eng

Süt Terimleri Sözlüğü (14)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (14. Sayfa)

Hastalık :
Marazi bir etmen nedeniyle organizmada bir takım değişikliklerin ...
Hastalık Oluşturma Yeteneği/Derecesi :
Mikropların hastalık yapma yeteneği.
Hastalık Yapıcı :
Hastalık yapma yeteneği olan mikroplar.
Haşere :
Ürünlere şeklen ve hacmen zarar vererek kalitelerini bozan böcek ...
Haşlama Peynir Üretimi :
Telemenin en az 72 oC’lik tuzlu veya tuzsuz sıcak su içerisinde y ...
hata :
Bakınız: kusur
Hata İşlevi/ Fonksiyonu :
Yanlışlık yapmak.
hava :
Hava yuvarını oluşturan, bütün canlıların solunumuna yarayan, ren ...
Hava Filtresi :
Dışarıdan gelen havayı temizleyen süzgeç.
hava geçirmez :
Hava geçirmeyen madde.
Hava İle Soğutma :
Soğutma işleminin hava ile yapılması.
Hava Kaçağı :
Herhangi bir şekilde kapalı bir ortamdan havanın kaçma durumu.
Hava Kaynaklı :
Kaynağı veya kökeni hava olan.
Hava Pompası :
Havayı bir yerden bir yere göndermeye yarayan alet.
Hava Sıkıştırıcı :
Havayı sıkıştırmaya yarayan alet.
Hava Soğutma :
Hava ile soğutma durumu.
Havalandırma :
Herhangi bir şeyi açık havada bırakma.
Hayvan :
Suda yaşayan hayvanlar, sürüngenler ve amfibik hayvanlar da dâhil ...
Hayvan Grubu :
Aynı türde, aynı yaşta, aynı işletmede, aynı zamanda ve aynı şart ...
Hayvan Maddeleri :
Et, süt, yumurta, havyar, bal, deri, yün, yapağı, tiftik, bağırsa ...
Hayvan Sağlık Sertifikası :
Ürünün güvenilirliğini gösteren ve hayvansal ürünlerde, üründe ku ...
Hayvan Sahibi :
Hayvanların mülkiyet hakkını üzerinde bulunduran gerçek veya tüze ...
Hayvansal Birincil Ürün :
Hayvanlardan doğrudan elde edilen et, süt, yumurta, tereyağı, bal ...
Hayvansal Kökenli Gıdalar :
Gıda değeri olan hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, terey ...
Hayvansal Ürün :
İnsan tüketimine sunulan hayvansal gıda, hayvansal yan ürün ve ür ...
hayvansal yağ :
Domuz yağı ve süt yağı haricinde, balık dahil olmak üzere hayvans ...
Hayvansal Yan Ürün :
Yetiştiricilikte kullanılmayacak olan sperma, ovum, embriyo dâhil ...
Hazır :
Tüketime kolay, hızlı ve çabuk hazırlanabilen.
Hazır Ambalajlı Mamul :
İçerisinde belirli miktarlarda ürün bulunan, dolum işletmesinden ...
Hazır Gıdalar :
Üretici talimatlarına göre kullanıldıklarında günlük toplam diyet ...
HDL :
Yüksek yoğunluklu lipoproteinler.
Hdpeyüksek Yoğunluklu Polietilen :
Yüksek yoğunluklu (0.95-0.965) polietilen. Düşük yoğunlıklu PE’de ...
Hedef Doku/Organ :
Farmakolojik aktif maddenin veya belirleyici kalıntının aranacağı ...
Hedonik Skala :
Duyusal analizlerde kullanılan beğeni cetveli.
Hegzokinaz :
Fosfat grubunun adenozin trifosfattan hegzoslara transferini sağl ...
Hegzos :
Genel formülü C6H12O6 olan bir monosakkarit sınıfı. Bu monosakkar ...
Hegzozan :
Hidroliz edildiğinde tamamiyle selüloz, nişasta ve glikojen gibi ...
Hegzuronik Asit :
Hegzos şekerlerinin altıncı karbon atomundaki grubun oksidasyonu ...
heksan :
Formülü C6H14, kaynama noktası 69 0C olan bir solvent.
Hektolitre :
100 litre hacim.
Helal Gıda :
Dini bakımdan kullanılmasında, yenilip içilmesinde sakınca bulunm ...
Helicobakter :
İnsan ve çeşitli hayvan türlerinin sindirim sistemlerinde bulunan ...
Hepatit A Virüsü :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
hepatit B virüsü :
Halk arasında sarılık olarak bilinen Hepatite yani “karaciğer ilt ...
Hepatit C Virüsü :
İnsanlara, özellikle damar içi ilaç kullanımı, steril olmayan tıb ...
Hepatit E Virüsü :
Picornaviridae familyasında fekal oral yolla bulaşan enterik tek ...
heptan :
Formülü C7H16 ve kaynama noktası 95 0C olan bir solvent.
herbivor :
Ot yiyen, yeşillikle beslenen, geviş getiren hayvanlar herbivordu ...
Hermetik Dolum/Kapama :
Genellikle konservelerde kullanılan bir terim. Teneke kutulara do ...
