|
Süt Terimleri Sözlüğü (24)
Süt Terimleri Sözlüğü (24. Sayfa)
-
Olgunlaştırılmamış Peynir
:
-
Bakınız: Taze Peynir
-
Olgunlaştırılmış Peynir
:
-
Olgunlaşma sürecinden sonra piyasaya arz edilen peynirler.
-
olgunlaştırma
:
-
Gıda maddesinin tuz ve katkı maddeleriyle birlikte uygun klimatik ...
-
oligosakkarit
:
-
Enzimatik proses yoluyla veya büyük polisakkaritlerden elde edile ...
-
Oluklu Mukavva
:
-
Gıda maddelerinin dış ambalajında kullanılan ambalaj malzemesi.
-
Olumsuz Etki Gözlenmeyen Doz
:
-
Gıda maddeleri tüketildiğinde olumsuz etki gözlenmeyen doz.
-
omnivor
:
-
Hem hayvansal ve hem de bitkisel gıdalarla beslenen.
-
Omofaji
:
-
Gıdaları çiğ yeme alışkanlığı.
-
Onaylanmamış
:
-
Yetkili otorite tarafından onaylanmamış olma durumu.
-
Onaylı İşletme
:
-
Yetkili otorite tarafından belirli ürünleri işleyen onay almış iş ...
-
onkovirüsler
:
-
Retrovirüslere dahil tümör oluşuna yol açan bir grup virüs.
-
opak
:
-
Donuk, şeffaf olmayan.
-
Oportunistik İnfeksiyon
:
-
Oportunistik patojenler tarafından oluşturulan infeksiyon.
-
Oportunistik Patojen
:
-
Normal koşullarda hastalık yapamayan ancak, o mikroorganizmaya ka ...
-
oportünist
:
-
Bk. Fırsatçı.
-
Optik Yoğunluk Tayini İle Sayım
:
-
Standarda dayalı indirekt bir sayım yöntemi.
-
Optimum
:
-
Bir organizmanın tam gelişmesi için en uygun bir seri çevre faktö ...
-
Optimum Beslenme
:
-
Günlük beslenme modelinin, besin öğesi olan ve besin öğesi olmaya ...
-
Oral Besleme
:
-
Gıdaların ağız yoluyla alınması.
-
oran
:
-
Büyüklük, nicelik, derece bakımından iki şey arasında veya parça ...
-
organel
:
-
Hücre içinde belirli bir görevi yapmak üzere özelleşmiş ve zarla ...
-
Organik Gıda
:
-
Organik üretim ve yetiştirme tekniği ile kontrol ve/veya sertifik ...
-
Organik Hayvansal Üretim
:
-
Damızlık hayvan veya dölleme materyali kullanılarak hayvan üretil ...
-
organik madde
:
-
Doğal olarak bulunmayıp canlı organizmalar tarafından yapılan mad ...
-
Organik Tarım
:
-
Bitkisel ve hayvansal ürünler, su ürünleri ve girdilerin organik ...
-
Organik Tarım Faaliyetleri
:
-
Toprak, su, bitki, hayvan ve doğal kaynaklar kullanılarak organik ...
-
-
Organik Ürün
:
-
Organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilmiş ham, ...
-
Organik Ürün Danışman Kuruluşu
:
-
Gıda ve gıda maddeleri konusunda yeterli teknik personele sahip, ...
-
Organik Ürün Etiketi
:
-
Organik ürün veya ambalajı üzerinde yer alan, 203 ürünü tanıtan v ...
-
Organik Ürün Geçiş Süreci
:
-
Organik üretime başlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesin ...
-
Organik Ürün Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu
:
-
Organik ürünün, üretiminden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan ...
-
Organik Ürün Kontrolörü
:
-
Komite tarafından yetkilendirilerek, organik tarım metodunun uygu ...
-
Organo
:
-
Organik anlamı veren ön ek.
-
Orizenin
:
-
Gluten grubundan pirinçte bulunan majör protein.
