formülü glukoz ve
...
Sorbitol Macconkey Agar
:
E. coli O157:H7 serotipi aranmasında kullanılan bir besiyeri.
Sorumlu Yönetici
:
Gıda mevzuatına uygun üretim yapılmasında, işveren ve/veya tüzel
...
Sos Bernez
:
Yumurta sarısı, tereyağı, sirke soğan ya da sarımsak, biber ve ma
...
Sos Morney
:
İçerisine gravyer peyniri, yumurta sarısı katılarak yapılan beyaz
...
Sosiyer
:
İçinden sos servisi yapılan kap.
Soy Gaz
:
Kimyasal reaksiyona girmeyen, kokusuz, renksiz etkisiz tek atomlu
...
soya sütü
:
Soya fasulyesinden veya soya unundan elde edilebilen kremsi bir g
...
Sözleşmeli Üretim
:
Üretim miktarı ve çeşitliliği dışarıdan gelen talepler doğrultusu
...
Spesifik Migrasyon Limiti
:
Madde veya malzemeden gıdaya veya gıda benzerine geçen belirli bi
...
Spesifikasyon
:
Ürün özelliklerinin ve karakteristiklerinin sıralandığı doküman (
...
Spesifikasyon Belgesi
:
İhracatçı veya üretici tarafından düzenlenen ürünün özelliklerini
...
Splitli Enjeksiyon
:
Girişte bölünmeli enjeksiyon sistemi.
Splitli Enjektör
:
Bölünmeli enjektör.
Splitsiz Enjeksiyon
:
Bölünmesiz enjeksiyon sistemi.
Splitsiz Enjektör
:
Bölünmesiz enjektör.
Spml
:
Doğum günü, yıl dönümü gibi özel günler için kutlama pastası.
spor
:
Eşeysiz üreyen türlerde, küçük ve dayanıklı olan üreme. Mikroorga
...
spor boyama
:
Bakteri sporlarının boyanması için uygulanan yöntem.
sporadik
:
Zaman ve yere bağlı olmadan tek tük, seyrek görülen.
Sporcu Gıdaları
:
Spor yapanların özel beslenme ihtiyaçlarını karşılamalarına veya
...
Sporcu İçecekleri
:
Karbonhidrat, sıvı, ve elektrolitlerin hızlı bir şekilde yerine k
...
sporlaşma
:
Spor oluşumu ve sporun serbest kalması, çevreye yayılması.
Sporolactobacillus Inulinus
:
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis
...
Sporosarcina
:
Bacillus ve Clostridium cinsleri dışında endospor oluşturan istis
...
Spp
:
Bir mikroorganizmanın “alt türleri” anlamında kullanılan kısaltma
...
SSOP
:
Sanitasyon Standard Çalışma Prosedürleri.
stabilizasyon
:
Bir gıda maddesinin bir kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik açıd
...
stabilizör
:
Gıdaların kararlılığını veya gıdaların fiziko-kimyasal durumların
...
Stable
:
“Dirençli” anlamında kullanılan son ek.
Stafilokok
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, üzüm salkımı şeklinde kalan yuvarla
...
Stafilokokal
:
Staphylococcus cinsi ve özellikle S. aureus ile ilgili.
Standard Sapma
:
Ana kitleden çekilen örnek birimlerinin ortalamadan farklarının o
...
standardizasyon
:
Süt bileşimindeki kurumadde ve yağın işlenecek ürüne göre istenil
...
standart
:
Genel olarak standart, standardizasyon çalışmaları sonucunda yetk
...
Standart Çalışma Prosedürleri
:
Çalışma planı veya test rehberlerinde detaylı olarak açıklanmayan
...
Staphylococcus
:
Micrococcaceae familyası bakteri cinsi. Bakterinin en önemli kayn
...
Staphylococcus Aureus
:
Bazı gıdalarda bulunan ve hastalığa neden olan Gram pozitif, üzüm
...
starter kültür
:
1. Üründe istenilen duyusal, tekstürel ve reolojik özellikleri ka
...
stearik asit
:
18 karbonlu uzun zincirli doymuş yağ asidi. İçyağından çıkarılıp
...
Stearin
:
Yağlarda bulunan gliserinle stearik asidin bileşimi olan beyaz ma
...
stereoizomer
:
Molekül formülleri aynı, fakat atomların uzaydaki dizilişleri far
...
Stereoizomer/Enantiomer
:
Karbonhidratlar bir veya daha fazla asimetrik karbon atomuna sahi
...
Sterigmatosistin
:
Başta Aspergillus versicolor olmak üzere A. nidulans ve A. bipola
...
sterik engel
:
Bir reaktif maddede başka reaktif madde molekülünün yaklaşmasını
...
steril
:
Zararlı ve zararsız tüm mikroorganizmalardan arındırma ve mikrops
...