Hermetik Olarak Kapatılmış Ambalaj :
Kapatıldığında içeriğini ısıl işlem sırasında ve sonrasında mikro ...
Heterofermentatif :
Belirli bir metabolizma sonucunda birden fazla ürün ortaya çıkarı ...
heteroglikan :
Heteropolisakkarit. Farklı monosakkaritlerden oluşan polisakkarit ...
Heterosis :
Melezlerin atalarına göre kazandıkları üstünlük.
HIV :
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü. Örn, AİDS.
Hızlı Dondurulmuş Gıda :
Ürün tipine bağlı olarak maksimum kristalizasyon sıcaklık bölgesi ...
Hızlı Hazır Yemek :
Önceden pişirilmiş veya önceden pişirmeye veya servise hazırlanmı ...
hibridizasyon :
Melezleme. Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin biraraya geler ...
hibrit :
Melez, değişik iki tür veya soydan üremiş. Melezleme sonucu elde ...
Hidraz :
Bir bileşiğin yapısına onu hidrolize etmeksizin su grişini ya da ...
hidrik :
Hidrojenle ilgili.
hidrofil :
1. Su seven. 2. Nemli yerlerde yaşayan. 3. Bir bileşiğin suya eği ...
hidrofilik :
Suya çekimi olan ve onu suda çözünür hale getiren madde.
hidrofob :
Bir bileşiğin, suyla yeterince reaksiyona girmeyen, suda az çözün ...
hidrofobik :
Moleküler yapısı nedeniyle su için çekimi az olan (veya hiç olmay ...
hidrojen :
Tüm elementler arasında en düşük atom ağırlığına (1) sahip olan v ...
Hidrojen Bağ :
Flor, azot ve oksijen gibi diğer atomlara bağlı hidrojen atomları ...
Hidrojen Bombajı :
Korozyon sonucu oluşan hidrojen hazının kutu içinde birikmesiyle ...
hidrojen peroksit :
Simgesi H2O2 olan, ağartıcı ve antiseptik olarak kullanılan bir b ...
Hidrojenasyon :
Hidrojenlendirme. Sıvı yağların katılaştırılıp margarin yapılması ...
hidrokarbon :
Sadece hidrojen ve karbondan oluşan bileşik.
hidroklorik asit :
Simgesi HCl olan, hidrojen ve klordan oluşan kuvvetli bir asit.
Hidrokolloid :
Hidrofobik ve hidrofilik alanlara sahip yüksek moleküler ağırlıkt ...
Hidroksi Metil Furfural :
Özellikle bal ve pekmez gibi gıdaların ısıl işlem uygulanması son ...
Hidroksil :
Birleştiği zaman hidroksit yapan atom grubu (OH-).
Hidroksilisin :
Yapısında hidroksil grubu bulunan lisin molekülü.
Hidroksimetilfurfural :
Özellikle ısıl işlemlerin uygulanması ile muhafaza edilen ve koyu ...
hidroksiprolin :
Yapısında hidroksil grubu bulunan prolin molekülü.
Hidroksiprolinemi :
Hidroksiprolin oksidaz enzimi yokluğunda görülen metabolik bozukl ...
hidroksit :
Bir maddenin üzerine suyun etkisiyle, bir hidroksil grubu ile bir ...
hidrolaz :
Bu enzimler C-O, C-N ve C-C gibi kovalent bağları olan bileşikler ...
hidrolik :
Su veya başka bir sıvı basıncıyla işleyen makine. 2. Suların akış ...
hidrolitik :
Hidroliz etme özelliği olan.
hidroliz :
Hidroliz etme özelliği olan. Bir maddenin su ile reaksiyona girip ...
Hidrometre :
Bk. Su ölçer.
Hidroperoksit :
Bir yağlı asidin oksidasyon ürünüdür.
hidrostatik basınç :
Bir sıvının kendini çevreleyen duvara (çepere) yaptığı basınç.
hif :
Flamentli mikrofunguslarda (küflerde) hücrelerin arka arkaya yer ...
Higrometre :
Hava nispi^ nemini gösteren (ölçen) alet, nemölçer.
higroskopik :
Nemçeker özellik.
hijyen :
Bir gıda güvenilirliği tehlikesinin kontrol altına alınması ve gı ...
Hijyen Alanları :
Düşük, orta ve yüksek şeklinde ayrılan alanlar, (bkz. Bölgelendir ...
Hijyen Kuralları :
Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar tüm aşamalarda alı ...
Hijyenik Ekipman Sınıf Iı :
Söküldükten sonra temizlenebilen ve tekrar montaj edildikten sonr ...
Hijyenik Ekipman Sınıfı I :
Yerinde ve sökülmeden temizlenebilen ekipman.
Hiper :
Fazlalık, çokluk, yükseklik anlamı veren ön ek.
Hipoalerjik Gıda :
Yeni doğanlara özel, alerji olmamalarını sağlamaya yönelik gıdala ...
histamin :
Histidin amino asidinin dekarboksilasyonu ile oluşan amin. Algler ...
Histidaz :
Histidini amonyak, glutamik ve formik aside parçalayan enzim.