-
Orta Hijyen
:
-
Ürünler için bulaşmaya karşı hassas olan fakat tüketici grubunun ...
-
Orta Zincirli Trigliseridler
:
-
Orta zincirli trigliseritler, laurik asitten daha kısa yağ asitle ...
-
ortak gümrük tarifesi
:
-
Ortak Gümrük Tarifesi her yıl, bir Konsey Tüzüğü ekinde yayınlana ...
-
Ortak Odaklı Lazer Tarama Mikroskopisi
:
-
Tuzlu beyaz peynirin yapısı hakkındaki çalışmayı ortak odaklı laz ...
-
ortak tarım politikası
:
-
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tarım politikalarının tek Pazar, t ...
-
ortalama değer
:
-
Adı geçen gıda maddesinin besin öğelerinin mevsime, tüketim eğili ...
-
Ortalama Doz
:
-
Belli kütledeki gıdanın birim hacminde dozimetrelerin yerleştiril ...
-
Ortalama Verim
:
-
Bir malın üretilen miktarının, bunu meydana getirmek için gerekli ...
-
Ortanca
:
-
Bir ölçüm takımındaki tek sayıdaki veriler için merkezdeki değer, ...
-
Orthomyxoviridae
:
-
Grip virüslerinin dahil olduğu, 80-200 nm büyüklüğünde, çok iplik ...
-
Osmoz
:
-
Suyun yoğunluğunun çok olduğu yerden az olduğu yere doğru, yarı g ...
-
osteoporoz
:
-
Daha çok kadınları tehdit eden bir kemik hastalığı. Kemik miktarı ...
-
otokataliz
:
-
Kimyasal bir tepkime sonucunda oluşan bir ürünün kendi oluşum hız ...
-
otoklav
:
-
Sterilizasyon için genellikle 121 0C ‘da (15 psi) kullanılan, bas ...
-
Otoksidasyon
:
-
Havada oksitlenme.
-
otoliz
:
-
Kendiliğinden lize olma. Hücre veya dokunun çıkardığı enzimler ne ...
-
ototrof
:
-
Kendi besinini kendi yapabilen canlılar.
-
-
Ozmofil Mikroorganizma
:
-
Yüksek konsantrasyonlarda iyonize olmamış organik maddelerin (şek ...
-
ozmofilik
:
-
Yüksek ozmotik basınçlı çözeltilerle bağlantı kurma eğilimi göste ...
-
ozmolalite
:
-
1000 g çözücüde çözünmüş maddenin osmol-gram sayısı, ozmolal çöze ...
-
ozmotik basınç
:
-
Eriyikteki birçok maddenin su molekülleri ya da solvent üzerine o ...
-
ozmotolerant
:
-
Yüksek şeker konsantrasyonuna dayanıklı. Daha çok mayalar için ku ...
-
ozmoz
:
-
Bir maddenin, seyreltilmiş bir solüsyondan çok daha konsantre bir ...
-
Ozon
:
-
Simgesi O3 . Üç oksijen atomundan oluşan molekülleriyle zehirli, ...
-
ödeme kurumu
:
-
Avrupa Birliğinde, ödemelerin gerçekleştirilmesinden önce, ödemey ...
-
ökaryot
:
-
Bakteri ve virüslerden farklı olarak gerçek bir çekirdeğe sahip o ...
-
ölçek
:
-
Bir ölçü aletinin üzerinde çizgilerle ayrılmış bölüm, kadran.
-
ölçü
:
-
Bir değerlendirmede kullanılan birim, ölçme birimi.
-
Ön Paketlenmiş Gıda Maddesi
:
-
Ambalaj gıda maddesini tamamen veya kısmen içersin ya da içermesi ...
-
Önleyici Faaliyet
:
-
HACCP Planında olası uygunsuzluk, hata ya da diğer istenmeyen dur ...
