eng

Süt Terimleri Sözlüğü (5)

# A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Süt Terimleri Sözlüğü İçerisinde Arama

Süt Terimleri Sözlüğü (5. Sayfa)

Beyaz Çikolata :
Bileşiminde en az % 20 kakao yağı ve en az % 14 süt kurumaddesi i ...
beyaz peynir :
1. Hammadde sütün peynir mayası kullanılarak pıhtılaştırılması il ...
Beyaz Şeker :
Polarizasyonu en az 99.70 olan saflaştırılmış ve kristallendirilm ...
beygir gücü :
Sanayide 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücü.
B-Galaktosidaz :
Bir disakkarit olan laktozu monosakkaritlerine yani galaktoz ve g ...
B-Glukan :
Amiloz, amilopektin, dekstran ve selüloz gibi glukopiranozil biri ...
biçim :
Dış görünüş, şekil.
Biçim Vermek :
Bir şeye belli bir kazandırmak, şekillendirmek.
Bifenil :
Formülü H5C6-C6H5. Molekül yapısı iki ayrı benzen halkasından olu ...
Bigerod :
Gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere gıdanın üretim ve hazır ...
bikarbonat :
Karbonik asitin çözülmesiyle oluşan iyon, HCO3 , karbonik asit tu ...
Bilateral :
Her iki tarafta da olan, iki taraflı, iki yanlı.
bileşen :
Aroma vericiler, gıda katkı maddeleri, gıda enzimleri ve bileşikt ...
Bileşen Listesi :
Üretici veya ihracatçı tarafından düzenlenen gıda maddesinin üret ...
Bileşik :
Kimyasal tepkimeler sonucu iki veya daha çok elementten oluşan ve ...
bileşim :
Katkı maddeleri de dahil olmak üzere gıdanın üretim ve hazırlanma ...
bilgi :
Anlamlı veri.
Bilim Master Derecesi :
Bakınız: MSC
Bimetal Termometre :
Değişik iki metalli sıcaklık ölçer.
binoküler mikroskop :
İki gözün aynı anda kullanılmasına izin veren mikroskop türü.
Binomial Adlandırma :
Canlıları cins ve tür olmak üzere iki kelime veya iki terimle tan ...
biotin :
B kompleksi vitaminlerinden, hayvansal ve bitkisel ürünlerde yayg ...
bipolar :
Birbirine zıt iki kutuplu olma durumu.
Bipolar Tomurcuklanma :
Mayalarda her iki uçtan oluşan tomurcuklanma şekli.
Bireysel Hızlı Dondurma :
Gıda ürünlerini çok kısa sürede -40 oC soğukta tek tek donduran y ...
birikim :
Bir yerde toplanıp birikme, yığılma.
birim :
1. Bir kümenin her bir elemanı. Birçokluğu oluşturan varlıkların ...
Birincil Üretim :
Kesimine kadar çiftlik hayvanlarının üretilmesi, sağılması, bitki ...
Birincil Ürünler :
Topraktan, hayvan yetiştiriciliğinden ve avlanma ve balıkçılık yo ...
Birleşmiş Milletler FAO/WHO Gıda Standardları Komısyonu :
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Sağlık Örgütünün müş ...
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü :
Birleşmiş Milletlere bağlı uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü.
Bisküvi :
Un, süt, şeker veya tuzla yapılan ince, gevrek kuru atıştırmalık ...
Bisülfat :
Hidrojenli sülfatlar. İki molekeül sülfat (SO4) içeren tuz.
bisülfit :
(HSO3-) yapısında, SO2 elde etmede kullanılan sülfüröz asit (H2SO ...
Bitki :
Canlı bitkiler ile bunların derin dondurulmamış meyve ve sebzeler ...
Bitki Listesi :
Bitkilerin insan tüketimi açısından izin verilen (pozitif) ve izi ...
Bitkisel Ürün :
Bitkisel orijinli, işlem görmemiş veya basit bir işlemden geçmiş, ...
bitkisel yağ :
Sadece bitkisel kaynaklardan elde edilen, temel olarak yağ asitle ...
Bitkisel Yağlı Sütlü Buz :
Sütlü buz ürünleri genel tanımına uyan, bitkisel yağ ve/ veya süt ...
Bitter Çikolata :
Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az % 14 yağsız kakao kurum ...
biyo :
Canlı, hayat anlamında kullanılan bir ön ek.
Biyoaerosol :
Gaz bir ortama yayılmış biyolojik etmenler.
Biyoaktif Bileşen :
Vücut için önemli bileşen.
Biyoanalitik Metotlar :
Hücre temelli analizler, reseptör analizleri veya immuno-analizle ...
Biyoanaliz Görünür Geri Kazanımı :
BEQ seviyesinin, kör için düzeltilmiş TCDD veya PCB 126 kalibrasy ...
Biyobozunma :
Doğaya bırakılan bir maddenin zamanla çeşitli mikroorganizmalar t ...
Biyobulaşma :
Materyallerin, aletlerin, bireylerin, yüzeylerin, sıvıların, gazl ...
Biyofilmler :
Bir yüzeye yapışmış mikrobiyal birikinti.