Sterilite Kontrolü
:
30°C’da 15 günlük ve 55°C’da 7 günlük inkübasyondan sonra yapılan
...
Sterilizasyon
:
Bir ortamın her türlü mikroorganizmadan arındırılması için yapıla
...
Sterilize İçme Sütü
:
Hermetik olarak kapatılmış opak ambalajlarda sterilizasyon işlemi
...
Steroidler
:
Siklik lipid bileşiklerinin en büyük grubu. Steroller, seks hormo
...
Sterol
:
Hem bitki hem hayvanlarda bulunan steroller kimyasal yapı olarak
...
STOK
:
Gelecek bir zamanda tüketilmek için biriktirilmiş mal.
Streç Film
:
Mutfaklarda, yiyecekleri sararak korumak için kullanılan rulo şek
...
streptobasil
:
Bölündükten sonra ayrılmayıp, zincir formunda kalan çubuk şeklind
...
Streptokok
:
Streptokok formundaki bakteri cinsi. Bölündükten sonra ayrılmayıp
...
su
:
Gıda mevzuatına göre doğal kaynak suyu, doğal maden suyu, doğal m
...
Su Aktivitesi
:
Gıda maddesindeki mikroorganizmaların yararlanabildiği su olup bi
...
Su Bağlama Kapasitesi
:
Gıda maddesinin dışarıdaki suyu bünyesine alarak bağlaması.
su banyosu
:
Maksimum suyu kaynama derecesine kadar ısıtabilen ve oda sıcaklığ
...
Su Buharı Destilasyonu
:
Su buharı damıtma işlemi.
Su Buzu
:
Buz karışımları genel tanımına uyan, meyve ve/veya aroma maddeler
...
Su Tutma Kapasitesi
:
Gıda maddesinin hücresi içindeki suyun ürün içinde tutulmasına su
...
subterminal spor
:
Bakterilerde hücrenin ortası ile ucu arasında bulunan spor.
Suda Çözünen Kurumadde
:
Şekerler, asitler, tuzlar. Suda çözünen kurumadde miktarı refrakt
...
Suda Çözünmeyen Kurumadde
:
Selüloz, nişasta gibi polisakkaritler.
Suda Eriyen Vitaminler
:
B1, B2, B6, B12, C, H ve P vitaminleri.
sukroz
:
Bakınız: sakkaroz
sulu
:
Su ile yapılan, sulu olan. Su ile ilgili, su, su içeren.
Surfantan
:
Yüzey aktif madde. Suda veya sulu bir çözeltide çözündüğünde yüze
...
Surlin
:
Dupont tarafından üretilen özel bir iyonomer kopolimer. Isıl yapı
...
Susuz Dekstroz
:
Kristal suyu içermeyen saflaştırılmış ve kristalleştirilmiş D-glu
...
suş
:
Tümü tek bir hücreden oluşmuş mikroorganizma. Klon.Mikrobiyolojid
...
Suyun Sertliği
:
Suyun içerdiği Ca+2 ve Mg+2 iyonlarının CaCO3 cinsinden ifade edi
...
sükroz
:
İngilizce kullanımı ile sakkaroz.
Süksinik Asit
:
Kehribar asiti, suksin asidi.
sülfitler
:
Sülfürün okside olmuş hali. Gıda sanayinde hem sanite ajan olarak
...
Sülfür
:
Kükürt. Vücudun bütün hücrelerinde bulunan majör bir element. Baz
...
Sülfür Köprüsü
:
Bir kompleks molekül içindeki iki sülfür atomu arasındaki bağ.
Sürdürülebilir Gıda Üretimi
:
Üretimden başlayarak tüketicide sona eren süreçte; sağlıklı hamma
...
sürdürülebilir kalkınma
:
Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak do
...
Sürdürülebilir Üretim
:
Günümüzde hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve çevresel
...
sürdürülebilirlik
:
Bugünkü neslin ihtiyaçlarının, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından
...
Sürdürülebilirlik Tarım
:
Yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini,
...
Süreç
:
Girdileri çıktılara dönüştüren ve birbirleriyle ilgili ve etkileş
...
Sürekli Yoğurucu
:
Bir yandan hamuru oluşturacak olan karışımın girip öbür yandan yo
...
Süsleme Şekeri
:
Bk. Toz şeker.
süspansiyon
:
Katı bir maddenin parçacıklarının sıvı ya da yine katı bir madde
...
süt
:
Bir veya birden fazla süt hayvanından elde edilen, içerisine herh
...
Süt Alkali Sendromu
:
Vücuda çok fazla kalsiyum alımı sonucunda kanda kalsiyum iyon düz
...
Süt Allerjisi
:
Sütte bulunan proteinlere karşı ortaya çıkan anormal tepkiler. Sü
...