eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (20)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (20. Sayfa)
Küçükbaş Hayvan
:
Koyun ve keçi.
küf
:
Küf flamentli mikrofungusları tanımlamak için gıda ve diğer mikro
...
Küf Kültürleri İle Olgunlaştırılan Peynir
:
Gıdada kullanımına izin verilen küflerle olgunlaştırılan, çeşidin
...
Küflenme
:
Uygun sıcaklık ve rutubet ortamında, küf ve fungusların gelişmesi
...
Küflü Peynir
:
Yüzeylerinde ya da tüm kitlede geliştirilen özel küfler yardımıyl
...
kükürt
:
Sülfür. Bütün vücut hücrelerinde bulunan elzem bir element.
Kükürtleme
:
Gıda maddelerini mikroplardan korumak için kükürt verme işlemi.
Kül
:
Gıdalardaki organik maddelerin 900 °C civarında tamamen yakıldıkt
...
kül fırını
:
Fırın sıcaklığı 1200 °C kadar ulaşabilen ve istenilen sıcaklıklar
...
Kül Miktarı
:
Ürünlerin yüksek sıcaklıkta yakılmasıyla porselen kroze içinde ka
...
Kül Suyu
:
Alkali karakterde su, boğada suyu.
kültür
:
1. Hücrelerin, dokuların ya da mikroorganizmaların, laboratuvarda
...
Kültürleme
:
Sütün fermentasyonu için uygun bakterilerin eklenmesi işlemi.
kürleme
:
Etlerin, nitritli kürleme tuzu veya nitrat ve nitritli kürleme tu
...
küspe
:
Bitkisel kökenli tohumların yağları alındıktan sonra geriye kalan
...
Labil
:
Kararsız, değişken, stabil olmayan, duyarlı. Duyarlı anlamında ku
...
labne peyniri
:
Tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacıl
...
Laboratuar Yardımcı Personeli
:
Gıda bilimi konusunda iki yıllık ön lisans eğitimi almış personel
...
laboratuvar
:
Kamu, gerçek veya tüzel kişilerin yönetiminde gıda maddeleri ile
...
Laboratuvar Birim Sorumlusu
:
Laboratuvar birimlerinin faaliyet ve görev alanına giren konulard
...
Laboratuvar Kuruluş İzni
:
İlgili Yönetmelik esaslarına göre faaliyette bulunmak üzere kurul
...
Laboratuvar Numunesi
:
Paçal numuneyi temsil edebilecek miktardaki numunenin laboratuvar
...
Laboratuvar Personeli
:
Laboratuvarların faaliyet ve görev alanına uygun olarak gıda bili
...
Laboratuvar Sorumlu Yöneticisi
:
Laboratuvarın yönetim ve işletmesinden sorumlu, gıda bilimi konus
...
lag fazı
:
Bakteri kültüründe, mikroorganizma büyümesinin çok az ya da hiç o
...
laktalbumin
:
Süt proteinlerinden biri, süt albumini. Diğerleri kazein ve lakto
...
laktam
:
-COOH ve -NH2 gruplarından 1 mol suyun ayrılmasıyla oluşan halkal
...
laktare
:
Emme, emzirme.
laktasidemi
:
Kanda laktik asit bulunması.
Laktasyon
:
Süt veren hayvanların süt verme devresi.
Laktasyon Devamlılık İndeksi
:
Laktasyonun maksimum döneminden sonraki süt verimindeki azalma hı
...
laktasyon dönemi
:
Hayvanların etkin olarak süt salgıladıkları doğum ile kuru dönem
...
laktasyon ortalaması
:
İneklerde 305 gün olan laktasyon dönemindeki ortalama süt miktarı
...
laktasyonun uyarılması
:
Östrojen, progesteron ve kortizol gibi hormonlar kullanarak lakta
...
laktaz
:
Laktozun glukoz ve galaktoza ayrılmasını sağlayan enzim.
Laktiferaus
:
Süt veren, süt salgılayan, süt taşıyıcı.
Laktik Antogonizim
:
Laktik asit bakterilerinin ürettiği bakteriyosin gibi maddelerin,
...
Laktik Asidozis
:
Ağır egzersiz sırasında ve glikoneogenezise katılan enzimlerin ge
...
Laktik Asiduri
:
İdrarda laktik asidin bulunması.
laktik asit
:
Laktozun fermentasyonu ile oluşan asit. Aynı zamanda laktik asit
...
Laktik Asit Bakterileri
:
Gram pozitif, Sporolactobacillus inulinus dışında spor oluşturmay
...
Laktik Asit Fermantasyonu
:
Laktik asit bakterileri tarafından şekerlerin (laktoz, glikoz vd.
...
Lakto
:
Süt ile ilgili anlamı veren ön ek.
Lakto Ovo Vejeteryan
:
Et, balık tüketmeyen ancak yumurta ve süt ürünlerini tüketen veje
...
Lakto Vejeteryan
:
Süt ve süt ürünleri hariç, hiç bir hayvansal ürünü tüketmeyen vej
...
Laktobasil
:
İnsanların çoğunlukla normal bağırsak florasında bulunan, Gram po
...