biyogüvenlik :
İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği ...
Biyogüvenlik Bilgi Değişim Mekanizması :
GDO ve ürünleri ile ilgili bilimsel, teknik ve uygulamaya ilişkin ...
Biyogüvenlik Sistemi :
Biyogüvenliğin sağlanması için yürütülen her türlü faaliyet ile i ...
Biyojen Aminler :
Bitkisel gıdalarda doğal olarak bulunan veya mikrobiyolojik aktiv ...
Biyokimya :
Organizma içerisindeki kimyasal işlemleri ve sonuçları çalışan bi ...
Biyokinetik :
Yaşayan organizmaların gelişiminde hareketleri inceleyen bilim.
Biyokütle :
Belirli bir alan ve hacimde bulunan canlı ağırlığı.
Biyolojik Bozulma :
Bitkisel ve hayvansal gıda maddelerinin yapısında doğal olarak bu ...
biyolojik çeşitlilik :
Ekosistem de dâhil olmak üzere, türler arası ve tür içi farklılık ...
biyolojik değer :
Vücuta alınan bir besin kaynağından yüzde kaç oranında faydalanıl ...
biyolojik tehlike :
Gıda maddelerinde insan sağlığına zarar veren antibiyotik, bakter ...
biyomas :
Biyokütle. Belirli bir alan ve hacimde bulunan canlı ağırlık. Can ...
biyosidal ürün :
İstenmeyen canlı organizmalara karşı öldürücü etkide bulunan kimy ...
Biyosistem :
Evrendeki bütün canlı organizmaların birlikte bulunduğu ortam.
Biyosistem Mühendisliği :
Mühendislik bilimlerinin geniş kapsamlı olarak biyolojik sistemle ...
biyoteknoloji :
Biyoloji ve mühendislik bilimlerinin müştereken kullanımı ile may ...
Biyoterörizm :
İnsan, bitki ve hayvanlarda ölüm ya da bir hastalığa yol açmak ve ...
Biyotik :
Biyolojik olan, canlılıkla ilgili.
biyotik çevre :
Bir organizmanın diğer organizmalarla olan ilişkilerinin yer aldı ...
biyotik faktör :
Canlı varlıkların hayatını önemli derecede etkileyen besin faktör ...
biyotik potansiyel :
Bir popülasyonda ölümlerin en az, çoğalmalarında en 42 yüksek düz ...
biyotip :
Bir organizmanın biyolojik ya da biyokimyasal tipi. Aynı biyotipt ...
Biyoyararlılık :
Besin ögelerinin sindirilebilirlik ve emilebilirlik düzeyini tanı ...
Blastokonidyum :
Maya ve küflerde ana hücreden tomurcuklanma sonucu ayrılarak oluş ...
Blml :
Sindirim sistemi ve bağırsak düzensizlikleri yaşayan ve çiğneme p ...
Bml :
Bebek Maması. Uçaklarda kavanoz hazır bebek mamaları istek üzerin ...
Bod :
Biyolojik Oksijen İhtiyacı.
Bol Sütlü Çikolata :
Bileşiminde en az %20 toplam kakao kurumaddesi, en az %2.5 yağsız ...
Bolu Çerkez Peyniri :
Çerkez kökenli ailelerin yerleştiği yörelerde üretilen oldukça tu ...
bombaj :
Şişkinliği ve kabarıklığı olan ambalaj.
Bome :
Alkol derişim birimi. “Baume´” çözeltilerin katı madde içeriğini ...
Bon :
Çift yönlü oriyente naylon (PA) film. Oksijen ve koku önleme (bar ...
BOPP :
Çift eksenli Polipropilen.
bor :
Azı zararlı fazlası toksik olan iz element.
borik asit :
Formülü H3BO3. Isıya dayanıklı cam ve porselen yapımında, metalci ...
boru :
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan, içi bo ...
Boru Hattı :
Bir yerden başka bir yere sıvı veya gaz aktarmaya yarayan hat.
Boş :
1. İçerisinde veya bileşiminde analiz edilecek maddeyi içermeyen ...
Boş Kalori :
Şeker, şurup, jöle, pelte, lokum gibi karbonhidrat veya yağca zen ...
Botulin :
Clostridium botulinum toksinleri tarafından yapılan bir gıda zehi ...
Botulismus :
Basillus Botulismus toksinleri ile meydana gelen zehirlenme.
Botulizm :
Clostridium botulinum toksininin (botulin) yol açtığı zehirlenme.
Bovin :
Sığırlar ile ilgili.
Boyar Madde/Renklendirici :
Bazı ortamlarda çözünerek ortama belli renk veren doğal veya yapa ...
Boyuna :
Uzunlamasına.
boyut :
Bir cismin herhangi bir yöndeki uzanımı.
Boza Kıvamı :
Karıştırılarak kaynatılan sosların boza gibi akıcı ve yoğun olmas ...
Bozulma :
Gıda maddelerinin gerek üretim hatası ve gerekse depolama koşulla ...
böcek :
Eklem bacaklıların (Antropodlar), altı bacaklı, çoğu kanatlı ve v ...
Bölgelendirme :
Bir gıda veya süt fabrikasının fiziksel veya görsel alt bölgelere ...
Brain – Hearth Broth :
Genellikle zor gelişen bakterilerin geliştirilmesi için kullanıla ...