eng

Süt Terimleri Sözlüğü (24)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
24. Sayfa
Olgunlaştırılmamış Peynir :
Bakınız: Taze Peynir
Olgunlaştırılmış Peynir :
Olgunlaşma sürecinden sonra piyasaya arz edilen peynirler.
olgunlaştırma :
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik ...
oligosakkarit :
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile ...
Oluklu Mukavva :
Gıda maddelerinin dış ambalajında kullanılan ambalaj malzemesi.
Olumsuz Etki Gözlenmeyen Doz :
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
omnivor :
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
Omofaji :
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
Onaylanmamış :
Yetkili otorite tarafından onaylanmamış olma durumu.
Onaylı İşletme :
Yetkili otorite tarafından belirli ürünleri işleyen onay almış iş ...
onkovirüsler :
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
opak :
Donuk, şeffaf olmayan.
Oportunistik İnfeksiyon :
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
Oportunistik Patojen :
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka ...
oportünist :
Bk. Fırsatçı.
Optik Yoğunluk Tayini İle Sayım :
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
Optimum :
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö ...
Optimum Beslenme :
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya ...
Oral Besleme :
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
oran :
Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça ...
organel :
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla ...
Organik Gıda :
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik ...
Organik Hayvansal Üretim :
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil ...
organik madde :
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad ...
Organik Tarım :
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik ...
Organik Tarım Faaliyetleri :
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ...
Organik Ürün :
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, ...
Organik Ürün Danışman Kuruluşu :
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip, ...
Organik Ürün Etiketi :
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v ...
Organik Ürün Geçiş Süreci :
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin ...
Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu :
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ...
Organik Ürün Kontrolörü :
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu ...
Organo :
Organik anlamı veren ön ek.
Orizenin :
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
Orta Hijyen :
Ürünler için bulaşmaya karşı hassas olan fakat tüketici grubunun ...
Orta Zincirli Trigliseridler :
Orta zincirli trigliseritler, laurik asitten daha kısa yağ asitle ...
ortak gümrük tarifesi :
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana ...
Ortak Odaklı Lazer Tarama Mikroskopisi :
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
ortak tarım politikası :
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t ...
ortalama değer :
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili ...
Ortalama Doz :
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril ...
Ortalama Verim :
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli ...
Ortanca :
Bir ölçüm takımındaki tek sayıdaki veriler için merkezdeki değer, ...
Orthomyxoviridae :
Grip virüslerinin dahil olduğu, 80-200 nm büyüklüğünde, çok iplik ...
Osmoz :
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g ...
osteoporoz :
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı ...
otokataliz :
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız ...
otoklav :
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas ...
Otoksidasyon :
Havada oksitlenme.
otoliz :
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne ...
ototrof :
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
Ozmofil Mikroorganizma :
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek ...
ozmofilik :
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste ...
ozmolalite :
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze ...
ozmotik basınç :
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o ...
ozmotolerant :
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku ...
ozmoz :
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir ...
Ozon :
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli, ...
ödeme kurumu :
Avrupa Birliğinde, ödemelerin gerçekleştirilmesinden önce, ödemey ...
ökaryot :
Bakteri ve virüslerden farklı olarak gerçek bir çekirdeğe sahip o ...
ölçek :
Bir ölçü aletinin üzerinde çizgilerle ayrılmış bölüm, kadran.
ölçü :
Bir değerlendirmede kullanılan birim, ölçme birimi.
Ön Paketlenmiş Gıda Maddesi :
Ambalaj gıda maddesini tamamen veya kısmen içersin ya da içermesi ...
Önleyici Faaliyet :
HACCP Planında olası uygunsuzluk, hata ya da diğer istenmeyen dur ...
öriök :
Değişken çevre şartlarında yaşayabilen mikroorganizmalar. Örneğin ...
Örnek :
İnceleme, analiz veya muhafaza amacıyla partiden bir sistemle alı ...
örnekleme :
Bir ana kitleden tesadüfi olarak seçilmiş, dolayısıyla ana kitled ...
Öz :
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure ...
Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar :
Bebek mamaları ve çocuk mamaları dahil özel fizyolojik koşullar v ...
Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı :
Gıda, gıda ile temas eden her türlü madde ve malzemeler ile yemle ...
Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar :
Belli beslenme uygulamaları için hastaların diyetlerini düzenleme ...
Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar :
Hastalık, rahatsızlık veya tıbbi durumdan etkilenen veya bu neden ...
Özemek :
Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını, k ...
Özgül Ağırlık /Yoğunluk :
Birim hacmin ağırlığı. Sütün özgül ağırlığı, yani 1 ml 207 (inek) ...
özümleme :
Canlı organizmanın, dışarıdan aldığı besin maddelerini parçalayıp ...
özüt :
Bir doku örneğinin parçalanmış hali, ekstrat.
P/S Oranı :
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni ...
pa :
Poliamid. P.
Paçal :
Amaca uygun ürün elde edebilmek için cinsleri, nevileri veya kali ...
paçal numune :
Parti veya alt partiden alınan inkremental numunelerin hepsinin b ...
paketleme :
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş ...
Paketleme Gazı :
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala ...
Pantothenik Asit :
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
parafin :
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir ...
Parazit :
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar ...
Parazitoidler :
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
Parlatıcılar :
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla ...
Parti :
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
parti büyüklüğü :
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
Parti Numarası :
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
partikül :
Parçacık, zerre.
partisyon kromatografisi :
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a ...
paslanmaz çelik :
Paslanmaya karşı dayanıklı olan alaşım, çelik.
Pasta Kremi :
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un ...
pastörizasyon :
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20 ...
pastörize :
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro ...
Pastörize İçme Sütü :
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da ...
Patent :
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın ...
Patojen :
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.