eng

Süt Terimleri Sözlüğü (16)

A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
16. Sayfa
İndirgeme :
Hacmi, sayısı veya miktarında azalma. Kimyasal bir olay sırasında ...
İndirgen Şeker :
Glikoz ve fruktoz gibi basit şekerlerin yapısında içerdiği bir ki ...
İndüksiyon :
Herhangi bir olayı başlatma, belli bir etken yardımı ile herhangi ...
İnfeksiyon :
Bakteri, virüs, fungus ya da protozoonların bir organizmaya girme ...
inhibisyon :
Bir organ, hücre ya da kimyasal bir ögenin etkinliğini durdurma. ...
inhibitör :
Gelişmeyi engelleyici.
İnkremental Numune :
Parti veya alt partinin tek bir yerinden alınan ve asıl numuneye ...
inkübasyon :
1. Belirli sıcaklıkta starter kültür mikroorganizmalarının aktivi ...
İnkübasyon Süresi :
Bir mikroorganizmanın gelişmesini tamamlaması için belirli sıcakl ...
inkübatör :
İnkübasyonun yapıldığı ve sıcaklığı ayarlanabilen kabin. Amaca gö ...
inokülasyon :
Aşılama. Bir materyale mikroorganizma ilave etme işlemi.
inokülüm :
1. Süte katılan kültüre verilen ad. 2. Bir materyale (örn besiyer ...
inorganik :
Karbonatlar, siyanürler ve basit karbon bileşikleri hariç karbon- ...
İnorganik Madde :
Canlılardan elde edilmeyen ve canlıların yaşadığı çevrede bulunan ...
inositol :
B Vitamini grubunda düşünülen, koline benzer etkileri olan, vücut ...
İnsan Tüketimine Uygun Su :
Jeolojik şartları uygun toprak derinliklerinde toplanan, kendiliğ ...
insidans :
Bir hastalığın oluş veya görülüş sıklığı.
İnspektör :
İthal ve ihraç edilen, transit geçen bitki ve bitkisel ürünlerin ...
insülin :
Pankreasın ürettiği kan şekerini azaltan hormon.
intensif :
Yoğun. Hacmine oranla, ağırlığı çok olan, kesif. Özgül ağırlığı y ...
İnter Esterifikasyon :
Lipidlerden ester yapısında olan bileşiklerin verdiği bu tepkime, ...
interfaz :
İki mitoz bölünmesi arasındaki evre; çekirdek ve sitoplazma bölün ...
interferon :
Hücrelerin virüslere karşı ürettiği özel savunma maddesi.
İntermediyer Metabolizma :
Canlı organizmalarda hücre bileşenlerinin sentezi (anabolizma) ve ...
interval :
Sıcaklık, pH, süre, mesafe gibi ölçülebilir kriterlerin iki nokta ...
İntoksikasyon :
Doğrudan mikrobiyal toksinlerin alınmasıyla oluşan gıda zehirlenm ...
İntraselüler :
Bakınız: hücre içi
İntro :
İçe doğru anlamında kullnaılan ön ek.
İnvers :
Ters, aksi, zıt.
inversiyon :
Çözelti içindeki sükrozun asit veya enzim etkisiyle eşit miktarla ...
invert şeker :
Az miktarda asitli bir sakkaroz şurubunun (limon suyu gibi) ısıtı ...
invert şeker çözeltisi :
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş ve invert şeker kısmı faz ...
invert şeker şurubu :
Hidroliz yöntemi ile kısmen indirgenmiş, invert şeker miktarı kur ...
invertaz :
Bu enzim bir disakkarit olan sukrozu (sakkarozu) monosakkaritleri ...
İri Salamura Tuzu :
Doğrudan son tüketiciye sunulan, özellikle evlerde konserve, turş ...
İsolen Yağ Asitleri :
Yapısındaki doymamış bağların tek ve çift bağ şeklinde birbirini ...
istatistik :
Bir sonuç çıkarmak için olguları yöntemli bir biçimde toplayıp sa ...
işlem :
Ham veya ara malları ve maddeleri fiziksel, kimyasal değişiklerle ...
İşlem Görmüş Kremalar :
Henüz krema halinde olmayan ancak, belirtilen özelliklerine ve am ...
İşlem Yardımcıları :
Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, belirli bir teknolojik amaca ...
İşleme :
Gıda maddesi üretilirken kullanılan gıda maddesinin muhafaza süre ...
İşlenmemiş Gıdalar :
Bölünen, parçalanan, koparılan, dilimlenen, kemiklerinden ayrılan ...
İşlenmiş Gıdalar :
Ham maddelerin işlenmesi sonucu elde edilen ve üretimleri için ge ...
İşlenmiş Su :
İşlenmiş içme suyu, işlenmiş maden suyu ve yapay soda.
İşyeri :
Gıda maddelerinin hammaddeden başlayarak tasnif, işleme, değerlen ...
İthal Permisi :
Zirai Karantina Mevzuatına göre dış ülkelerden ekim, dikim ve çoğ ...
ithalatçı :
Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan ...
itici gazlar :
Gıdanın, bulunduğu kaptan dışarı çıkmasını sağlayan hava dışındak ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları :
Laboratuvar analizlerine ait sonuçların doğruluğu ve güvenilirliğ ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları (İLU) :
Klinik çalışmalar dışındaki sağlık ve çevre güvenliği çalışmaları ...