Laktobiyoz
:
Bakınız: laktoz
laktodansimetre
:
Sütte özgül ağırlık testi için kullanılan alet.
laktoferrin
:
Çiğ sütte doğal olarak bulunan, demir elementini bağlama ve bakte
...
laktoflavin
:
Süt riboflavini. Süt serumundaki yeşilimsi sarımsı flavin pigment
...
laktogenez
:
Meme bezinin süt sekresyonuna hazırlanma ve süt salgısının başlam
...
laktoglobulin
:
Sütten elde edilen serum proteinlerinden bir protein.
laktojen
:
Memelerden süt salgılanmasını uyaran kimyasal bir madde, sütlendi
...
laktometre
:
Sütün özgül ağırlığını ölçen alet.
lakton
:
Suyun ayrılması ile bir hidroksi asidin molekül içi kondensasyonu
...
Laktoprotein
:
Süt proteinleri.
laktoz
:
Normal olarak, susuz laktoz miktarı, kurumaddede ağırlıkça % 99’d
...
Laktoz Hidrolizi
:
Laktozun su ile reaksiyona girerek bir mol galaktoz (1) ve bir mo
...
Laktoz İnterolansı
:
Laktoza duyarlılık. Gıdalarla alınan laktoz, laktaz enziminin eks
...
Laktozsuz Süt
:
Yapısında laktoz içermeyen süt.
laktozüri
:
İdrarda laktoz bulunması.
lam
:
Çeşitli preparatların hazırlanması ve mikroskobik incelemelerin y
...
lambda fajı
:
E. coli’yi bulaştıran ve klonlama vektörü olarak oldukça sık kull
...
lamel
:
Mikroskopla yapılan incelemede lamların üstüne kapatılan dört köş
...
Laminar
:
İnce katmanlardan oluşan.
Laminar Akım Kabini
:
Hava hızı ayarlanabilen, havadan gelen tanecik kontaminasyonunun
...
Laminasyon
:
1. Baskı yüzeyini koruma amacıyla yapılan plastik (naylon) yüzey
...
Laril Sulfat Triptos Broth
:
Koliform grup bakterilerin EMS 176 yöntemi ile sayılması için kul
...
lateks
:
1. Aglütinasyon reaksiyonlarında, eriyebilir protein ya da polisa
...
latent
:
Uyku halinde olma ve belli şartlar oluşunca gelişme yeteneğinde o
...
Latent İnfeksiyon
:
Tipik hastalık belirtileri göstermeyen, genel tekniklerle izlenme
...
Latent Periyot
:
Faj ile bulaşmış bakterinin enfeksiyon zamanı ile fajın hücre dış
...
Latent Virüs
:
Konakçısında henüz belirgin bir etki yapmadan bulunan virüs.
Latte Machıatto
:
Buharlanmış sütün içerisine biraz espresso koyma işlemi.
laurik asit
:
Hindistan cevizi yağında bulunan 12 karbonlu doymuş yağ asidi.
LD
:
Bakınız: öldürücü doz
LD-50
:
Hedeflenen popülasyonun % 50’sini öldürücek doz miktarı.
LDL
:
Düşük yoğunluklu proteinler.
lesitin
:
Yağ asitleri, gliserin, kolin ve fosforik asitten oluşan bir fosf
...
lesitinaz
:
Hücre membranında bulunan ve lesitini parçalayan bir enzim.
Letal Doz 50
:
Toplam denek sayısının yarısının ölümüne neden olan doz. LD50 mg
...
levüloz
:
Fruktoz veya meyva şekeri ile eş anlamlıdır.
Lezzet Vericiler
:
1. İnsan tüketimine uygun baharatlar, aromatik bitkiler veya bunl
...
lif
:
Yenilebilen bitkisel ve hayvansal maddelerin, insanların sindirim
...
lifli
:
Bakınız: Fibröz
likit
:
Sıvı, akışkan.
linoleik asit
:
Omega 6 serisinden 18 karbondan oluşan ve iki adet çift bağ içere
...
linolenik asit
:
İsolen yapıdaki yağ asitlerinden olan,18 karbondan oluşan ve 3 ad
...
lipaz
:
Gliserol esterleri (yağları) hidrolize eden enzimler. Pankreasta
...
Lipid
:
Yapı ve bazı özellikleri yönüyle yağlara benzeyen, suda erimeyen,
...
Lipofil
:
Yağ sever özelliği.
lipofilik
:
Yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği.
lipoik asit
:
Bir siklik disülfit. Pirüvik asit ve alfaketoglutarik asit gibi a
...
Lipokromlar
:
Bu grupta karotenlerle, likopen, klorofil ve renk mumları yer alı
...
Lipoksijenaz
:
Serbest veya bağlı doymamış yağ asitlerini okside ederek serbest
...
lipolitik
:
Lipit ve lipit türevlerini parçalayabilme özelliği. Lipaz enzimi
...
lipoliz
:
Sindirim sırasında yağların enzimlerle parçalanması; yağ depoları
...
lipoprotein
:
Protein ve lipidlerden oluşmuş kompleks bir yapı. Hücre zarı, yum
...
Lipovitaminler
:
Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin yer aldığı grup.
Lisin
:
Bir elzem amino asit. Tahılda, özellikle buğdayda yetersizdir.