-
öriök
:
-
Değişken çevre şartlarında yaşayabilen mikroorganizmalar. Örneğin ...
-
Örnek
:
-
İnceleme, analiz veya muhafaza amacıyla partiden bir sistemle alı ...
-
örnekleme
:
-
Bir ana kitleden tesadüfi olarak seçilmiş, dolayısıyla ana kitled ...
-
Öz
:
-
Buğday proteinlerinden gliadin ve gluten’in su alarak şişmek sure ...
-
Özel Beslenme Amaçlı Gıdalar
:
-
Bebek mamaları ve çocuk mamaları dahil özel fizyolojik koşullar v ...
-
Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı
:
-
Gıda, gıda ile temas eden her türlü madde ve malzemeler ile yemle ...
-
Özel Tıbbi Amaçlı Diyet Gıdalar
:
-
Belli beslenme uygulamaları için hastaların diyetlerini düzenleme ...
-
Özel Tıbbi Amaçlı Gıdalar
:
-
Hastalık, rahatsızlık veya tıbbi durumdan etkilenen veya bu neden ...
-
Özemek
:
-
Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını, k ...
-
Özgül Ağırlık /Yoğunluk
:
-
Birim hacmin ağırlığı. Sütün özgül ağırlığı, yani 1 ml 207 (inek) ...
-
özümleme
:
-
Canlı organizmanın, dışarıdan aldığı besin maddelerini parçalayıp ...
-
özüt
:
-
Bir doku örneğinin parçalanmış hali, ekstrat.
-
-
P/S Oranı
:
-
Çoklu doymamış yağ asitlerinin doymuş yağ asitlerine oranı P/S ni ...
-
pa
:
-
Poliamid. P.
-
Paçal
:
-
Amaca uygun ürün elde edebilmek için cinsleri, nevileri veya kali ...
-
paçal numune
:
-
Parti veya alt partiden alınan inkremental numunelerin hepsinin b ...
-
paketleme
:
-
Bir veya birden fazla gıdanın bir koruyucu malzemeye, kaba yerleş ...
-
Paketleme Gazı
:
-
Bir veya birden fazla ambalajlanmış gıdanın korunması için ambala ...
-
Pantothenik Asit
:
-
Bir B grubu vitamini. B5 vitamini. C9H17NO5.
-
parafin
:
-
Petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum kıvamında katı bir ...
-
Parazit
:
-
Asalak. Başka bir canlı varlığın içinde veya üzerinde ve onun zar ...
-
Parazitoidler
:
-
Zararlı böceklerin yumurtasına zarar veren organizma.
-
Parlatıcılar
:
-
Yağlayıcılar da dahil gıdaların dış yüzeyine uygulandığında parla ...
-
Parti
:
-
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
-
parti büyüklüğü
:
-
Parti içindeki birim ambalaj sayısı.
-
Parti Numarası
:
-
Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalajı, ambalaj büyüklüğü, ...
-
partikül
:
-
Parçacık, zerre.
-
partisyon kromatografisi
:
-
Ayırım çözünürlük esasına göre karışımın sabit ve hareketli faz a ...
-
paslanmaz çelik
:
-
Paslanmaya karşı dayanıklı olan alaşım, çelik.
-
Pasta Kremi
:
-
Şuale hamurunun içine konan gibi süt, yumurta sarısı, şeker ve un ...
-
pastörizasyon
:
-
En az 72 °C’de 15 saniye uygulanan kısa süreli yüksek sıcaklık 20 ...
-
pastörize
:
-
Gıda sanayiinde, gıda maddelerini hastalık yapıcı (patojen) mikro ...
-
Pastörize İçme Sütü
:
-
Çiğ sütün doğal ve biyolojik özelliklerine zarar vermeden 63°C’da ...
-
Patent
:
-
1. Her hangi bir proses, yöntem veya aletin yetkili kurum tarafın ...
-
Patojen
:
-
Hastalık yapıcı özelliği olan mikroorganizma veya madde.
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
|