eng
Dil Bilgisi Terimleri Sözlükleri
Bilim Terimleri Sözlükleri
Teknik Terimler Sözlükleri
Sanat Terimleri Sözlükleri
Spor Terimleri Sözlükleri
Hukuk Terimleri Sözlükleri
Ekonomi Terimleri Sözlükleri
Eğitim Terimleri Sözlükleri
Çevre Terimleri Sözlükleri
Sağlık Terimleri Sözlükleri
Sosyal Terimler Sözlükleri
Tarihi Şahsiyetler
Sarı Sayfalar
Süt Terimleri Sözlüğü (12)
Türkçe Terimler
İngilizce Terimler
Kısaltmalar
#
A
B
C
Ç
D
E
F
G
H
I
İ
J
K
L
M
N
O
Ö
P
R
S
Ş
T
U
Ü
V
Y
Z
Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama
Süt Terimleri Sözlüğü (12. Sayfa)
Fumitoksin
:
A.fumigatus tarafından oluşturulan mikotoksin.
Fumonisin
:
Özellikle Fusarium moniliforme, F. proliferatum tarafından üretil
...
Fungi
:
Fungus sözcüğünün çoğulu.
fungisit
:
Fungusları öldüren kimyasal maddelerin genel adı.
Fungus
:
Kelime anlamı şapkalı mantarlar. Klorofil içermeyen, hücre duvarl
...
fungusit
:
Küf ve maya öldürücü madde.
Fusaryum
:
Yaygın olarak bir küf (mantar) türü. Bir fungus türü olan fusaryu
...
Fümigant
:
Fümigasyonda kullanılan, zararlı organizmalara gaz halinde etki e
...
Fümigasyon
:
Bitki, bitkisel ürün, bitkisel sanayi ve orman ürünlerinde bulund
...
Galaktan
:
Hidroliz edildiğinde galaktoz açığa çıkan polisakkarit.
Galaktaz
:
Peynir üretiminde nişasta ve şekerleri parçalayan ve peynirin ekş
...
Galaktemi
:
Kanda süt bulunması.
Galakto
:
Sütle ilgili anlamında kullanılan ön ek.
galaktojen enfeksiyon
:
Memede galaktojen yolla bulaşma sonucu gelişen enfeksiyon.
Galaktomannan
:
Özellikle baklagil, glusitler ve mayalar arasında mevcut olan gal
...
Galaktoüronik Asit
:
Galaktozun primer alkol grubunun karboksil grubuna oksidasyonu so
...
Galaktoz
:
6 karbonlu bir monosakkarit. Dördüncü karbon atomundaki hidroksil
...
Galaktozami
:
Galaktoz metabolizmasındaki enzim eksiklikleri sonucu galaktozun
...
galon
:
4.5 litrelik Anglosakson sıvı ölçüsü. ABD’de 3.785, İngiltere’de
...
Gam
:
Çeşitli monosakkaritlerin biraraya gelmesiyle oluşan genellikle s
...
gama hemoliz
:
Kanlı agar besiyerinde hemoliz görülmemesi. Non-hemolitik denilen
...
Gama Işını
:
Radyoaktif cisimler tarafından yayılan ve x ışınlarından daha kıs
...
Gastronomi
:
Yemek bilimi. Sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mut
...
Gayrı Sıhhi Müessese Ruhsatı
:
Çevresinde bulunanlara fiziki, ruhi ve sosyal yönlerden az veya ç
...
Gayri Sıhhı^ Müessese
:
Çevresinde bulunanlara fiziki, ruhi ve sosyal yönlerden az veya ç
...
Gaz
:
Normal basınç ve sıcaklıkta olduğu gibi kalan, içinde bulunduğu k
...
gaz kromatografisi
:
Ayrışmadan buharlaşabilen bileşiklerin bileşiklerin ayrımı ve ana
...
Gazlı Ayran
:
Yoğurttan uygun koşullarda üretilen ayrana, ikinci bir fermentasy
...