İyi Laboratuvar Uygulamaları İzleme Birimi :
Test laboratuvarlarının iyi laboratuvar uygulamalarına uygunluğun ...
İyi Tarım Uygulamaları :
Uygulamanın yapıldığı iklim bölgesinde, ruhsatlı bitki koruma ürü ...
İyi Uygulama Rehberleri :
Birincil üretim dahil olmak üzere ürüne ait üretim, işleme ve dağ ...
İyi Üretim Uygulamaları :
Gıda ile temas eden madde ve malzemelerin, öngörülen kullanım koş ...
İyodofil :
İyot ile kolayca boyanabilme.
iyon :
( + ) ya da ( ) elektrik yükü taşıyan atom ve moleküller.
İyon Değişim Reçineleri :
Çevrelerindeki çözeltinin karşıt yüklü iyonlarını tutabilen artı ...
İyon Değişimi :
Bir çözeltide yer alan iyonların katı maddede mevcut olan iyonlar ...
iyon değiştirme kromatografisi :
Sabit faz anyon ve katyon değişimi yapabilecek gruplar içeren reç ...
İyonik Çözünen Maddeler :
İyonlar (bir elektrik şarja sahip moleküller veya atomlar) biçimi ...
İyonizasyon :
İyonlaşma. Yüksüz atom ya da moleküllerin elektrik yüklü atom ya ...
iyonize olmayan radyasyon :
Hücre içine geçmeyen, uzun dalga boyuna sahip yavaş enerji ışını.
İyonize Radyasyon :
İyonlaşabilen atomlardan veya iyonlaşabilen moleküllerden elektro ...
iyot :
Elzem iz elementlerden biri. Troid hormonunun bileşiminde bulunur ...
iyot sayısı :
Yağların doymuşluk derecesini tanımlayan ve 100 gram yağdaki doym ...
iyotlu tuz :
İyot yetersizliğini gidermek için sodyum iyodürle zenginleştirilm ...
iz :
Eser miktar.
iz element :
Eser (miktardaki) element. Vücudun çok az miktarda ihtiyaç duyduğ ...
İz/Eser Madde :
Çok az miktarda olan madde.
İzanik Asit :
18 karbonlu çift bağlı, iki tanede üçlü bağ içeren yağ asidi.
İzlanditoksin :
Gıdalarda görülen bir küf metaboliti.
izleme :
Tüm gıda zincirinde yatay ve dikey izlenebilirlik, ancak tümleşik ...
izlenebilirlik :
Üretim, işleme ve pazarlama ile ilgili sürecin her aşamasında, gı ...
İzobar :
Hava basıncının aynı olması, eş basınç.
izoelektrik nokta :
Aminoasitlerin zwitterion şekline geçtiği pH derecesi. Zwitterion ...
izoenzim :
Bir enzimin amino asit dizisi bakımından çok az farklı olan, aynı ...
izolasyon :
Ayrılma ve yalıtım olarak bilinmekle beraber, mikrobiyolojide yay ...
İzolat :
Hastalık vakalarından veya marazi maddelerden izole edilen mikroo ...
izole :
Yalıtılmış, tecrit edilmiş.
izolösin :
Alfa-aminobeta metilvalerik asit olarak biline elzem amino asit.
izomer :
Atom sayıları benzer, ancak atomik dizilişi farklı olan molekülle ...
izomeraz :
Subtratında bir izomerasyon (molekülde geometrik veya yapısal yen ...
İzomerizasyon :
Bir izomerin başka bir izomere dönüşmesi olayı. Örneğin, glukoz 6 ...
İzomorf :
Kompozizasyonları farklı fakat kristalin formları aynı olan ögele ...
İzoriboflavin :
Bir riboflavin izomeri.
izotonik :
Aynı ozmotik basınca sahip olma durumu, eş yoğunluklu.
İzotop :
Atom ağırlıkları farklı, atom numaraları aynı olan elementlerin h ...
Je :
Jel elektroforezi.
jel :
Kolloit sıvıların veya sollerin pıhtılaşmasıyla oluşan pelte kıva ...
jelatin :
Kıkırdak, kemik, tendon ve derideki kolojenin kısmi hidrolizi son ...
Jelleşme :
Nişastanın pişirilmesinden sonra elde edilen yüksek viskoziteli s ...
Jelleştiriciler :
Jel oluşumu ile gıdada farklı bir yapı oluşturan maddeler.
Jerm :
Bakınız: mikrop
jermisit :
Hastalıklara neden olan mikroorganizmaları öldüren antiseptik ve ...
JFC :
Jel Filtrasyon Kromatografisi.
Jül :
Enerji ölçüm birimi. Bir jül (J)=4.184 kcal.
K vitamini :
Yağda eriyen bir vitamin. Üç farklı formu vardır. Vitamin K1 (Phy ...
Kabul Edilebilir En Yüksek Kalıntı Değeri :
Bir gıda maddesinde istenmeyen bir veteriner ilaç kalıntısı veya ...