GC
:
Gaz Kromatografisi cihazı.
GC-MS
:
Gaz Kromatografisi – Kütle Spektrometre cihazı.
Gdagünlük Alım Miktarı
:
Sağlıklı bir beslenme için sağlıklı bir bireyin günlük tüketmesi
...
GDO
:
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Gdo ve Ürünleri
:
Kısmen veya tamamen GDO’lardan elde edilen, GDO içeren veya GDO’l
...
Gdo’lardan Elde Edilen Ürünler
:
Kısmen veya tamamen GDO’lardan elde edilmekle birlikte GDO içerme
...
Gdo’lu Gıda
:
GDO, GDO içeren veya GDO dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Gdo’lu Ürün
:
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Gdo’lu Yem
:
GDO, GDO içeren veya GDO’dan üretilen bileşen içeren veya GDO’dan
...
Gdo’suz Eşdeğer Ürün
:
Genetik değiştirme teknolojisi uygulanmayan eşdeğer gıda veya yem
...
Geçerli Kılma
:
Objektif delilin sağlanması yolu ile HACCP planları ve Operasyone
...
geçerlilik
:
Objektif delil sağlamak yolu ile belirli bir kullanım alanı ve ya
...
geçirgen
:
İçinden gaz veya sıvı gibi şeyleri kolaylıkla geçiren.
Geçişme Basıncı / Ozmotik Basınç
:
Suda erimiş maddelerin, molekül ve iyonların geçirgen zara uygula
...
Geleneksel Ürünler/Gıdalar
:
Geleneksel hammaddeler kullanılarak üretilen veya geleneksel bir
...
Gen
:
Baz dizilimlerinden oluşan ve canlının belirli kalıtsal karakteri
...
Gen Sahibi
:
GDO ve ürünlerinde değiştirilmiş olan gen ya da genlerin patent h
...
Generasyon Süresi
:
Bir popülasyonda sayının iki misli artması için gereken süre. İki
...
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
:
105 Genetik yapısı, genetik mühendisliği metodları ile modifiye e
...
genetik
:
Canlıların özelliklerini, genin yapı ve görevlerini, kalıtsal kar
...
Genetik Modifiye Gıdalar
:
Bakınız: Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizma
:
Modern biyoteknolojik yöntemler kullanılmak suretiyle başka bir y
...
genişlik
:
Geniş olma durumu.
Genleşen
:
Isı etkisiyle hacimce büyüyen madde.
Genleşen Akışkan
:
Isı etkisiyle hacmi büyüyen sıvı.
genleşme
:
Isı etkisiyle hacmin büyümesi.
Genleşme Kat Sayısı
:
Birim nicelikte bir maddenin 1°C sıcaklık artışında gösterdiği ha
...
Genleşme Ölçer
:
Isınan sıvıların görünür genleşme kat sayılarını belirleyen araç.
genleştirme
:
Genleştirme işi.
genom
:
Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme. Bir o
...
Geri Dönüşlü Kap
:
Sıvı gıda dolumunda bir defadan fazla kullanılan ve de106 formasy
...
Geri Dönüşsüz Kap
:
Sıvı gıda dolumunda bir defadan fazla kullanılmayacak PET, PVC, c
...
Germisit
:
Hastalıklara neden olan özellikle patojenler olmak üzere mikroorg
...
Ghp İyi Hijyen Uygulamaları
:
Gıda zinciri boyunca insan tüketimi için gıda güvenliğini ve uygu
...
Gıda
:
Gıda, yemek veya yiyecek, canlıların hayatlarını devam ettirebilm
...
gıda alerjisi
:
Gıdalarda bulunan protein yapısındaki spesifik kimyasal maddeleri
...
Gıda Alkolü
:
Gıda mevzuatına göre gıdalarda kullanılmasına izin verilen tarıms
...
Gıda Bankası
:
Bağışlanan veya üretim fazlası sağlığa uygun her türlü gıdayı ted
...
Gıda Bileşeni
:
Gıda maddesinin formülasyonunda bulunan maddelerin her biri.
Gıda Bulaşanları
:
Bitki, hayvan ve/veya toprak kökenli yabancı maddeler, ilaç kalın
...
Gıda Değeri Olan Hayvanlar
:
Kırmızı et, beyaz et, balıketi, süt, yumurta ve bal gibi insan gı
...
Gıda Denetçisi
:
Gıda denetimi ve gıda kontrolü iş ve işlemlerini yerine getirmek
...
Gıda Elde Edilen Hayvan
:
Gıda üretimi amacıyla yetiştirilen, tutulan, kesilen veya avlanan
...
Gıda Güvencesi
:
Bakınız: gıda güvenliği
Gıda Güvenilirliği
:
Gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü z
...
Gıda Güvenilirliği Politikası
:
Resmi olarak üst yönetici tarafından ifade edilen, gıda güvenliği
...
Gıda Güvenilirliği Tehlikesi
:
Fiziksel, kimyasal veya biyolojik bir maddenin/organizmanın ya da
...
gıda güvenliği
:
İnsanların sağlıklı ve aktif bir hayat sürmeleri için yeterli mik
...
Gıda Hassasiyeti
:
Bir gıda bileşenine karşı vücudun gösterdiği bütün aşırı reaksiyo
...
Gıda Hijyeni
:
Gıda maddelerinin güvenli olarak tüketime sunulması için gıda zin
...
gıda ışınlama
:
Gıda maddesinin istenilen bir teknolojik amaca ve usulüne uygun o
...
Gıda Işınlama Tesisi
:
Gıdanın uygun bir ışın kaynağıyla güvenli bir şekilde ışınlanması
...
Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzeme
:
Gıda maddeleri ile temasta bulunan veya bulunmak üzere üretilen h
...
Gıda İle Temasta Bulunan Madde ve Malzemeleri Üreten/Satan İşyeri
:
Gıdaları dış etkilerden koruyan, taşıma, depolama, dağıtım, tanıt
...
Gıda İntoleransı
:
Vücudun tüketilen gıdalar içerisinde belirli maddeleri metabolize
...
Gıda İşi
:
Kâr amaçlı olsun veya olmasın, özel ya da kamusal olarak, gıdanın
...
Gıda İşlemeye Yardımcı Maddeler
:
Tek başına gıda bileşeni olarak kullanılmayan, belirli teknolojik
...
Gıda İşletmecisi
:
Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçe
...
Gıda İşletmesi
:
Kâr amaçlı olsun veya olmasın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçe
...
Gıda İşletmesi Kayıt Numarası
:
Birincil hayvansal ürünleri işleyen işyeri dışındaki diğer gıda m
...
Gıda İşletmesi Onay Numarası
:
Birincil hayvansal ürünleri işleyen ve bu tür gıda maddeleri üret
...
Gıda Kalitesi
:
Kalite genellikle “müşteri memnuniyeti” olarak ifade edilirken Dü
...
Gıda Katkı Maddeleri Kodeks Komitesi
:
Dünya Gıda Kodeks Alimetarius Komisyonu altında gıda katkı maddel
...
gıda katkı maddesi
:
1. Besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tü
...
Gıda Katkıları ve Kontaminantları Kodeks Komitesi
:
Gıda Kodeks Alimentarius Komisyonu altında görev yapan ancak 2007
...
Gıda Kaynaklı
:
Kaynağı gıda olan.
gıda kaynaklı hastalık
:
Kaynağı gıda olan, gıda kökenli hastalık.
Gıda Kaynaklı Salgın
:
Aynı hastalık ve/veya enfeksiyondan iki veya daha fazla insan vak
...
Gıda Kimyası
:
Gıdaların bileşiminde bulunan proteinler, yağlar, karbonhidratlar
...
Gıda Kodeksi
:
1963 yılında FAO ve WHO Ortak Gıda Standardları Programı altında,
...